Конфликтот во Сирија

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.639
Поени од реакции
27.583
Ne veruvam deka bilo koj vo Rusija go smetal Erdo za prijatel, pa ova da bide noz u grb.
Па игра навидум пријателски Ердо, преговорите за Украина, игнорирање на Ембаргото, историското приближување со Иран и така натака... Све тоа било типично исламистичко лицемерие. А како што гледам Русија немала некаква резерва, или па можеби и немале избор што да прават. Дефинитвно во ситуацијава, барем како што е сега, уќуткана е и Русија и Иран.

Не е ни чудно да имаат некаков (утешен) договор под маса, ама останува да видиме. Ама дури и да останат базите во Сирија, како што се шепоти, пак Русија го губи многу угледот ако дозволи да падне Асад во Сирија. Очекувај дека Сирија ќе стане попут Либија, а ако се деси тоа, на крајот ќе види ќе невиди Русија ќе се повлече самата од таму.

Поентата на оваа акција ми се чини дека беше да биде успешна пред да дојде Трамп на власт.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.528
Поени од реакции
14.505
Асад најверојатно слета во Дубаи наместо во Москва. После речиси никаква реакција од Москва и Техеран мислам дека има пукната соработката меѓу нив. Асад имено се обидел да исконтактира со тимот на Трамп и дека им нудел соработка против Иран.

Bloomberg reports that Bashar Al-Assad is making a last-ditch attempt to remain in power, including indirect diplomatic overtures to the US and President-elect Donald Trump

Assad is ordering his army to fall back to defend Damascus, essentially ceding much of the country to insurgents, who seized the major cities of Aleppo and Hama in a lightning offensive over the past week. They’re now on the outskirts of Homs, less than 100 miles to the north.

As his remaining troops dig in, Syria’s longtime ruler is signaling his willingness to reach a deal that would allow him to hold on to the rump territory his army controls, or guarantee his safe passage into exile if needed, said the people. They spoke on condition of anonymity to discuss secret meetings.

One offer Assad made to the US via the United Arab Emirates is for Syria to cut all involvement with Iran-backed militant groups, such as Hezbollah, if Western powers wield influence to stem the fighting, the people said.

It’s a dramatic turn of events for a dynasty that’s ruled Syria with an iron fist for half a century, crushed peaceful protests in 2011 and clung to power through years of civil war that spurred one of the worst humanitarian crises of modern times. Iranian and Russian military support was crucial to the survival of the 59-year-old president, but both are now distracted and stretched thin by other conflicts.

Мислам дека го имаат пуштено низ вода Асад, Русија и Иран. И дека имаат договор со Ердоган. Русија го притискаше Асад да почне преговори со Ердоган ама Асад се противеше. Што им е математикта незнам ама Турција не за џабе остана без Ф35ки и не беше попусто пробан воен удар од проАмерички струи во Турција.

Член од
15 февруари 2019
Мислења
1.111
Поени од реакции
4.231
Кој со Путин тикви сади…Следен е козојебот во Техеран.
Покрај тоа што бацува курани и кани муслимани во Русија, друга одлука на путинската администрација е што СИТЕ деца, жени и швалерки на владината елита живеат, учат и се лечат на запад

Што уште да се очекува од држава со такви "лидери"?

Иначе самиот тој е следен и многу добро знае

Член од
6 ноември 2024
Мислења
841
Поени од реакции
1.553
12 војни имаат водено руси и отомани. Што ве лаже дека исламистичка Турција на Ердоган би била сојузник на Русија?
Среќа Асад избега на време, ќе го заколеа муџиве. Едина светла точка од повторениот конфликт.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
2.351
Поени од реакции
2.895
Ako dojde do toa, Kurdite nema da bidat finansirani od nikoj..Taka da po kojznae koj pat vo istorijata, ke bidat pusteni po voda. Ili mozebi, ke sednat na masa i ke se podelat nekako, ke vidime.
Курдите се финансирани од Американците. Затоа викам Турција вс САД.
Asad ispadna krajno amater i nesposoben, iskreno zal mi e sto veke dobiena vojna, lesno ja prokocka, premnogu se potpre na Iran i Rusija, i na krajot sekoj sopstveniot dvor mu e povazen. Namesto konstantno da gi nishti toj se vkopa vo rov, koj mu go unistija za mnogu malku vreme....
Направи 2-3 статички линии и мислеше дека е доста. Цело ова е негов промаршај, незнам што спомнуваме Русија и Иран тука.
Da, sigurno Asad mozhese da zavrsi neso sam protiv Izrael, Turcija i Sad.
Ако мислиш на САД што ги финансира Курдите.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.696
Поени од реакции
31.605
Еврејството е единствена религија која етнички е ограничена, за да станеш евреин треба да имаш доказ за твоето еврејско потекло. Така да ова е смешка.
Nikoj ne moze da si go potvrdi evrejskoto poteklo po 70 godina.

Vartolu

The Infamous Mobb
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.463
Поени од реакции
6.298
Курдите се финансирани од Американците. Затоа викам Турција вс САД.
Курдите неколку пати во историјата се превеслани од Западот за добивање независност, така да нема да им биде прв пат да бидат пуштени низ вода, за жал. Точно дека Курдите се финансирани од САД, но и овие ѓоамити „опозиционерите“ се финансирани од страна на Западните сили, така да јас мислам дека на тасот измеѓу двете, ќе преовлада тасот на опозицијата, и мислам дека курдите пак ќе извисат.
Направи 2-3 статички линии и мислеше дека е доста. Цело ова е негов промаршај, незнам што спомнуваме Русија и Иран тука.
Па да, цело е негов промашај. Јас реков веројатно се надеваше дека друг ќе му ја збрка домашната работа (како порано), но тука ѓаволот ја однесе шегата....

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.639
Поени од реакции
27.583
Zosto se zabraneti vo Izrael bez dozvola?
Па можеш да си ги нарачаш онлајн ако сакаш. Како би се сокрило нешто, ако е дозволено и бајаги поефтино да го напрвиш онлајн. Не е ова Албанија на Енвер Оџа, па со забранување на телевизорите и радијата во пограничните места да ги држат луѓето во мрак.

Имаш линк, прочитај.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.696
Поени од реакции
31.605
Па можеш да си ги нарачаш онлајн ако сакаш. Како би се сокрило нешто, ако е дозволено и бајаги поефтино да го напрвиш онлајн. Не е ова Албанија на Енвер Оџа, па со забранување на телевизорите и радијата во пограничните места да ги држат луѓето во мрак.

Имаш линк, прочитај.
Procitav, eve i za tebe

Член од
23 април 2024
Мислења
300
Поени од реакции
766
Мислам дека нападите на 7ми Октомври му паднаа на Ердо како Кец на Десетка. Мислам дека тој планираше ова да го направи во било кој случај ама со повлекувањето на Хезбола во Либан, Иранските сили на југ, како на поклон му дојде Сирија.

Неспособноста на Сиријската команда башка од тоа. Јас мислев дека беше изненадувачки нападот, тоа излезе дека знаеле и подцениле. Овие што нападнаа не беа чаршаф со калаш комбинација, скоро НАТО опрема имаа.

Ердо излегува како многу способен со влијание, прво Азербеџан со Ерменија, Азербеџан излезе воено многу супериорен. Сега ова со Сирија, цела ќе им ја земи. Следна е Грција.
Цел балкан е следен а ние од Турција ја јадеме со децении и уште со децении ќе ја јадеме оти шансата султан Ердо да падне од власт следни избори се врати на 0%.Милион џамии изградија и радикализираа муслимани низ целава илирида.Пред 20 години ретко да пронајдеш забулени жени муслиманки и мажи муслимани со брада пола метар а сега пола Шкуп е полн со нив.Најлошото штотуку ни доаѓа :LOL:

Kajgana Shop

На врв Bottom