Колумната на Венко Андоновски

Статус
Затворена за нови мислења.

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Ги читам постовите од темава и се крстам со левата рака !
Според мене не е крив ниту Венко, ниту пак месарот, туку проблемите се многу подлабоки, проблемот е во тоа што во нашево општество тотално е изгубена хиерархијата !
Во нормалниот свет секој високо образован човек живее пристојно, па дури и луксузно т.е. може да си дозволи многу работи, а кај нас и покрај тоа што некој учел и работел цел живот и е докажан стручњак во својата област, сепак треба да работи за смешна сума на пари, да вози канта, да живее во прчвара, да дреме дома во слободно време, да штеди на се и сешто, да цепи дрва за греење, да сади бавча и сл.
И после се чудиме зашто некои земале мито, зашто имало толку многу корупција во државата и сл. епа баш поради урнатата хиерархија, ете затоа, кога може некој со основно или со средно да сонува за плата од 30/40/50 илјади ден. тогаш зашто некој врвен интелектуалец и докажан стручњак во својата дејност да не може да сонува да речеме за 100 илјади ден. плата .......... реално месарот и неможе, а и не треба да зема повеќе од 12, еве нека се и 15 илјадарки плата, исто како што и чистачот или продавачот на пр. реално заслужуваат макс. 10-12 илјади ден. плата !
А зошто не може и не смее? Ако газдата реши да му даде 18-20 000 плата што ке направиш ти? Ке кренеш бунт?
--- надополнето: 7 април 2012 во 14:09 ---
.....Се оградувам од полуписмените кои станале милијардери. Малку се такви.... :)
Зошто толку ги потценуваш другите? Зошто толкава макограѓанштина?
Дефинирај полуписмен? Според тебе што е полуписмен човек? Човек кој го нема завршено твојот (колку што разбрав) факултет за психолог?
Не може секој да биде експерт во се.
На пример Бил Гејтс со откажал од школото и почнал со работа, па иако според тебе тој е "полуписмен" слободно можеш да го сметаш за твој бог на компјутерската наука, иако човекот блага веза нема од психологија на пример.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
А зошто не може и не смее? Ако газдата реши да му даде 18-20 000 плата што ке направиш ти? Ке кренеш бунт?
Никој нормален сопственик нема да даде толку плата. 8-12000 е пазарна цена. Иако сум чул дека наводно чистачките во Фершпед земале 30.000 ама незнам колку е вистина тоа. Како и да е 99% не земаат повеќе од 12000 колку што е пазарната цена.

Why?

Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Никој нормален сопственик нема да даде толку плата. 8-12000 е пазарна цена. Иако сум чул дека наводно чистачките во Фершпед земале 30.000 ама незнам колку е вистина тоа. Како и да е 99% не земаат повеќе од 12000 колку што е пазарната цена.
ОК де и да не е некој нормален сопственикот и да му даде толку. Кој си ти да се бунтуваш за тоа?

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
.
Ќе кренеш бунт ! :pos:
Остај тоа бунт небунт, темава е интересна и потребна е опширна дискусија, но сега немам време да дискутирам и да објаснувам по десет страни, веќе напишав доволно постови на оваа тема !
Ако така се договориле и ако сака газдата да му даде 20 илјадарки ќе му даде, зашто да не, но може да не му ги даде ни тие 10/12/15 илјадарки што и реално ги заслужува максимум, но тоа е веќе приватен бизнис и газдата на таа месарница(во случајов) е тој кој одлучува и кој дава плати на вработените !

Why?

Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Ќе кренеш бунт ! :pos:
Остај тоа бунт небунт, темава е интересна и потребна е опширна дискусија, но сега немам време да дискутирам и да објаснувам по десет страни, веќе напишав доволно постови на оваа тема !
Ако така се договориле и ако сака газдата да му даде 20 илјадарки ќе му даде, зашто да не, но може да не му ги даде ни тие 10/12/15 илјадарки што и реално ги заслужува максимум, но тоа е веќе приватен бизнис и газдата на таа месарница(во случајов) е тој кој одлучува и кој дава плати на вработените !
Па бидејќи гледам многу овде расудуваат кој колку плата треба да зема, а како што напишаа и погоре, мислат дека компирите на дрво растат.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
ОК де и да не е некој нормален сопственикот и да му даде толку. Кој си ти да се бунтуваш за тоа?
Како да не се бунам многу и се...И јас сакам процент од нејзината плата нали сите сме еднакви :pos:

Why?

Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Како да не се бунам многу и се...И јас сакам процент од нејзината плата нали сите сме еднакви :pos:

Ботом лајн.
Месарот погрешил што му се пожалил на Венко, Венко погрешил што му се пожали на целиот народ. Али Венко погреши повеке бидејќки се пожали на нај моронски и сељачки начин. А плус и неговата жалба е полна со малограѓанштина и предрасуди. Му се повракало бидејќи месарот сакал поголема плата. Ма немој да ме ј**** бре.
Венко не го читам бидејќи не е од мојот сектор и не ме интересира, али ако неговите дела се слични на ова, тогаш жал ми е за оние кои го читаат. Неговата "колумна" да ја чита некој, а да не го знае авторот, ќе помисли дека ја напишал некој 13 годишен копиљ. Па уште и пари му даваат за тоа, а тој нашол да се буни.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Како што напиша Рефус погоре во секоја држава си постои одредена класификација на платите, колку се вреднуваат на пазарот на труд, без разлика дали на некој тоа му смета или не !
Инаку секој за себе си вика дека зема мала плата и докторот на пр. тврди дека зема мала плата, а од друга страна и најобичниот работник и тој тврди дека е слабо платен !
Едноставно постои класификација на пазарот на труд, во секоја држава различно е, а таа класификација се прави спрема образованието, барем така е кај нас во нашава држава и во Социјализмот било така и сега е така, поголемо образование = повисоко работно место = повисока плата !
Точно можеби месарот на работното место работи беспрекорно и е првенец во неговата дејност, но класификацијата на пазарот на труд му е толкава макс. 12 илјадарки, како што на пр. некој економист, правник или доктор според класификацијата неможе да биде испод 30 илјади, тоа е тоа !
Еве на пр. да речеме утре некој од вас отвори нешто и колку ќе ги плаќа вработените, на пр. имаш кафич и колку ќе ја плаќаш таа кафекуварката и келнерката, не верувам дека некој ќе дава 20 илјадарки плата за тој тип на работа !

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.006
Поени од реакции
5.653
Инаку да не се прават заблуди, има многу месари кои земаат плата еднаква или поголема од просечната плата во Македонија, т.е. земаат повеќе и од некои со дипломи :)

Why?

Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
...а и сега е така, поголемо образование = повисоко работно место = повисока плата !
Е ова ти е тотална грешка.
Кај нас воопшто не важи тоа. Ако имаш поголемо образование воопшто не значи дека ке бидеш на повисоко работно место, а со тоа ке имаш и поголема плата. Знаеш ли колку ги има со факултети кои работат по конфекции и такви слични работи заедно со некој со осмо?
Кај нас важи, ако таткоти има фирма ке имаш и ти повисоко работно место и плата.

Инаку да не се прават заблуди, има многу месари кои земаат плата еднаква или поголема од просечната плата во Македонија, т.е. земаат повеќе и од некои со дипломи :)
Трај не им кажувај, војна ке направат сега :D

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Мене ме изненади жолчноста, малициозноста и радикалноста во текстот на Венко. Ме изненади и неинформираноста за некои од основните човечки потреби и желби. Мислам, кој не сака повеќе пари, подобра кола, подобра работа, повеќе љубов и/или секс...
Забрането е да се сонува? Па што, Истетовираниот рекол дека сака повеќе пари. Не ја услужил тетката како што треба и малце го гњавел колумнистот, кој види беља, не очекувал таков пример на балканскиот менталитет во некоја велепилјара, па му се блуело толку многу што морал да се тргне настрана.
Венко си направи имиџ на добар професор и писател. Не знам каков човек е, знам само дека е добар во она што го работи (професор и писател, за колумнист - малце потешко) зошто ако сме добри во нешто не значи дека сме добри во се. Оваа колумна дава некаков покомплетен увид, не само за ликот на Истетовираниот, ами повеќе за самиот автор, кој можеби имал лош ден, па е нормалоно, како и за сите други, да биде накурчен. Исто како што бил накурчен Истетовираниот. Е сега, Венко не е месар, ама е колумнист. Како таков, својата роба ја нуди во форма на пишан текст во една информативна пиљараи и некои од „муштериите“ реагираат поради квалитетот на робата. Можеби Венко не е доволно платен за колумната? Можеби му стигаат преголеми сметки за мобилниот? Не му чини платата како професор или добрите книги не му се продаваат како порано? Па зошто некој е должен да ги слуша кукањата на авторот, кога самиот тој е згнасен од отворено искажаната желба на лигушот со тетоважи да има повеќе пари?
Она што ме изненади уште повеќе, е решението да го објави текстот. Ова не е добар текст. Посебно не од некој како Венко, за кој е извесно дека може да напише подобро, или барем на подобар начин. Изгледа како гневна реакција, како проширена, но нешто повоздржана пцовка и ме чуди трудот истата да се напише и да се објави. За да ја прочитаат сите.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Е ова ти е тотална грешка.
Кај нас воопшто не важи тоа. Ако имаш поголемо образование воопшто не значи дека ке бидеш на повисоко работно место, а со тоа ке имаш и поголема плата. Знаеш ли колку ги има со факултети кои работат по конфекции и такви слични работи заедно со некој со осмо?
Кај нас важи, ако таткоти има фирма ке имаш и ти повисоко работно место и плата.

Трај не им кажувај, војна ке направат сега :D
Епа незнам кој е повеќе во право, но повеќето кои лично ги познавам, лица со високо образование, работат на повисоки места: доктори, хирурзи, економисти, инженери... и земаат солидни плати, без разлика дали работат во државен или во приватен сектор, класификацијата на пазарот на труд е на општо државно ниво и важи и за државен и за приватен сектор, на пр. чистачка во државна болница на пр. зема околу 13.000 нето плата, исто така и чистачка некаде во приватен
сектор зема слично/исто плата, досега не сум чул чистачка на пр. да зема 20 или 30 илјадарки плата или и тоа го има некаде, ако го има и тоа некаде ондак одма земам крпата и метлата во раце и аплицирам за чистач, ако некој е заинтересиран за мене ПП, плус имам и искуство во таа дејност-(чистачка), најозбилно !

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
--- надополнето: 7 април 2012 во 14:09 ---

Зошто толку ги потценуваш другите? Зошто толкава макограѓанштина?
Дефинирај полуписмен? Според тебе што е полуписмен човек? Човек кој го нема завршено твојот (колку што разбрав) факултет за психолог?
Не може секој да биде експерт во се.
На пример Бил Гејтс со откажал од школото и почнал со работа, па иако според тебе тој е "полуписмен" слободно можеш да го сметаш за твој бог на компјутерската наука, иако човекот блага веза нема од психологија на пример.
Па, психологијата дефинитивно не е единствен репер за писменост, не знам од каде го извлече тој заклучок. Башка, only in Macedonia, имаме полуписмени дипломци. Уште не знаат која е разликата меѓу кој и кои, за нив, на пример, е нормално да речат мој луѓе сте вие.
Полуписмен е оној кој врска нема од ништо, освен од чкљ музика, средно завршил, колку да се рече, и животна амбиција му е да оди на Цеца.
А повеќето месари, касапи, чистачки и фризерки.... спаѓаат во оваа категорија. Тоа што некој се двои, не значи и дека сите тие, се писмени.
А Бил Гејтс, Стив Џобс, и уште неколку други, се ИСКЛУЧОЦИ кои го потврдуваат правилото.
--- надополнето: 7 април 2012 во 15:30 ---
сигурно првите неколку денови ќе ти поминат во обука. Нема да можеш ти уште првиот ден да работиш како некој кој има долгогодишно искуство, нели?

Нели, према тебе, мерило за "знаењето" или снаоѓањето во работните обврски, беше нивото на образование. Најголем дел од луѓето кои работат на нива, земјоделците, немаат факултет, а еве ти ќе бидеш психолог со диплома. Неколку твои колеги сеуште мислат дека компирот на дрво расте, мотика немаат во рака фатено, не разликуваат кое дрво каков плод дава по цветот, мислат дека во секоја почва може да се посади зелка и да израсне голема,... и низа низа бисери од секојдневните случувања.
И јас не сум експерт во оваа област, ама имам основни познавања, знам како се стартува трактор, знам кај да купам семе за моркови и што е команден пулт на комбајн.
Да, но платена ми е обуката.

Мерило на платата која некој треба да ја добие како и општествениот статус, е интелектуалната способност и труд.
Земјоделецот ќе работи физичка работа, но тој што ги смислил/произведува/усовршува тракторот ќе зема поголема плата од него. Како што архитектот ќе добие повеќе пари од плочкарот. Машинскиот инженер од работникот на некоја машина... итн.
Сосема нормално. Првиот осмислува, планира, изведува, другиот работи тоа што ќе му кажат - не вложува интелектуален труд поголем од неговиот претпоставен.
--- надополнето: 7 април 2012 во 15:31 ---
Е кој труд, стрес и одговорност ја има Венко во пишувањето на колумни?
Месарот има одговорност да не даде старо месо и да отруе илјадници, има стрес поради напорните купувачи кои бараат кашкавал во форма на Лејди Гага, и труд да лупаш цело време во месо и коски...

Не си компетентна да кажуваш за вреднување на трудот, бидејќи има доста теории за ова, а ти успеа да кажеш во еден пост на кајгана како треба да се вреднува трудот за што илјадници економисти тумачеле и дебатирале...

На крај, ќе ставам само еден цитат, кој задира во вреднувањето на трудот и платите:
"Why should a financial engineer be paid four to a hundred times more than a real engineer? A real engineer builds bridges. A financial engineer builds dreams and, when those dreams turn out to be nightmares, other people pay for it." - Andrew Sheng
По таа логика, ни јас не знам зошто еден фудбалер заработува повеќе од полицаец.
Но сосема е нормално еден детектив повеќе да заработува од полицаец.
--- надополнето: 7 април 2012 во 15:33 ---
се тоа во ред, тука и јас се сложувам, само имам впечаток дека повеќето тука на форумот барем мислат дека со самото тоа дека имаат диплома а се невработени вредат повеќе од некој невработен со средно.
и како што кажав работа ни за лек, ама нееееее. јас учев толку години вложив и нема да работам за 12000 пошто ми е испод чест. морам да земам повеќе плата од некој си таму со средно.
е добро утро. не немора да значи.
ако не се снајдат таа дипломата ке им служи само за декорација на ѕидот. а тоа дека вложиле толку многу во образование им е само погрешна проценка на реалноста.
п.с ги има повеќе одколку што мислиш. треба да имаш дарба за да успееш во животот , а не диплома. како викаат родиме мајко со ксмет и фрлиме на буниште.
јас лично многу малце знам со дипломи кои имаат свои фирми и се газди во права смислам на зборот, се нешто за друг работат за плата.
Па сигурно нема да си го потценам моето знаење. Има работа, треба да знаеш да ја најдеш. Со спиење, не се наоѓа.
Башка, да, интелектуално вредам повеќе од повеќето фризерки. Познавам многу од нив, и нивните способности и амбиции... жал ми е, но навистина ми е под чест да се споредам.
Тоа не мора да значи за ,,сите,,. Другар мој нема ни средно, па верувам дека знае за автомеханика итн. во поглед на автомобили повеќе од многу автомеханичари.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Venko nakurcen mesarot nakurcen site nervozni i koj mi zastane na pat e toj e kriv.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom