Колкава би требало да биде платата во Македонија?

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
78
*не знам брате,многу повеќе отколку 150 евра по член.....оставам на попаметните да одговорат...

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Ги гледам сумиве што се напишани на темава и се си мислам дека сум притиснала погрешен наслов или нешто. Во Македонија сме, и сумиве малку повеќе од нереални се, или пак оние што ги напишале не седнале да ги прорачунаат просечните потреби на едно семејство.
За еден нормален живот потребни се примања 40 - 50 000. Па ако сметаме дека во едно семејство има 2 вработени тогаш платата би требало да изнесува не повеќе од 25 000 денари.

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.015
Поени од реакции
5.680
Ги гледам сумиве што се напишани на темава и се си мислам дека сум притиснала погрешен наслов или нешто. Во Македонија сме, и сумиве малку повеќе од нереални се, или пак оние што ги напишале не седнале да ги прорачунаат просечните потреби на едно семејство.
За еден нормален живот потребни се примања 40 - 50 000. Па ако сметаме дека во едно семејство има 2 вработени тогаш платата би требало да изнесува не повеќе од 25 000 денари.
Значи во Македонија повеќе од семејствата водат „ненормален“ живот, со оглед на тоа што по слободна проценка бар 60-70% од семејствата немаат повеќе од 30.000 денари месечни приходи. Инаку и јас се сложувам со тебе дека платите би требало да изнесуваат околу 25-30.000 денари, ама тоа е она што би требало. Реалноста, за жал, е далеку од тоа.

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Значи во Македонија повеќе од семејствата водат „ненормален“ живот, со оглед на тоа што по слободна проценка бар 60-70% од семејствата немаат повеќе од 30.000 денари месечни приходи. Инаку и јас се сложувам со тебе дека платите би требало да изнесуваат околу 25-30.000 денари, ама тоа е она што би требало. Реалноста, за жал, е далеку од тоа.
Па да, водат ненормален живот. Жонглирање со ресурси од први до први и откажување од многу работи и желби не е нормален живот. И точно, над 60% од семејствата немаат приходи поголеми од 30 000 и затоа најчесто во тие семејства има војни кога ќе стигнат сметките, има преговори подолги од овие за името кога треба да се направи некоја поголема инвестиција како на пример годишен одмор и слично. И на тие личности кои го планираат домашниот буџет со помалку од 30 000 месечно треба да им се додели диплома затоа што се поспособни од било кој од економистине во владата.

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Платата во МК може да биде 20000 до 30000 ден ама тогаш овие во администрација нема да имаат иста плата како приватниот сектор

значи да го скратам муабетот ако Бурекџијата зема 14000 ден а административецот 18000ден ќе треба Административецот да зема 12000ден а бурекџијата 20000 ден.

ме разбравте нели со помали давачки за пензиско и здравство е тоа би било отприлика вистината.

Само нели не се поти и нишај врата.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
500-700 евра.... 2 вработени во семејство 1000-1200 евра.. сепак да не претеруваме, цените кај нас се пониски за разлика од земји кои веќе ги имаат овие плати,така да мислам дека со оваа сума ќе се живее скромно и нормално

--- надополнето ---

Платата во МК може да биде 20000 до 30000 ден ама тогаш овие во администрација нема да имаат иста плата како приватниот сектор

значи да го скратам муабетот ако Бурекџијата зема 14000 ден а административецот 18000ден ќе треба Административецот да зема 12000ден а бурекџијата 20000 ден.

ме разбравте нели со помали давачки за пензиско и здравство е тоа би било отприлика вистината.

Само нели не се поти и нишај врата.
Бурекџија зима многу повеќе..бурекџијата кај нас е добро платен..да не претерам али добар бурекџија зема од 30-40000 денари :)

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
78
500-700 евра.... 2 вработени во семејство 1000-1200 евра.. сепак да не претеруваме, цените кај нас се пониски за разлика од земји кои веќе ги имаат овие плати,така да мислам дека со оваа сума ќе се живее скромно и нормално

--- надополнето ---

Бурекџија зима многу повеќе..бурекџијата кај нас е добро платен..да не претерам али добар бурекџија зема од 30-40000 денари :)
а ти планираш само од кркало да живееш.станче,куќарче нешто?! или не спаѓа во основна потреба картонажата е супер избор,секоја недела имаш ново престојалиште,абе супер...

