Кога, како и колку учите?

Вампирката

Well, I tried to say there's nothing wrong with me
Член од
20 мај 2006
Мислења
3.819
Поени од реакции
95
MAR MAR напиша:
Значи прашањето ми е кога, во кој дел од денот најчесто учите, дали повеќе памтите ако учите навечер или пак денски, како (на глас, во себе), во која положба (легнати, станати, седнати....) и колку време ви е потребно за да научите една или неколку лекции/предмети? М? И дали учите пред писмена или испрашување или континуирано си повторувате то шо сте учеле па после само ќе се потсетите? :helou:
Навечер тешко учам али веке се навикнав зашто кога сме втора смена можам само навечер да учам...во последно време учам многу али што да правам морам да поправам оцени...учам во себе или освен ако нешто не свакам и кога сум сама на глас...али тоа е ретко...порано учев легната но сеа седам на стол и читам од маса така повеке памтам...обично и слушам музика ама тоа не ми смета...секогаш повтарам пред писмена или тест али не многу зашто се ке ми се измеша во глава...порано тоа ми се случуваше многу...:kesa:
 
Член од
27 февруари 2006
Мислења
1.356
Поени од реакции
9
nautro, koga si najbistar vo umot i navecer pred spienje mislam deka e najefektivno, ili barem mene mi ogdovara togas
 
Ч

Чек Он Ит

Гостин
Fortune напиша:
Пробал некој да се снима и потоа слушајќи се самиот да повторува или учи?

Има ли ефект?
Да, јас сум пробала и искрено мислам дека нема баш некој ефект ...

На почетокот слушаш, слушаш и после веќе се здосадува, и неприметно ќе ти летне негде мозокот ...

Иначе јас учам на сабајле, рано, многу рано или преку ден ... Навечер немам концентрација ... Највеќе памтам кога учам после спиење или на сабајле, пак после спиење ... А пред спиење никако, ми се случило на книга да заспијам ... Учам прво во себе, па на глас читам ... Учам исклучиво легната ... Најубаво ми е ... Или пак седната ... Зависи од предметот, ама најчесто учам по 15 минути предмет (го сваќам тоа, и заради тоа не ми треба многу време, а да земам на памет да учам ми треба саат време, ама така никогаш не учам )
А за тоа дали учам континуирано, незнам, се зависи од предметот, некои ги учам континуирано, а некои само кога ќе дојде тесното, или пак некои ич не ни ги учам.
 

LaVista

Traumatic Playground
Член од
31 јануари 2007
Мислења
4.183
Поени од реакции
958
Учам пред тест и пред испрашување...
 

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
LaVista напиша:
Учам пред тест и пред испрашување...
Сабајле или навечер ти е поубаво?
Галама ти пречи или немаш гајле?
Подобро ти е да седиш или да лежиш додека учиш?

Ајде малку поживо.
 

BusHav

Е ајде де.....можеш и така
Член од
5 декември 2005
Мислења
4.343
Поени од реакции
81
Претежно задачи се проблемот кај мене,теорија и нема толку,задачи во група ми е подобро,теорија сам.Претежно од сабајле учам зошто имам поголема концентрација,не ми лета мозокот,па како поминува времето се помалце и помалце ми се учи.Многу ми смета галама,сакам максимална тишина за максимална концентрација,барем квалитетно да го искористам и онака краткото време на учење!
 

ПрИтИ_гРл

Unforgivable ♥
Член од
6 јуни 2006
Мислења
2.554
Поени од реакции
21
кога, во кој дел од денот најчесто учите, дали повеќе памтите ако учите навечер или пак денски
најубаво ми од кај еден саатот до кај три...најубаво време не знам зашто...
мразам да учам наутро-бидејки цела поспана-ништо не запамтувам...
како (на глас, во себе)
на глас секогаш-ако читам во себе-ке се замислам на нешто сосема трееето!
во која положба (легнати, станати, седнати....
секогаш различно...али најчесто на биро
колку време ви е потребно за да научите една или неколку лекции/предмети
хм...па околу 30 минути за еден предмет-ако сум сконцентрирана...ако не можам да забушавам и цел саат и пак ке биди-од едното влегло од другото излегло
И дали учите пред писмена или испрашување или континуирано си повторувате то шо сте учеле па после само ќе се потсетите
различно за секој предмет.ч.оној шо ко сакам и шо ми оди повеке учам после секоја лекција...
ако не ми оди учам пред писмена....
 

duffy_f

денес те сакам повеќе од вчера
Член од
29 јануари 2007
Мислења
353
Поени од реакции
13
Учам најчесто наутро и попладене значи на 2 пати, но во никој случај навечер зашто ништо не можам да запомнам.Обавезно учам со скрстени нозе „како турчин“ и никогаш легната зашто ништо нема да научам.А за колку саати не прашувај зашто тоа зависи колку страни ми е испитот и уште колку време имам до полагањето.Но не повеке од 4 часа дневно.
:baeh::baeh::baeh::helou::helou::helou:
 

ZIKS

Ај за убо да е.
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.582
Поени од реакции
39
учам кон попладне, повеќе од 1 саат не учам ( зависи колку имам за учење ), како учам ? - Епа, ми зависи од тоа по кој предмет, за некој многу, за некој малку. :)
 

joki

Погана Паганка
Член од
1 февруари 2006
Мислења
1.054
Поени од реакции
16
Учам претежно навечер...колку и да ми изгледа несовладан матерјалот кога ќе станам сфе е тука-у глаата:) Глеам да потслушнам нешо на час за да немам работа за низ куќи...дома учам лекција по 15-20 мин, домашна не пишам често...така да дневно по сат максиум ми фаќат подготовката за наредниот ден(сосе местење ташна):)
Најважното: Музика бичит максимално, секако прилагодена за предметот шо го читам:) На пример за вежбање математика најадекватни ми се Apocalyptica, за биологија и социологија Theatre of Tragedy/The sins of thy beloved...едино физика ме ебит-не можам со музика:S:S:S:S:S:S:S
 

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
ako ucim, ucim samo nautro ama edno 2 saata
 
Член од
25 јануари 2007
Мислења
691
Поени од реакции
3
Ne mozam da recam deka imam odredeno vreme koa samo togas mozam da ucam,najcesto se prisposobuvam kon situacijata prosliot semestar bidejki bev prva smena ucev do docna vecer a sea vtora pa stanauvam rano na sabajle,najvazno mi e koa dojdam od fax da otspijam barem malku za da imam koncentracija bidejki inaku sve mi e popusto od edno uvo vleguva od drugo izleguva.A za toa kolku vreme ucam zavisi,fakultetot mi e takov so mi bara kontinuitet vo ucenjeto taka da mora sekoj den da sednam barem 2-3 saati,a pred kolokviumska i ispitna sekogas sedam po baagi vreme,no za moja sreka ne se zamaram mn so teorija povege e resavanje konkretni probleimi taka da dobro e.
 
Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.147
Поени од реакции
863
Најпогоден период ми е некаде од 10:00-13:00, евентуално може и подоцна, околу 15:00-18:00 ама само ако е сончево времето и станува збор за пролет или лето. Ноќе воопшто не можам да учам, џабе се силам кога не можам, ќе ја земам книгата ама не бива бе братко мили!
Најубаво си учам кога нема никој дома (а тоа е ретко), и тоа со вклучен компјутер и на него музиче :) Неколку пати сум бил во читална, ама не можам таму да учам бидејќи наспроти апсолутната тишина која поголем дел се трудат да ја одржат, има некои влези-излези цело време, со мобилните, муабетат на глас и слично, а и јас учам со раскажување на глас.
Секогаш потцртувам што е најбитно од колоквиумот и тоа го препишувам во Word и така фино ми доаѓа една мала скрипта која го скратува колоквиумот од 100 на 20-тина страни :)

Инаку учам седнат, ако лежам ќе ми се приспие :)
 
Член од
19 февруари 2006
Мислења
1.768
Поени од реакции
31
ucam sekade sekogas i kade i koga imam moznost...znaci sekade so mene u poslednive sedum meseci gi vlecam knigite zaso imam za ucenje preku glava...a naj mnogu mozamd a naucam doma u sobiceto moe so pokriena so kebence i kafe do mene i na glas bubanje i po osum sata
 

***freak***

И да волиш до неба, и да прашташ кад треба [x]
Член од
9 февруари 2007
Мислења
383
Поени од реакции
1
учам само пред тест или испрашување... За жал...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom