Колумната на Венко Андоновски

Статус
Затворена за нови мислења.

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Рече дека имам предрасуди према луѓето кои биле чистачи, месари... без да понудиш факти и докази.
Башка сега сум и патетична.
Изгледа ти не ги разбираш зборовите кои ги користиш, тоа ќе да е :)
Се попатетична си и се повеке се брукаш.

.......
Полуписмен е оној кој врска нема од ништо, освен од чкљ музика, средно завршил, колку да се рече, и животна амбиција му е да оди на Цеца.
А повеќето месари, касапи, чистачки и фризерки.... спаѓаат во оваа категорија. ......
Еве ти ги фактите и доказите ЗА ТВОИТЕ ПРЕДРАСУДИ, а сега GTFO.
Еве ти ги и предходно бидејќи очигледно не си ги видела несакајки или сакајки.
А јас сеуште го чекам доказот каде што јас тврдам дека чистач и хирург треба да земат иста плата и дека сексуално активните девојки се курви .

Прво научи да дискутираш со факти и докази, а не со наметнување зборови
Кога ке го научиш тоа тогаш ќе дискутираме, а до тогаш си игнорирана бидејќи НАМЕТНУВАШ зборови и си премногу ПАТЕТИЧНА.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Факти не може никој да ти понуди... има фирми каде чистачите се платени повеќе од 20.000 денари, т.е. повеќе од просекот, плата што нормалниот психолог би ја сонувал во поголемиот дел од својот живот. Друго, во Скопје има околу 700.000 жители, можеби повеќе, можеби помалце. Да станува збор за 5-члени семејства има 140.000 куќи и станови во главниот град. Значи големи шанси за чистачка да најде барем 20 домови кои би ги чистела месечно. 20 домови по 20 евра, ете ти 400 евра, пак над просекот и пак над платата што ти мислиш дека чистачка треба да ја зема. Тука се исклучени и илјадниците фирми кои ги има во главниот град, од каде чистачка може да зема и повеќе од 20 евра на чистење. Се разбира дека сево ова не е баш вака едноставно, ама ете ти некакви си „факти“... За тоа со платата во фирмите, не може да ти се потврди со факти затоа што платите обично се тајни во Македонија. Ама ни ти не можеш да докажеш дека хирурзите земаат огромни плати, затоа што нели... немаш факти :) Уствари можеш да докажеш, ако стигнеш до некој извод од банка. Како што претходно ти кажав, не е се така црно и бело како што пишува во книгите, правилата од книгите не секогаш важат во реалниот свет, а тоа ќе го дознаеш оној ден кога ќе почнеш да бараш работа по струка.
Мешаш работа на црно со регуларна работа. Поентата не ти држи вода.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Тие не можат да бидат ни многу други работи.
Битно е дали можат да бидат месари, а не дали можат да бидат во друга работна функција.Значи се согласуваш дека не секој е во состојба да е вработен како месар.

Хирургот може да биде месар, чистач, ама овие првиве двајца, не можат да бидат хирурзи.
И месарот и чистачот можат да бидат хирурзи со дополнително образование, макар и на 46 години станале хирурзи.А образованието нивно не е гарант за добро работење, а исто и успешноста на хирургот во медицината и неговото образование не е гарант за добра работа во месарство или хигиеничарство.
Рече дека имам предрасуди према луѓето кои биле чистачи, месари... без да понудиш факти и докази.
Башка сега сум и патетична.
Изгледа ти не ги разбираш зборовите кои ги користиш, тоа ќе да е :)

Па, претседателот ни зема 90 000 плата. Ако тој зема пример, 120 000 плата, чистачката ќе зема 40 000 плата.
Што има везе дипломата кај чистачите? Со или без диплома, чистачи се.

