Кое е според вас најубавото македонско вино?

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Mene na Bovin mi e poubavo od toa na Tikves, ama ako sakas najdobro zemu mu od Kamnik nema promasaj. https://wine.mk/product/chateau-kamnik-ten-barrels-cabernet-sauvignon-reserva-2020/?lang=mk
Не сум налетал на него овде, не знам дали го увезуваат во Австралија, од Камник го имам земено Pinot Noir и ракијата.
Автоматски споено мислење:

Што се мислиш, земи му од сите две (или шест). :D
Инаку јас навистина не сум репер/упатен, пошто подоста години не купувам вино (освен некое егзотично ако ми налета)... Сам си го правам. :)

Тоа што со сигурност го знам е дека Тиквеш веќе со годни го има сјeбaно квалитетот на виното, во однос на „пред Свето“ ерата. Другиве помали винарии често имаат подобри вина, ама и кај нив има многу hit and miss па зависи на што ќе налеташ. Најдобро земи од сите кандидати по две флаши и пробај го секое... Ама не наеднаш. :LOL:
Идејата ми беше да се различни фирми, да не биде муабетот од цела мкд имаме само една фирма што прави асално вино :D

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.240
Поени од реакции
42.990
не знам дали е до мене али сите вина ми имаат ист вкус. Едино црвеното е некако многу тешко за пиење. Домашното ми правеше мерак што го правевме розе преточено, преку лето шприцерот идеше многу добро.

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.189
Поени од реакции
9.897
Ме интересира мислење од некој што навистина разбира вино, кое сметате дека е подобро, Cabernet Sauvignon од Тиквеш (Special Selection), или Cabernet Sauvignon од Бовин?
Сакам да му пратам на еден пријател од тука да проба неколку македонски вина (мераклија на вино и ги разбира прилично), па да му пратам тоа што е подобро :)

Ги имам пиено и 2те по неколку пати, ама не сум до толку експeрт за да проценам, за мене се ок и двете, сепак друго е за некој што разбира :)
И едниот и другиот избор е одличен.Нека проба од двете. А штом е мераклија сигурно може и ги има пробано.

не знам дали е до мене али сите вина ми имаат ист вкус.
Затоа што не си љубител на вино.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
И едниот и другиот избор е одличен.Нека проба од двете. А штом е мераклија сигурно може и ги има пробано.

Затоа што не си љубител на вино.
Не е наш, а немал пробано мкд вино, затоа му спремам пакетче со неколку различни (Мерло од Бовин, Тга за Југ Тиквеш, Каберне веројатно ќе биде од Бовин, ракија од Камник).

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.189
Поени од реакции
9.897
Не е наш, а немал пробано мкд вино, затоа му спремам пакетче со неколку различни (Мерло од Бовин, Тга за Југ Тиквеш, Каберне веројатно ќе биде од Бовин, ракија од Камник).
Александрија црвено(Cabernet Sauvignon) на Тиквеш мене исто ми се допаѓа. Ако го имаш тоа вино у план праќај го.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.720
Поени од реакции
25.139
Не сум налетал на него овде, не знам дали го увезуваат во Австралија, од Камник го имам земено Pinot Noir и ракијата.

Идејата ми беше да се различни фирми, да не биде муабетот од цела мкд имаме само една фирма што прави асално вино :D
u dan murphys ke si razgledas ako go nemaat kaj tebe ke mora da si go poracas on line ali go ima, okulu $80 sise e. jas bi zel avstralisko vino za tie pari, imame kade kade podobri shiraz od ova ali ako sakas da go probas baraj tamu.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.594
Поени од реакции
22.322
Ме интересира мислење од некој што навистина разбира вино, кое сметате дека е подобро, Cabernet Sauvignon од Тиквеш (Special Selection), или Cabernet Sauvignon од Бовин?
Сакам да му пратам на еден пријател од тука да проба неколку македонски вина (мераклија на вино и ги разбира прилично), па да му пратам тоа што е подобро :)

