Колку штедите? Колку сте трошаџии?

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Дали сте од оној тип луѓе кои секое денарче гледаат да го тргнат на страна за да им се најде за „црни денови” или пак секоја паричка ви „тежи” во џебот?

Има луѓе кои ги трошат парите на мама и тато, па нели полесно е да се трошат туѓи заработени пари?

Парите кои сами си ги заработуваме повеќе ги цениме?

Повеќе ги „штипчиме” зошто знаеме дека цел месец сме чекале да дојде први и да си земеме заслужена плата?

head

ЧОВЕКОТ СО МАЛО ТЕЛО
Член од
15 септември 2005
Мислења
1.402
Поени од реакции
590
Не знам за другите ,ама мене секој денар ми тежи во џебот . Со нетрпение ја чекам платата и за едно две недели парче ја правам . А за останатите две недели некако се наоѓаат дополнителни извори на...енергија:icon_lol:Што е најтрагично најголем дел од парите ми одат непланирано,за работи што ми искрснале во тој момент.
Еден период успевав да заштедам некоја пара(ама тогаш приходите беа далеку поголеми) , и тие пари нормално отидоа на одмор , за ремонт на колата ,нов мобилен...
А мислам дека кај нас во Македонија ретко има луѓе кои успеваат да штедат.Не заради “менталитетот“ , туку заради мизеријата во која живееме.Па не може бе луѓе , некој да штеди а има плата од десетина илјади.Со тие пари не може да се испланира која дупка попрво да се покрие а не па да се штеди.Научна фантастика е тоа.

Член од
3 јануари 2006
Мислења
1.200
Поени од реакции
10
Штедам за да имам у Македонија што да трошам. А кога сум таму, илјадарките ми летаат ко алва. Шо знам од секогаш сум била така, штедам за да можам у одреден период да можам колку што сакам да трошам. Еве на пример за мобилен, наместо на 4-5те месеци да купувам нов евтин, го влечев истиот година и кусур, си заштедив и си купив јако телефонче.
Кога имам пари ептен ми летаат набрзина и до колку имам до толку трошам. Кога ке снемам пари ке му ја мислам, али кога имам пари сакам да си поминам убаво, да не се грижам за тоа колку пари ке ми останат, и не мислам многу за утре.
Али нормално, зборам за парите на мама и на тато. Првиот мој тешко-заработен пејчек кога ми стигна и кога требаше да си ги плиснам парите за нешто што си купив, срцето ме фати. Али кога ке се навикнам да си ги трошам моите пари, пак ке се вратам на истото. Пак ке си бидам крајно неодговорна и кога иде за финансии, само ке си мислам денеска за утре.

ragazza

Adorable
Член од
3 јуни 2005
Мислења
2.870
Поени од реакции
29
Јас во тој аспкт влаинка сум , штедам баги. Штедам во фондови , штедам за пензија , и од платата ми влечат одма пари кој се како цметка не ги гледам а одат на друго конто за штеденје .Преспанка бе , ај смени то хихихи. Шала на страна знам и да трошам и то многу на алишта , шминки , сандалки ама то е душевна инвестиција хихихи. Купувам то сто сакам не му ја мислам толку...

BusHav

Е ајде де.....можеш и така
Член од
5 декември 2005
Мислења
4.343
Поени од реакции
81
Јас гледам што е можно помалку пари да трошам на глупости и работи што не ми требаат многу,ама последно време многу некако сум се растрошил,треба малце на режим да се стаам!

mRnO

И по mRnO,mRnO
Член од
16 април 2006
Мислења
6.263
Поени од реакции
52
Se trudam da stedam,so toa sto sekoj denar sto go imam go krijam po fioki,ako ostane u mene otide :)

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.403
Поени од реакции
5.957
Штедам доста, секогаш кога сакам да купам нешто што сум го замислила оставам пари на страна, неможе секогаш да чекаш од мама, тато :)
Ама има денови кога знам да се опуштам па да истрошам се што сум заштедила и после ај одново штедење :)
Од заштедените пари купувам нешто по кое сум мечтаела долго време и откако ќе си ја остварам желбата после.... абе шо да ви кажувам детска радост :je::je:

Член од
23 март 2005
Мислења
284
Поени од реакции
2
Сакам да штедам ама никако не ми успева обично само трошам:cry:

JeCILaDy

Move Away
Член од
18 април 2006
Мислења
2.350
Поени од реакции
22
Не се контролирам колку трошам на облека. Инаку, за други ствари, не ми се дават пари.

doti4nata

Drama Queen
Член од
25 септември 2005
Мислења
3.390
Поени од реакции
35
paaa so ogled na toa deka ne rabotam i drugi mi davaat pari mozam da kazam deka imam griza na sovest koga kje spickam iljadarka na pienje...ali vo princip ne sum tipka sto mnogu trosi,a koga sakam da soberam pari za nesto bez problem go pravam toa i uopste ne mi falat parite sto gi trgam na strana...poso i onaka se mi kupuva majka mi,pa tie pari sto mi gi davaat za trosenje slobodno mozam da gi trgam na strana...primer sea pred eden mesec pocnav da sobiram pari i sobrav bas dobra suma ali aj da ne se falam sea :)...sekogas vishokot go trgam na strana i sekad si imam pari za sekoj slucaj i od moi pari imam kupeno mnogu stvari na primer dvd,discman,digitalniot aparat,sistemot... :)

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
воопшто не штедам многу уживам да трошам :bip: :cug: :cug:

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Во основа сум штедлив човек. Па со моето собирање пари од бабаи, дедовци, од родендени и сл. и нивно складирење кипени се два точака, Сиситем Онкио со 120 ватни звучници , Компјутер, дискмен и уште некои ситници.
Инаку сега нормално ги трошам парите на моите ама бидејќи сега студирам надвор многу внимавам што и како купувам по трипати проверувам дали ми се исплати и дали воопшто теба да се купи тоа.
Значи не сум некој трошач на пари во смисла на се и сешто.
Ама некогаш знам да дадам многу пари ама за некоја разумна исплатлива и сосем потребна работа.

vmx

Член од
25 април 2005
Мислења
5.633
Поени од реакции
201
Незнам да штедам, трошам колку што иам у мене пари. Сеа нешо у последно време сум се раштедил, ќе ми требаат нешо парички за Astral, али после Astral пак у стара шема на трошење. :) :)

mr.wicket

limitless..
Член од
20 јуни 2005
Мислења
5.127
Поени од реакции
519
Што заработам тоа иде јабана, дури у минус влагам. Ич не се стискам, кога имам ртеошам, кога немам - немам

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Не се сметам за голем трошаџија, ама пак, од друга страна, парата си оди на мали ситни задоволства, и на крај, ништо не останало како заштеда. Таков е животот.

Kajgana Shop

На врв Bottom