Колумната на Венко Андоновски

Статус
Затворена за нови мислења.

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Ти постојано се соживуваш со сламосецкарот, можеби затоа што е истетовиран и најверојатно е „кул„? :)
Дечкото е платен да си ја работи работата и да придонесе муштеријата да биде задоволен за пак да се врати таму.
Моежеби и јас имам тетоважи, значи ли тоа дека не треба да очекувам соодветна услуга? Работата воопшто не е за тоа и тој конкретен случај не е пресуден за поентата на муабетов.

Поентата е дека често се нема соодветна услуга (за парите што се чесно се плаќаат) и дека немаме критичка свест за ситуацијата.
Не се соживувам јас со никој.
Кога го потпишувал договорот за работа сигурен сум дека му е кажано дека ке ги сечка саламите, а не и да ги реди со шублер.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Јас мислам дека едноставно, не ме разбираш.
Дипломата не ти одредува колкава плата ќе земаш, туку работното место. Но дипломата ти треба за подобро и поплатено работно место. Без неа секогаш ќе бидеш чистач, со неа можеш да бидеш и повеќе и поплатен.
Психологот може да работи во најразлични институции. Тој во клиника има поголема плата од тој во школо, заради комплексноста на неговото работо место и работни задачи, како и заради потребните дообуки за да работи во клиника.

Висината на парите кои некој ги зема, зависи од државата во која живее. Во Австрија социјалните случаи земаат околу 300 евра, но просечна плата е 1200. Во Македонија е 250 евра, макс 300 просечна, социјален случај зема 50.

Инаку, мрзливи се сите оние кои можат, а не студираат. Не студираат затоа што ги мрзи. Затоа што не сакаат да си го трошат скапоцениот живот. Познавам такви, и тоа многу.
И нив, ич не ги жалам. Нивен проблем. Сите услови ги имаат, ама поубаво им е во петок да излезат. Еве јас, вчера сабота навечер бубав. А моите кутри, недоволно платени другарки, го шетаа Скопје уздолж и попреку..... сакам тоа утре да ми биде платено. Така што тие и понатаму ќе го шетаат Скопје, ама јас ќе имам пари да одам, во најмала рака, до Рим ;)

Во идеален свет.И не би требало од дипломата да е одредено колку плата земаш, туку како ќе се снаоѓаш на работното место.А чистачката со факултет и со основно се исто платени, а можда таа со основно е подобра работничка ;)

Пак генерализација.Не се сите незапишани на факултет мрзливи.Едноставно имале поинаква визија за иднината.Познавам доста луѓе со средно, а со доста капитал и бааѓи попаметни / поснаодливи од колеги од факултет со 6,00/ 8,11/ 9,43 просек, сеедно.
И не викам дека се подолу од мене, поради незапишување на факултет.Успешни се во работата.Место 4-6 години факултет, одбрале 4-6 години да соберат некоја пара.Уште еден доказ дека дипломата и не е баш показател на вредноста на одредена личност, нешто за кое двајцата се согласивме.Ама не се помалку платени од факултетлии, значи не им помогнала дипломата за повисока плата.Релативно е,а и не сме идеално и далеку од нормално општество.Претпоставувам познаваш и ти такви случаи.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Во идеален свет.И не би требало од дипломата да е одредено колку плата земаш, туку како ќе се снаоѓаш на работното место.А чистачката со факултет и со основно се исто платени, а можда таа со основно е подобра работничка ;)

Пак генерализација.Не се сите незапишани на факултет мрзливи.Едноставно имале поинаква визија за иднината.Познавам доста луѓе со средно, а со доста капитал и бааѓи попаметни / поснаодливи од колеги од факултет со 6,00/ 8,11/ 9,43 просек, сеедно.
И не викам дека се подолу од мене, поради незапишување на факултет.Успешни се во работата.Место 4-6 години факултет, одбрале 4-6 години да соберат некоја пара.Уште еден доказ дека дипломата и не е баш показател на вредноста на одредена личност, нешто за кое двајцата се согласивме.Ама не се помалку платени од факултетлии, значи не им помогнала дипломата за повисока плата.Релативно е,а и не сме идеално и далеку од нормално општество.Претпоставувам познаваш и ти такви случаи.
Јас реков, тие што јас ги познавам. Суд донесуваме врз основа на работите кои ги знаеме.
Овие што ги знам, далеку се од визија што ќе прават за 1 недела, а не што ќе прават во животот.
И да ги прашаш 5 прашања од општа култура, не ги знаат. Кај Трендо ни 5 000 не би земале ;)
И си рмбаат за 12-13 000. Ако де, нивен проблем :)

