Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
Член од
22 декември 2020
Мислења
213
Поени од реакции
95
1 godina pomina i uste vakvi muabeti...
3 ke pominat i uste vakvi muabeti da. Edna godina pomina sto znaete vie za bolesta. Eve tebe da te prasam. A nemas odgovor. E duri e taka vakvi odg ke ima i ima od normalnoto naselenie od normalniot covek koj znae sto se sluci. A onie kako tebe mozat slobodno kalendarce novo da si zakacat post corona doba. Taka e ova veke. 2021 nema po nisto da se razlikuva od 2020.

Член од
28 јуни 2018
Мислења
813
Поени од реакции
979
3 ke pominat i uste vakvi muabeti da. Edna godina pomina sto znaete vie za bolesta. Eve tebe da te prasam. A nemas odgovor. E duri e taka vakvi odg ke ima i ima od normalnoto naselenie od normalniot covek koj znae sto se sluci. A onie kako tebe mozat slobodno kalendarce novo da si zakacat post corona doba. Taka e ova veke. 2021 nema po nisto da se razlikuva od 2020.
Ja nemam sto da znam, sto kazat doktori toa praam. Ekimi ne se za dzabe, skolija ucele. Cim ne znam, ne se praam pameten, slusam.

A sto znaete vie za bolesta?
Eve tebe da te prasam.
A imas odgovor?

P. S. Koi se toa kako mene? A koi kako tebe?
Bash ne mi e jasno ako moze pomogni da vidime sto mislis? Sto se sluci kazi ni za tie sto neznajme?

Последно уредено:

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.271
Поени од реакции
2.271
Баш гуглав околу кои се мерките за НГ и никаде не најдов официјално какви казни се предвидуваат?
Најмногу се сведува на апел, некаде се споменува кривична пријава, некаде 500 евра со сопственикот на станот/куќата, некаде 500 евра за сите затекнати.
Има некој што знае точно какви се протоколите? Ме интересира исклучиво во насока на формирање мислење за целокупната организација :)

Член од
17 август 2011
Мислења
10.406
Поени од реакции
18.566
Баш гуглав околу кои се мерките за НГ и никаде не најдов официјално какви казни се предвидуваат?
Најмногу се сведува на апел, некаде се споменува кривична пријава, некаде 500 евра со сопственикот на станот/куќата, некаде 500 евра за сите затекнати.
Има некој што знае точно какви се протоколите? Ме интересира исклучиво во насока на формирање мислење за целокупната организација :)
Тој закон е за групирање на јавен простор, не во рамките на домот. Тоа за дома не го донесоа, зашто вајда сватија дека е против уставно. Така да би рекол дека ова се е во рамки на заплашување.

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
Како, како беше.....вирусот лебдел во воздухот со саати. Не бе, не било баш така. Како беше она, на површина вирусот живеел долго стварал контаминација, па луѓе се заразувале......сега откриле дека нема врска.....следно што ќе откриваат, зошто очито ништо не открија.
Година дена помина и јок бе брате, не можат да го проучат......или не сакаат, или нешто друго е во прашање. Научници, доктори, свашта.....цел свет на нозе.
Филипче човекот со најголема доверба......па даааааа, три пати УРА за Филипче! Телма МАРКЕТИНГ! Макпетрол е тоа.
.....гарант си ги интервјуирале нивните пајташи со фамилиите.......фамозни 1000 души!

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.650
Поени од реакции
22.384
Како, како беше.....вирусот лебдел во воздухот со саати. Не бе, не било баш така. Како беше она, на површина вирусот живеел долго стварал контаминација, па луѓе се заразувале......сега откриле дека нема врска.....следно што ќе откриваат, зошто очито ништо не открија.
Година дена помина и јок бе брате, не можат да го проучат......или не сакаат, или нешто друго е во прашање. Научници, доктори, свашта.....цел свет на нозе.
Филипче човекот со најголема доверба......па даааааа, три пати УРА за Филипче! Телма МАРКЕТИНГ! Макпетрол е тоа.
.....гарант си ги интервјуирале нивните пајташи со фамилиите.......фамозни 1000 души!
Затоа се прават истражувања за да дознаат поточно. На почеток поќе беа предпоставки нов беше вирусот од каде да ваѓаат одма студии? И колку што се сеќавам тие првите покажаа само дека на френгили и слично може да се докаже присуство на вирусот а колку заразува е друго прашање. После некое време и сите си кажаа дека аерозолите најмногу пренесувале. Тоа го потврдува и студијата колку што потврди дека вирусот може подолго време да е присутен на површини ама да е „трупот на вирусот“.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.406
Поени од реакции
18.566
Затоа се прават истражувања за да дознаат поточно. На почеток поќе беа предпоставки нов беше вирусот од каде да ваѓаат одма студии? И колку што се сеќавам тие првите покажаа само дека на френгили и слично може да се докаже присуство на вирусот а колку заразува е друго прашање. После некое време и сите си кажаа дека аерозолите најмногу пренесувале. Тоа го потврдува и студијата колку што потврди дека вирусот може подолго време да е присутен на површини ама да е „трупот на вирусот“.
Уште на пролет се знаеше како се заразуваат луѓето. Обични луѓе го сватија тоа, а не па научник или властите кој имаат далеку поише информации од нас.
Се утепаа од повторување дека вирусот се шири по предмети и главните мерки им беа дезинфекција,миење раце и 2 метри дистанца. На крај испадна дека се ширел воздушно, и ништо од тоа нема да те заштити во затворена просторија. Епа ако не биле толку сигурни, зашто го претставија како факт и ги правеа сите останати будали?

Член од
22 декември 2020
Мислења
213
Поени од реакции
95
Уште на пролет се знаеше како се заразуваат луѓето. Обични луѓе го сватија тоа, а не па научник или властите кој имаат далеку поише информации од нас.
Се утепаа од повторување дека вирусот се шири по предмети и главните мерки им беа дезинфекција,миење раце и 2 метри дистанца. На крај испадна дека се ширел воздушно, и ништо од тоа нема да те заштити во затворена просторија. Епа ако не биле толку сигурни, зашто го претставија како факт и ги правеа сите останати будали?
Абе улици дезинфицираа. Маски ставаа. Јас не знам стварно. И ете до кај дојдовме маски на убав сончев ден и кога си сам и одиш да прошеташ. А кафаните можат да работат. А внатре без маски сто пати сум поминал и видел. Епа сеа кој е луд? Имам пријатели и роднини во Холандија. Беа летово тука. Маски таму не носат освен оние у продавници итн... само дистанца држиме. Праевме муабет. Значи да расчистиме. Веќе не важи ништо што науката 200 години макотрпно истражи,дозна. Се е поробено. Имаш една болест,немаш дијагноза т.е. дијагностички параметри точни. Користиш пцр тестови кои не детектираат вирус камо ли инфекција, на овие матичните лекари кај нас абе дај им само ковид да зборат на тв на фв, абр се утепаа како да сакаат да кажат нема само ова заболување постои, бла бла...патогенеза на вирусот нејасна, јас не знам вакцините како ср дојде алал да им е бре бре...смртност 0.001 посто, светот се затвоти само ковид постои. И после ќе ми кажат абе една година пројде за ова ќе збориш. А за што да се збори. Објасни што ср случи годинава. 2009 сзо се извлекоа. И сега ке се извлечат. Веќе не постои параметар да кажеш готово пандемијата стивна, или било што поврзано со неа...предалеку се отиде...не оттуѓиа..и после го слушаш оној умоболен фаучи не вика ке се вакцинирате ама маските мора да продолжат да се носат.
Да не кажам дека едно докторче наше на почетокот у март негде кажа преку чевлите можете дома да го внесете вирусот. Е сигурно учел вонземска медицина или сепак парите се а? У цел свет ве пријател.

JB00F

DDoS
Член од
21 јануари 2014
Мислења
3.555
Поени од реакции
2.922
И најсериозно сега како е тоа со маски доколку си вакциниран? Еве ајде прва доза, па втора примам па еве и 2 недели од тоа нека поминат. И сеа маска треба уште да носам и да не се групирам со други?

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
И најсериозно сега како е тоа со маски доколку си вакциниран? Еве ајде прва доза, па втора примам па еве и 2 недели од тоа нека поминат. И сеа маска треба уште да носам и да не се групирам со други?
Мислам дека не се сигурни дека и покрај примената вакцина истата ќе биде во состојба да спречи понатамошна трансмисија на вирусот во целост. Што би дошло дека вакцинирана индивидуа можеби се уште ќе може да заболи од вирусот и да го шири, меѓутоа симтомите ќе се редуцираат до степен да вакцината ќе овозможи минување низ фазата на болест без последици, ќе ја намали драстично смрттноста кај популацијата која што е најранлива.
Поради ова, иако некој ја примил вакцината, како понатамошна превенција се уште ќе треба да носи маска и да се придржува до препораките за заштита.
Барем додека не се проучи целосно механизмот по кој што работи вакцината, а за тоа ќе треба веројатно извесен период на мониторинг пред да се изведат конечни заклучоци.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.349
Поени од реакции
19.814
На крај ќе излезат и ќе речат, нема вирус се е тоа илузија :)
И да, ова со контаминираните површини има логика со оглед на тоа што од едно семејство кое живее заедно еден е заразен а другите не, заедно јадат, во еден тоалет одат итн.

Freddy Krueger

The Dream Master
Член од
18 март 2009
Мислења
2.236
Поени од реакции
2.028
На крај ќе излезат и ќе речат, нема вирус се е тоа илузија :)
И да, ова со контаминираните површини има логика со оглед на тоа што од едно семејство кое живее заедно еден е заразен а другите не, заедно јадат, во еден тоалет одат итн.
Јас па мислам на крај ќе речат дека вакцините не функционираат, и со години ќе трае срањево.. :ROFLMAO:

Kajgana Shop

На врв Bottom