Комерцијала, "фејкери" и слично

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Го ислушав цело...закон. Ама знаеш зошто NWA и целата нивна багра се кул. Затоа што растеле со хендрикс и металика а се дружеле со кобејн.
Виктор не сваќај озбилно-мала шала.

Gadfly Baba

Registered Loser
Член од
20 февруари 2007
Мислења
997
Поени од реакции
21
Кога музиката станува маркетинг,кога песната се прави на ист начин како џингл за реклама,да биде кечи и да се продава,тогаш си имате работа со комерцијала.
Фејкери,па не си фејкер ако не знаеш што слушаш,фејкер си кога лажеш што слушаш и зошто го слушаш.
Ама чудна работа изразот фејкер до сеа сум го чул само кај рапериве,трансериве и металциве.Фолкериве не патат од тој збор,изглеа не навлагаат толку длабоко во музиката за да се осеќаат заштитнички спрема тоа што го слушаат.

BliND

Raptus regaliter...
Член од
16 јануари 2006
Мислења
3.963
Поени од реакции
361
Еве со помош на еден форумџија... доказ дека рапот не е фејк. Дека не се работи само за пари, и слава, туку и за пренесување на порака која на човек му лежи на душа. Признавам дека сега плукањето по политиката е ИН, па може да се протоклува како популаризација, но темата е “евергрин“, секогаш популарна... Еве ви го Ајс Кјуб. Особена препорака за песнава до Бада Бинг! и останатите саркастични членови... слушајте до крај...
http://youtube.com/watch?v=HzeZhCt5PVA
:helou:Друже текстот на една песна не е во строфата која тебе ти се допаѓа текстот е целосен , и искрено , повеќе звучи како глупости набројувани само за да се софпаѓаат последните зборови ... :):D

Ја слушам Рап ( Признавам дека сум изложен на радикални срања :kesa:) и немам ништо против него , ама текстовите се .. Убиство ... И Нема нешто како оригинал во рапот .. 90% од Песните се повтараат со истите глупости и бла бла бла !!

За Рок, Панк и Метал, Хм .. За Тоа Не Збориме , таму нема баш голем број на фејкери и комерцијалци .... И Токму тоа го поштувам

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Во главно секој жанр си има своја тема на обработка. Речиси ниедна балада не зборува за убиствената моќ на земја-земја ракетите. Сосема логично е во различни типови на музика да се зборува за одреден сегмент од животот.

Ако раперите музиката ја базираат на секојдневиоето од гетото, а металците на досадниот 8 till 5 живот па као после го рушиме светот (или не знам кажете ми вие за шо се зборува), сосема нормално е тоа и да го зборуваат во своите тесктови.

А конкретно за песната која ја приложив, не знам зошто негативен коментар. Поентата на едно дело е пренесена со целосната слика на истото. А за да се добие целосна слика во оваа песна мора да се прифати градацијата на иронијата која се гради од почетокот и завршува со краен сарказам. Ако го нема крајот, почетокот е само само обично брбљање, а со него ќе спаѓаше песната под “фејк“.

EVIL-B

Hip-Hop Legend
Член од
2 декември 2007
Мислења
357
Поени од реакции
4
Секој добар стил е копиран од други артисти,без разлика дали се работи за рап,метал,турбо или било кој вид музика.Скоро сите се стремат да бидат барем малку како идолите кои ги инспирирале да ја прават музиката што ја обожаваат.

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Знам дека нема врска со темава - ама пред некој ден ми кажаа дека сум фејкер зашто седнав на кафе во фенси кафич во ГТЦ.
Требало да сум ептен хаце металкаргхххххххх!:)))

Член од
5 август 2007
Мислења
3.589
Поени од реакции
2.617
Kомерцијала vs. Underground музика...

Ми се има случено мал милион пати да сретнам,а бе то е комершал шит,а бе како да не комерцијала бљак,демек не се поштова комерцијала....само андерграунд.....баш сакам ваше мислење што подразбирате под Underground,која е разликата помеѓу комерцијалата и Underground музиката....во кратки црти што е Комерцијала а што Underground.......
Се надевам дека на темава има мнооогу да се дискутира,па еве нека се почни,па откако ке ги видам вашите мислења и јас ке дадам мое мислење.....

Член од
20 август 2007
Мислења
2.252
Поени од реакции
312
I mene bash me interesira da slushnam nekoj cvrst stav.korisnik na forumov shto slusha isklucivo underground/komercijalna muzika pa da pocnime so diskusija.

Jas sega za sega sum vozdrzan posto nemam mnogu razmisluvano okolu toa,a i ne se gledam za takov lojalen fan na komercijalata ili underground zvukot.

MkForces

тантара пантара
Член од
25 јануари 2007
Мислења
600
Поени од реакции
19
Епа вака, ај прв да бидам шо ќе дам мое мислење за темава...
Јас најмногу слушам Македонски underground рап, па можам да кажам за него, за другите типови на музика не можам да зборувам...
Воглавно, комерцијалната музика како шо кажува и самото име, има комерцијална основа, т.е. направена за заработка на пари. Пример јас сум комерцијален артист, да речиме рапер... Имам соработка со некоја јака продукциска куќа, склучувам договор со нив... И сеа тие земаат ми пишат текст за песната, ми прават топ инструменталка, јас го прчам за то време, одам на микрофон, го рецитирам текстот и толку од мене... После ме интересира само кешот шо ќе го добијам од таа песна...
А во текстот нели, за да е прифатлив за широката народна маса најчесто се опишуваат кучки, пари, коли... генгста генгста... блинк блинк ланци, итн...
Е то е чиста комерцијална музика... ( Ок, има комерцијалисти шо сами си ги пишат текстојте нели, ама сепак кешот е основа на песната ).

Од друга страна, во андергроунд музиката артистот секогаш САМ го пишува текстот, и сам ја прави цела замисла за песната. Текстовите на песните секогаш имаат некоја тема, животна, љубовна, социјална, итн... Се опишуваат реални случки од животот на артистот, и гледиштето на артистот за одредени животни теми... Значи, песната има уметнички и морални вредности...

Ете затоа јас ја сакам андергроунд музиката заради тоа што сум се пронашол сам себеси во многу песни, во гневот кон одредени општествени слоеви, а исто така сум пронашол во песните и многу убави животни совети...

За најубо да видите шо е то комерцијала, а шо андерграунд, глејте ги овие два спота, споредете ги текстовите и општо што сака песната да ви прикажи...
01. Комершл:

02. Андерграунд:

Член од
5 август 2007
Мислења
3.589
Поени од реакции
2.617
Tогаш батка,оти овај на вториов клип правел спот,ако е андерграунд????

Madrid

Timeless
Член од
23 март 2008
Мислења
3.899
Поени од реакции
154
Интересно... не слушам комерцијала ама не можам да речам дека слушам андерграунд, мислам дека треба да се направи разлика од андерграунд до мејнстрим, просто кажано слушам мејнстрим артисти кои не прават комерцијлна шит музика (во мојот случај рап).

Ми се гади од артсти на кои речникот им се состои од 3-4 збора (коли, кучки, пари...) како во првиот клип погоре на MkForces, не знам која е причината што такви фаци почнале да се занимаваат со музикава... уствари знам бе, пари, слава = комерцијала :tapp:

Секоај чест на оние кои не им е гајле само зе чекот.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Јас не ги сфаќам тие така што велат, уствари ако би преведам, комерцијала е се што е популарно, андерграунд е се што не е познато, односно во превод да слушаш добра музика и да слушаш лоша музика така иди некако.

Kiro Hametovski

Sniffericious
Член од
11 декември 2005
Мислења
1.685
Поени од реакции
43
Tогаш батка,оти овај на вториов клип правел спот,ако е андерграунд????
Па што. Тоа нема никаква врска и не прави разлика помеѓу комерцијалата и андерграундот. Како што си кажа батето, комерцијалната музика има за цел да направи пари, а андерграундот се прави со своја замисла, текст, музика и аранжман, без разлика дали ќе се појави со спот или не. Не го сфаќајте тоа АНДЕРГРАУНД буквално дека треба да е тотално непознато за да биде такво.:)

Член од
5 август 2007
Мислења
3.589
Поени од реакции
2.617
Луѓе не постои таква музика како што е Underground,Underground е додека не е позната,додека не е издадена,додека си ја свират децата по гаражи со одреден стил на луѓе..и тн,и тн... не можиш да ми кажиш ти дека онај на вторио спот е андерграунд,пошо чоеко фино лепо спотче си напраел,+ на к-15 ја пуштале ете на 15 мин,ПЛУС до тебе стасала песнава,а лично не го познаваш типов(претпоставувам),и што е тука андерграунд....тој чим го напраел спотот не планирал андерграунд да ја прај песнава,туку целта му била да ја слушни што поголема маса на луѓе...и тн...тука не можиме да зборуваме за андерграунд...пример Samim - Heater,кога излезе беше андерграунд,никој не го знаеше Samim,и случајно исплива на површина,и сите на форумиве урлаја да ја најдат песната,....по некое време од ко почнаја да ја пуштаат буквално кај што има звучници,истите тие за таја песна викаја КОМЕРШЧ ШИТ.....истото се случуваше и со Asle Bjorn - Lucky You,песнава беше издадена 2 години пред да стани хит,и што тие 2 години беше андерграунд после стана комерцијална,па затоа не чинеше???Абе ај...
За мене андерграунд се оние за кој што вие не знајте,пошто нема како да стигнат до вас,нема цедина од кај да ја купиш,нема спот кај да ја гледаш и тн. и тн......а не оние неквалитетни(за пошироката маса на луѓе зборувам,пошо секој си има специфичен вкус)кој што не испливуваат на површина......:toe:

Едит:Прашање до МкФорсис - Што мислиш,доколку го поканам овај изведувачов од вториот клип да настапува во најдобрата дискотека во Прилеп,ке прифати по твое???

Kajgana Shop

На врв Bottom