И нема ниту идеално, ниту нормално општество.... зависи во која позиција си, од тоа зависи и твојот поглед кон општеството :)

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Кога го потпишувал договорот за работа сигурен сум дека му е кажано дека ке ги сечка саламите, а не и да ги реди со шублер.
Во договор најчесто не е опишано многу детелно работното место и обврските. Ако нема гужва може малку да и ги подреди он ако има ред не е фер кон другите да чекаат за нечиви ситници. Како и да е во никој случај не треба да се жали на едни муштерии за други и да им туфка за плата. За тоа може и слободно да лета од работа.
Ама тоа е често пати не се професионални кај нас...Повеќе е прашање на култура и работна клима и совесност. Кога има имбицили кој работа во државна администрација и се однесуваат како со стока кога ќе има дојде клиент не е чудо што и на сите им ги симнуваат стандардите.
--- надополнето: 8 април 2012 во 16:35 ---

Ти помага диплома за повисока плата без диплома автоматски си одбиен за одредени повисока платени позиции бил ти и златен и снаодлив за одредени работи места без диплома не те викаат ни на разговор.

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Ти помага диплома за повисока плата без диплома автоматски си одбиен за одредени повисока платени позиции бил ти и златен и снаодлив за одредени работи места без диплома не те викаат ни на разговор.
Реков веќе еднаш - само во посредено општество.А ако си планиран за работа овде, ќе ти средат и диплома.Ама еј, само мое мислење е ова, не ти наметнувам.Ти задржи си го своето :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Реков веќе еднаш - само во посредено општество.А ако си планиран за работа овде, ќе ти средат и диплома.Ама еј, само мое мислење е ова, не ти наметнувам.Ти задржи си го своето :)
Ама ај ти кажи ми сега. Дали сакаш да леташ со пилот кој е вреден, работлив... ама нема диплома, ниту доволно број часови како копилот, или да те оперира вредна, работлива, снаодлива фризерка?
Ама искрено!

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Ама ај ти кажи ми сега. Дали сакаш да леташ со пилот кој е вреден, работлив... ама нема диплома, ниту доволно број часови како копилот, или да те оперира вредна, работлива, снаодлива фризерка?
Ама искрено!
За пилотот немам проблем.Битна е праксата.
За фризерката ако е без диплома за фризерка, а е со искуство исто немам проблем.Исто и ако е без диплома за хирург, а е со доста искуство.Кај мој близок, многу ценет хирург од рутинска операција предизвика многу поголеми компликации, па испадна и втора и трета операција.Хирург со диплома и високи оцени.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
За фризерката ако е без диплома за фризерка, а е со искуство исто немам проблем.Исто и ако е без диплома за хирург, а е со доста искуство.Кај мој близок, многу ценет хирург од рутинска операција предизвика многу поголеми компликации, па испадна и втора и трета операција.Хирург со диплома и високи оцени.
Батали тоа, пилотот не е пилот, касап е, ама има потенцијална способност да лета. А фризерката не е фризерка, има образование за таква, ама хирург е.
Немој сега ,,лекарска грешка,, Секаде го има тоа.
Ама не ти верувам, а и банално е, да дозволиш да те оперира, на пример, касап.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Посебно за посложени професии теорија ти е неопходна и тоа многу. Се разбира треба и пракса но, таа се стекнува или делумно за време на школувањето или делумно за време на работа. За да стекне искуство некој хирург мора да се земал специјализација и барем до некаде да ја завршил. Сега може не положил завршен испит ама морал да се школува не му даваат на секоја будала што нема благе везе теорија да асистира или извршува операции.
Како и да е за посложени професии ти треба доста теорија да знаеш за попрости само пракса тие доволна.

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Батали тоа, пилотот не е пилот, касап е, ама има потенцијална способност да лета. А фризерката не е фризерка, има образование за таква, ама хирург е.
Немој сега ,,лекарска грешка,, Секаде го има тоа.
Ама не ти верувам, а и банално е, да дозволиш да те оперира, на пример, касап.
Не мораш да ми веруваш, твое право.Месо си е месо.Можда малку ќе е понепрецизен касапот :P

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.378
Поени од реакции
4.196
Ако некој со диплома работи како чистач мислам дека не ја заслужил дипломата, го нема знаењето наведено во дипломата и чека да му се јават од заводот за да го викнат да работи а во меѓувреме мрчи и плаче како ете тој високообразован нема работа....... кај нас веќе секој има диплома така да делата и работата се тие кои кажуваат дали дипломата е заслужена. Познавам многу персони со дипломи а немаат појма од тоа што го пишува во дипломата. На таквите дипломата може да им послужи само за влез на работа под државна капа каде што се може да помине, во приватна компанија или самостоен бизнис треба знаење...

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.980
Поени од реакции
34.371
Aко и после сите укажувања не разбра дека муабетов всушност не е за тоа како саламосечачот на Венко ги сецка саламите, туку за квалитетот на услугите во земјава... тогаш не знам повеќе што да ти кажам.

Само го потврдуваш фактот дека во овде во Македонија се нема никаква критичка свест.

Еднаш кога ова ќе смени, мрчачкиот саламосецкар (и сите како него) ќе биде невработено лица а неговата замена нема да мрчи и ќе си ја работи работата.

Проблемот е што таа промена нема биде наскоро зошто ваквите како тебе (што не си ги ценат парите и немаат критериум за квалитетот на услугата) се сеуште на голем број.

Не знам дали сам си ги заработуваш парите (а туѓите полесно се трошат и не се ценат исто), дали едноставно не знаеш за подобро чим и лошиот однос не ти изгледа несоодветен или пак можеби и ти самиот некаде сецкаш салами за мала плата (или било што слично)... ама на крајот на краиштата тоа не го менува фактот дека се додека не се развие критичка свест работите нема да се сменат на подобро.

Извини што звучам елитистички, не ми е тоа намерата.
Изфрустриран сум од македонското секојдневие каде за ништо се нема критериум, каде се проаѓа, каде неуспесите се прават успеси, каде редовно се менуваат истите неколку политичари -чии потфрлања се памтат само до следните избори а често ни до тогаш... Македонското секојдневие каде ништо значајно не се менува и ништо не е толку лошо за да се реагира некако.
Дури ни работи како едноставна поплака за односот на некој си саламосечач (на неговиот предпоставен) се премногу голем труд за нас, нешто што е подобро да го направи некој друг.
На крај никој не го прави ништо и работите остануваат исти.

Уживај во македонското секојдневие.
(и не ја барај вината подалеку од самиот себе)

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Aко и после сите укажувања не разбра дека муабетов всушност не е за тоа како саламосечачот на Венко ги сецка саламите, туку за квалитетот на услугите во земјава... тогаш не знам повеќе што да ти кажам.

Само го потврдуваш фактот дека во овде во Македонија се нема никаква критичка свест.

Еднаш кога ова ќе смени, мрчачкиот саламосецкар (и сите како него) ќе биде невработено лица а неговата замена нема да мрчи и ќе си ја работи работата.

Проблемот е што таа промена нема биде наскоро зошто ваквите како тебе (што не си ги ценат парите и немаат критериум за квалитетот на услугата) се сеуште на голем број.

Не знам дали сам си ги заработуваш парите (а туѓите полесно се трошат и не се ценат исто), дали едноставно не знаеш за подобро чим и лошиот однос не ти изгледа несоодветен или пак можеби и ти самиот некаде сецкаш салами за мала плата (или било што слично)... ама на крајот на краиштата тоа не го менува фактот дека се додека не се развие критичка свест работите нема да се сменат на подобро.

Извини што звучам елитистички, не ми е тоа намерата.
Изфрустриран сум од македонското секојдневие каде за ништо се нема критериум, каде се проаѓа, каде неуспесите се прават успеси, каде редовно се менуваат истите неколку политичари -чии потфрлања се памтат само до следните избори а често ни до тогаш... Македонското секојдневие каде ништо значајно не се менува и ништо не е толку лошо за да се реагира некако.
Дури ни работи како едноставна поплака за односот на некој си саламосечач (на неговиот предпоставен) се премногу голем труд за нас, нешто што е подобро да го направи некој друг.
На крај никој не го прави ништо и работите остануваат исти.

Уживај во македонското секојдневие.
(и не ја барај вината подалеку од самиот себе)
Услугата е таа што е пријателе мој. Секогаш може да одиш на друго место за одредена услуга ако не ти се допага моменталната.
Само не знам зошто толку се фати за мрчаторот саламар, а не за мрчаторот венко кога и двајцата ја направија истата работа.
Ако мојтот критериум е мал затоа што не очекувам да ми се клањаат како на султан сулеман, тогаш нека ти биде.

Ф

ФилипМакедон

Гостин
Венко ми беше добар како писател,се додека не даде непромислени изјави кај Васко Ефтов...отогаш сфатив дека човекот премногу време проаѓа пред книга,а малку со социо-љубовни работи...

V

Vollstandig

Гостин
Полуписмен е оној кој врска нема од ништо, освен од чкљ музика, средно завршил, колку да се рече, и животна амбиција му е да оди на Цеца.
А повеќето месари, касапи, чистачки и фризерки.... спаѓаат во оваа категорија. Тоа што некој се двои, не значи и дека сите тие, се писмени.
А Бил Гејтс, Стив Џобс, и уште неколку други, се ИСКЛУЧОЦИ кои го потврдуваат правилото.
Значи, секој што оди на концерт на цеца, мора да е полуписмен?:) Онака,успеал да прочита од плакат дека ќе настапува цеца..и ништо друго!

“Касапи,Чистачки,Месари,Фризерки ако се неписмени тогаш што за тебе е писменост?
Морам да ти одговорам на ова, али прво да знаеш дека овие 4 работи што ги наброи не се поим за неписмен човек туку се поим за занает. Е сеа, како тука занает, така што не може секој касап да биди туку треба да има анатомско познавање од глава до пети на животното пред да го заколи и да знае убаво да го раздели дел по дел...тоа нешто е што не го можи секој, колку само се гадат од крв и ред други работи. И да, касапите земаат добра плата, имам вујко касап, завршил економски на времето, и никако не се вработил а денес работи како касап, секој 3 месеци оди романија и си иди со добра пара. Ете ти го скршив стереотипот за касапите.

Чистачка, како што кажа можи секој да биди што не сакал да се помачи за друга работа,али што кога некому не му се отворил никаков пат до вработување па почнува со чистачка?Чистачка ја викаат таа што мети по возовите, градски автобуси и станови за 100 денари.Во државните институции има ХИГИЕНИЧАР назив, е сеа тука има луѓе што успеале да се снајдат,значи може да зема повеќе плата и од некој стоматолог што завршил и работи во некоја приватна ординација за 10.000

Фризерите не ги чепкај, зашто има разлика од локален бербер што знае кец-фризура да стрижи, до фризер-стилист. За фризер треба да се има уметничка жица, некој црта,некој пее, некој свири, а типов е еден вид на „вајар“ со косата. Ако е добар ќе знае да направи од тебе лепота ако не, јебига, смени го фризерот. За фризер не е само 6 месечниот курс за како се држи машината и се менуваат “чешлите“ за стрижење. Има , многу, многу работа и труд за таа професија што ја сметаш за ниска и полуписмена.

Мерило на платата која некој треба да ја добие како и општествениот статус, е интелектуалната способност и труд.
Земјоделецот ќе работи физичка работа, но тој што ги смислил/произведува/усовршува тракторот ќе зема поголема плата од него. Како што архитектот ќе добие повеќе пари од плочкарот. Машинскиот инженер од работникот на некоја машина... итн.
Сосема нормално. Првиот осмислува, планира, изведува, другиот работи тоа што ќе му кажат - не вложува интелектуален труд поголем од неговиот претпоставен.

Значи према тебе, доколку нивата даде добар род, треба да му се поклонат на тракторот кој ја изорал нивата, на мотиката која копала, или на цревото со кое се наводнувала?
Дефинитивно овие работи немаат клучна улога во земјоделието туку само ја олеснуваат работата на земјоделецот, кој пак е само клучен фактор дали нивата негова ќе има добар род или не.
Имаш тука тактики, дали е орана нивата, дали е посна или “мрсна“ земјата, како се садени,наводнувани овошките, па колку грижа и “техника“ вложил..значи не е само плукни залепи.Ја мислам тука дека земјоелецот има најголема улога, наспроти производителот на трактори. Производителот патентирал одредено возило и зема пара за него-нормално.Ама тракторот не дава јаболка, тракторот не сади јаболка, земјоделецот е тој кој си ја олеснува работата со тој трактор.

Па сигурно нема да си го потценам моето знаење. Има работа, треба да знаеш да ја најдеш. Со спиење, не се наоѓа.
Башка, да, интелектуално вредам повеќе од повеќето фризерки. Познавам многу од нив, и нивните способности и амбиции... жал ми е, но навистина ми е под чест да се споредам.
Тоа не мора да значи за ,,сите,,. Другар мој нема ни средно, па верувам дека знае за автомеханика итн. во поглед на автомобили повеќе од многу автомеханичари.
Значи, пред да го испуштиш твојот здив од јоносверата, симни се малку на земјата да разговараме како луѓе.Дигање его над облаци не е секогаш примерно а ниту се покажало како полезно. Само лажно пумпаш его,верувај ме барем од психолошки аспект го знаеш тоа.

Фризерка како фризерка кажа дека може да биди секој. Ама вистински фризер не. Ти можеби одиш кај некоја локална фризерка која научила како се држи ножица и да кратки влакна од главата. Тоа не е фризер тоа е СКРАТУВАЧ НА ВЛАКНА. Истото го можеш и сама дома.
Фризер е човек со мала жичка на уметност во него, стилист поточно кажано. Оној кој знае да ти ја среди косата како што треба, а и нормално нема да ти збори постојано за турски серии, пошто ако ги гледал тие работи по цел ден сигурно немало да успее да биди успешен фризер. Тоа ми е муабетот, од фризер до фризер има разлика, како што од таксист до таксист има. Иако 80 % ќе се согласиме дека таксистите се подвижна временска прогноза и платени манијаци со крш коли, сепак ќе најдеш добри интелектуалци во истата таа професија без да имаш предрасуди за таа професија.

Само еден член отворено изрази сомничавост према тетовирани луѓе.

Не е поентата колку е некој тетовиран. Јас лично обожавам тетоважи и тетовирање, сега имам една, наскоро ќе правам нова. Но не сакам кога некој треба да ме услужи (лекува, донесе храна...) да се гледа било што на него што зборува за неговиот личен живот. Еднаш лежев во болница, после операција, и ми доаѓа докторката со нокти-канџи. И што сакаш да помислам? Баш и се убави? Јас со рана, таа со нокти, а секакви чуда има по болниците.
Професионалниот однос подразбира кодекс на однесување и кодекс на облекување.
Види сега, без разлика колку членови се изјасниле за тетоважи, јас го тврдам спротивното, заради тврдењата дека ако е некој тетовиран има затворско минато,разбојник,наркоман и останати работи. Јас на пример имам 4 тетоважи на мене, и нормално летно време се гледаат. Имам и пирсеви. Али сето тоа не ме прави да сум наркоман туку сум љубител на Body-Art.Секој има различна перцепција за уметност и различно ужива во неа. Додека за еден слика нашлакана со неколку бои е тешко срање, за друг е високо-уметничко дело и истото има голема вредност. Значи секој различно ужива во уметноста.

За тоа дали ќе те служи некој со нешто што зборува за неговиот личен живот, не можеш да одбериш. Косата зборува за неговиот личен живот. Очите. Брадата. Телото. Облеката. Лузни на лицето.

Ако има попадната коса, ете ти еден доказ за неговиот личен живот дека ставал многу гел, или па генетски има наследно опаѓање на косата. Ако има помодрено око, имаш доказ дека некој го нашлакал добро. Ете ти уште еден доказ за неговиот личен живот. Ако е дебел, ете ти уште еден доказ дека неправилно се исхранува. Ме разбираш? Значи нема веза ако му се гледа тетоважата, таа слика на негово тело нема воопшто да те повреди, исто како фризура што нема да те повреди..
Се е до тоа, колку потпаѓаш на стереотипи.

Тоа ти е како, учителка во основно да им се појави во минич до пич, деколте, и мрежасти хулахопки. Како сака нека изгледа надвор од работа, пред децата треба да е пристојно облечена.
Кодексот на облекување во одредени јавни установи е одреден од самата установа. Со самото појавување на таа учителка со мрежасти чорапи, во минич и друго дозволува да биди избркана за недозвлонео облекување спрема кодексот на установата. Ни на банка нема да видиш шалтерски работник по тренерки ниту на школо ќе видиш така дотерана професорка. Е сеа, што ако дојди?
Ако истата таа жена знае да се понаша пристојно, нема ништо да биди освен што скриени погледи ќе има додека е пред учениците...така да нема на некој начин да ме иритира мене или растревожи ако син ми учи 5-то одделение и му предава таква учителка.Сигурно не е дојдена да предава сексуално образование...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom