Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.913
Поени од реакции
42.613
Не го рече тоа само тој, но и нема врска за тоа, туку од чисто научен аспект, пролупа скроз.

Прво и основно пробува на многу глуп начин да си ги препише сите заслуги за себе, а сите проблеми да ги префрли на друг.
Второ, целиот процес на користење на mRNA како платформа, не е само негово дело, туку на цел еден тим на луѓе кои идат после него.

mRNA е многу битна генетска технологија со која може да му се помогне на многу луѓе кои имаат сериозни проблеми, само не беше добра технологија за вакцина против Ковид.

Нобеловата награда за mRNA е на место.
зошто тогаш гледаат да ја искористат технологијата на најлошата апликација и да го напиздат народот до коска?

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.334
Поени од реакции
7.699
туку од чисто научен аспект, пролупа скроз.
Ништо не кажа со што тоа би го потврдил.

Прво и основно пробува на многу глуп начин да си ги препише сите заслуги за себе, а сите проблеми да ги префрли на друг.
Па ти кажува овие што добиле нобелова, за што се заслужни, за проблемите. Он ли учествувал во тоа, он ли дозволил така да се имплементира мрна технологијата кај луѓето?

Второ, целиот процес на користење на mRNA како платформа, не е само негово дело, туку на цел еден тим на луѓе кои идат после него.
Абе откако ќе откриеш нешто, кога ќе го покажеш патот што претходно никој не го гледал, многу полесно е после да се иде по тој пат. Не знам што има врска тоа со пролупување.

mRNA е многу битна генетска технологија со која може да му се помогне на многу луѓе кои имаат сериозни проблеми, само не беше добра технологија за вакцина против Ковид.
Многу битна генетска технологија, ама не била добра технологија за вакцина против ковид. Епа за какви сериозни проблеми е тогаш добра, кога смртноста е зголемена во сите држави каде имаше голем број на вакцинирани? Ако била добра технологија, треба смртноста да е намалена, а не зголемена, а и се повеќе болни од секакви болести, наместо помалку.

Нешто пак мешаш баби и жаби.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Ништо не кажа со што тоа би го потврдил.

Па ти кажува овие што добиле нобелова, за што се заслужни, за проблемите. Он ли учествувал во тоа, он ли дозволил така да се имплементира мрна технологијата кај луѓето?

Абе откако ќе откриеш нешто, кога ќе го покажеш патот што претходно никој не го гледал, многу полесно е после да се иде по тој пат. Не знам што има врска тоа со пролупување.

Многу битна генетска технологија, ама не била добра технологија за вакцина против ковид. Епа за какви сериозни проблеми е тогаш добра, кога смртноста е зголемена во сите држави каде имаше голем број на вакцинирани? Ако била добра технологија, треба смртноста да е намалена, а не зголемена, а и се повеќе болни од секакви болести, наместо помалку.

Нешто пак мешаш баби и жаби.
mRNA е технологија рамна на откривањето на антибиотиците. Само не е за вакцина против Ковид. Инаку е исклучително добра за лекување на болести за кои немаше лек досега. Значи во тестирањето на mRNA имаат излечено луѓе болни од рак кои имаат само уште две три недели живот. Разбираш?

Не е за вакцина затоа што е генетска терапија.

И не беше тој единствен ниту прв, што тврдеше дека се ќе одрекуваат.

А сега се глупира за сите пари и само си го урива угледот.

Член од
3 јануари 2023
Мислења
9.142
Поени од реакции
5.727
mRNA е технологија рамна на откривањето на антибиотиците. Значи во тестирањето на mRNA имаат излечено луѓе болни од рак кои имаат само уште две три недели живот.
Би замолил за линк или било каков доказ...
Не е убаво да си играте со чувствата на луѓето.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.554
Поени од реакции
22.245
Aj ke go pocekam @Audiofil dali denes ke pustat nesto kako sto e najaveno vo odredeni krugovi.

Inace sto ke dozivee covek @teneke da ja fali mRNA tehnologijata. I da vo pravo e, osnovacite na Biontech tokmu sakaat da ja koristat za da lecat rak ama vo vremeto uvidoa deka ima sansa da se koristi i za vakcini iako ima dosta predizvici za toa. No edna od prednostite e, sto moze brzo da se adaptira.

Член од
3 јануари 2023
Мислења
9.142
Поени од реакции
5.727
... I da vo pravo e, osnovacite na Biontech tokmu sakaat da ja koristat za da lecat rak ama vo vremeto uvidoa deka ima sansa da se koristi i za vakcini iako ima dosta predizvici za toa...
И кога виделе дека вакцината не помага против рак,
„ај да не ја фрлиме џабе, ќе им ја дадеме на прости луѓе,
и ќе ја декларираме дека е против ковид“...
Ама доцна сфатиле дека ни против ковид не помага.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.062
Поени од реакции
5.973
Aj ke go pocekam @Audiofil dali denes ke pustat nesto kako sto e najaveno vo odredeni krugovi.
Како прво ако е вистина тој тест ќе го пуштат на одредени локации во САД се мисли на некое запуштено место кај што се претежно сиромаси и тоа црнци за да видат дали ќе има некаков ефект и каков а како второ и да има посакуван резултат тоа нема да го слушнеш на ниедни вести од сите можни телевизии што постојат туку само на Телеграм канали.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.554
Поени од реакции
22.245
И кога виделе дека вакцината не помага против рак,
„ај да не ја фрлиме џабе, ќе им ја дадеме на прости луѓе,
и ќе ја декларираме дека е против ковид“...
Ама доцна сфатиле дека ни против ковид не помага.
Oti na pamet si pravis muabet? Zboruvame za tehnologija koja se istrazuva decenii kako si vikas ne uspeale protiv rak a toa momentalno e edna od nadeznite tehnologii tokmu radi toa. Ama sigurno se soglasuvas deka ne e bas ednostavno. Treba uste vreme a samata tehnologija odamna ja ima. I ete uspeale da ja koristat za druga prilika.
Автоматски споено мислење:

Како прво ако е вистина тој тест ќе го пуштат на одредени локации во САД се мисли на некое запуштено место кај што се претежно сиромаси и тоа црнци за да видат дали ќе има некаков ефект и каков а како второ и да има посакуван резултат тоа нема да го слушнеш на ниедни вести од сите можни телевизии што постојат туку само на Телеграм канали.
Znaci vo Detroit ke pustat. Inace tie krugovi ocigledno dobro se informirani pa pusti nekoe linkce koga ke vidime rezultati.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.119
Поени од реакции
34.596
„Технологија која се истражува со векови“ но сепак нема добиено ниедно официјално одобрение за безбедност за употреба врз луѓе - настрана од последниве исфорсирани случувања. Да не беше п(л)андемијава таа технологија сеуште немаше да има припарено до луѓе... А резултатите од употребата за короновирус вакцини - иако од избрзани вакцини - но секако не зборуваат ништо добро за технологијата со која се создадени како и ни за самите вакцини.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.612
Поени од реакции
37.567
Oti na pamet si pravis muabet? Zboruvame za tehnologija koja se istrazuva decenii kako si vikas ne uspeale protiv rak a toa momentalno e edna od nadeznite tehnologii tokmu radi toa. Ama sigurno se soglasuvas deka ne e bas
...а ти демек НЕ правиш напамет(споено се пишува) муабет!

...не е тоа вирус (коронавирус), па ајде сега ,,надежните" технологии кои делуваат на ДНКто ќе примениме за вирусни инфекции, на пример кај ХПВ (хуман папилома вирус) кој се смета за главен виновник за карциномот на матката, иако повеќето жени имаат предиспозиција да бидат заразени со овој вирус, сепак доведува до канцер во само 1% од случаите.

...појава на канцер или поточно ризикот од канцер најчесто се одговорни гените на пример, ризикот од канцер на дојка и на јајниците е во врска со BRCA1 или BRCA2-генетска мутација која под одредени услови и животни фактори се активира ,,каписла,, и нефункционалните клетки наместо да изумрат и исчистат од самиот организам тие напротив растат абнормално невршејќи ја веќе својата функција и ,,напаѓајќи " ги другите здрави клетки ,,мешајќи" во ДНК и претворувајќи ги и нив во нефункционални клетки ,,метастаза".

...дијагнозата за мутација на K-Ras е од клучно значење за планот за лекување канцер на дебелото црево, познато е дека ризикот од карцином на желудникот и на дебелото црево е повисок ако е наследен т.е. доколку блиски членови од семејството боледувале од оваа малигна болест или EGFR мутацијата има особено значење за точниот избор на лекарства за третман на канцерот на белите дробови.

... канцер на крвта, мултипен миелом и лимфоми се главните видови канцер кои имаат корист од молекуларните методи, генетската и хромозомската анализа.

...така да и тие генетски вакцини кои ќе делува токму на тој ген - ДНК- хромозом каде се очекува наследно ,,погрешен протеин,, закачен за низата на ДНКто да го ,,дополни,, со ,,точниот протеин" за да не би дошло до активирање на ,,наследниот" карцином чија каписла би била надворешен фактор или некоја лоша навика (пушење, стрес, алкохол,)

...ова вака општо објаснето, за mRNK вакцинии со наночестици нова технологија, спајк протеин, кои се развиваат во тој правец на генетска исправка која би се остранила можноста за наследна појава на карциномот на новите генерации, а не тука бенефит да се бара при заштита од коронавирусот, што не знам до ден денешен како најдоа оправданост на ,,заштита" како антиковид вакцина.

Последно уредено:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.554
Поени од реакции
22.245
„Технологија која се истражува со векови“ но сепак нема добиено ниедно официјално одобрение за безбедност за употреба врз луѓе - настрана од последниве исфорсирани случувања. Да не беше п(л)андемијава таа технологија сеуште немаше да има припарено до луѓе... А резултатите од употребата за короновирус вакцини - иако од избрзани вакцини - но секако не зборуваат ништо добро за технологијата со која се создадени како и ни за самите вакцини.
Nauci se prvo da citiras tocno. Tehnologijata funkcionira i ima golem potencijal. A se i bezbedni kako sto vidovme.
Автоматски споено мислење:

...а ти демек НЕ правиш напамет(споено се пишува) муабет!

...не е тоа вирус (коронавирус), па ајде сега ,,надежните" технологии кои делуваат на ДНКто ќе примениме за вирусни инфекции, на пример кај ХПВ (хуман папилома вирус) кој се смета за главен виновник за карциномот на матката, иако повеќето жени имаат предиспозиција да бидат заразени со овој вирус, сепак доведува до канцер во само 1% од случаите.

...појава на канцер или поточно ризикот од канцер најчесто се одговорни гените на пример, ризикот од канцер на дојка и на јајниците е во врска со BRCA1 или BRCA2-генетска мутација која под одредени услови и животни фактори се активира ,,каписла,, и нефункционалните клетки наместо да изумрат и исчистат од самиот организам тие напротив растат абнормално невршејќи ја веќе својата функција и ,,напаѓајќи " ги другите здрави клетки ,,мешајќи" во ДНК и претворувајќи ги и нив во нефункционални клетки ,,метастаза".

...дијагнозата за мутација на K-Ras е од клучно значење за планот за лекување канцер на дебелото црево, познато е дека ризикот од карцином на желудникот и на дебелото црево е повисок ако е наследен т.е. доколку блиски членови од семејството боледувале од оваа малигна болест или EGFR мутацијата има особено значење за точниот избор на лекарства за третман на канцерот на белите дробови.

... канцер на крвта, мултипен миелом и лимфоми се главните видови канцер кои имаат корист од молекуларните методи, генетската и хромозомската анализа.

...така да и тие генетски вакцини кои ќе делува токму на тој ген - ДНК- хромозом каде се очекува наследно ,,погрешен протеин,, закачен за низата на ДНКто да го ,,дополни,, со ,,точниот протеин" за да не би дошло до активирање на ,,наследниот" карцином чија каписла би била надворешен фактор или некоја лоша навика (пушење, стрес, алкохол,)

...ова вака општо објаснето, за mRNK вакцинии со наночастици нова технологија, спајк протеин кои се развиваат во тој правец на генетска исправка која би се остранила можноста за наследна појава на карциномот на новите генерации, а не тука бенефит да се бара при заштита од коронавирусот, што не знам до ден денешен како најдоа оправданост на,,заштита" како антиковид вакцина.
Ne mora na sekoe da pokazuvas deka vrska nemas, ne ubedi vekje vo toa.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.612
Поени од реакции
37.567
Ne mora na sekoe da pokazuvas deka vrska nemas, ne ubedi vekje vo toa.
...види сега, твојата нервоза и тоа твоето,,врска немаш" ти го разбирам, не читавме исти книги, а и воспитанието не ни е на исто ниво, но потруди се да знаеш да објасниш твојот став како еве и јас објаснувам, тоа се вика нормална конверзација, а тука колку се безбедни антиковид вакцини, секојдневно, гледам нови млади пациенти со автоимуни болести, ненајдено губење на контрола од веќе повлечен канцер, од ненајдена смрт на млади особи, од ненајдена појава на канцер, што нели за тебе све е тоа нормално.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.554
Поени од реакции
22.245
...види сега, твојата нервоза и тоа твоето,,врска немаш" ти го разбирам, не читавме исти книги, а и воспитанието не ни е на исто ниво, но потруди се да знаеш да објасниш твојот став како еве и јас објаснувам, тоа се вика нормална конверзација, а тука колку се безбедни секојдневно, гледам нови млади пациенти со автоимуни болести, ненајдено губење на контрола од веќе повлечен канцер, од ненајдена смрт на млади особи, од ненајдена појава на канцер, што нели за тебе све е тоа нормално.
Kolku sto znam em pomal e brojot na mladi sto se vakcinirale vo Makedonija pa uste pomalku so mRNA vakcini. Kako gi nosis zaklucocite od rakav e tvoja tajna. Seriozni sepak ne se. Vospituvajneto e edno od druga strana mislam e fer da ti se kaze deka pisuvas gluposti oti moze da poveruvas vo toa sto go pisuvas. Ako e vekje taka i onaka e kasno za tebe.

Kajgana Shop

На врв Bottom