Епа вака, ај прв да бидам шо ќе дам мое мислење за темава...
Јас најмногу слушам Македонски underground рап, па можам да кажам за него, за другите типови на музика не можам да зборувам...
Воглавно, комерцијалната музика како шо кажува и самото име, има комерцијална основа, т.е. направена за заработка на пари. Пример јас сум комерцијален артист, да речиме рапер... Имам соработка со некоја јака продукциска куќа, склучувам договор со нив... И сеа тие земаат ми пишат текст за песната, ми прават топ инструменталка, јас го прчам за то време, одам на микрофон, го рецитирам текстот и толку од мене... После ме интересира само кешот шо ќе го добијам од таа песна...
А во текстот нели, за да е прифатлив за широката народна маса најчесто се опишуваат кучки, пари, коли... генгста генгста... блинк блинк ланци, итн...
Е то е чиста комерцијална музика... ( Ок, има комерцијалисти шо сами си ги пишат текстојте нели, ама сепак кешот е основа на песната ).
Од друга страна, во андергроунд музиката артистот секогаш САМ го пишува текстот, и сам ја прави цела замисла за песната. Текстовите на песните секогаш имаат некоја тема, животна, љубовна, социјална, итн... Се опишуваат реални случки од животот на артистот, и гледиштето на артистот за одредени животни теми... Значи, песната има уметнички и морални вредности...
Ете затоа јас ја сакам андергроунд музиката заради тоа што сум се пронашол сам себеси во многу песни, во гневот кон одредени општествени слоеви, а исто така сум пронашол во песните и многу убави животни совети...
За најубо да видите шо е то комерцијала, а шо андерграунд, глејте ги овие два спота, споредете ги текстовите и општо што сака песната да ви прикажи...
01. Комершл:
02. Андерграунд: