Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.457
Поени од реакции
18.456
Проф. Вело Марковски ми беше мене професор и многу научив, запомнав од него а и на некој начин уште у глава ми се вртат предавањата негови, начинот на кој предаваше и плус од инфектологијата која сите ја мразеа јас ја засакав од него иако доктор по стоматологија почнав да се насочувам кон насока на орална вирусологија, орални инфекции да читам повеќе за тоа да се замарам а се замарам и те како во денешно време. Некако ми остави впечаток и тоа голем. И за него секогаш ќе имам добри зборови.

Во однос на неговите искажувања за ситуацијата која владее во светот последните месеци. Не зборам за тоа што се зборувало тука ниту ме интересира овде само гледам напади и омрази и скрос во друга насока се турка работата.Небитно. Зборот ми е проф. Вело кој беше до 2002 година директор на Инфективна клиника и те како е релевантен да збори образложува или си дава до знаење да прави паралели и да користи цврсти ставови во однос на темата КОВИД од некои кои постојано се експонираат а има и такви кои се општи лекари. Општите лекари треба да си ја гледаат својата работа а коментарот што го имаат да биде насочен кон обраќање дали преку фб или јавно во смисла да ги почитуваме мерките да се избориме со оваа ситуација да се слуѓат надлежните итн... Јас тоа не го видов. Премногу експерти сме имале во земјава и надвор од медицинската елита. Тоа излезе на виделина.

Понатаму проф. Вело докторирал на тема Грип. А 30 години се занимава само со респираторни инфекции. Има книг Грип едидемии и пандемии напишана од него на англиски и македонски јазик. Исклучителен професор и познавач на работите од Инфектологијата кој и самиот истакна дека Балканот има јака инфектологија и ќе се справи добро со ситуацијата доколку не вмеша прст политиката и политичарите од една Италија која бележи феноменални резултати за мозочни удари и слично ама во делот на Инфектологијата не. Во европа занемарлив е делот Инфективни болести како предмет. Се базира на етиолошко учење на болестите. Ние учиме синдромска Инфектологија така налага модерната Инфектологија во светот. И ова беше истакнато од него.

Професор кој е постојано во контакт и со други негови колеги во странство ја следи ситуацијата и во други држави, образложуваше што има ново на секое негово наредно гостување и појавување во јавноста од прочитаното и изнесеното во најновите студии во LANCET и Brittish Journal во врска со ситуацијата. Едноставно за мене вреди неговиот збор. Во ред е да имаш различни мислења и ставови макар и меѓу колеги микробиолози, епидемиолози итн, ама не да се претерува, да се оди во сосема друга конатација итн...
И ти го поддржуваш ставот на Вело дека вирусов ќе замри со доаѓање на летото ?

Член од
29 јуни 2020
Мислења
50
Поени од реакции
73
Тој став не е измислен од него. Професорот цитира наука и се потпира врз неа. Сите ставови размилувања и забелешки беа кажани од негова страна барем врз основа на тоа што досега знаеме од медицината и што како наука медицина кажува за вирусите врз основа на нивните карактеристики (појавување, ширење-пренос, патогенетски карактеристики итн..). Значи се потпира врз медицината врз докази и врз искуството кое го има, кое го знае, а поучуван и од претходните неуспешни наметнати пандемии поготово лажната пандемија 2009 со свинскиот грип која исто баш така како што сега пишав реферираше и професорот во едно негово појавување на ТВ. По сите основи досега требаше ако ништо барем да замре лудилото.

Тоа не е измислено од него и не е ништо ново тоа се знае. Ова што се случува не само што не запира целата ситуација и другите полемики во однос на појавувањето на самата болест (кл. симптоми, нејасни случаи, асимтоматски, преоѓање на една ггрупа луѓе веднаш во онаа критична фаза од која повеќето и оздравувааат што е исто невидено досега итн...) се само дел од предизвикот за цела наука цело научно милје. Така прашања зошто не се повлече, зошто вака зошто онака тоа времето ќе покаже или барем се надеваме дека ќе покаже резултати во научната мисла која ќе објасни на сите овие дилеми. Како најприродна варијанта се одеше на таа логика и оттаму и тој како и јас иако не сум стручно лице (во смисла инфектолог,епидемиолог...) оправдувам т.е. го подржувам ставот дека требаше вирусот да си се повлече природно што е пак ќе кажам (не јас така вели науката) најприродниот начин на кој што може да запре епидемијата/ пандемијата... Вториот начин беше за колективен имунитет и исто препораките барем негови беа НЕ за престрогите мерки.

За можната вакцинација исто се произнесе во некои негови излагања. Така да остануваат моѓните шпекулации за кои сите знаеме или зборуваме или сме помислувале во врска со пандемијата. Ама ќе останат во доменот на шпекулации. Изненаден е цел свет. Обичните ѓраѓани веќе ни не знаат што се случува. Медицинарите и научниците се трудат да објаснат. Останува да видиме.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.942
Поени од реакции
19.295
Ноќниот клуб Hush поддршка бараат од граѓаните за да почнат со работа, револторани биле, ај ве молам кој е во можност на фејс нека сподели,за сите нас се работи FB_IMG_1594595521911.jpg

Член од
25 април 2011
Мислења
197
Поени од реакции
283
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.457
Поени од реакции
18.456
Тој став не е измислен од него. Професорот цитира наука и се потпира врз неа. Сите ставови размилувања и забелешки беа кажани од негова страна барем врз основа на тоа што досега знаеме од медицината и што како наука медицина кажува за вирусите врз основа на нивните карактеристики (појавување, ширење-пренос, патогенетски карактеристики итн..). Значи се потпира врз медицината врз докази и врз искуството кое го има, кое го знае, а поучуван и од претходните неуспешни наметнати пандемии поготово лажната пандемија 2009 со свинскиот грип која исто баш така како што сега пишав реферираше и професорот во едно негово појавување на ТВ. По сите основи досега требаше ако ништо барем да замре лудилото.

Тоа не е измислено од него и не е ништо ново тоа се знае. Ова што се случува не само што не запира целата ситуација и другите полемики во однос на појавувањето на самата болест (кл. симптоми, нејасни случаи, асимтоматски, преоѓање на една ггрупа луѓе веднаш во онаа критична фаза од која повеќето и оздравувааат што е исто невидено досега итн...) се само дел од предизвикот за цела наука цело научно милје. Така прашања зошто не се повлече, зошто вака зошто онака тоа времето ќе покаже или барем се надеваме дека ќе покаже резултати во научната мисла која ќе објасни на сите овие дилеми. Како најприродна варијанта се одеше на таа логика и оттаму и тој како и јас иако не сум стручно лице (во смисла инфектолог,епидемиолог...) оправдувам т.е. го подржувам ставот дека требаше вирусот да си се повлече природно што е пак ќе кажам (не јас така вели науката) најприродниот начин на кој што може да запре епидемијата/ пандемијата... Вториот начин беше за колективен имунитет и исто препораките барем негови беа НЕ за престрогите мерки.

За можната вакцинација исто се произнесе во некои негови излагања. Така да остануваат моѓните шпекулации за кои сите знаеме или зборуваме или сме помислувале во врска со пандемијата. Ама ќе останат во доменот на шпекулации. Изненаден е цел свет. Обичните ѓраѓани веќе ни не знаат што се случува. Медицинарите и научниците се трудат да објаснат. Останува да видиме.
Абе ај, дека следел состојба и се консултирал.

Уште во Април беше јасно дека нема да замри со летото, затоа што во Еквадор во региони со топла клима цветаше Короната, а да не прајме муабет за Аризона која имаше температура од 29 - 30 степени тогаш, нешто слично како кај нас во лето, каде што Короната не запираше. Еве и сега во Аризона на 46 степени растура Короната.

Да не прајме и муабет за неговите тврдења дека смртноста на Короната не е по голема од обичен грип.

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.670
Поени од реакции
14.551
Апсолутно не сме ни биле на Месечината. Цивилизацијата која владее и го уништи светот САД неможат повеќе ама апсолутно со ништо да се пофалат сите малверзации им се откриени цел свет виде дека САД се злосторничка држава ништо повеќе. НАСА е преголема компанија владина со премногу пари и апсолутно ништо неможе да и се верува.
Lazirano dokumentirano cao prijatno. Nasa e vladina organizacija so cel manipulacija na narodot. Sad veke ne se sila go unistia covekot kako bitie psihata mu ja unistia. Zlostor napravia pa uste da gi velicime kako bile vamu tamu mesecina nasa abe narodot e svesen nema veke lagi. Ne pominuva. Oni da ispratat poraka deka se najmokni deka se nad boga imase takvi izjavi i od onoj ludakot obama i bolen covek. Gotovo e nitu nasa go interesira slobodniot covek nitu bilo sto sho e kazano objaveno konkretno za vselena. Propaga civilizacijata narecena amerikansko zapadno evropska. Posledicite gi gledame sega
Проф. Вело Марковски ми беше мене професор и многу научив, запомнав од него а и на некој начин уште у глава ми се вртат предавањата негови, начинот на кој предаваше и плус од инфектологијата која сите ја мразеа јас ја засакав од него иако доктор по стоматологија почнав да се насочувам кон насока на орална вирусологија, орални инфекции да читам повеќе за тоа да се замарам а се замарам и те како во денешно време.
Тоа е.
Со вакви нови доктори по здравствените установи во Северџанија, ни останува да се иселиме у Бурунди и да живееме во глинена колиба, тоа заслужуваме.
За главоболка да не лечат со чекани изделкани од баобаб.
Ејјј дипломиран доктор...

Пу!

B

Beginner

Гостин
Тоа е.
Со вакви нови доктори по здравствените установи во Северџанија, ни останува да се иселиме у Бурунди и да живееме во глинена колиба, тоа заслужуваме.
За главоболка да не лечат со чекани изделкани од баобаб.
Ејјј дипломиран доктор...

Пу!
Заболекар е а овде глуми експерт пред 2-3 дена имаше пишано вирусот сам слабеел низ цел свет а по рекордни 200 к нови случаи сега има скоро секој ден.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
нема сила што ке ме натера да примам пелц... посебно ако биде задолжителна ке бидне сумњиво.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Уште од сега нека се воведе смртна казна за оние кои ке одбиваат вакцина да примат у случај да ја измислат.Исто како што има отстрел на дивеч што предизвикува штета

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.016
Ме радуваат позитивните вести за успешноста на вакцините. Дај боже што побрзо да започне вакцинацијата....сепак ние како држава од трети земји некој месец плус ќе почекаме но ќе стигне и кај нас.
Ќе скокнат антивакцерите.....но кој ги шиша, нека се разболуваат, нивни проблем.
Што убаво беше пред да се појават антивакцери.......пред повеќе од 20 години, фино лепо ни доаѓаа во школо, систематски, вакцини и чао пријатно....никој ни А ни Б да каже.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.356
Поени од реакции
7.716
Тоа е став на СЗО, затоа и најавуваат бранови. Но и покрај тоа што во реалноста не излегува така, навикнати сте на менување на ставовите од СЗО. Како што во јануари изјавуваа:
it is certainly possible that there is limited human-to-human transmission”.
no clear evidence of human-to-human transmission”.
Нема потреба од маски, па има потреба, па лебди во воздухот, па не лебди, за сега повторно дека лебдел и се пренесувал, пушачите имале помал ризик, за после да изјават повисок ризик, итн итн

Да не прајме и муабет за неговите тврдења дека смртноста на Короната не е по голема од обичен грип.
Ти веќе неколку пати изјави дека професионалци како Фаучи и многу други нобеловци, доктори и научници се истрчале и испаднале глупави. Еве на пример Фаучи со пријателчињата што кажаа:
On the basis of a case definition requiring a diagnosis of pneumonia, the currently reported case fatality rate is approximately 2%. In another article in the Journal, Guan et al.5 report mortality of 1.4% among 1099 patients with laboratory-confirmed Covid-19; these patients had a wide spectrum of disease severity. If one assumes that the number of asymptomatic or minimally symptomatic cases is several times as high as the number of reported cases, the case fatality rate may be considerably less than 1%. This suggests that the overall clinical consequences of Covid-19 may ultimately be more akin to those of a severe seasonal influenza (which has a case fatality rate of approximately 0.1%) or a pandemic influenza (similar to those in 1957 and 1968) rather than a disease similar to SARS or MERS, which have had case fatality rates of 9 to 10% and 36%, respectively.

Исто кога ќе се земат вкупните бројки на починати е помал од просекот, иако нели имаме дополнителна опасност, тоа нема врска

Анон не се секирај, наредните линкови не е за Маша :D

Или па овие квази доктори:

Овде се видеата од вебинарот, има и заклучоци некои.

the main conclusion [of those of us who participated in the May 8 webinar] was that the autopsies that were conducted in Germany, Italy, Spain, France and Sweden do not show that the virus is deadly.”
За ова, секако не ви е гајле, битно е вашите блиски да се заштитени:
Drs. Alexov and Katsarov agreed that yet another aspect of the WHO-caused chaos and its fatal consequences is many people are likely to die soon from diseases such as cancer because the lockdowns, combined with the emptying of hospitals (ostensibly to make room for COVID-19 patients), halted all but the most pressing procedures and treatments.

They also observed these diseases are being exacerbated by the fear and chaos surrounding COVID-19.

We know that stress significantly suppresses the immune system, so I can really claim 200% that all the chronic diseases will be more severe and more acute per se. Specifically in situ carcinoma – over 50% of these are going to become more invasive […] So I will say that this epidemic isn’t so much an epidemic of the virus, it’s an epidemic of giving people a lot of fear and stress.”
Затоа најисправно е да им веруваме на Караџовски и СЗО, дека секој што умрел, а е позитивен на корона, тогаш се води како од корона да умрел. Во право се, нели Бетмен го напаѓал мозокот, па ти додека возиш и загинеш во сообраќајка, тоа е зашто мозокот не функционирал, па не си направил добра проценка.
Или па како што изјавија, Бетмен ги напаѓал и тестисите. Некого го зачешале, отишол до кај пријателката да му ги почеша, дознава партнерката, го убива и нормално дека причина е Бетмен, не знам што не е тука јасно. :toe:

Така е, ќе издржиме уште еден/два брана, иначе маф ни е работата без вакцина, а после антителца, среќни и ќе мислиме на друго.

So, to boil it down to two questions:
1- if as has been shown in studies, the existence of antibodies does not equal immunity to infection, how can we show that vaccines protect?
2- If the production of antibodies does not protect against toxin-mediated diseases, why do we continue to vaccinate against them?

Значи за смртност ц.ц. 0.2%, преносливост зависи кога, како, може 1 да не пренесе на 445, а може 1 да пренесе на други 2, задолжителна мора да е вакцината.

Наќо Скопски, побрзо стави си и една против беснило, штом од уста пења ти излегува, тоа комшиските лингури можно е да ти пренеле :pos:

Член од
4 ноември 2017
Мислења
270
Поени од реакции
190
То што секоја година умирет околу 500 000 годишно од сезонски се заборај а? За ова не кажуваа на вести само на интернет да си побараш....
Сега то се избриша готово се заборај...
Ова е исто како сезонскиов само што кај хронични или кај некои други болести потешко се лекува...
Овие кај нас што ги кажвет околу 150 просечно секој ден асиптоматски биле... што чуствувале? течење на нос, кивање, омалаксаност, покачена температура??
И шо сега пример некоја од овие корона имаш а??? Еден мој комшија имаше и температура најнормално си помина со парацетамол и витамин ц како и секој грип.
Ајде сега пример се чуствува некој омалаксен, поднастинат и оп 4000 ден тест? И шо ако пак го фатит после некоја недела пак 4000 да дава?

Јас мислам дека ова го измислија (светскиов поредок) за планетава малце да се штишит од све, шала настрана..
Да се нема толку патувања во светот т. е да нема миграција
Променето време т.е дигитално веќе да нема школо туку све од дома..
Роботизацијава зема се поголем замав..
Да не е секој фудбалер милијардер и то да се штиши...
Да не набројувам повеќе..
Сакаме или несакаме веќе почнува ново време поинакво од сегашново...

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.034
Секој има право на свое мислење и свој став и тоа не значи дека треба да премине во лично препукување.. Ако не се сложувате со некое мислење, кажете го своето, посочете ваши аргументи. Никаде не води вреѓање и препукување.
Темава е корона, дискутираме за различните гледишта без да отиде во погрешна насока.

Во меѓуевреме:

Ова е убав показател дека бројките се страшни и сега без да чекаме есенски бран.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.581
Поени од реакции
22.295
Pozitiven sporeden efekt od merkite: gripnata sezona koja pretezno pikot go ima na krajot na zimata brzo zavrsi. Inace brojkite za predhodnite zimi se procenki a tie od ovaa sezona se tocno mereni. Izgleda procenkite za poslednite godini bea pogolemi od realnite brojki.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Секој има право на свое мислење и свој став и тоа не значи дека треба да премине во лично препукување.. Ако не се сложувате со некое мислење, кажете го своето, посочете ваши аргументи. Никаде не води вреѓање и препукување.
Темава е корона, дискутираме за различните гледишта без да отиде во погрешна насока.

Во меѓуевреме:

Ова е убав показател дека бројките се страшни и сега без да чекаме есенски бран.
Нема веќе бранови.Бројката ке си расне цело време и тоа на светско ниво.Крајно време е да се помириме дека речиси сите ке заболиме,останува да се надеваме дека лесно ке го пребродиме.Пошто нема абер ни за вакцина ни за лек,само тоа преостанува.И со мерки и без мерки ке го јадеме

Kajgana Shop

На врв Bottom