Кога сте позадоволни?

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Кога се чувствувате позадоволни, погорди, поуспешни или подобри: кога ќе завршите некоја работа лично за вас или кога ќе завршите некоја работа за некој друг?
Молба: не коментирајте за ситни и секојдневни нешта ... земете општо поголеми примери од животот.
А да ... и за едниот и за другиот случај, образложете малку повеќе зошто е тоа така:)

RealGirL

My LiFе...My ST0Ry
Член од
13 февруари 2006
Мислења
2.348
Поени од реакции
19
Потполно исто се чувствувам!
Се чувствував гордо и задоволно кога се запишав на факс,мој личен и заслужен успех,мое лично задоволство!
Се чувствував задоволно и среќно кога споив 2 драги личности од мојот живот!Чувството беше неописливо,мислам дека повеќе од нив се радував,ги бацував и гушкав,ми се полнеше егото!
Љубовта што ја имаше меѓу нив ја чувствував како свој успех!

С

Сатори

Гостин
...

Дивајн напиша:
Кога се чувствувате позадоволни, погорди, поуспешни или подобри: кога ќе завршите некоја работа лично за вас или кога ќе завршите некоја работа за некој друг?
Молба: не коментирајте за ситни и секојдневни нешта ... земете општо поголеми примери од животот.
А да ... и за едниот и за другиот случај, образложете малку повеќе зошто е тоа така:)
Позадоволна и погорда, кога ќе завршам добро нешто на што имам многу време и внимание посветено.Верувам во тоа дека секој треба да ја работи својата работа и дека во тој случај чувствуваш најголемо задволство и признавање кон сам себе.
Конкретно да земам, на училиште, додека се работат проекти и едноставно не можам да дозволам да некој друг да направи нешто за мене, иако воопшто нема да ми смета, ако јас направам нешто +.
А за општи и поголеми примери од животот, сега за сега, немам за што да коментирам.Можеби, кога успевам да ги решам проблемите во моја близина, успешно.:raz:

marga_k

HONEY
Член од
6 март 2006
Мислења
347
Поени од реакции
5
Pred edna nedela izlegov navecer so kerka mi do apteka.Odejki natamu sretnav edna devojka koja bese slepa kako se trudi da se snajde udirajki so stapceto po trotoarot.Tuka blisku kaj univerzalna sala kaj sto ziveam ,ima dom za slepi.Obicno koga ke sum sretnela nekoj od niv gledam dobro se snaogaat.Ovaa devojka bese kako izgubena, isplasena,mnogu tazno izgledase.Ja prasav dali saka da ja odnesam do domot za slepi.Taa mi objasni deka ne zivee tamu ,zivee vo nekoj dom ne ja razbrav ,ne e ni vazno.Mi rece deka go vezba patot od avtobuskata kaj tehnicki fak. do domot za slepi no deka tesko i odi.Sramezlivo prifati da ja odnesam do avtobuska deka saka da si odi vo nejziniot dom i ja isprativ i ja kaciv na 22 avtobus.Po pat mi raskazuvase deka nekoi dobro se snaogaat so osetot ,no deka taa se trudi a sepak tesko i odi ili pak mozebi deka site ulicki tuka se slicni(kako da sakase da si najde opravduvanje i da se utesi.)I rekov deka se navistina slicni i deka samo toj sto gi poznava moze da se snajde.Si pravevme muabet,i jas i rekov deka e ubava,a stvarno bese!Zamislete taa nemoze ni da se vidi! A bese tolku mlada imase edvaj dvaesetina godini ...Mislam deka ja raspoloziv i sto e najvazno imase nadez vo nea deka vo idnina ke uspee podobro da se snaoga.Kerka mi samo slusase ,koga se razdelivme i rekov deka sum presrekna sto ja sretnavme i deka mi e zal sto e tolku mlada....Mojata kerka e mala,mozebi nemozese da svati zosto sum tolku ispolneta no jas se custvuvav srekno.Ima li od toa podobra rabota!Mozebi ja utnav temata no ete sakav da vi raskazam,da bidete srekni ako ste mladi i zdravi i nikoja rabota da ne vi bide teska da ja zavrsite.

SteF

I love this Kich
Член од
19 март 2006
Мислења
2.183
Поени од реакции
1
позадоволен и погорд се чуствувам кога ке направам нешто за мене или кога ке поастигнам некоја моја цел, што искрено многу ретко ми се дешава ради причината што увек гледам нешто друго да завршам , не ради тоа да се истакнам пред некој/ја друг или пред надлежниот или незнам пред кој него онака таков чеовек сум.

пс: се извинувам за постот што го избриша било кој пред малце оти ја утнав темата.

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Најгорда би ме направила личноста која побарала да завршам некоја работа за нејзе, која побарала помош. Горда на нејзе затоа што ме чувствувала блиска и ми се обратила да и` се најдам за некоја работа (без разлика за што се работи). А потоа на глава ќе застанам и ќе успеам да и` помогнам ако има некакви шанси за тоа. Е после, заедно ќе уживаме во успехот и задоволството од резултатот.
И ако не познавам некоја личност, ако сум направила нешто барем со што барем една секунда од животот и` поминала убаво поради мене, ме прави среќна и задоволна.

И да, задоволна сум кога ќе направам нешто за себе, кога имам лична корист од некој чекор, постапка.

Секој е подобар кога прави добри дела, без разлика дали е за него лично или за другите. Секое добро дело ми прави да се чувствувам посебно убаво.

PuMbA

BUCENCE
Член од
22 февруари 2006
Мислења
1.064
Поени од реакции
2
Многу по горд се чуствувам кога ќе му завршам работа на некој.
Незнам зашто се чуствувам така горд зашто мислам дека таа работа што сум ја завршил јас на тенего мислам дека му значела таа работа и така да јас сум горд што сум ја завршил таа работа на него

sagaqua

Successful and Creative
Член од
23 декември 2005
Мислења
2.218
Поени од реакции
31
Дивајн напиша:
Секоја завршена работа во која е вложен личен труд , со успех ме прави задоволна, без разлика дали лична или за некој друг.Погорда, поуспешна и подобра ме прават само личните успеси!
Она што го правам за другите не може да ме прави поуспешна и погорда. Едноставно, правам се што можам и сакам да помогнам....многу ми е непријатно чувството кога ќе здогледам благодарност во очите на друг...не го сакам тоа чувство и никако не може да ме направи погорда.:toe:

АуРоРа

Засекогаш
Член од
15 мај 2005
Мислења
1.109
Поени од реакции
15
Ако сме искрени нормално дека поисполнети и позадоволни се чувствуваме кога ќе си направиме нешто добро за нас(нормално),па после за другите.Нормално се радувам кога ќе им поможам и на другите,ама радоста не е иста,ако сме искрени пак ќе речам...

И кога сум позадоволна? Па најзадоволна сум не кога ќе направам нешто за мене,туку кога ќе се почувствувам дека сум среќна,сакана,љубена и дека имам за кого/што да живеам...Е тоа чувство не се заменува со ништо:motor:

Член од
16 јули 2006
Мислења
312
Поени од реакции
4
i vo dvata slucai se custvuvam mn gorda na sebe. koga ke napravam nekoja rabota za mene se custvuvam ispolneto i zadovolno. znam deka toa sto go pravam ke mi donese nesto pogolemo vo idnina ( primer za nekoj uspeh vo skolo, dobiena nagrada, uspesno natprevaruvanje) ili pak i da nemam nikakov profit od toa jas sepak ke bidam gorda na samata sebe, bidejki se sto pravam go pravam so totalno vnimanie i golema posvetenost. koga stanuva zbor za drugite, obozavam da pomagam i da davam soveti. mozebi ne gi davam sekogas najpravilnite soveti ama barembi znam deka sum bila tuka za toj covek koj mi znaci i se nadevam deka toj toa go ceni. moite doma mi velat deka imam edna ogromna mana koja ke mi smeta ponatamu vo zivotot, a toa e zrtvata sto ja davam za drugite. koga znam deka nekoj bi bil posreken koga jas ednostavno bi dala nekakov vid na zrtva, jas toa go pravam so zadovolstvo. mn pati sum se pokajala za toa, ama nikako ne mozam da go smenam ( that´s me...). mislam deka najgolema pomos sto moze da mu se dade na nekoj dr e koga ke ostanes so nego celo vreme. ponekogas znae samot zivot da ne izneveri i mn e dobro koga ke znaes deka imas na kogo da racunas.

DarkLord

Невиден малер
Член од
27 јануари 2007
Мислења
941
Поени од реакции
247
Најзадоволен најуспешен сум кога денот ке ми тргне онака како што јас сакам.Или кога ке ми завршат работа некој другари за нешто или јас на нив тогаш сум пресреќен

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Најзадоволен сум ко ќе си напрам нешо и мене да ми е убо, или некоја работа ко ќе свршам исто...

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Aко нешто правиме искрено и без "задни намери" за себе-промовирање, има мала разлика во конечното задоволство зависно од тоа дали сме го направиле за себе или за другите.

Ако постигнеме личен успех, покрај нашето чувство на добро завршена работа и оставен белег зад себе, нешто што ќе сведочи за секогаш позитивниот исход од некој мал или малку поголем напор, секогаш тука ќе се придаде и сознанието за препознавање на нечиј труд-нашиот- од луѓето на кои им е драго за постигнатиот успех на пријателот.

Ако помогнеме на некој друг, постигнеме успех за некој друг, димензијата на себе залагање за туѓа среќа ја прави разликата. Тогаш ја надминуваме обичната човечка суета и инстинктивна навика и правиме нешто од љубов. Реков, ако тоа што го правиме е искрено, за пријател/и. Нешто слично како некоја форма на "вистинска" љубов према партнерот- кога туѓата среќа ја ставаме пред својата, и на туѓите успеси се радуваме повеќе него на личните.

Конкретен пример... На факултетот каде што студирам постоеше правилото дека за да запишеш трета година на студии, треба да имаш најмногу два неположени испити од втората година. Во спротивно, пишуваш квадрат.

Јас се најдов во малку незавидна положба исто како и голем дел од моите пријатели. Со тоа што поради поранешно незавршените обврски, тие беа во малку полоша ситуација.

Јас фатив услов и бев радосен. Не којзнае колку зошто знаев дека сам бев виновен за лошата позиција во која се најдов, но среќен зошто на крај сепак успеав и зошто научив една битна лекција - треба да бидам поредовен во исполнувањето на обврските. Повеќе да почитувам авторитети и некои работи да ги прифатам такви какви што се.

Мојата лична битка заврши пред "групната". Сепак, за нив се заложив и се борев - не сам - али се борев со цела сила и до крај. На крај, го сменив (ме) статутот на факултет, и го намаливме условот за запишување не само на трета, туку и на втора година на студии. Постигнавме нешто што дотогаш не се случило. Од самиот почеток бевме убедувани во невозможноста на мисијата.. Но тоа ни во еден момент не ме поколеба.

На крај, бев радосен. Премногу. Сјајот во очите на тие луѓе, и искреното благодарам вредеше и повеќе од целиот вложен труд.
Поуката? Погоре реков... научив само некои работи да ги прифатам како што се. Кога делуваме заедно, и кога веруваме во успехот... многу малку работи се неостварливи.

Се чувствував како победник. Ама не си кренав споменик. Не ми ни требаше. Иако потајно знаев дека моите другари ќе го сторат тоа за мене. Зошто, ако не беа вистински другари, веројатно немаше нида влезам во огнот за нив. Нешто што секогаш би го направил за нив.

Најголемата среќа е кога својата среќа можеш да ја споделиш со луѓето кои ги сакаш. И да знаеш дека и тие се радуваат на твојот успех, како за свој.

ПрИтИ_гРл

Unforgivable ♥
Член од
6 јуни 2006
Мислења
2.554
Поени од реакции
22
горда се чуствувам кога другарите или кој и да е се чуствувам дека ми веруваат! било да побараат да им свршам нешто..направам било што!

срекна...кога ке завршам некој работа која знам дека сум се трудела многу и сеа се е супер направено....било да е за мене или за некој друг!

Kajgana Shop

На врв Bottom