Работното место ја одредува платата, а не факултетот. Факултетот ти е основа да најдеш подобро и поплатено работно место.
1.
Првиот и вториот болд прочитај ги заедно, мислам дека е добар пример за предрасуди.Пониска класа ти се, со или без диплома.
2.
На реклами меѓу турските серии на телевизија велат Знаењето е сила, знаењето е моќ.
Работното место ја одредува платата vs. факултетот ти е основа да најдеш поплатено работно место.
Чекај сега, факултетот или работното место е основа за одредување плата?

Незнам дали толку му дошло преку глава на венко, или толку образованието му држело, али маубетот “ Тетоважа на подлактица“.... алал да му е на размислувањето.

Па полошо е што истото мислење го видов и од членови на форум: “Ако има некој цела рака тетовирано,ќе размислам малце што човек е....“

-ДОБРО, БЕ ЛУЃЕ, РАЗМИСЛУВАТЕ МАЛЦЕ СО МОЗОКОТ ИЛИ НЕ...ДАЛИ НЕКОЈ АКО НЕ ЗАВРШИЛ СРЕДНО,САМИОТ ЌЕ СИ СТАВИ ЕТИКЕТА -ТЕТОВАЖА?
-ДАЛИ НЕКОЈ АКО Е РАЗБОЈНИК,НАРКОМАН,ЛУДАК,ИТН...ЌЕ СТАВИ РЕГИСТРАЦИЈА - ТЕТОВАЖА ЗА ДА ГО ЗНААТ ШТО Е?
-ДАЛИ НЕКОЈ АКО Е НИСКОИНТЕЛЕГЕНТЕН ЌЕ СТАВИ ЕТИКЕТА - ТЕТОВАЖА?

одговорите се со сигурност НЕ, заради што еден тон луѓе што ги познавам вљубеници во уметноста имаат цела сликовница на нив па не убиле мравка ниту имале проблем со законот туку се големи интелектуалци и научници. Целата фама околу тетоважата е дигната поради моментот на популација на истата, а тоа е кога некој одејќи во затвор добива - гратис тетовирање со игла и туш. Истото тоа се преселува и во војска ЈНА тетоважите кои биле мода, а највеќе стереотипот за тетоважи се добива СО ФИЛМОВИТЕ, каде некој претставен како злобен разбојник има строго по некоја тетоважа, па и пирс... али пирсевите денес претежно се стереотип за наркоман, за кои јас веќе се навикнав за муабети “Наркоман е овој се боцка во вена се боцнал и на веѓа..на јазик има пирсеви“ и ред глупи муабети....

Така да венко, ја усра работава...до даске.
За некои луѓе е ненормално се шо не е во мнозинство во општеството.Или лично ако не им е по кеиф.Татко ми пред некое време беше на операција, хирургот беше со тетоважа (чоек во средни години) и моторџија во слободно време.По логика на одредени лица, хирургот бил наркоман или со средно.А операцијата помина се најдобро, без никакви проблеми.Исто и административниот дел.
Баш ме интересират дали тие луѓе со мислење контра тетоважи, би отишле кај него на операција...

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Зошто да не ги заслужува?Поради работата која освен физички дел, е и угодување на истенчениот висок вкус на муштериите?
Или погоре спомна за чистач(ка).Оди пробај чисти секакво ѓубре и гомна и биди задоволен со 10.000.По кој основ заслужиле тие помалку?Инаку, во мојата зграда чистачката е со факултет.Според тебе, ако гледаме на нејзината работа заслужила околу 10.000, ама ако и гледаме според образованието едно 30.000 нагоре.Заебано,а?
А што мислиш дека немам чистено во животот ?!
А и тие десет илјадарки на чистач/ка не ги даваат како прво !

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.986
Поени од реакции
34.374
Некој гледал многу филмови. :tapp:
А некој изгледа не мрднал надвор од државава.
(не, Бугарија, Грција и Албанија не се рачунаат)

Сериозно, далеку дека во светов е се идеално во овој поглед ама во поголемите ланци на продавници во културните земји нема да ти се деси саламосецкарот да мрчи зошто муштеријата побарал нешто што е во рамките на дозволенето (и очекуваното). Можеби ќе прочиташ неколку пцовки во погледот, ама покрај вештачката насмевка и извинувањето, и саламите уредно ќе ти ги нареди како што ќе побараш.

Овде во Македонија не сме научени да си ги цениме парите.
Колку пати сте се вратиле во кафана каде услугата била за никаде или колку пати сте се вратиле во ноќен клуб/диско/ватевер со имбецили вратари? Или... (вметни тука безброј примери)

Затоа што овде во Македонија за ништо се нема критичка свест.

Да, бурекојадачи има и повеќе од потребно но никој не мрднува ни сантиметар подалеку од таа национална дисциплина.
И потоа пак се враќаме кај истите тие што не ни пружаат соодветна услуга за нашите тешко заработени пари, пак се гласа истите политичари што безброј пати не го исполниле зборот (и полошо), пак се мрчи како судиите ни се криви во секој спорт и пак на неспособните (најчесто домашни „стручњаци„) селектори им се врачуваат медали за уништувањето на потенцијалот на извонредни генерации врвни спортисти (мислам на кошарката и ракометот пред се).

Дел од вината паѓа на корумпираното новинарство но најкриви се самите граѓани.
Кај нас се проаѓа а кубурот не за недајбоже.
Национално мото овде е: Зошто јас, некој друг нека ги вади костените од оганот.

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
А што мислиш дека немам чистено во животот ?!
А и тие десет илјадарки на чистач/ка не ги даваат како прво !
Не знам, кажи.И ако да, дали беше задоволен со помалку од 10.000, во однос на тежината на работното место?
Помалку од 10.000 плата во било која работа е играње стапот (со извинење) со работникот и нечовечки.Секоја работа си е со своја тежина, а фактори не се само образованието и какво е мислењето за работата во општеството.

Why?

Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
А некој изгледа не мрднал надвор од државава.
(не, Бугарија, Грција и Албанија не се рачунаат)

Сериозно, далеку дека во светов е се идеално во овој поглед ама во поголемите ланци на продавници во културните земји нема да ти се деси саламосецкарот да мрчи зошто муштеријата побарал нешто што е во рамките на дозволенето (и очекуваното). Можеби ќе прочиташ неколку пцовки во погледот, ама покрај вештачката насмевка и извинувањето, и саламите уредно ќе ти ги нареди како што ќе побараш.

Овде во Македонија не сме научени да си ги цениме парите.
Колку пати сте се вратиле во кафана каде услугата била за никаде или колку пати сте се вратиле во ноќен клуб/диско/ватевер со имбецили вратари? Или... (вметни тука безброј примери)

Затоа што овде во Македонија за ништо се нема критичка свест.

Да, бурекојадачи има и повеќе од потребно но никој не мрднува ни сантиметар подалеку од таа национална дисциплина.
И потоа пак се враќаме кај истите тие што не ни пружаат соодветна услуга за нашите тешко заработени пари, пак се гласа истите политичари што безброј пати не го исполниле зборот (и полошо), пак се мрчи како судиите ни се криви во секој спорт и пак на неспособните (најчесто домашни „стручњаци„) селектори им се врачуваат медали за уништувањето на потенцијалот на извонредни генерации врвни спортисти (мислам на кошарката и ракометот пред се).

