Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.279
Поени од реакции
5.935
кога идеш на доктор ти даваат антибиотик и за недела дена си ко нов. Како тоа не важи и за короната? Зошто толку доктори препишуваа антибиотици, зошто е нормална терапија за вакви ствари. Тоа ти шо го збориш го измислија за време на ковидот пошто антибиотиците немаа ефект против куроната.
Антибиотиците се даваат најчесто за бактериски заболувања. Како што знам јас на вирусот не делува никаков антибиотик...

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.202
Поени од реакции
42.946
Антибиотиците се даваат најчесто за бактериски заболувања. Како што знам јас на вирусот не делува никаков антибиотик...
никој не знае шо имаш, да се тестира секој на секоја бактерија или вирус редот пред микробиологија ќе биде километарски. Ти дава антибиотик и си ко нов за една недела.

Член од
3 јануари 2023
Мислења
9.155
Поени од реакции
5.744
никој не знае шо имаш, да се тестира секој на секоја бактерија или вирус редот пред микробиологија ќе биде километарски. Ти дава антибиотик и си ко нов за една недела.
Знаат, и тоа како знаат.
Пљукни... Тој што се разбира,
од шлајмот ќе препознае дали е вирус или бактерија.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.279
Поени од реакции
5.935
Сега прајме муабет дека антибиотиците НЕ делуваат на вирус. Ако е човек заразен со вирус антибиотиците не делуваат..

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.202
Поени од реакции
42.946
Знаат, и тоа како знаат.
Пљукни... Тој што се разбира,
од шлајмот ќе препознае дали е вирус или бактерија.
верувам дека тоа е возможно, докторот гледа на гравчиња и ќе види одма дали ти имаш бактерија или вирус.

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.761
Поени од реакции
8.083
Ронка бабуш, се гледа дека немаш деца. Вакви глупости иначе не би тресел типа "антибиотик се дава за вируси".

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.202
Поени од реакции
42.946
Ронка бабуш, се гледа дека немаш деца. Вакви глупости иначе не би тресел типа "антибиотик се дава за вируси".
ако стварно така мислите не трчајте на лекар по антибиотици. Лечете се дома со крстена вода и лук.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.420
Поени од реакции
10.350
Сега прајме муабет дека антибиотиците НЕ делуваат на вирус. Ако е човек заразен со вирус антибиотиците не делуваат..
За време на короната, сумамед таблети штанцаа докторите, не по една кутија, туку по две препишуваа.
За превентива ли ги даваа!?
Ронче знае многу убаво антибиотик за што се дава, но во пракса е поинаку...одма ти го препишуваат, а дали е за вирус или за бактерија, мање важно, а тек за антибиограм да се направи претходно да не прајме моабет.....умре таа процедура на лечење.

Последно уредено:
Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.432
Поени од реакции
7.809
Ронче знае многу убаво антибиотик за што се дава,
Се гледа колку знае по прашањето што го постави и инаетот после тоа. :D

време на короната, сумамед таблети штанцаа докторите, не по една кутија, туку по две препишуваа.
За превентива ли ги даваа!?
И што ако ги препишуваа, против вирус ли ги даваа или колку мирни да ви се лејките, оти ако не ставите нешто во уста, параноја ќе ве утепа :popce:

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.420
Поени од реакции
10.350
Се гледа колку знае по прашањето што го постави и инаетот после тоа. :D

И што ако ги препишуваа, против вирус ли ги даваа или колку мирни да ви се лејките, оти ако не ставите нешто во уста, параноја ќе ве утепа :popce:
Остај ме мене, јас со кортико завршив..инаку да те потсетам, не се вакцинирав.

Член од
3 јануари 2023
Мислења
9.155
Поени од реакции
5.744
ако стварно така мислите не трчајте на лекар по антибиотици. Лечете се дома со крстена вода и лук.
По твоево пишување гледам дека навистина си убеден
дека АНТИБИОТИЦИ помагаат против СЀ,
па дури и против вируси.
Докторите, за да добијат провизија од препишаните лекови,
ќе ти препишат антибиотик и за ерекција...
Инаку, ЛУК... тука имаш право.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.202
Поени од реакции
42.946
По твоево пишување гледам дека навистина си убеден
дека АНТИБИОТИЦИ помагаат против СЀ,
па дури и против вируси.
Докторите, за да добијат провизија од препишаните лекови,
ќе ти препишат антибиотик и за ерекција...
Инаку, ЛУК... тука имаш право.
па еве да речеме зошто секој пат кога одам на лекар ми дава амоксиклав? Зошто не ми дава тамифлу или некој друг антивиротик? Амоксиклавот лечи респираторни инфекции, сега сакале вие тоа да прифатите или не.

Член од
3 јануари 2023
Мислења
9.155
Поени од реакции
5.744
па еве да речеме зошто секој пат кога одам на лекар ми дава амоксиклав? Зошто не ми дава тамифлу или некој друг антивиротик? Амоксиклавот лечи респираторни инфекции, сега сакале вие тоа да прифатите или не.
Респираторни инфекции?
Кој е причинителот?
Бактерии, вируси, габи?
Не може така да се разговара, без да го знаеме предизвикувачот.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.409
Поени од реакции
35.084
Колку често после респираторни вируси следува секундарна (бактериска) инфекција?
Со што се третира таа секундарна инфекција?

Член од
3 јануари 2023
Мислења
9.155
Поени од реакции
5.744
Колку често после респираторни вируси следува секундарна (бактериска) инфекција?
Со што се третира таа секундарна инфекција?
Тоа е веќе друга работа.
Но со антибиотикот се третира САМО секундарната инфекција.

Kajgana Shop

На врв Bottom