Sluzbarski
Македонец
- Член од
- 21 јули 2009
- Мислења
- 3.364
- Поени од реакции
- 78
*не знам брате,многу повеќе отколку 150 евра по член.....оставам на попаметните да одговорат...
Значи во Македонија повеќе од семејствата водат „ненормален“ живот, со оглед на тоа што по слободна проценка бар 60-70% од семејствата немаат повеќе од 30.000 денари месечни приходи. Инаку и јас се сложувам со тебе дека платите би требало да изнесуваат околу 25-30.000 денари, ама тоа е она што би требало. Реалноста, за жал, е далеку од тоа.Ги гледам сумиве што се напишани на темава и се си мислам дека сум притиснала погрешен наслов или нешто. Во Македонија сме, и сумиве малку повеќе од нереални се, или пак оние што ги напишале не седнале да ги прорачунаат просечните потреби на едно семејство.
За еден нормален живот потребни се примања 40 - 50 000. Па ако сметаме дека во едно семејство има 2 вработени тогаш платата би требало да изнесува не повеќе од 25 000 денари.
Па да, водат ненормален живот. Жонглирање со ресурси од први до први и откажување од многу работи и желби не е нормален живот. И точно, над 60% од семејствата немаат приходи поголеми од 30 000 и затоа најчесто во тие семејства има војни кога ќе стигнат сметките, има преговори подолги од овие за името кога треба да се направи некоја поголема инвестиција како на пример годишен одмор и слично. И на тие личности кои го планираат домашниот буџет со помалку од 30 000 месечно треба да им се додели диплома затоа што се поспособни од било кој од економистине во владата.Значи во Македонија повеќе од семејствата водат „ненормален“ живот, со оглед на тоа што по слободна проценка бар 60-70% од семејствата немаат повеќе од 30.000 денари месечни приходи. Инаку и јас се сложувам со тебе дека платите би требало да изнесуваат околу 25-30.000 денари, ама тоа е она што би требало. Реалноста, за жал, е далеку од тоа.
Бурекџија зима многу повеќе..бурекџијата кај нас е добро платен..да не претерам али добар бурекџија зема од 30-40000 денариПлатата во МК може да биде 20000 до 30000 ден ама тогаш овие во администрација нема да имаат иста плата како приватниот сектор
значи да го скратам муабетот ако Бурекџијата зема 14000 ден а административецот 18000ден ќе треба Административецот да зема 12000ден а бурекџијата 20000 ден.
ме разбравте нели со помали давачки за пензиско и здравство е тоа би било отприлика вистината.
Само нели не се поти и нишај врата.
а ти планираш само од кркало да живееш.станче,куќарче нешто?! или не спаѓа во основна потреба картонажата е супер избор,секоја недела имаш ново престојалиште,абе супер...500-700 евра.... 2 вработени во семејство 1000-1200 евра.. сепак да не претеруваме, цените кај нас се пониски за разлика од земји кои веќе ги имаат овие плати,така да мислам дека со оваа сума ќе се живее скромно и нормално
--- надополнето ---
Бурекџија зима многу повеќе..бурекџијата кај нас е добро платен..да не претерам али добар бурекџија зема од 30-40000 денари![]()
Па сигурно правиме муабет за некој што работи за плата,да видиш како ке ме мотивираат да работам по цел ден само нека ми дадат илијада евра плата, мислам дека истото би било и со другите , никој нема да ризикува да загуби такво работно место , демек сите се за -лежи лебу да те јадам.Еве зошто не оди Македонија напред сите се запнале плата па плата повисока и сите заборавате дека треба да се работи за пуста плата, ајде една петиција хоп до www.vlada.gov.mk нека го направи владата социјалното како во Шведска по 1000 еура да се посветиме сите на филозофирање и пишување по форуми.
Понекогаш помислувам дека некој Јапонци, а не Македонци пишуваат на форумот запнати за плата никој за социјална помош