Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
Океј, за наша употреба ги дособрав податоците за возраста на починатите пациенти од почетокот до 27 октомври.
Мака измачив за да ги соберам сите со гуглање за секој ден (особено на почетокот било каша попара во известувањето), но ми недостасуваат податоци за 10-тина пациенти за кои никаде не пишува на која возраст биле.
За 4 од нив е наведено дека се над 60 годишни, но нема прецизирано на која возраст се.
Резултатите се следни:

20 - години: 1 починат (некое бебе кое со хеликоптер го носеа за Швајцарија, ама заведено е кај нас)
20 - 30 години: 8 починати
30 - 40 години: 12 починати
40 - 50 години: 59 починати
50 - 60 години: 155 починати
60 - 70 години: 302 починати
70 - 80 години: 274 починати
80+ години: 127 починати
кај нас не испаѓа дека баби дедовци само умираат, солидна бројка на мајки и татковци.

Член од
7 јули 2013
Мислења
1.860
Поени од реакции
12.153
Шведски модел, италијанско сценарио, втор бран, кластер, нова реалност, колективен имунитет, социјална дистанца, карантин. Како ве имаат подбрано новинариве, страшно нешто.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.107
Поени од реакции
74.968
Многу работа си удрил. Единствено си ги извадил оние над 60 години (си ги поделил во три групи. Податоците (со мали отстапувања) се достапни на едно место.
- 10 години: 1 починати
10 - 20 години: 0 починати
20 - 30 години: 8 починати
30 - 40 години: 12 починати
40 - 50 години: 56 починати
50 - 60 години: 153 починати
60+ години: 689 починати
Прв пат ги гледам податоциве. Здравје, ете нека има и попрецизна поделба :D

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.838
Поени од реакции
37.838
Јајца ме болат од температура :LOL: ....среќа осет за мирис ми функционира и не кашлам :D
... па скоро секоја настинка, вирусна настинка, па и сезонски грип, еден од симптомите се нечуствителност на вкус и мирис, тоа не значи ако немаш осет за мирис сега, дека имаш коронавирус, психолошки не се оптоварувај!

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692

се наѕира крај на сагата ??!
Јако е имево на вакцинава-Спутник V!?:confused:

Член од
17 август 2011
Мислења
10.415
Поени од реакции
18.578
Времето ќе покаже и они имаат затегнати мерки во најава.
Не ми беше целта да кажувам кој погодил стратегија, а кој не, туку да нагласам дека различен народ и култура си бараат различни мерки.
Смешно ми е дека замисливте сценарио во кое ние сме ја погодиле стратегијата а шведска ја утнала работата и ги жртвува своите граѓани :D

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
Неофицијално околу 900 новозаразени денес, според Сител (ТВ вести).
Шведски модел во Македонија.....весело!
Во Шведска имаат култура прва работа им е растојание! Имаат болници, медицински персонал.
Тука нема основна култура, не нешто повеќе. За болниците кај нас, на сите ни е познато....немаме ништо.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.526
Поени од реакции
10.417
GOB 8 mi septemvri go preadaptira oddelenieto za pulmologija za potrebite na pacientite zaboleni od kovid.
Koja logika!??
Edni pacienti ke lezat na prizemje, drugi bolni Ima I na vtori sprat a sega I na 6 ti sprat!?
Isti liftovi, isti hodnici , znaci se ke stane kasa popara, da nemoze zdrav pacient da pomine a da ne bide izlozen na rizik.
Ludilo...povtorno unistuvaat cel objekt.

Последно уредено:
Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.901
Погрешен е пристапот да се тестираат само тие со симптоми.

Пред еден месец помалиот син од нигде никаде испадна позитивен и тоа без никакви симптоми и ги нема ни сега. Тестиран во градинка заедно со цела група.

Си го поминавме весело, без да знае тој. :cool:

Член од
12 март 2009
Мислења
20.855
Поени од реакции
17.086
Неофицијално околу 900 новозаразени денес, според Сител (ТВ вести).
Шведски модел во Македонија.....весело!
Во Шведска имаат култура прва работа им е растојание! Имаат болници, медицински персонал.
Тука нема основна култура, не нешто повеќе. За болниците кај нас, на сите ни е познато....немаме ништо.
да, ама Шведска има 586 деатхс/1М популатион а ние 456, башка кај нас Раја за ситна пара ќе прифатат да се пише дека починатиот умрел од Корона :cool:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
... па скоро секоја настинка, вирусна настинка, па и сезонски грип, еден од симптомите се нечуствителност на вкус и мирис, тоа не значи ако немаш осет за мирис сега, дека имаш коронавирус, психолошки не се оптоварувај!
Се зезав, еве сум бонбона :D ....иначе постои у глава некоја психолошка оптовареност, не дека се замарам превише. Едноставно не можеш да бидеш имун, тоа ми беше поентата. И да било корона, проблем ми е за стариве да не се разболат. Ја не се откажувам од живот заради опасност дека ќе ми се деси нешто. Покрај сите места кај се движам невозможно е да не се разболам ако има нешто :D

Член од
4 ноември 2017
Мислења
270
Поени од реакции
190
@TrendS

Алоо друга е европа друго е кај нас! Ко мали деца сте еј..
Кој ќе ти дајт кај нас плата ако имат повторно затворање кажи ми?
И друго ова ќе трајт уште со месеци затворање на све според тебе е решение?
Знајш кај е април ти?
Или уште си мислиш лето сме...

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
@TrendS

Знајш кај е април ти?
еее Алооо
А здравје кој ќе ти даде на тебе и на твоите најблиски?
Болен ќе работиш?
.....не е лето, Нова година е!

Член од
12 септември 2016
Мислења
106
Поени од реакции
502
Коронава е иста како на времето пример на сида..
Човек болен од сида, умира во сообраќајка-судир, се пишува починал од сида..

Знајш кај е април ти?
Убо де, не морат затворање на све..Ама дали ти мислиш дека меркиве до сега во стил затварање на кафичите во 11, или маски на ОТВОРЕНО се квалитетни мерки?Зимава сакале или не, ќе си сејме дома ко изгубени со денови, живи били па видели

Kajgana Shop

На врв Bottom