Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.801
Поени од реакции
2.353
...а што правиме со ,,собиранките,, токму од тој медицински персонал?
па дури и за време на работа се собираат на некои места со маските под брада пиејќи кафе, мезе? нив кој ќе ги опомени?
кое почитување се има меѓу нив кога колега од друга специјалност седи дома или заклучен на работа за други пациенти во клиника чекајќи можеби нешто итно, без желба да го замени тој колега од ковид центрите?
Не ги оправдувам нив во поглед на ова што си го напишала. Колку што се виновни овие со собиранките меѓу народот, толку е виновен и медицинскиот персонал со нивните собиранки.

Pred pandemijata pretpostavuvam rastur pravese. Od kafana te nemaa izvadeno, bez tebe zurkite ne pocnuvaa, rokovnikot full celo vreme ti bese od druzbi so poznanici i poznanicki.
Vo pravo sum?
Не одев во кафани и пред пандемијата, не сум дружељубив човек. Јбг мора некој и намќор да биде.

Freddy Krueger

The Dream Master
Член од
18 март 2009
Мислења
2.236
Поени од реакции
2.028
Човек ти не разбираш што ти зборувам очигледно. Ти велам дека поради тие што прават вакви собиранки, страдаат и оние кои внимаваат. За тоа зборувам цело време. Не знам јас кој бил невин од оние кои починале. И друга поента е тоа дека тие што прават собиранки дополнително го оптеретуваат системот. Па јас да сум на местото на медицинскиот персонал таквите нема ни да ги примам на лечење. И уште еднаш поентата беше да се има осет и да се почитува трудот на медицинскиот кадар со тоа што нема да се собираме непотребно. Да помогнеме малку од малку да се стабилизира состојбата во ковид центрите. Ама за жал многу од вас не го разбираат тоа.
Како страдаат оние што внимаваат, ако нели, внимаваат?? Чим не се дел од собирнаки, чим носат маски и заштита цело време, чим си седат дома и не испаѓаат? Како се заразуваат тие?

Или зборуваш за оние што внимаваат, ама на работа за време на пуш пауза се собираат еден куп и си дуваат во фаца, и нормално се заразуваат? Ама се пазеле на сите ќе им кажуваат...

Викаш тие што прават собиранки нема да ги примиш да си медицински песонал...тогаш кои ќе ги примиш? Тие што седеле дома, и ластовичката им ја донела короната? Ете ти кажувам дека од тие 4300 што починале, голем дел од тие се заразиле заради собиранки, тие самите правеле и биле дел од собиранки, дали фамилијарни, дали пријателски, дали на работа не е важно, ...требало дома да ги остават да умрат?

Знам точно што зборуваш. Можеби оставив впечаток дека секој ден правам собиранки со 30 души, оригии со 50 курви, и свадби и крштевки секој викенд...НЕ, иако би сакал тоа оргиите да ги практикувам..:ROFLMAO:

13 месеци го немам закачено срањево, ете ќе препишам на среќа...3 пати досега се имам изолирано заради контакт со заболен или потенцијален заболен, и јас блиско семејство што спаѓа во ризична категорија си немам видено 13 месеци.. се пазам, пазам и други, ама со години да седам дома без човечки контакт...па јас лично не можам.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.376
Поени од реакции
18.504
Баш заради тоа што не треба да се споредува вирусот со било каква војна, не ми е јасно зошто е толку тешко да се почитуваат некои елементарни мерки.

Не е дека треба на 20-30-40 години да одиш на фронтот, туку едноставно најаден, напиен, наспан, облечен да избегнуваш групирање и да носиш маска.
Затоа што тие елементарни мерки не помагаат?
Тоа што пола доктори на инфективно биле заразени, што ти кажува?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.713
Поени од реакции
37.692
...немај гајле пола доктори се заразиле вон работно место како слободни граѓани поради други активности, а пола се заразени на работно место ама поради пиење кафе и тргање на заштитна маска со прсти горе доле, цигара пауза, ниеден не е заразен од контакт со пациент заболен од ковид19,

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.801
Поени од реакции
2.353
Како страдаат оние што внимаваат, ако нели, внимаваат?? Чим не се дел од собирнаки, чим носат маски и заштита цело време, чим си седат дома и не испаѓаат? Како се заразуваат тие?

Или зборуваш за оние што внимаваат, ама на работа за време на пуш пауза се собираат еден куп и си дуваат во фаца, и нормално се заразуваат? Ама се пазеле на сите ќе им кажуваат...

Викаш тие што прават собиранки нема да ги примиш да си медицински песонал...тогаш кои ќе ги примиш? Тие што седеле дома, и ластовичката им ја донела короната? Ете ти кажувам дека од тие 4300 што починале, голем дел од тие се заразиле заради собиранки, тие самите правеле и биле дел од собиранки, дали фамилијарни, дали пријателски, дали на работа не е важно, ...требало дома да ги остават да умрат?

Знам точно што зборуваш. Можеби оставив впечаток дека секој ден правам собиранки со 30 души, оригии со 50 курви, и свадби и крштевки секој викенд...НЕ, иако би сакал тоа оргиите да ги практикувам..:ROFLMAO:

13 месеци го немам закачено срањево, ете ќе препишам на среќа...3 пати досега се имам изолирано заради контакт со заболен или потенцијален заболен, и јас блиско семејство што спаѓа во ризична категорија си немам видено 13 месеци.. се пазам, пазам и други, ама со години да седам дома без човечки контакт...па јас лично не можам.
Епа тие што прават собиранки со другари и роднини, дома имаат родители или баби и дедовци или некој друг што живее со нив. Голем дел од нив живеат во едно домаќинство. Да претпоставиме дека тие родители или баби и дедовци внимаваат и не се групираат. Да претпоставиме дека личноста која оди на собиранки ги заразува нив, бидејќи е во секојдневен контакт со нив. И што се виновни тие што живеат со него во исто домаќинство? За вакви личности зборував, кога мислев на собиранките.

Не би ги примил оние кои свесно си ја ставиле главата во торба и биле дел од собиранките. Оние кои индиректно ги заразиле со тоа што им го донеле дома не ги обвинувам. Што да прават кога живеат во исто домаќинство.

Не ми остави таков впечаток напротив. Си создадов слика дека секој ден со другарите пиво пиете и скара правите.Оти онака улета со коментарот.

Секоја чест за тебе бидејќи внимаваш на твоите блиски кои се во ризична група. Јас кога споменав собиранки мислев на оние кои свесно го ризикуваат и своето и здравјето на нивните блиски. И погрешно ме разбра погоре не мислев јас на целосна изолација туку на непотребни собиранки со многу луѓе.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.376
Поени од реакции
18.504
...немај гајле пола доктори се заразиле вон работно место како слободни граѓани поради други активности, а пола се заразени на работно место ама поради пиење кафе и тргање на заштитна маска со прсти горе доле, цигара пауза, ниеден не е заразен од контакт со пациент заболен од ковид19,
Што е битно кај се заразиле. Замисли луѓе кој цел живот го посветиле на инфективни болести не успеале да се заштитат, а се очекува дека некако обичен граѓанин ќе успее :D

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.391
Поени од реакции
24.096
Не одев во кафани и пред пандемијата, не сум дружељубив човек. Јбг мора некој и намќор да биде.
Ne se sekiraj, ne se ni zaprimetuva ;) . Ako ne kazea na vesti ti nemase ni da zaprimetis deka ima policiski cas i karantini. Mozi zatoa i ti e cudno na normalnata populacija im preci seto toa.
Автоматски споено мислење:

Ништо чудно
Nisto cudno so?

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.383
Полека се отвара Европа .. се намалуваат рестрикции (бар најави и конкретни планови) ... летово ќе биде бурно . До крајот на летото голем дел од популацијата ќе биде вакцинирана... да видиме бројки есен/зима ... инаку мене мене ми предвидуваат достап до вакцина јули/август ... единствено би се вакцинирал ако со тоа ми ја тргнат глупата самоизолација при патување . Дури и со негативен тесто да лежам у самоизолација со денови ми е сулудо. Значи која е логиката , правам тест , негативен , и на влез и на излез од било која држава, а сепак да треба да се изолирам у 4 зида ? Не разумем.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.504
Поени од реакции
11.450
Висока контагиозност и трансмисивност на вирусот, јавашлук, неред и недисциплина.

Ајде ако не да фрлиме тоа маските и јуриш сите на дружба. На тоа ли алудираш? Таман додека ги чекаме вакцините кои Канада ги резервира, да се заразиме од британскиот сој и евентуално да го повлечеме бразилскиот или јужноафриканскиот, па што ни е гајле ако умираат цели семејства.

Стварно не планирам да одговарам на вакви прашања. Носиме маски затоа што науката налага дека така треба. Не знам дали е правилно или не, ама мене поокеј ми е да се држам до научно поткрепени факти, отколку теории на заговор.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.121
Поени од реакции
19.526
Ne se sekiraj, ne se ni zaprimetuva ;) . Ako ne kazea na vesti ti nemase ni da zaprimetis deka ima policiski cas i karantini. Mozi zatoa i ti e cudno na normalnata populacija im preci seto toa.

Nisto cudno so?
Да се имаме начекано.
Да не бевме во економска дупка ја би никогаш да не ги отворат кафаните тука :) Граници нека отворат море хеј какви кафани :)

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.594
Поени од реакции
22.322
29.03.

02.04

08.04

14.04.

... прво пишуваш дека си примил АЗ вакцина, да после напишеш дека БИ примил (Бионтех) Фајзер вакцина, да после пак пишуваш дека БИ примил без двоумење АЗ вакцина или Спутник оти не знаеш дали Ј‘Ј би била достапна, за да пак тврдиш дека си ја примил АЗ па затоа си дозволуваш да ги охрабруваш другите!
... после на мое пишување дека пристрасноста твоја кон АЗ, чисто само за таа вакцина и никоја друга како препорака, може е резултат на некој позадински хонорар, што ти се најде навреден, но потоа ТИ самиот пишуваш дека „не пропагираш“ нешто што самиот би одбил, „како србите“ што самиот си потпишал дека „пропагираш тоа што не би одбил“ а тоа е АЗ,

... имаше претходно коментар каде си напишал дека при вакцинирање ТИ не си пополнил никакви документи и не си се потпишал кога кажував дека фирмите се иземаат од одговорност за несакани ефекти на вакцините со потпис на тие кои се вакцинираат, ваму покажуваш документи на Маркел за вакцинација која се вакцинирала во иста држава каде тебе не ти побарале никакви документи ниту потпис? малку збунувачки пишуваш! и документ без потпис на самата Мерекел не е докмумент на докажување, барем така мислам!

... и на крај госпа Меркел, малку треба да размисли зошто 50тина Германци ја искористиле можноста на туристичкиот пакет за „Вакцинација во Руција“ со вакцината Спутиник В ?
Добронамерен совет: Не троши толку време за мене троши си го за други работи, занимација, прошетка друго нешто. Не знам колку време листаше ама не доволно да видиш дека месец дена сум вакциниран со АЗ а дискусијата бепе за втората, како што ти пиша @Dumbledore . Некој ден после првата доза ја сменија препораката да се дава АЗ само за постари од 60 години а во тоа време не се знаеше со која ќе биде втората доза. Ете тоа прашање се реши: ќе примиме некоја од мРНА вакцините.

... не одговараат аргументите како го напишал коментарот, прво не спомнува ревакцинација, тоа е твоја претпоставка, второ и да мислел за втора доза нема што да коментира ,, без двоумење би примил АЗ“ што се подразбира логички дека ревакцинација т.е. втора доза ТРЕБА да биде од истата АЗ, а и веќе кога нема втора доза од АЗ која толку не' „охрабрува“ дека е добра, немора воопшто да прими втора доза, доволно му е таа прва доза со негов имунитет,
тоа што имате ПП дебати кои за тебе се „фантастични“, не значи некој репер за мене, крутоста на негови коментари без простор за „можеби“ не значи и аргументирана дебата, од што од портали и пишување на нет кој како ќе стигне?
Тоа е твој проблем во ова. Ем не си пролистала подалеку ем земаш еден пост а не цел муабет. Тоа е.

Член од
31 март 2008
Мислења
2.585
Поени од реакции
1.896
Колку повеќе ја читам темава, толку повеќе ме иритира.

На една страна се оние кои споделуваат информации, помагаат кој како умее, пропагираат пазење и чување...

На другата страна се оние кои викат шо му е б а м маме не ми е гајле, не е стварен вирусот, што не држат затворени, нека не пуштат слободни веќе еднаш...

Исто е и по медиумиве, полно информации и дезинформации, човек да не знае на кој да верува.

На почетокот не верував во ковидов, некако стоеше нереално, најверојатно бидејќи стоеше како уште една епидемија која ќе си остане во Азија, како неколку предходните години.

Но одеднаш оп, затвори светот, затвори Франција, затвори Англија, родителите немав си ги видено над година време, пошироката фамилија немам ја видено веќе неколку години, а како што изгледа некои може и никогаш да не ги видам, се надевам дека грешам.

Од перспектива на некој кој работи во хотелиерството, не се онади се по список во оваа гранка, полошо од наш мислам дека само рестораните и дискотеките поминаа, заедно со некои гранки каде има значително помалку вработени луѓе. Морав да го спасувам не само мојот гас, ами и газот на неколку стотина вработени и да барам бизнис каде што еден хотел во држава како Франција никогаш не би му текнало да бара.

Страдаат луѓе на големо од кризава, директно од затварањата, кои колку и да не се популарни, се потребни додека се најде некое решение кое колку толку би ги намалило жртвите од гнасниов вирус.

Гледам полно луѓе кои едноставно не водат грижа за оние околу нив, човечка себичност до максимум, позитивни на ковид а шетаат на околу низ цел град без маска без никаков страм. Имам соби во хотелот платени од државата каде носат заразени од ковид да се изолираат, им плаќаат буквално соба за да не заразат други, а овие не почитуваат никакви мерки, нон стоп се надвор и го пренесуваат вирусот на сите оние кои ја имаат таа несреќа да се возат во исто време со нив во трамвајот или во автобусите.

Лудо е колку луѓево не го сфаќаат вирусов за сериозен, бидејќи или немаат го закачено или немаат некој кој им значи заболен од него. Лудо се однесуваат се додека не е предоцна. А тоа е бидејќи не се искусиле тежок живот, војна, глад.

Затоа и се чудам како еден народ кој поминува низ толку гомна веќе со децении, не може да си чукне во главата дека ситуацијава е сериозна, дека треба да се размисли малку пред да се излезе да се пие со другарите во кафеана.

Изненадува бидејќи барем ние кои сме деца на таа вечна транзиција, знаеме како е да се биде страдалник, додека живеевме во Македонија, се боревме како знаеме и умееме да дојдеме да ставиме некоја пара на страна, не за одмор, ами за да има колку толку некоја сигурност ако му текне на газдата да отпушти еден од моите родители, кој беше единствен кој имаше работа. Другиот ја немаше таа шанса да се вработи во Македонија, зборувам за вистинска работа, не за возење такси на црно.

Видете се тие кои велите дека вирусов не е стварен, не е страшен, не не убива. Вие очигледно не сте биле во ситуација да имате болни од фамилија 3000 км од вас да ги мислите дали ќе преживеат или не. Не сте имале некој доволно драг кој знаете дека ако не успее да се избори со вирусот, нема да можете ни да го закопате бидејќи не можете да се вратите дома.

Не сте биле вие доволно изгорени за време на оваа пандемија а и во животот, да се ставите на местото на некој друг и да почувствувате емпатија, да се чукнете во тоа тиквите и да си речете чекај бе, луѓе умираат во реалноста, а јас овде на компјутер дрндам дека вирусот не бил страшен.

Треба едно нешто да сватите: вирусов ќе продолжи да не држи дома, да ни ја кочи цела светска економија, да ни ја затвара локалната кафеана, се додека не сфатиме дека треба да си седнеме на газот, да се пазиме и да ги пазиме тие околу нас.

Секојдневно гледам премногу доктори кои престојуваат во хотелов, бидејќи е спроти една од најголемите болници во Франција, онака ненаспани, утепани од работа, пијат по 3 дупли кафиња за да можат да одат во хоророт да спасат некој живот.

Дешавките кои ми ги расправаат од своите пациенти болни од корона, не ми даваат ни да спијам навечер, а вие овде ми дрндате дека вирусот не е опасен.

Очигледно дека вие немате деца, немате никој сакан кој би сакале да го заштитите. Наместо да џафкате и да се жалите како е се затворено, бидете мажи и допринесете со нешто за да се среди побрзо ситуацијава.

Лесно е зад тастатурата нели? Ако не е опасен вирусов, одете помогнете во локалната болница, сигурен сум дека им фалат пар раце кои би носеле барем вода на болните.

Ајде бидете мажи, прекинете да цифкате на тастатурата.

Kajgana Shop

На врв Bottom