Колкава би требало да биде платата во Македонија?

Black Night

Galvanize
Член од
25 септември 2008
Мислења
327
Поени од реакции
20
300 евра. Никако во денари. Овој Петар Гошев ми е малце несигурен заради инфлацијата.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Се убивме од пресметки ебаго,и пак ништо не пресметавме изминативе 18 години,за тоа време требаше да створиме услови Македонија да има максимални 30 000 невработени па немаше да има потреба од правење пресметки.Овде имаш моронска политика на сите влади на кој им е подобро да бараат енормни давачки од вработените одколку да им излезат во пресрет и да ги минимизираат.Каква корист имаме јас-ти-тој од 400 000 официјално невработени?Кој ќе им обезбеди здравствено осигурување и одредено социјално примање за да преживеат?Заеш ли дека давачките од вработен се минимум 100 евра?Свесен ли си колку само би се зголемила вработеноста кога максималната давачка на вработен би била 50 евра?Знаеш ли колкава армија од администрација “работи“ на случајот да ги открие и казни оние кој не плаќаат по 100 евра давачки?Тоа е апсурдот,каква корист ние имаме од оној кој не е вработен,па макар и да му праќаш секојдневно инспектори и контроли?Па само еден куп документи за поминување плата или пресметување енормни придонеси по вработен чинат повеќе одколку вложениот труд на истиот работник кому треба да му дадеш плата.Има уште безброј работи кој ги намалуваат нашите плати на помалку од 18 000,токму затоа што оној кој треба да ги зголеми или овозможи да се зголемат нашите плати е партијски војник и нема три чисти како тоа да го направи само затоа што е “некадарен“ и нема никаква инвентивност и стручност во неговата работа,доколку не ги знае овие основни потези што ги напишав малку погоре..
ABC dzabe dete im objasnuvas na ova ovcive ovde...da razbiraa nemase da bidat ovci na ova deredze.....:)
Davacki za minimalna DRZAVNA PENZIJA..posle 65 god., davacki za zdravstveno osiguruvanje, minimalno koe ke spreci od gluposti da se umira....ne poveke od 50 evra..flat za sekoj vraboten....so personalecot ke dojde eve na 100 evra..PROSECNO...
Za drugoto si ima osiguritelni kompanii pa sekoj spored cergata...baska sto vo takvi kombinacii parite ne se"gubat" tuku se rabotat za na starost.. :)
Drzavata si ima prihod od DDV, danok na dobivka i danok na imot......DA GO VIDAM GWUJO i EXPERTITE MU neka napravat vakvo nesto..., a ne so kacacki arac da sobiraat pari za MEGALO BUDZET koj ima samo edna funkcija...da gi plati budzetarite...glasackata masina za ostanuvanje na vlast... :)
...za parite sekogas najdobro znaat da se grizat tie sto gi ZARABOTUVAAT, pari kako pari nikoj ne jade, taka da nema potreba od nekoj Gwujo, Slavevski ili koj i da e da im pokazuva na lugeto kako se pie mastilo... :)
da ne zborime sto drva ke se spasat od smrt za da se napravi hartija za celata taa nepotrebna papirologija....toni i toni hartija.... :)

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Треба да биде онолку колку што си заработил индивидуалецот.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Imam vpecatok deka dzabe praime muabet kolkava treba da bide platata vo Makedonija....
Vladata kazuva kolkava treba da bide za da si gi naplati potrebnite pari za budzetot....
eve sega slusam PROSECNATA PLATA koja se zema kako osnova za presmetka na davackite e nekoi 27000 denari. Civa prosecna plata...na onie koi gi PRAVAT PARITE , ili na budzetskite i drugi dzabolebari koi trosat MEGALO BUDZET????
nemam tocna informacija, mozebi nekoj zne kolkavi im se platite na tekstilnite rabotnici,zemjodelcite, onie vo metalurgijata i vo malkute preostanati proizvodni kapaciteti???? samo nivnite plati se plati...se drugo e " nadgradba"... :)

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Imam vpecatok deka dzabe praime muabet kolkava treba da bide platata vo Makedonija....
Vladata kazuva kolkava treba da bide za da si gi naplati potrebnite pari za budzetot....
eve sega slusam PROSECNATA PLATA koja se zema kako osnova za presmetka na davackite e nekoi 27000 denari. Civa prosecna plata...na onie koi gi PRAVAT PARITE , ili na budzetskite i drugi dzabolebari koi trosat MEGALO BUDZET????
nemam tocna informacija, mozebi nekoj zne kolkavi im se platite na tekstilnite rabotnici,zemjodelcite, onie vo metalurgijata i vo malkute preostanati proizvodni kapaciteti???? samo nivnite plati se plati...se drugo e " nadgradba"... :)
drugar ima mnogu golema razlika vo koj del od makedonija prasuvas
tekstilcite vo stip zimaat po 10-12 000den plata mesecno
zimaa po 6000 ama sega im gi kacija
vo veles od 6-8000 den
sv.nikole odat vo stip site
za drugite ne znam
metalurgijata znam za vo feni deka zimaat solidno po 100-150den od saat
a sega so brutovo im go nakrsija na gazdite
ke im plakaat cela plata na rabotnikot bruto plata
i ke gi mavaat po usi po nekoja iljadarka da im vratat
taka da gazdata em ke si zapere nekoja para za danok em kes cist dobiva
e sega vidi
a najrealna plata kako vo eu sto e da jades da pies vo mk se super 30 000den plata od clen
t.e majka tatko da mozat da vidat nesto i oni
a sega malku ako ja preteruvame so 1000 evra od clen toa e veke drugo

Еве за мене што е реална plata Значи на 4- члено семејство требаат вкупни приходи од минимум 1500- 1600 еур за основните тракатанци без да му останува нешто заштеда.
Затоа платите во ЕУ се над 2000 еур па семесјтво од 4 члена има вкупни месечни приходи од минимум 8000 евра. А трошоците се скоро исти како кај нас.
druze
so voa iljadarkive mnogu ubavo gi napisa ama kade e ova vo eu
island anglija norveska svedska svajcarija
ne znam jas kade zimaat volku pari i koja familija zivee na kup vo eu
brat sekoj si ima svoj pat
znaci edno 4cleno semejstvo zivee normalno otkako ke zavrsi skolo fakultet ili ke pocne da raboti ke se preseli i zivee normalno
ili ke si kupi stan na kredit na 30god ili pod kirija
a deka ziveat 4clena plus snaa vnuci vo eden stan na kup greska si
toa go ima samo kaj nas vo mkd

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Не треба да има минимална плата.
Не треба да постојат задолжителни придонеси.
Се друго да е оставено на пазарот.

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
според трошковите за живот реални примања би била за едно 4ри члено семејство 60 000 денари месечно за да може да подмири сите давачки во тековниот месец,плус храна , облека и други потребштони што ги има едно нормално современо семејство.

Треба да биде онолку колку што си заработил индивидуалецот.
по кој критериум ја мериме заработката на индивидуата?

Како сакате да имаме стандард, развој и прогрес кога 80 % од средношколците се запишуваат на факултет?
Македонската економија се држи на стаклени нозе, 1 милјарда евра се инкасираат од македонските иселеници околу 100 милини евра доѓаат од НЏО-та итд.
Доколку не се девизните преливии кои доаѓаат од страна македската економија ќе крахира за 24 часа.
Потребна е аграрна реформа потребна е револуција треба се што чмае на факултет во кафуле и во дискач да се прати на нива.
така е на нива да садат коноп и оп еве девизи во државна каса кај грујо и оп ни рипна стандардот браво

Член од
25 јули 2010
Мислења
7.382
Поени од реакции
2.398
Da imas semejstvo jas , zhena mi i edno dete , mislam deka ke bidat dosta 400-500 evra, ne mora mnogu luksuzi gledam , site sakate obleka , koli ... pa ne mora toa nesho od svoite zadovolstva ke gi otkazhete gledate deka e siromashna nashata drhzava Prosechnata plata e 100 - 300 evra .. :S taka da nemojte mnogu po luksuzi

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Ја скромен човек сум али мислам дека испод 20 000 не треба да биде.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
daj ne zezaj- shto se 330 evra ???? mizerija
plata ispod 60.000 denari ne smee da bide- za gore-dolu normalno da se zhivee, bez luxuz i... NORMALEN ZHIVOT

?

..........

Гостин
Може 500 евра, и плус да поефтини данокот и трошковите за електрична енергија, води сл срање..

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
За нормален живот, т.е живот што не е на кредит, требаат отприлика 2000 Е, најмалку сакаш да си купиш кола т.е можно за 6 месеци и тоа без кредит, сакаш да заштедиш за стан за 5 години (мислам добар стан), немојте да ме сватите погрешно ама живот на кредит не е нормален живот, може да пропуштиш доста добри прилики заради отплата на одреден кредит едноставно си врзан и мора се да голташ додека не го отплатиш, а тоа не е нормален живот

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
78
ако сака да се има мир во куќата,да се исплатени сите сметки навреме,фрижидерот полн,платени месечните рати за стан(можеби некој сака во гулабарник или во картони да живее?!) и автомобил-тоа се основните потреби во 21 век,платата по член од семејството би требало да биди...

Член од
25 јули 2010
Мислења
7.382
Поени од реакции
2.398
Taka e :) I jas si sum skromen soliden zhivot ke imam taka :)

--- надополнето ---

ако сака да се има мир во куќата,да се исплатени сите сметки навреме,фрижидерот полн,платени месечните рати за стан(можеби некој сака во гулабарник или во картони да живее?!) и автомобил-тоа се основните потреби во 21 век,платата по член од семејството би требало да биди...
KOlku treba da bidi.... ? :P

Kajgana Shop

На врв Bottom