Јас живеам во странство, договорите тука се уредени поинаку. За да закупам стан на една година, прво плаќам депозит во износ од две месечни кирии. За деловен простор депозитот е во износ од три месечни кирии. Правиме договор преку агенција и во договорот стојат слики од целиот стан, кои треба да потврдат во каква состојба е станот на денот кога се вселувам.
Договорот е на една година но тоа не значи дека морам да платам 12 кирии, ако решам да си заминам порано. Едноставно, го известувам сопственикот, тој ќе го задржи депозитот и ќе си најде нов кираџија. Ако останам до крајот на договорот и потоа сакам да заминам, сопственикот и јас го договараме денот кога за инспекција на станот. Или сопственикот, или вработените во агенцијата доаѓаат. Ако нешто сум оштетил, ќе наплатат од депозитот. Останатото ми го враќаат.
Сметки морам да плаќам, инаку ќе ми исклучат струја/вода. Договорот за интернет е на мое име, ако не плаќам тоа е мој проблем, не на сопственикот. Ако го кршам јавниот ред и мир и ми доаѓаат опомени, сопственикот има право да ме исели откако ќе ме извести на писмено 30 дена порано. Ако не платам кирија до 5-ти во месецот ми почнуваат камати, ако доцнам 30 дена веќе сум со едната нога надвор.
Не знам како е кај нас но никој не спомнува депозити, луѓе се вселуваат и плаќаат додека им се плаќа, после оди бркај го за пари. Да ти остане должен 2-3 месеци не вреди по судови да одиш. Затоа мора да има депозит, некаква гаранција за сопственикот дека ако има штета ќе може да наплати барем дел од штетата, ако не му плаќаат да може да го исели кираџијата и да не остане без никаква компензација.
Isto i vo Makedonija. Izdavam stan, edna kirija depozit, mesec za mesec plakanje.
Ne gi ,,tormozam kiradziite,, odnosno ne im vleguvam doma vo periodot ,,dodeka ziveat tamu,,.
Koga ke se selat, kontrola i dokolku nesto ,,realno e osteteno,, , zadrzuvam od depozitot. Vo sprotivno im go vrakjam vo celost.
Ne izdavam na period ,,pokratok od edna godina,, , nema logika, sem maltretiranje.
Smetkite gi baram plateni na uvid ,,sekoj mesec,, , primopredavanje na kirija bilo kade vo gradot, dali ,,kaj mene na rabota,, ili na pominuvanje pred zgrada kade mi e stanot.
Nikogas ne sakam da gi voznemiruvam ,,na vrata,, za bilo sto.
Defekt na bela tehnika i slicno ,,na moj trosok,, odnosno israkam majstor za najkus mozen vremenski period ,,za sanacija,, , sekako na moj trosok.
Dokolku ne plaka ,,ima rok eden mesec,, da plati ili da napusti, poveke od toj period ,,ne oprostuvam,,. Na notar ne zaveruvam dogovor, ,,izbegnuvam danok,,.
Dokolku oni si zaminat ,,pred istek na dogovorot,, depozitot im go zadrzuvam.
Eve eden iskren status ,,od covek koj izdava nedviznosti,,.