Ги имам пиено и 2те по неколку пати, ама не сум до толку експeрт за да проценам, за мене се ок и двете, сепак друго е за некој што разбира :)
А мора да е каберне? Не дека се лоши ама пре би зел Вранец Спешл Селекчн од Тиквеш.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
А мора да е каберне? Не дека се лоши ама пре би зел Вранец Спешл Селекчн од Тиквеш.
Со Каберне тргнав од гледна точна на вина кои ми се допаѓаат мене, а најчесто сакам „поблаги вина“ па често пијам каберне и мерло.
Вранецот го имам пиено, и ми е малку полош на вкус од каберне, сепак можеби за луѓе кои се разбираат во вино тоа да е подобро :toe:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.594
Поени од реакции
22.322
Со Каберне тргнав од гледна точна на вина кои ми се допаѓаат мене, а најчесто сакам „поблаги вина“ па често пијам каберне и мерло.
Вранецот го имам пиено, и ми е малку полош на вкус од каберне, сепак можеби за луѓе кои се разбираат во вино тоа да е подобро :toe:
Во право си со сортите кабернет е позгодно за пиење а е популарна сорта. Вранецот беше само предлог како домашна сорта ама не бендисува секој, зависит од личниот вкус.

Gesendet von meinem SM-S901B mit Tapatalk

devilko

♆ wicked one ♆
Член од
28 август 2014
Мислења
1.904
Поени од реакции
6.200
Автентично е за Македонија. Исто и Темјаниката, ама не видов бели да купуваш.
Од таа гледна точка добро е да ги проба.

Би ти го препорачал ова од Стоби. Не видов нив да ги имаш вклучено во колекцијата.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.720
Поени од реакции
25.139
cab sav na kamnik e podobar bar za mene a veruvam i na prijatelot ako e ozi ili bar rasten tuka.

sovetot na igorce e isto dobar zasto vranec nema ovde i bukvalno sekoj sto go probal prvo deluva zbuneto, pa mu se sviga... ako go piete zaedno vredi da mu odneses flasa. sepak vranecot ne e za redovna konzumacija bar ovde ne se pie od crvenite 85% od pazarot ti e shiraz, merlot i cab sav.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.594
Поени од реакции
22.322
Има и добри мешaвини куве со Вранец и Кабернет тука види кај Бовин имаат неколку интересни.

Gesendet von meinem SM-S901B mit Tapatalk

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Автентично е за Македонија. Исто и Темјаниката, ама не видов бели да купуваш.
Од таа гледна точка добро е да ги проба.

Би ти го препорачал ова од Стоби. Не видов нив да ги имаш вклучено во колекцијата.

Лично апла ретко пијам бело, затоа и не ни тргнав да бирам такви. Од Стоби немам начекано досега низ АУС.

cab sav na kamnik e podobar bar za mene a veruvam i na prijatelot ako e ozi ili bar rasten tuka.

sovetot na igorce e isto dobar zasto vranec nema ovde i bukvalno sekoj sto go probal prvo deluva zbuneto, pa mu se sviga... ako go piete zaedno vredi da mu odneses flasa. sepak vranecot ne e za redovna konzumacija bar ovde ne se pie od crvenite 85% od pazarot ti e shiraz, merlot i cab sav.
На страната на Dan Murphy's го нема каберне од Камник.
За заедно му го спремам Император од Бовин :)

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.720
Поени од реакции
25.139
Лично апла ретко пијам бело, затоа и не ни тргнав да бирам такви. Од Стоби немам начекано досега низ АУС.

На страната на Dan Murphy's го нема каберне од Камник.
За заедно му го спремам Император од Бовин :)
marko polo e zastapnik na bovin za oz taka da baraj ovde... moze ke treba da im zvonis lol

Член од
2 август 2022
Мислења
206
Поени од реакции
121
Стоби се квалитетни и најефтини од големите винарии.

Kajgana Shop

На врв Bottom