Кираџија

Член од
19 мај 2021
Мислења
6
Поени од реакции
2
Пошто не сум по правните работи би ве замолила за помош . Имаме стан во Ск , преку агенција за недвижности најдовме кираџија и агенцијата ни направи договор кој и ние и тој го потпишавме . Договорот не е заверен на нотар . Парите ни се дават на рака . Пред да влезе во станот рече дека за парно нема да плаќа паушал сметки и побара да стави клима . Му дозволиме да избуши во станот и ја стави климата а паушалните сметки ги плаќавме ние за Бег ( наведено е во договорот дека ние ќе ги плаќаме ) . Зимоска му текна дека сака парно но му реков дека нема да ставам и тоа му е објаснето уште на почеток . Во расправијата ми прати секакви пораки тие ги чувам каде што му реков дека ако не му одговара може да си излезе од станот . Тој тогаш се смири затоа што нема каде да оди . Во купатилото почна да тече од комшијата врз нас . Комшијата се понуди да среди но кираџијава и со него се испокара . Беше договорено да се среди комшијата ми праќаше пораки да се среди и беше за соработка но тој фати корона и нашиов кираџија фати корона и поминаа неколку месеци . Му објаснив на кираџијата штом се опорави комшијата ќе среди . Денес ми праќа пораќа дека во агенцијата каде направивме договор ќе се јави и ќе каже дека му тече купатилото и дека бара намалување на кирија . Му објаснив дека поради неговата корона не можевме да средиме побрзо но немам одговор . Што да правам во оваа ситуација . Јас сакам да го избркам но дали ќе имам проблем затоа што киријата идеше на рака ?
 

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.861
Поени од реакции
12.184
Шо договор е тој, незаверен на нотар, плус и кирија на рака.... Не знам шо сте ја мачеле душата да одите преку агенција :D Бар на провизија ќе заштедевте.
 
Член од
16 декември 2012
Мислења
2.674
Поени од реакции
6.399
Пошто не сум по правните работи би ве замолила за помош . Имаме стан во Ск , преку агенција за недвижности најдовме кираџија и агенцијата ни направи договор кој и ние и тој го потпишавме . Договорот не е заверен на нотар . Парите ни се дават на рака . Пред да влезе во станот рече дека за парно нема да плаќа паушал сметки и побара да стави клима . Му дозволиме да избуши во станот и ја стави климата а паушалните сметки ги плаќавме ние за Бег ( наведено е во договорот дека ние ќе ги плаќаме ) . Зимоска му текна дека сака парно но му реков дека нема да ставам и тоа му е објаснето уште на почеток . Во расправијата ми прати секакви пораки тие ги чувам каде што му реков дека ако не му одговара може да си излезе од станот . Тој тогаш се смири затоа што нема каде да оди . Во купатилото почна да тече од комшијата врз нас . Комшијата се понуди да среди но кираџијава и со него се испокара . Беше договорено да се среди комшијата ми праќаше пораки да се среди и беше за соработка но тој фати корона и нашиов кираџија фати корона и поминаа неколку месеци . Му објаснив на кираџијата штом се опорави комшијата ќе среди . Денес ми праќа пораќа дека во агенцијата каде направивме договор ќе се јави и ќе каже дека му тече купатилото и дека бара намалување на кирија . Му објаснив дека поради неговата корона не можевме да средиме побрзо но немам одговор . Што да правам во оваа ситуација . Јас сакам да го избркам но дали ќе имам проблем затоа што киријата идеше на рака ?
Имаш проблем доколку не ти е пријавено во УЈП дека добиваш средства од кирија, ако некој те пријави, па и кираџијата. Не сум сигурен за висината на казната, мислам дека беше од 500 евра нагоре Агенцијата нема врска со вашите проблеми. Ти нашла кираџија, ви составила договор, толку. Не може тој да ја намали киријата, заради ова што си го пишала. И, треба да дозволи да се поправи дефектот. Не знам дали во договорот сте навеле услови за раскинување
Автоматски споено мислење:

Шо договор е тој, незаверен на нотар, плус и кирија на рака.... Не знам шо сте ја мачеле душата да одите преку агенција :D Бар на провизија ќе заштедевте.
Порано, кога издавав стан, УЈП не ми бараше заверен договор кај нотар. Само требаше да се запази рокот за пријавување
 
Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.079
Поени од реакции
15.714
Пошто не сум по правните работи би ве замолила за помош . Имаме стан во Ск , преку агенција за недвижности најдовме кираџија и агенцијата ни направи договор кој и ние и тој го потпишавме . Договорот не е заверен на нотар . Парите ни се дават на рака . Пред да влезе во станот рече дека за парно нема да плаќа паушал сметки и побара да стави клима . Му дозволиме да избуши во станот и ја стави климата а паушалните сметки ги плаќавме ние за Бег ( наведено е во договорот дека ние ќе ги плаќаме ) . Зимоска му текна дека сака парно но му реков дека нема да ставам и тоа му е објаснето уште на почеток . Во расправијата ми прати секакви пораки тие ги чувам каде што му реков дека ако не му одговара може да си излезе од станот . Тој тогаш се смири затоа што нема каде да оди . Во купатилото почна да тече од комшијата врз нас . Комшијата се понуди да среди но кираџијава и со него се испокара . Беше договорено да се среди комшијата ми праќаше пораки да се среди и беше за соработка но тој фати корона и нашиов кираџија фати корона и поминаа неколку месеци . Му објаснив на кираџијата штом се опорави комшијата ќе среди . Денес ми праќа пораќа дека во агенцијата каде направивме договор ќе се јави и ќе каже дека му тече купатилото и дека бара намалување на кирија . Му објаснив дека поради неговата корона не можевме да средиме побрзо но немам одговор . Што да правам во оваа ситуација . Јас сакам да го избркам но дали ќе имам проблем затоа што киријата идеше на рака ?
Ти можеш да го избркаш, ама и тој може утре да си замине, без да ти плати кирија, сметки и да ти го продаде шпоретот.
Ако те пријави, а може да те пријави, мислам дека и за двете страни има казна, али за вашата страна е секако поголема затоа што вие свесно го издавате без данок.

Гледајте некако со мирно да ја решите и наредно издавање пробајте со плаќање на данок, така ќе имате право за бунење и мирна глава.
 
Член од
19 мај 2021
Мислења
6
Поени од реакции
2
Јас живеам во странство со семејството и договорот се случи набрзина . Во дооговорот е наведено дека споразумно 2 месеци ттеба да му дадам рок а ако има проблем 1 месец . Мада не е заверен на нотар .
 
Член од
24 март 2010
Мислења
14.893
Поени од реакции
24.676
Јас живеам во странство со семејството и договорот се случи набрзина . Во дооговорот е наведено дека споразумно 2 месеци ттеба да му дадам рок а ако има проблем 1 месец . Мада не е заверен на нотар .
Прати некој нека го исклоца надвор, смени брава и свиркај. Нема потреба од толку тупење.
 

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.984
Имаш нелегален договор, односно практично немаш договор, не пријавуваш приходи што подлежат на даночење. Да не ме разбереш погрешно, во оваа гнасна земја, многу поголеми даночни обврзници прават поголеми затајувања и богатства на тој основ. Да беше регуларна држава, немаше вака да ти кажам, ама не е, па затоа треба и вон институција да си го решиш проблемов, затоа што немаш легален договор и ќе си навлечеш на врат други проблеми, а овој може и нема да го решиш.

Правилно е тоа да оди со заверен договор и ти да си склучиш полиса за осигурување за да си се заштитиш. Може да се испоначукаат, да остават пегла, од невнимание да ти го запалат станот, а и други станови, па да не можеш цел живот да се опраиш од плаќање. Може и дрога да дила у него, па тек тогаш оди објасни се со полиција.
Тие што живеат така, посебно во нашиве краишта, ги знаат сите слабости на оваа ситуација и ги користат максимално. Неќам да генерализирам, ама најчесто се ликови што имаат проблеми и со банки и не можат да подигнат кредит за стан, па мора да живеат како кираџии. Инаку рата за стан и месечна кирија во Скопје се многу блиску. Нема такви кој што го живеат оној западњачки фазон "работам во Кисела Вода, сега ќе живеам таму под кирија" па после од таму, ќе се сели у Волково, пошо сменил работно место.

Договорете се со убаво, дајте му рок да си бара друг стан и глеајте да не ви направи дополнителна материјална штета.
 
Член од
24 март 2010
Мислења
14.893
Поени од реакции
24.676
Може да ја тужи и да ја пријави во УЈП. И јас мислам дека со арно треба да го реши проблемот
По кој основ ќе ја тужи и како тоа ќе ја пријави во УЈП? Немаат обврзувачки договор, какво црно тужење. :D
 
Член од
4 март 2011
Мислења
699
Поени од реакции
704
Ти можеш да го избркаш, ама и тој може утре да си замине, без да ти плати кирија, сметки и да ти го продаде шпоретот.
Ако те пријави, а може да те пријави, мислам дека и за двете страни има казна, али за вашата страна е секако поголема затоа што вие свесно го издавате без данок.

Гледајте некако со мирно да ја решите и наредно издавање пробајте со плаќање на данок, така ќе имате право за бунење и мирна глава.
Мешаш баби и жаби, (не)пријавувањето на договорот за закуп во УЈП е една работа која не ги ускратува нејзините права како закуподавач, а кои произлегуваат од договорот за закуп и Законот за облигационите односи.
Закупувачот не може без правни последици да не плати кирија или сметки, а уште помалку пак да и го продаде шпретот!?
Автоматски споено мислење:

Може да ја тужи и да ја пријави во УЈП. И јас мислам дека со арно треба да го реши проблемот
За што да ја тужи?
Автоматски споено мислење:

По кој основ ќе ја тужи и како тоа ќе ја пријави во УЈП? Немаат обврзувачки договор, какво црно тужење. :D
Како тоа немаат правно валиден договор? Ти кажува жената дека имаат склучено писмен договор за закуп!
 
Член од
19 мај 2021
Мислења
6
Поени од реакции
2
Откај знаеш какви чуѓе има ако ги исфрлиш што ќе ти направи а и работите во станот се негови
 
Член од
4 март 2011
Мислења
699
Поени од реакции
704
Откај знаеш какви чуѓе има ако ги исфрлиш што ќе ти направи а и работите во станот се негови
Во секој случај имаш право да бараш раскинување на договорот за закуп (поради неплаќање на киријата, сметките, неодржување на станот и сл.- го немаме на увид договорот за закуп за со сигурност да те посоветуваме дали и поради кои причини можеш да бараш раскинување на договорот пред истек на рокот за кој е склучен). Фактот што не е пријавен во УЈП не ти ги ускратува правата од договорот за закуп, не ги слушај членовите кои поинаку те советуваат. Тоа е однос помеѓу УЈП и тебе и сосема друга постапка, а не помеѓу тебе и закупецот! И да бидеш во добри односи со закупецот не значи дека тој (или некое трето лице) нема да те пријави во УЈП за неплатениот данок од киријата. Плус, тој не ни знае дали договорот за закуп го имаш пријавено или не во УЈП.
 

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.861
Поени од реакции
12.184
Како тоа немаат правно валиден договор? Ти кажува жената дека имаат склучено писмен договор за закуп!
Дали е договорот валиден ако не е заверен на нотар?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom