Комерцијала, "фејкери" и слично

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Андерграунд музика е музика која воопшто не излегла на површина, знаете тоа што значи?
Тоа значи дека само тие што ја прават музиката ја имаат слушнато, ако тој артист/група имаат еден човек публика или еден што ги слуша,веќе автоматски се комерцијала. Ве молам не се залажувајте ако нечив стил на музика е по хард кор дека тоје андерграунд.
Затоа што ова е тема во главном за рок и рап, поголем дел од нив сами си ги пишуваат текстовите па и музката(ок музиката само во рокот, во рапот продуцентите го прават тоа)...во овој смисол комерцијална музика се: пусикет долс, бекстритбојс, линкин парк итн...луѓе кој што мтв ги споила и од прв работен ден имаат успех.
Нема свирење по мали клубови за 12 луѓе за безпари и такви работи, туку директно кешираат огромни пари од првото појавување.

Уште еднаш вие можеби познавате некој андерграунд ама не ја знаете нивната музика, затоа ве молам без погрешни идеи во врска со ова.:helou:

Член од
20 август 2007
Мислења
2.252
Поени од реакции
312
Hmmmm......Eve nekoj navede dali imalo razlika meggu mainstream i komercijala.Jas lichno toj poim mainstream go svakam kako preminuvanje od underground vo komercijala.Znachi pesnite/muzikata se pushta po klubovi,dobro e prifatena od publikata no seushte tie artisti ne doshle do stadium na hiperproduktivnost,prodazba na ogromni tirazi na nivnite albumi no imaat poddrshka da prodolzat ponatamu i znaat deka imaat feedback od publikata pa i od luge shto gi promoviraat.Na primer ke zbouvam za nekoj producent/dj: Ima napraveno dobra tracka,mu ja dal na nekoj popoznat Dj da ja pushti vo klub pred 1000/2000 luge,reakcija imalo odlichna na trackata,site se prashuvaat chija e,no koga vejke e pushtena od nekogo avtomatski cim ja stavil nekoj taa pesna vo repertoar znachi deka e dobra.Mainstream e neshto kako izdadena pesna shto pominuva vo odreden promo period pa tek posle od koga ke se ispopularizira(iskomercijalizira) ke se pushti vo prodazba za obicniot chovek,a dotogash ke ja imaat taa pesna samo nekolkumina vo koi shto ima doverba artistot/producentot.Ova e moja procenka i moe mislenje shto ne mora da bide tochno ;)

П

Паган-др

Гостин
Јас андерграундот го сваќам како музика која не многу малку позната на народот. Песната да нема спот, многу тешко да се наоѓа по интернет, да биде ретка. А комерцијална е таа која нема да трае туку ке биде атрактивна само еден месец. Има милион такви комерцијалки што ги слушаме секојдневно. Тие Бој Бендови сите се комерцијални. Зошто некој бој бенд не издржал повеќе од година дена? Исто така ко што ги наброи Брн87 тие се комерцијални. Сега малце за електронската музика. Комерцијален транс или комерцијален хаус ти е тоа што ке го снема за месец дена или малце повеќе. Ке се слуша тој период и ке го снема. Тоа е и со Тиесто, Пол Ван Дајк и уште многу. Таквата музика држи квалитет само за одреден период за разлика од другиот транс или хаус што држи квалитет за секогаш. Има многу песни што сеуште се пуштаат, а биле пред неколку години. Тоа е квалитетот. Сепак не поддржувам многу комерцијална музика. Толку од мене. поздрав

Член од
5 август 2007
Мислења
3.589
Поени од реакции
2.617
Јас андерграундот го сваќам како музика која не многу малку позната на народот. Песната да нема спот, многу тешко да се наоѓа по интернет, да биде ретка. А комерцијална е таа која нема да трае туку ке биде атрактивна само еден месец. Има милион такви комерцијалки што ги слушаме секојдневно. Тие Бој Бендови сите се комерцијални. Зошто некој бој бенд не издржал повеќе од година дена? Исто така ко што ги наброи Брн87 тие се комерцијални. Сега малце за електронската музика. Комерцијален транс или комерцијален хаус ти е тоа што ке го снема за месец дена или малце повеќе. Ке се слуша тој период и ке го снема. Тоа е и со Тиесто, Пол Ван Дајк и уште многу. Таквата музика држи квалитет само за одреден период за разлика од другиот транс или хаус што држи квалитет за секогаш. Има многу песни што сеуште се пуштаат, а биле пред неколку години. Тоа е квалитетот. Сепак не поддржувам многу комерцијална музика. Толку од мене. поздрав
Сите песни си имаат животен век....некои пократок а некои подолг...ако е квалитетна песната,без разлика дали е рок,рап,хоусе,транс и сл...еден ден ке исплива на површина....е сеа разликата во должината на животниот век е во тоа колку тие песни брзо ке испливаат на површина....пример,ако е песната на Martin Solveig,нормално е дека уште првиот ден на издавање ке доживее БУМ...и тоа заради што Martin Solveig е веќе докажан продуцент...а да земиме од друга страна еве повторно ке ја спомнам Asle Bjorn....песната беше издадена,па тек по 2 години стана хит број еден...значи таја имала подолг животен век.......е сеа а за ти што викаш,што се пуштаат години,години....за нив има посебно име КЛАСИЦИ...како што е Инсомниа,како што е Sweet Dreams,како што е ...таја чаша полна со вино:baeh: и така...:smir:

П

Паган-др

Гостин
ДЏ добро сеа не спомнав многу имиња. Али имаме иста поента. :wink:

Член од
30 септември 2008
Мислења
30
Поени од реакции
13
Поентата на комерцијалната музика е да заработиш ПАРИ!!!ТОА Е ЈАСНО!!!Значи го даваш спотот на тв и очекуваш да имаш публика!!!Шо е до македонскиот рап многу артисти се даваат на тв ни ја не знам зашо!!!АКО СИ ФАЦА И КВАЛИТЕТЕН АРТИСТ нема потреба да се појавиш на тв зашо си имаш твоја публика и фанови нормално.Епа сеа размисли дали си опасен андерграунд ХАРД КОР рапер ако даеш спот на тв,рачунајки дека после твојата песна иде БРИТНИ!!!ТОА Е ТОА!!!позз

Петра П.

насмевка
Член од
16 јануари 2008
Мислења
2.724
Поени од реакции
6.298
Еве јас како свајкам шо е underground шо е комерцијала :

Underground:Неколку батина се збираат по дома и велат еј јас сакм да создадам несто ново несто мое ... сакам за душа да си свирам и сакам по мое да си терам и ич такво не ме боли шо мислат другите за мене ... И така луѓево творат, уживаат, прават свирки од шо му е кеф и така натаму.
Арно ама еден ден на накој му светнало абе јас сакам да бидам познат и славен да ме има на ТВ, сите да ме гледаат .... и такви работи и рекол чек да видам како ми е популарноста дали има некој слушнато за бендоф нема ... И ке се забуцка во такви "проблеми " и појке не работи креативност туку работи делот од умот наречен money maker. И сеа полека полека група по4нува да ги освојува симпатиите на општонародната маса на сметка на некои нови демек кул песни кој лесно ти се мотаат низ глава со некои глупи певливи текстови ... и така натаму се додека еден ден не исчезнат брилијатните умови ......

Е сеа како и секогаш постојат исклучоци.. групи шо успеале да се пробијат правејки музика по свој терк не по мера на општоприфатените норми и правила за музиката ( милсам на глупи текстови ... скапи\fensi:pos2: видеа во кои секако има по некоја женска која шо демек игра .. таа професионално се занимава со модерен балет .. ). Поштовање за исклучоците...... шо да ре4ам друго :wink:

то беше моето мислене ако не ве бендисува.......
sue ME

DespaiR

Narc0tic
Член од
5 октомври 2007
Мислења
205
Поени од реакции
1
Денес ЛЕГИЈАТА ги дадоја на а1 ексклузив. То значит дек се комерцијала?

Член од
5 ноември 2007
Мислења
67
Поени од реакции
1
Прочитав ги првите неколку поста, мрзе ме натамо да ја читам целата тема, па ќе си дадам свое мислење.

Комерцијална музика е музика шо се врти по радијата нон стоп, можеш у секој мјузик шоп да ја најдеш да ја купеш, музика што е издадена во албум, што е објавена секаде и се продава секаде.

Од Dee_Jay прочитав дека андерграунд музиката е музика шо неможеш да ја најдеш да ја гледаш и да ја слушаш некаде, значи таа си е правена од артистот само за себе, па ај да речеме можат и братучедите негови да ја слушат, чичо му вујна му.... пфффф..... на денешно време со јутуб рапидшеар секакви форуми П2П програми, има ли нешто шо неможе да се најде?

Е сеа некои траки се комерцијализират, да земеме пример со Pryda - Pjanoo, многу време се пушта на журки низ клубови, итн, итн, и сега пред некое време гледам излезена официјално у продажба:toe: значи комерцијализирана е, сеа е за пари.

Иначе у споредба, повеќе сакам андерграунд од комерцијална музика... Комерцијалното се праве само колку ред да помине и само пари да се печалат.... нема интересно тамо.:nesum:

#LakersMK

iChangeWorlds
Член од
31 јули 2008
Мислења
1.326
Поени од реакции
250
site sto ke gi vidite na tv se komercijala toa da vi bide jasno..
stom go ima na tv nekoj,toa sigurno ne e zatoa sto toj e tezok underground ili neso sl.toj sto ke go vidis na tv tamu e so cel da dobie nesto sto ili toj go ima zacrtano da go ostvrai ili kako i site...da go vidat luge odnosno da si naprai reklama za sebe ili za ekipa ne e bitno...zna4i ako nekoj zasluzuva da go dobie nazivot UNDERGROUND toa e definitivno AGO (DNS) 4ovekot si ja ima najgolemata slava kako hip hop aktivist ovde vo MK,mozebi ke najdete spot od AGO no sigurno ne na TV.Kolku i da go tvrdite sprotivnoto toa e taka...normalno ima uste mn.underground artisti no tie se retko poznati za narodot kako sto e primerot so AGO.

Clen 7

Од Форумот
Член од
5 јуни 2007
Мислења
2.843
Поени од реакции
360
Кај пишува дека ако е комерцијала не ја бива музиката?
кај пишува дека ако е андерграунд не ја бива музкиата?
Шо има везе шо е. Ако ми се свиѓа гајле ми е.

kjara

Самовилата
Член од
1 март 2007
Мислења
666
Поени од реакции
1.424
Malce e neblagodarno da se zbori deka komecijalata e shit, a undergroundot e great! Muzikata kako pojava e kompleksna, muzika vo prava smisla na zborot. Ne zboram tuka za pesni shto se shund i napraveni za potsmev. Ko prvo, ako pravish pesna za pari ushte od start ke treba da znaesh deka ke ti e shit. Ko vtoro, ima 10000 programi linkovi i svashta, pa mnogu lesno se distribuira muzikata do site. 21vi vek sme .... helloo. Toa shiroki narodni masi chitaj komecijala e veke izumren poim. Za da slushate underground muzika, ke treba vie samite da si ja barate na internet. A toa dali komecijala vredi ili ne ..... eve eden dobar primer.... zemete pesna od Metallica koja e underground i pesna koja e komercijala .... ke vidite deka i dvete pesni si tezhat. Povekje bi go postavila prashanjevo u drug kontekst "Old skul vs. New skul".
Drug fakt shto mi bode ochi e toa deka vo momentov ima premnogu hiperprodukcija na pesni, shto od edna strana e super, a od druga strana go gubime kvalitetot.
Kako i da e, komecijalata ne znachi shit i 'muzika za edna nedela', undergroundot ne znachi 'kvalitet'. Muzikata si e muzika... zavisi shto barate od nea. :)

Член од
20 август 2007
Мислења
2.252
Поени од реакции
312
А бе секој си има различен став,тоа ОК.Ама да наведуваш примери за песни кои што се стварно квалитетни и од самиот старт се насочени кон правење пари не вреди ни да браниш ни да напаѓаш некого.Некој погоре го спомна Прида........Е па кажете која песна не му е хит и не е продавана.Едноставно човекот е ИСкомерцијализиран,а не е комерцијала.Самиот квалитет на продукцијата и докажаноста дека го бива го турка кон комерцијализирање на тој како таков и песните негови како такви.Самиот квалитет налага кон хиперпродуктивност и насочување кон сцената,а не кон гаражата,подрумот,визбата.......:smir:

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
normalno deka sekoj bend se trudi da bide poznat stom sviri, stom snima albumi i slicno, no bitno e toa sto go sviri dali e napraveno samo za pari ili imale nekoja poraka, toa e razlikata megu komercijalni bendovi nasproti underground, a ne deka ovie sto se underground ne sakaat da se proslavat, tie toa sto go pravat ne go pravat so cel da im se dopadne na sirokite sloevi to est prvin da gi zadovoluva nivnite sopstveni kriteriumi pa duri posle da im se sviga na mnozinstvoto.Komercijalnoe nesto sto e sladunjavo, napraveno bez nekoja kriticka ideja, pez stav i ako sakate bez poraka, a underground e nesto sto se pravi od zadovolstvo pa tek posle dali ke im se sviga ili ne na posirokata publika.

Петра П.

насмевка
Член од
16 јануари 2008
Мислења
2.724
Поени од реакции
6.298
ne be deka komercijalata ne cini .... ima kvalitetna muzika ama ... posto komercijala e neli op[to prifateno e sea bendot ili pea4ot gleda na site da mu se dopadni a ne tvori bas kako sto saka toj .... i na krajot e jakoto ...ako naprajs sporedba na po4etnata muzika na poznata grupa so taa [to vo momentot ja svirat ke vidis deka ima golema razlika

Kajgana Shop

На врв Bottom