Конфликтот во Сирија

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Ако ги задржат Латакија и Тартус би требало да бидат добитници, Иран веројатно никој не го есапи во моментов, а и имаше изјава дека немало да праќат да гинат нивни војници, значи се откажаа, Ердо рече нека ќе ги требел терористите, знаете на кого мисли, кај и да е ќе одат курдите курбан, СДФ не се само курди има и арапски фракции кој беа источно од Еуфрат и не мрднаа со прст кога турција ги напаѓаше курдите, сега тие влегоа во Диер Зор,
Израел размислува да прави бафер зона во Сирија, сигурно мисли да ја земе цела јужна Сирија, овие јужните „бунтовници“ претпоставувам ќе влезат во Дамаск и ќе сакат они да бидат главни, ама овие подобрите терористи, претпоставувам нема да се согласат, па ќе гледаме огномет.

Друга работа е што овој лидерот на турските терористи Џаболебари имал 10 милиони награда од САД за неговата глава, што значи ќе го решат одма што ја заврши работата, 10 милиони не се мала работа.

Значи ќе имаме 3 групи една турските терористи во кој има еден куп фракции, која е подржана од Турција, една СДФ, односно арапскиот дел од СДФ, курдскиот ќе оди курбан за брзо, и овие од југот во кој дел има од сектата Друже и претпоставувам и тие се подржани од САД, ама и од Израел, во Израел има доста од овие Дружињата кој не прават никакви проблеми.

Енигмата е Латакија и Тартус и дали Израел ќе прави бафер зона, другото горе доле се знае и најнорамлно ќе си продолжи граѓанската војна помегу најразличните фракции и секти кој да го добие најдоброто од Сирија.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.421
И сега што испадна работата, кој имал најголем ќар од терористичките напади на 7ми Октомври на Хамас врз Израел, и воопшто ескалацијата на судирот меѓу Хамас/Хезболах и Израел? Ердо... Им ги врза рацете на Хезболах, ги жртвуваше Палестинците, за да може да ги исчисти христијаните од Сирија.

Последно уредено:

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
2.002
Поени од реакции
2.328
И сега што испадна работата, кој имал најголем ќар од Терористичките напади на 7ми Октомври на Хамас врз Израел, и воопшто ескалацијата на судирот меѓу Хамас/Хезболах и Израел? Ердо... Им ги врза рацете на Хезболах, ги жртвуваше Палестинците, за да може да ги исчисти христијаните од Сирија.
Мислам дека нападите на 7ми Октомври му паднаа на Ердо како Кец на Десетка. Мислам дека тој планираше ова да го направи во било кој случај ама со повлекувањето на Хезбола во Либан, Иранските сили на југ, како на поклон му дојде Сирија.

Неспособноста на Сиријската команда башка од тоа. Јас мислев дека беше изненадувачки нападот, тоа излезе дека знаеле и подцениле. Овие што нападнаа не беа чаршаф со калаш комбинација, скоро НАТО опрема имаа.

Ердо излегува како многу способен со влијание, прво Азербеџан со Ерменија, Азербеџан излезе воено многу супериорен. Сега ова со Сирија, цела ќе им ја земи. Следна е Грција.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.121
Поени од реакции
42.826
Некој генерал држеше говор дека се е лага што се дешава. Изгледа Асад има побегнато од Дамаск.

Newton'

Fapstronaut
Член од
25 јули 2015
Мислења
342
Поени од реакции
322
Малце ме чуди што и Путин и Иран му свртија грб на Асад, ама и уште почудно инфо дека семејството на Асад веќе избегало во Русија... од друга страна додека турскиве прохси се пред Дамаск, тивко Курдите си освојуваат територија во Сирија, дали можеби играта на Америка ќе биде формирање на Курдска држава и поставување на уште една бомба на блискиот исток и сите соседи во кои има големо курдско население да ги стави на мета на потенцијални идни "демократски" револуции кога ќе им затреба.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
2.002
Поени од реакции
2.328
Малце ме чуди што и Путин и Иран му свртија грб на Асад, ама и уште почудно инфо дека семејството на Асад веќе избегало во Русија... од друга страна додека турскиве прохси се пред Дамаск, тивко Курдите си освојуваат територија во Сирија, дали можеби играта на Америка ќе биде формирање на Курдска држава и поставување на уште една бомба на блискиот исток и сите соседи во кои има големо курдско население да ги стави на мета на потенцијални идни "демократски" револуции кога ќе им затреба.
Путин и Иран се зафатени со други работи.

За тоа време требаше Асад да врати контрола и да исчисти тоа што требаше да исчисти. Сега ќе биди многу интересно, Турција vs USA, Турски прокси vs Курдите финансирани од Америте.

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.704
Поени од реакции
7.841

За тоа време требаше Асад да врати контрола и да исчисти тоа што требаше да исчисти. Сега ќе биди многу интересно, Турција vs USA, Турски прокси vs Курдите финансирани од Америте.
Уште поинтересно да ги видиме овие на темава “ако не си за едните, гарант си за другите” што ќе одберат.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.421
Мислам дека нападите на 7ми Октомври му паднаа на Ердо како Кец на Десетка. Мислам дека тој планираше ова да го направи во било кој случај ама со повлекувањето на Хезбола во Либан, Иранските сили на југ, како на поклон му дојде Сирија.

Неспособноста на Сиријската команда башка од тоа. Јас мислев дека беше изненадувачки нападот, тоа излезе дека знаеле и подцениле. Овие што нападнаа не беа чаршаф со калаш комбинација, скоро НАТО опрема имаа.

Ердо излегува како многу способен со влијание, прво Азербеџан со Ерменија, Азербеџан излезе воено многу супериорен. Сега ова со Сирија, цела ќе им ја земи. Следна е Грција.
Па ако Хамас му беа на Ердо сојузници во Сирија, не гледам зошто не би му учиниле да иницираат конфликт кој би му ги тргнал Хезболах од врат во Сирија, ионака исламистите се познати по тоа што ги жртвуваат без проблем цивилите. Очигледно станува дека Хезболах биле тие што го држеле Асад на власт.

Што значи за Русија ова, останува да видиме. Ова е втора компликација, после Нагорно Карабах, што Ердо и ја приредува на Русија. Имајќи во предвид дека Русија му го спаси животот во обидот за пуч, ова е забивање на нож во грб на тој што му го спаси животот.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.879
Поени од реакции
4.581
Според последни извештаи, Асад е во Абу Даби.
Земи ја информацијава со резерва, уште е матно

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.215
Поени од реакции
5.852

Ako dojde do toa, Kurdite nema da bidat finansirani od nikoj..Taka da po kojznae koj pat vo istorijata, ke bidat pusteni po voda. Ili mozebi, ke sednat na masa i ke se podelat nekako, ke vidime.

Asad ispadna krajno amater i nesposoben, iskreno zal mi e sto veke dobiena vojna, lesno ja prokocka, premnogu se potpre na Iran i Rusija, i na krajot sekoj sopstveniot dvor mu e povazen. Namesto konstantno da gi nishti toj se vkopa vo rov, koj mu go unistija za mnogu malku vreme....

Член од
17 август 2011
Мислења
10.345
Поени од реакции
18.428
Ne mu svrtele grb, ednostavno tolku im e silata. Sekoj so pola mozok glea deka vodat egziatencijalna vojna do istostuvanje vo svoj dvor, a ne pa use so Turcija da si go merat vo Sirija.

Pamtam vo razni temi lugje mislea deka Rusija nesto pobedila vo Sirija. Rusija izvadi samo edno nereseno tamu, a sea go izgubi i toa nereseno.
Автоматски споено мислење:

Da, sigurno Asad mozhese da zavrsi neso sam protiv Izrael, Turcija i Sad.
Автоматски споено мислење:

Па ако Хамас му беа на Ердо сојузници во Сирија, не гледам зошто не би му учиниле да иницираат конфликт кој би му ги тргнал Хезболах од врат во Сирија, ионака исламистите се познати по тоа што ги жртвуваат без проблем цивилите. Очигледно станува дека Хезболах биле тие што го држеле Асад на власт.

Што значи за Русија ова, останува да видиме. Ова е втора компликација, после Нагорно Карабах, што Ердо и ја приредува на Русија. Имајќи во предвид дека Русија му го спаси животот во обидот за пуч, ова е забивање на нож во грб на тој што му го спаси животот.
Ne veruvam deka bilo koj vo Rusija go smetal Erdo za prijatel, pa ova da bide noz u grb.

Kajgana Shop

На врв Bottom