Дел од вината паѓа на корумпираното новинарство но најкриви се самите граѓани.
Кај нас се проаѓа а кубурот не за недајбоже.
Национално мото овде е: Зошто јас, некој друг нека ги вади костените од оганот.
Види, јас кога одам во месара очекувам месарот да ми го даде парчето месо што ке го одберам, и да ја исече саламата што ке ја земам, не очекувам да ми ја реди со точност од еден микрометар. И очекувам при целото тоа дејствие да е неутрален, ако е пријателски расположен тоа е плус, али битно очекувам да е неутрален, а не очекувам да ми се клања и да ме пречека со црвен килим.
Потрошувачот е секогаш во право, е сега има потрошувачи кои премногу се соживеале со оваа улога па на к*р се качуваат. На пример дотичната госпоџа од приказната, саламата сигурно нема така во хартијата да им ја пренесе на гостите туку ке ја нареди во чинија, али бидејки таа мисли дека секогаш е во право сакала да и биде наместена саламата под шублер иако дома пак ке ја размести. Мое мислење е дека потрошувачот е во право кога е во право.
Ти ке бидеш позадоволен ако наместо неутрален месар затекнеш некој што те пцува со погледот и што закачил кисела насмевка? Извини ама тоа ми е премногу глупо на мене, при цела свест некој да ме прави мајмун.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.799
Поени од реакции
8.821
Битно е дали можат да бидат месари, а не дали можат да бидат во друга работна функција.Значи се согласуваш дека не секој е во состојба да е вработен како месар.

И месарот и чистачот можат да бидат хирурзи со дополнително образование, макар и на 46 години станале хирурзи.А образованието нивно не е гарант за добро работење, а исто и успешноста на хирургот во медицината и неговото образование не е гарант за добра работа во месарство или хигиеничарство.

1.
Првиот и вториот болд прочитај ги заедно, мислам дека е добар пример за предрасуди.Пониска класа ти се, со или без диплома.
2.
На реклами меѓу турските серии на телевизија велат Знаењето е сила, знаењето е моќ.
Работното место ја одредува платата vs. факултетот ти е основа да најдеш поплатено работно место.
Чекај сега, факултетот или работното место е основа за одредување плата?

За некои луѓе е ненормално се шо не е во мнозинство во општеството.Или лично ако не им е по кеиф.Татко ми пред некое време беше на операција, хирургот беше со тетоважа (чоек во средни години) и моторџија во слободно време.По логика на одредени лица, хирургот бил наркоман или со средно.А операцијата помина се најдобро, без никакви проблеми.Исто и административниот дел.
Баш ме интересират дали тие луѓе со мислење контра тетоважи, би отишле кај него на операција...
Кога ги вадиш работите од контекст, секако можат да изгледаат.
А кога бараш оправдување за мрзливоста, уште повеќе ,,аргументи,, ќе најдеш.
Јас стојам и ќе стојам на тоа, дека да, понижување би било за мене јас (кога ќе имам ВСС) и чистачката да земаме иста плата. Не ја потценувам неа како личност, но нејзиното образование е ПОМАЛО од моето, и моето треба да биде поценето. Кога во иднина, ќе заврши соодветна дообука, можеби ќе зема поголема плата од мене.

И немам никаков проблем со тоа. Секој според работното место.
Фали уште претседателот и социјалниот случај исти примања да имаат, според вас.....

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.986
Поени од реакции
34.374
Види, јас кога одам во месара очекувам ...
Не ја дискутирам конкретната ситуација, повеќе ја земав за хипотетичен пример за несоодветна услуга.
Секогаш ќе има „дрвачи„ кои го дрват, исфрустрирани „госпоџи„ и слични... ама дури и тие имаат право на соодветна услуга без мрчење.

Јас генерално сум задоволен од услугата во повеќето поголеми маркети иако генерално повеќето прават „желка„ од сецканите салами. Тоа се случува кога саламосецкарот со една рака сецка а со другата симултано ги фрла парчињата на хартијата за виткање. Малку повеќе време се троши кога нешто пополека се сецка и се остава парчињата да паднат доле ралтивно подредени.
Не како со шублер наредени ама доволно за да многу полесно ги наредиш во ордевер. Дефинитивно не се работи за голема работа ама дефинитивно нешто што како муштерија имаш право (соодветно љубезно) да го побараш.

Целта на горната (анална) анализа е да ти појаснам дека работите можат да се гледаат од повеќе гледни точки. Кога се работи за ваква мала одстапка муштеријата дефинитино не заслужува мрчење од некој што е платен да го направи тој муштерија задоволен.
Не мора да се поистоветиш со некоја исфрустрирана нељубезна тетка или некој колумност за да го сватиш ова нели?

Колку побрзо ќе сфатиме дека за нашите пари треба да бараме соодветен квалитет на услугата, толку подобро за нас.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.799
Поени од реакции
8.821
Се попатетична си и се повеке се брукаш.

Еве ти ги фактите и доказите ЗА ТВОИТЕ ПРЕДРАСУДИ, а сега GTFO.
Еве ти ги и предходно бидејќи очигледно не си ги видела несакајки или сакајки.
А јас сеуште го чекам доказот каде што јас тврдам дека чистач и хирург треба да земат иста плата и дека сексуално активните девојки се курви .

Прво научи да дискутираш со факти и докази, а не со наметнување зборови
Кога ке го научиш тоа тогаш ќе дискутираме, а до тогаш си игнорирана бидејќи НАМЕТНУВАШ зборови и си премногу ПАТЕТИЧНА.
No hard feelings, dude.
Фактиве и доказиве да не ти се и научно поткрепени ?! You funny man. :D
--- надополнето: 8 април 2012 во 15:41 ---
Факти не може никој да ти понуди... има фирми каде чистачите се платени повеќе од 20.000 денари, т.е. повеќе од просекот, плата што нормалниот психолог би ја сонувал во поголемиот дел од својот живот. Друго, во Скопје има околу 700.000 жители, можеби повеќе, можеби помалце. Да станува збор за 5-члени семејства има 140.000 куќи и станови во главниот град. Значи големи шанси за чистачка да најде барем 20 домови кои би ги чистела месечно. 20 домови по 20 евра, ете ти 400 евра, пак над просекот и пак над платата што ти мислиш дека чистачка треба да ја зема. Тука се исклучени и илјадниците фирми кои ги има во главниот град, од каде чистачка може да зема и повеќе од 20 евра на чистење. Се разбира дека сево ова не е баш вака едноставно, ама ете ти некакви си „факти“... За тоа со платата во фирмите, не може да ти се потврди со факти затоа што платите обично се тајни во Македонија. Ама ни ти не можеш да докажеш дека хирурзите земаат огромни плати, затоа што нели... немаш факти :) Уствари можеш да докажеш, ако стигнеш до некој извод од банка. Како што претходно ти кажав, не е се така црно и бело како што пишува во книгите, правилата од книгите не секогаш важат во реалниот свет, а тоа ќе го дознаеш оној ден кога ќе почнеш да бараш работа по струка.
Газдата, на било која фирма, нема да ја плати чистачката повеќе од комерцијалистот (пример).
Ако неа ја плаќа 20, него ќе го плати 80 000.
Јас како собарица во Грција заработував 800 евра месечно (без бакшиш), а просечна плата тогаш беше околу 1200 евра. Значи, тие што работеле поодговорни работни места, заработувале околу 1500 евра.
Во Македонија како собарка, ќе бидам пријавена 8050 денари месечно :)

Why?

Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Не ја дискутирам конкретната ситуација, повеќе ја земав за хипотетичен пример за несоодветна услуга.
Секогаш ќе има „дрвачи„ кои го дрват, исфрустрирани „госпоџи„ и слични... ама дури и тие имаат право на соодветна услуга без мрчење.

Јас генерално сум задоволен од услугата во повеќето поголеми маркети иако генерално повеќето прават „желка„ од сецканите салами. Тоа се случува кога саламосецкарот со една рака сецка а со другата симултано ги фрла парчињата на хартијата за виткање. Малку повеќе време се троши кога нешто пополека се сецка и се остава парчињата да паднат доле ралтивно подредени.
Не како со шублер наредени ама доволно за да многу полесно ги наредиш во ордевер. Дефинитивно не се работи за голема работа ама дефинитивно нешто што како муштерија имаш право (соодветно љубезно) да го побараш.

Целта на горната (анална) анализа е да ти појаснам дека работите можат да се гледаат од повеќе гледни точки. Кога се работи за ваква мала одстапка муштеријата дефинитино не заслужува мрчење од некој што е платен да го направи тој муштерија задоволен.
Не мора да се поистоветиш со некоја исфрустрирана нељубезна тетка или некој колумност за да го сватиш ова нели?

Колку побрзо ќе сфатиме дека за нашите пари треба да бараме соодветен квалитет на услугата, толку подобро за нас.
Најверојатно е платен само да ги сечка, чисто се сомневам дека е платен да ги реди, како и да е...

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.379
Поени од реакции
4.197
А што треба да направи саламарот ако на пример газдата не му дал плата 3 месеци? Да ми плукне во саламата? да ја изгмечи и во форма на топка ми ја завитка во хартијата? па што му е крив муштеријата за тоа што не зел плата или му е мала платата! ако не му се допаѓа работата нека си најде друга работа каде што нема да мора да реди салами! што мислите, како ке реагира газдата на маркетот доколку го види дека не ја реди саламата и не е љубезен со муштериите а за што истиот е платен? ке биде срекен што некој му ги брка муштериите? ке го избрка на клоци од дуќанот! никој не го тера со сила да работи таму, ако му се работи нека работи ако не нека си оди има друг кој ке работи! И треба да бидат саламите наредени. Секогаш кога пазарувам нешто такво секогаш е наредено, убаво спакувано. Досега не ми се случило некој да ми завитка онака како што испопаѓало од машината. Ако го завитка така како му паднало додека да го однесам дома, заедно со другите работи во торбата, голем дел од саламите или кашкавалите ке се искинат и веке нема да бидат цели а со тоа нема да бидат за ордевер туку за во кајгана.

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Кога ги вадиш работите од контекст, секако можат да изгледаат.
А кога бараш оправдување за мрзливоста, уште повеќе ,,аргументи,, ќе најдеш.
Јас стојам и ќе стојам на тоа, дека да, понижување би било за мене јас (кога ќе имам ВСС) и чистачката да земаме иста плата. Не ја потценувам неа како личност, но нејзиното образование е ПОМАЛО од моето, и моето треба да биде поценето. Кога во иднина, ќе заврши соодветна дообука, можеби ќе зема поголема плата од мене.

И немам никаков проблем со тоа. Секој според работното место.
Фали уште претседателот и социјалниот случај исти примања да имаат, според вас.....
Реплицирав само на прочитаното.Не ваѓам од контекст, ниту барам оправдување за мрзливост :нинџ:
Ако се чистачи или било која професија помалку платена, мрзливи се?

Велам дека и чистач(к)ите и комерцијалистите би требало да земат повисока плата.А чиста(ч)ките конкретно да се ценат некој степен плус, поради условите за работа.И велиш не ја потценувам чистачката, претпоставуваш дека е со помало образование од твоето.Во мојата зграда чистачката е со факултет, (сигурно не од мерак, не се снашла за подобра работа).Значи моментално би требало да е со поголема плата од тебе и би требало да земаш во било кое работно место помалку од 10.000.А после твоето дипломирање да земаш точно 10.000.

Прво споредуваш со образованието, а после со работното место.Реши се.Или за секој случај споредуваш со двете...
Претседателот и социјалниот случај можда не се за со исти примања, ама на социјалниот потребно е да му обезбедат нормални услови за живот.Пробај помини месец со 3084 денари социјална.Ќе се вадиш дека имале непријавени приходи, а морат да се снајдат , државата место поголема помош постојано е во потрага по начини за кратење и на тие непријавени средства.