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Еве зошто не оди Македонија напред сите се запнале плата па плата повисока и сите заборавате дека треба да се работи за пуста плата, ајде една петиција хоп до www.vlada.gov.mk нека го направи владата социјалното како во Шведска по 1000 еура да се посветиме сите на филозофирање и пишување по форуми.
Понекогаш помислувам дека некој Јапонци, а не Македонци пишуваат на форумот запнати за плата никој за социјална помош

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Имајќи предвид дека правиме кампања за трето дете плата треба да е минимум 25 000 за да може едно семејство со двајца вработени да дозволи нормална живеачка, да издржува студент/и, да си дозволи годишен одмор, да се поднови пристојно, да го подновува и одржува домот(станот, куќата), да си дозволи нормална кола...

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
Еве зошто не оди Македонија напред сите се запнале плата па плата повисока и сите заборавате дека треба да се работи за пуста плата, ајде една петиција хоп до www.vlada.gov.mk нека го направи владата социјалното како во Шведска по 1000 еура да се посветиме сите на филозофирање и пишување по форуми.
Понекогаш помислувам дека некој Јапонци, а не Македонци пишуваат на форумот запнати за плата никој за социјална помош
Па сигурно правиме муабет за некој што работи за плата,да видиш како ке ме мотивираат да работам по цел ден само нека ми дадат илијада евра плата, мислам дека истото би било и со другите , никој нема да ризикува да загуби такво работно место , демек сите се за -лежи лебу да те јадам.
Мерката за напредок е таа- свеста дека треба повеке а за жал со премногу скромни душички кои изводат лажна скромност поради некоја причина(тие си знаат која) ништо не правиме и не само што не одиме напред се вракаме назад.
Според мене просечна плата би требало да е 500 евра и тоа реални 500 евра е не статистичките податоци во кои политичарот зема 1000 а работникот 100 па сега вагаме некој заебан просек...

Член од
14 јануари 2009
Мислења
144
Поени од реакции
12
lujge da ne se lazime za 4tiri cleno semejstvo 50000 denari i ne se bas mnogu.jas znam po mene so tie pari ne se zivej bas najluksuzno ali za sreden zivot barem uste 15tina iljadi moza da donesa mn radost ako me sfajcate.eden pomocan odmor vo ohrid e 200evra po coek pa sega da ne prajme muabet za grcija skijajne koli i slicno

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
Абе деца има некој од вас земено кредит !? Да ве видам тогаш дали ќе ви бидат доста и 500 евра.
Ако ратата ти е 100 евра, месечни трошоци (вода, парно, струја, телефон, нет... еве да речам си имате свој стан т.е. не плаќате кирија) негде околу 100 евра, месечен трошок за јадење пак под 100 евра не си (и тоа за основни производи за јадење) и ти остануваат уште само 200 евра со кои можеш да си го избришеш само задникот. Еден викенд да истераш било каде во државава под 50 евра не си, значи имаш за 4 викенда само. Така да додека минимална плата во Македонија не е 1000 евра, не можеш животот со твојата плата да го наречеш живеење, туку преживување.

Прашајте си ги своите родители колку плати се во минус и на колку картички им се блокирани салдата.

А тие што живеат со 8000-10000 денари плата месечно, се за во „Риплиевото верувале или не“.

Член од
1 јули 2010
Мислења
43
Поени од реакции
0
Колкава треба да биде платата? Епа вака, да можам да изнајмам стан за мене (или да си купам на рати), да имам за јадење, цигари и пиво (секој ден), да можам да си ги платам сите сметки, да излегувам 2-3 пати во неделата по журки, да можам секоја недела да купувам нова облека, да отидам до некоја нова земја..... паааа под 1000 евра не стигаат.

Кога работев во странство со една месечна плата си купив Playstation3, Xbox360, PSP, Nintendo DS, патики, панталони, еден куп маици... и ми останаа кусур пари (толку колку што ми е сега месечна плата).

Дури и цените ни се повискои од странство.

Член од
22 ноември 2009
Мислења
644
Поени од реакции
156
не ни се мали платите туку големи ни се трошоците

Kajgana Shop

На врв Bottom