Во секоја винарија кријат по некој бисер.Барем за ова имаме традиција и знаење, а последниве години работат поозбилно сите винарии.
Посебно овие поновиве и уште неискомерцијализирани се освежување.Веројатно уште се доминантни размислувањата како порано кога работеле за свој мерак.
Далвина од Струмица белите
Астраион Жупљанка и
Р‘кацители.Дизајнот на шишето не е просек, а не се уфилмани со цените како Стоби и Тиквеш
штипски Имако (дури и социјалките не им се киселина како на другиве фирми + први со производство на десертни вина), дизајнот на шишето е плус, цената пристапна.Вранец Маџестик и Мускат
Штета за Повардарие и Тиквеш, секој со свој тип лопована, едните со минимални цени за квалитетни вина, другите со подуени и на незаслужени продукти.
Од првите Плавац Мали (или хрватскиот Вранец) е страшна работа, ефтино и опасно
Станушина од Попова Кула исто.