Муабетот беше за генерализирањето (очигледно) од Венко и неговото гледање од високо само поради неговото наводно страшно јако образование.По таа логика факултетски образованите не морат да се во комуникација со луѓе со средно образование, пошто се подолу од нив.И бракот да е институција меѓу 2 сопружници со средно или 2 со факултет, никако поинаку.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.986
Поени од реакции
34.374
Најверојатно е платен само да ги сечка, чисто се сомневам дека е платен да ги реди, како и да е...
Ти постојано се соживуваш со сламосецкарот, можеби затоа што е истетовиран и најверојатно е „кул„? :)
Дечкото е платен да си ја работи работата и да придонесе муштеријата да биде задоволен за пак да се врати таму.
Моежеби и јас имам тетоважи, значи ли тоа дека не треба да очекувам соодветна услуга? Работата воопшто не е за тоа и тој конкретен случај не е пресуден за поентата на муабетов.

Поентата е дека често се нема соодветна услуга (за парите што се чесно се плаќаат) и дека немаме критичка свест за ситуацијата.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.799
Поени од реакции
8.821
Реплицирав само на прочитаното.Не ваѓам од контекст, ниту барам оправдување за мрзливост :нинџ:
Ако се чистачи или било која професија помалку платена, мрзливи се?

Велам дека и чистач(к)ите и комерцијалистите би требало да земат повисока плата.А чиста(ч)ките конкретно да се ценат некој степен плус, поради условите за работа.И велиш не ја потценувам чистачката, претпоставуваш дека е со помало образование од твоето.Во мојата зграда чистачката е со факултет, (сигурно не од мерак, не се снашла за подобра работа).Значи моментално би требало да е со поголема плата од тебе и би требало да земаш во било кое работно место помалку од 10.000.А после твоето дипломирање да земаш точно 10.000.

Прво споредуваш со образованието, а после со работното место.Реши се.Или за секој случај споредуваш со двете...
Претседателот и социјалниот случај можда не се за со исти примања, ама на социјалниот потребно е да му обезбедат нормални услови за живот.Пробај помини месец со 3084 денари социјална.Ќе се вадиш дека имале непријавени приходи, а морат да се снајдат , државата место поголема помош постојано е во потрага по начини за кратење и на тие непријавени средства.

Муабетот беше за генерализирањето (очигледно) од Венко и неговото гледање од високо само поради неговото наводно страшно јако образование.По таа логика факултетски образованите не морат да се во комуникација со луѓе со средно образование, пошто се подолу од нив.И бракот да е институција меѓу 2 сопружници со средно или 2 со факултет, никако поинаку.

Јас мислам дека едноставно, не ме разбираш.
Дипломата не ти одредува колкава плата ќе земаш, туку работното место. Но дипломата ти треба за подобро и поплатено работно место. Без неа секогаш ќе бидеш чистач, со неа можеш да бидеш и повеќе и поплатен.
Психологот може да работи во најразлични институции. Тој во клиника има поголема плата од тој во школо, заради комплексноста на неговото работо место и работни задачи, како и заради потребните дообуки за да работи во клиника.

Висината на парите кои некој ги зема, зависи од државата во која живее. Во Австрија социјалните случаи земаат околу 300 евра, но просечна плата е 1200. Во Македонија е 250 евра, макс 300 просечна, социјален случај зема 50.

Инаку, мрзливи се сите оние кои можат, а не студираат. Не студираат затоа што ги мрзи. Затоа што не сакаат да си го трошат скапоцениот живот. Познавам такви, и тоа многу.
И нив, ич не ги жалам. Нивен проблем. Сите услови ги имаат, ама поубаво им е во петок да излезат. Еве јас, вчера сабота навечер бубав. А моите кутри, недоволно платени другарки, го шетаа Скопје уздолж и попреку..... сакам тоа утре да ми биде платено. Така што тие и понатаму ќе го шетаат Скопје, ама јас ќе имам пари да одам, во најмала рака, до Рим ;)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom