Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
16 ноември 2013
Мислења
8.601
Поени од реакции
13.967
30 дневно ново заболени- карантини по 4 дена, полициски часови, што не.
500+ дневно ново заболени- не размислуваме за карантин и полициски час.
НЗС- Министерство за здравство на северна Македонија
Видоа дека од карантините го зголемија долгот за милијарда, па летото стимулираа да се направи некој денар, не ми се верува дека пак би имало карантини, ќе банкротира државата. Напротив мислам дека пак за новогодишните празници ќе се примамува народот да троши што повеќе, пак ќе направат да се подзаборави за короната тогаш како летово.

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
Џабе збориш Караџовски....мерките никој не ви ги ферма одамна. Заборавил на нашиот менталитет, заборавил дека сеуште постојат луѓе кои не веруваат во Ковид.
Пак истото ќе го вергла и кога ќе имаме по 1000 дневно.

Веќе извесен период се прави строга селекција за хоспитализација, само со тешки клинички слики....не примаат баш се во болница. Од други градови дури и тие кои се во тешка состојба едвај стигнуваат до хоспитализација во Скопје, за жал претежно доцна.
Они се крстат во "модуларната болница" и сеуште апелираат да се разбуди свеста кај народот. Црна комедија.

Последно уредено:
Член од
5 март 2018
Мислења
17.384
Поени од реакции
19.843
Ти викаш дека веруваат ако им се засегнати бизнисите, јас ти викам ако им се засегнати НЕ веруваат оти им прави штета, јас тие што ги познавам и си работеа и претходно баш со приватни бизниси (не тендеруши) речиси сите се со ставот дека фамата е дигната далеку повеќе од тоа што реално е. Истата таа фама нив им влијае негативно на бизнисите.
Не бе, напишав дека веруваат во него се додека нивните бизниси не се засегнати, кога ќе осетат криза од мерките тогаш не веруваат,не знам зошто грешно ме разбра, убаво и читко напишав

Член од
12 март 2009
Мислења
20.865
Поени од реакции
17.102
Пак се јавија со будалаштини.. наводно
..znanstvenici i epidemiolozi s vodećih svjetskih sveučilišta, Jay Bhattacharya sa Sveučilišta Stanford, Sunetra Gupta s Oxforda i Martin Kulldorff s Harvarda,
"VELIKA BARRINGTONOVA DEKLARACIJA"
Zaštiti stare i rizične skupine, mlade potpuno osloboditi i vratiti u normalan život. RAZVIJANJE "IMUNITETA KRDA"?

.. mogućnost da epidemija traje godinama ili desetljećima, razumno je zahtijevati normalizaciju društva. Drugi je problem i to što se zdravstvo ne stigne baviti ničim drugim nego samo virusom.

абе научници шупелки, не е ова ГУБА па да ги изолираш губавите...
Прво да си го стаите Трамп во карантин, 75години има а и другите бројни ВИП личности не по 70, туку по 80 и 90 години......

Член од
17 август 2009
Мислења
3.685
Поени од реакции
5.315
Видоа дека од карантините го зголемија долгот за милијарда, па летото стимулираа да се направи некој денар, не ми се верува дека пак би имало карантини, ќе банкротира државата. Напротив мислам дека пак за новогодишните празници ќе се примамува народот да троши што повеќе, пак ќе направат да се подзаборави за короната тогаш како летово.
Само да не се подзаборави малце повеќе народов, па да се преполнат болниците онака празнично.
Ама па боље кога ќе видиш да си ин на инстаграм и фб, да ставаш слики и видеа како лумпуваш, и да идеш по родендени и слави пошто кујзнае што ќе кажат и зборат за тебе. Него ли да се заштитиш ти и најблиските од умреното корона :toe:

Член од
5 март 2018
Мислења
17.384
Поени од реакции
19.843
Само да не се подзаборави малце повеќе народов, па да се преполнат болниците онака празнично.
Ама па боље кога ќе видиш да си ин на инстаграм и фб, да ставаш слики и видеа како лумпуваш, и да идеш по родендени и слави пошто кујзнае што ќе кажат и зборат за тебе. Него ли да се заштитиш ти и најблиските од умреното корона :toe:
Веќе се преполни :)
Не го правдам Филипче, си згрешија во многу наврати тие ама ние севкупно како народ не чиниме.
Контакти се кријат на велико, никој нејќи да седи изолација, тоа е најголемиот проблем кај нас.

Ми се јавува синоќа една другарка ми вика позитивна сум, а јас со неа од 1 Октомври се немам видено, таа разви симптоми неколку дена потоа, се тестираше вчера затоа што и требаше тестот за да патува па излезе позитивна.
Е сега утре треба да ги кажи контактите, ми вика тебе ќе те кажам нејќи никој да седи дома од другите, како бе така и викам, јас две недели не сум се видела со тебе, кажи ме реков ама наведи кога последен пат сум седела со тебе.
Работата не ја сфаќаат сериозно, џабе е се.

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.544
Поени од реакции
15.035
Пак се јавија со будалаштини.. наводно
..znanstvenici i epidemiolozi s vodećih svjetskih sveučilišta, Jay Bhattacharya sa Sveučilišta Stanford, Sunetra Gupta s Oxforda i Martin Kulldorff s Harvarda,
"VELIKA BARRINGTONOVA DEKLARACIJA"
Zaštiti stare i rizične skupine, mlade potpuno osloboditi i vratiti u normalan život. RAZVIJANJE "IMUNITETA KRDA"?

.. mogućnost da epidemija traje godinama ili desetljećima, razumno je zahtijevati normalizaciju društva. Drugi je problem i to što se zdravstvo ne stigne baviti ničim drugim nego samo virusom.

абе научници шупелки, не е ова ГУБА па да ги изолираш губавите...
Прво да си го стаите Трамп во карантин, 75години има а и другите бројни ВИП личности не по 70, туку по 80 и 90 години......

Па ти не си ја ни прочитал декларацијата. Каде бараат карантин? Тие велат само дека треба да се заштитат старите и ризичните групи, а другите да се вратат во нормален живот.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.865
Поени од реакции
17.102
Па ти не си ја ни прочитал декларацијата. Каде бараат карантин? Тие велат само дека треба да се заштитат старите и ризичните групи, а другите да се вратат во нормален живот.
еве ти долу, на почетокот на написот, а веројатно преведен од англискиот...
Глупоста е што поим немаат како и кого највеќе напаѓа вирусот а сеглупираа со посебен построг карантин за 65+ луѓе, без некоја медицинска основа или дијагноза, така од РАКАВ... да ама тоа НЕ ВАЖЕШЕ за СИТЕ 65+ ... не за политичари, доктори, вип личности, а и многу други...
тешка будалаштина...
Starije i ugrožene staviti u karantenu, a mlade pustiti da žive normalno. Tako bi se ukratko mogla sažeti deklaracija koju su ovih dana u javnost pustili znanstvenici i epidemiolozi s vodećih svjetskih sveučilišta, Jay Bhattacharya sa Sveučilišta Stanford, Sunetra Gupta s Oxforda i Martin Kulldorff s Harvarda.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.498
Поени од реакции
84.995
Колку досадна стана темата, поинтересно беше кога при 40 нови случаи во државата, во Чаир се собираа на ифтари.

Види сега колку е досадно, над 500 заразени, забави по дискотеки, ама досадно на форум, нема делење на заразените по етничка припадност, нема навреди, нема пцуења.
Ич да не се секираш. Пак ќе има делење по етничка припадност и пцуење, доколку мерките пак се спроведуваат двоаршински, според етничка припадност.
Мене не ми е поентата на тоа - еј Албанците се криви, ни ја качија бројката и од тогаш никогаш не ја вративме под контрола...
Мене ми е поентата - еј не може да се спроведуваат било какви стратегиски мерки, кога важат по етнички и религиозен клуч, односно според двојни аршини. И кога е така, глупо е некој сеуште да дроби за тоа како не требало да се делиме и за сите исто...

D

Deleted member 12196

Гостин
еве ти долу, на почетокот на написот, а веројатно преведен од англискиот...
Глупоста е што поим немаат како и кого највеќе напаѓа вирусот а сеглупираа со посебен построг карантин за 65+ луѓе, без некоја медицинска основа или дијагноза, така од РАКАВ... да ама тоа НЕ ВАЖЕШЕ за СИТЕ 65+ ... не за политичари, доктори, вип личности, а и многу други...
тешка будалаштина...
Starije i ugrožene staviti u karantenu, a mlade pustiti da žive normalno. Tako bi se ukratko mogla sažeti deklaracija koju su ovih dana u javnost pustili znanstvenici i epidemiolozi s vodećih svjetskih sveučilišta, Jay Bhattacharya sa Sveučilišta Stanford, Sunetra Gupta s Oxforda i Martin Kulldorff s Harvarda.
Ма старите над 60 години треба да ги затворат некаде и никогаш да не ги пуштат... Младите треба да живеат.

Член од
16 октомври 2020
Мислења
11
Поени од реакции
16
Најсмешно е кафичи и ресторани што не се затворени, па и маски внатре не се задолжителни, испаднаа ептен фактор во државата, имаше некој од комисијата спомнато дека вршеле притисоци.. let that sink in кафанџии вршат притисоци :) или туристички агенции

Член од
14 август 2006
Мислења
45.498
Поени од реакции
84.995
На родителска средба (он-лајн) побараа согласност за физичко присуство на основци од горни одделенија, за некаква дополнителна настава. Им текнало у министерство, или не знам каде, сега да воведуваат во основните одделенија некаква дополнителна настава, со физичко присуство.
Аплауз им дадов и се изнасмејав.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.865
Поени од реакции
17.102
Ма старите над 60 години треба да ги затворат некаде и никогаш да не ги пуштат... Младите треба да живеат.
Се уште се РАБОТИ до 64 години, а мислам дека има КУП и со накај 70, од доктори па до академици и други
Башка есап е што старите ги чуваат внуците а кога не работат градинки и училишта, не работат сите во државно па дреми дома и земај плата...
Автоматски споено мислење:

Најсмешно е кафичи и ресторани што не се затворени, па и маски внатре не се задолжителни, испаднаа ептен фактор во државата, имаше некој од комисијата спомнато дека вршеле притисоци.. let that sink in кафанџии вршат притисоци :) или туристички агенции
Сега ќе има НОВА мерка, ако е кафичот на отворено, тамо со маски, нели надвор е треба маски, а Внатре може и Без Маски

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
Веќе се преполни :)
Не го правдам Филипче, си згрешија во многу наврати тие ама ние севкупно како народ не чиниме.
Контакти се кријат на велико, никој нејќи да седи изолација, тоа е најголемиот проблем кај нас.

Ми се јавува синоќа една другарка ми вика позитивна сум, а јас со неа од 1 Октомври се немам видено, таа разви симптоми неколку дена потоа, се тестираше вчера затоа што и требаше тестот за да патува па излезе позитивна.
Е сега утре треба да ги кажи контактите, ми вика тебе ќе те кажам нејќи никој да седи дома од другите, како бе така и викам, јас две недели не сум се видела со тебе, кажи ме реков ама наведи кога последен пат сум седела со тебе.
Работата не ја сфаќаат сериозно, џабе е се.
Флоскули од типот "народот е крив" ги ослободуваат од одговорност надлежните. Народот не може да биде виновен само затоа што се плаши за својата егзистенција во вакви неизвесни времиња.

Локализацијата на контакти е мината работа. Не сме веќе во фаза на превенција, туку сме влезени во фаза каде што се селектираат приоритетите, што да се спаси а што да се пушти низ вода. Ние немавме капацитет да мониторираме контакти со 20 заболени дневно, не пак сега со по 400 на ден.

И додека ние се расправаме кој е крив, на економски план ќе следи ребаланс на буџетот и трошење на народни пари за наводни мерки за економски спас. Долгот го надмина прагот од 60% од БДП, оваа година за само три месеци се задолживме за една милијарда евра кој што ќе се трошат без никаков мониторинг во наредниве месеци. Важно ќе има пари за пензии, плати, ваучери и пари за тренинг на магариња.

Kajgana Shop

На врв Bottom