Компјутерскиот талент Марко Чаласан доби 15 компјутери од Владата

С

Спенсер

Гостин
detevo e GENIJ (natprosecno intelegentno), znaci za 2-3 god ke ima 3certifikati od microsoft, taka, na Makedonija i trebaat vakvi talenti, ama koga ke porasne koga ke razbira povekje za zivotot, tesko deka moze da se zadrzi u Maledonija,

Член од
4 јуни 2007
Мислења
2.885
Поени од реакции
189
Ne e samo ova.. Vo Makedonija ima polno deca koi se pametni, imaat visok IQ ali ne gi forsiraat premnogu. I do roditelite e.. ako ne se zainteresiras za deteto, nisto..

Член од
7 мај 2007
Мислења
318
Поени од реакции
99
Кога ке стигни ова дете на 13-14 години , ќе батали и комппјутери и мрежи и ќе почни да се занимава со работите што неговите врсници веќе ги поминале.Жалосно е дете на негови години да се занимава со стручна литература и да ги пропушта сите убавини на детството...

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Браво талент, браво и за Владата:helou:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
ne zbori taka be deteto e zverka.nasedum godini da dobies sertifikat od bil gejts ne e mala rabota...
Kakov toa certifikat od Bil Gejts ????? Imalo nekoj natprevar pa coekov delel diplomi.
Me zabezeknaa negovite na toa emisijata ...i drugite koi bea tamu.....mislev deka samo kinezive gi maltretiraat decata za na olimpijada....
No izgleda i kaj nas pocnaa roditeli da gi EXPLOATIRAAT DECATA za da mozat da napravat nekoj profit...ne e biten kakov.....
Za onie koi se naivni : NEMA GENIJALCI NA TIE GODINI ...IMA SAMO NESREKNI DECA....

T

The Blob

Гостин
Kakov toa certifikat od Bil Gejts ????? Imalo nekoj natprevar pa coekov delel diplomi.
Me zabezeknaa negovite na toa emisijata ...i drugite koi bea tamu.....mislev deka samo kinezive gi maltretiraat decata za na olimpijada....
No izgleda i kaj nas pocnaa roditeli da gi EXPLOATIRAAT DECATA za da mozat da napravat nekoj profit...ne e biten kakov.....
Za onie koi se naivni : NEMA GENIJALCI NA TIE GODINI ...IMA SAMO NESREKNI DECA....
Амин! Не сакав да коментирам на оваа тема бидејќи мислев дека ќе ме нападнат сите. Еве не сум бил сам,напаѓајте :pos2: И мене искрено ми е жал за детево. Не се сомневам дека има натпросечна интелигенција, но без да го туркале (мачеле) неговите, не верувам дека тоа ќе го постигнел. ОСТАВЕТЕ ГО ДЕТЕТО ДА УЖИВА ВО СВОЕТО ДЕТСТВО! Има време за интелектуално и професионално надградување. Човекот голем не го прави само тоа колку научил или направил на професионален план, туку и колку квалитетно го минал животот во сите негови фази (овде не правам споредба со некои напатени деца-гении како Моцарт или други, бидејќи сулудо е во ова време човекот да нема време кое ќе го посвети себеси и на оние кои му се мили). Недај боже место симпатии тој да конфигурира мрежи, и место женски да брка вируси по мрежата. Има време и за едното и за другото во животот. А малиов ми изгледа дека како што тргнал (како што го натерале) ќе нема време да одмори од мрежи,програми,проекти,програмирања....
п.с. ќе спомнам само уште нешто што ме изнервира,без намера да ги навредам достигнувањата на Марко. Медиумите се дупнаа трубење дека добил ДИПЛОМА ОД БИЛ ГЕЈТС. Dude WTF!?! Марко има изучувано Microsoft компјутерски курсови, и добил сертификати за соодветното ниво кое го положил (тоа колку МНОГУ се скапи тие курсеви и кој ги плаќал - не коментирам). И јас на факултет изучував предмет со кој се стекнав со Cisco сертификат за соодветниот степен, но тоа не значи дека John Chambers (CEO на Cisco) ми дал диплома

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
abe super sto go poddrzuvaat i roditelite i vladata i sve zivo ali pak... ako toj e talent toa moze da go raboti i povozrasen... a detstvoto mu pominuva,.... sega griz ana vladata bi trebalo da bide kako detencevo da go zadrzat vo Makedonija​

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Tокму затоа владата го постави за стражар на школскиот интернет клуб и се разбира на тоа му посвети ептен помпезна најава како да го вработила во НАСА.Абе господ нека му помогне на тоа дете врз кое веќе започнаа да се изживуваат неуките.:(

Член од
28 јануари 2005
Мислења
2.163
Поени од реакции
18
Cuda pravelo ??? Za detevo treba barem uste 10 god. za nekoj da go proglasi za genijalec.
Inaku vo momentov ima barem edno 50 na vozrast od 20-25 god koi se stvarno genijalci vo drzavava. Ama nemaat link do vladata da im dade po 15 kompjuteri.
I zosto 15, i sto bara tamu premierot ???
Koj komunizam be. Zlato bese sprema ova. Koga se slikaa barem imase zosto, a ne kako ovoj sto otvara selski cesmi i novi semafori.

Член од
11 април 2007
Мислења
1.677
Поени од реакции
25
Нема бе само г*мна да се изеле. Само мана да се најде. Ја више немам коментар. Или Лицето да му дадеше на малиов 15 компјутери тогаш ќе беше супер а?

Член од
28 јануари 2005
Мислења
2.163
Поени од реакции
18
Sekoj ima pravo na svoe mislenje i komentar. Toa sto si ti iznerviran od nekoi komentari ne ti dava za pravo da se rasfrlas so gomna. Ne e ubavo taka , ne e kulturno, osven toa moze nekoe i tebe da ti zastane vo grlo.

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
се исфрустрирав од темата...
прво имам нешто што ми е мене битно, може некој поупатен да елаборира што уствари знае Марко? Xp/office нешто покомплицирано ако е тоа нешто покомплицирано тогаш што е тоа и уствари што поточно знае детето тоа многу ме интересира... порано се занимавав со компјутери сега не :) и изгледа имам бајаги испуштено па не можам да го разберам тој кориснички налог...

а да..како
1 ако работи мрежи му требаат и повеќе од 15 комп
и тие се во училиште поради што нема кај да ги стават и училиштето без кирија му отстапи простор
2 неговите родители верувам не сакаат од него да направат гениј за комп. дебил за све останато... тие му го посакуваат најдоброто и немојте да црните сега ако една работа добро излегла од кај нас.. како што кажа мајка му дека се трудат да биде активен на сите полиња во животот...тоа што тој сака не негово не е форсирање, кога пробував да програмирам многу поголемо задволство ми претставуваше решен проблем во некоја програма одколку победа во фудбал на улица, после поинтересно ми беше фудбал итн итн... не можат да влијаат на тоа во што детето ќе ужива
3 премиерот со ПРАВО беше таму и се "лигаеше" односно промовираше поради тоа што во нормални македонски услови ова дете ќе поминеше ненормално незабележано.
4 како што кажа мајката дека максимум 2 години ќе останат тука, односно толку дозволуваат и условите, до наредниот сертификат, за понатаму де факто треба УСА - на што би работел тука тој? на компјутеризација на катастар?(тоа е за понискокласни ИТ проф.) во уса тоа е пред години сторено и ако би бил таму би работел на интеграција на катастар со некоја друга институција...

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Утре чекајте го Крадемарули да излезе со изјава дека таткото на детево е 3 братучед на бивша комшика на Груевски чија прабаба имала афера во 7 мо одд со прадедо на Никола ,чист пример на непотизам , бог да чува колку слепци без стапови има во МК.:tapp:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Па кога детето е талент нека му купеше Гвујо еден супербрз комјутер од 100 милиони евра,барем да има што да научи.Вака во школскиот интернет клуб на канти од по 100 евра може да се добие алергија и аверзија кон компјутери кој ни оддалеку не одговараат на малиот талент.Додуша беше малку и комично кога го натера нешто да му покаже како стражар во школскиот интернет клуб правеќи му акаунт.
Пазете сега,доколку некој е талент по уметност или склуптор може владата на чело со Гвујо да му истовари еден шлепер глина или неколку кубици мермер во дворот,за да вежба детето.:) господ да чува и брани.......

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Ne, ozbilno. Ovoj Intel mislam deka gruevski ida uspee prv da prati luge na mars ke postira nesto kako sto k*r bara na mars daj prvo mesecinava da ja istrazime ili nesto slicno btw in your face Croatia

Kajgana Shop

На врв Bottom