Ne vikam deka ne e ova to4no tuku samo da nadopolnam...
Vo praksa...na motor so vozdusno ladenje nikoj ne vika neka go zagrean e...bidejki nema mera4 za temperaturata inaku ne deka na vodeno ne zagreva ili vozdusno...site zagrevaat.Probaj i na vodeno motor skroz laden i koga ke zavrtis nekoe krug4e da se zagree malce vodata i ke ja vidis razlikata.Inaku jas site motori sho sum gi imal bile so vozdusno ladenje i nikogas ne mi se slu4ilo da pregree...moze da zagree i da namali na performansi a da pregree pa da go 4ekam da izladi ne mi se slu4ilo.Inaku ako e motorot za trkanje toes za podobri performansi se stava vozdusno ne znam bas to4no oti ama taka mi kaza mene eden 4ovek makedonec shto raboti vo fabrikata Yamaha vo japonija.On go pravese eden Aerox do maksimalni performansi
Зависи за која намена е моторот и кај се вози бе брат, пример земај ти мачи го моторот со водено ладенје на угорници ваму таму, со 5кмч, нема проток на воздух и неможе да се лади ладњакот како шо треба и нормално ке загрева повеке, додека воздушното, си лади константо со обртаите на радилица, затоа и се користи воздушно за стант скутери, КАПИРАШ? А ако го возиш скутерот, фучиш 30, 40, +++, нормално дека водено ке биде подобро! Али затоа Априлија Леонардо и некои други скутери имаат водено, плус Електричен ротор со вентилатор, исто како кај автомобилите!
Blazzer, Piaggio машините имаат 7КС @ 8500rpm на радилица водено ладените а воздушно ладените имаат 5,1КС @ 7000rpm. И немој сеа со лагите дека твојот дио имал 11КС кога тоа е невозможно, па стандарт РС50 има 8КС а со 6 брзински мењач е. Инаку за ламбичките, една ламбичка кошта околу 700 денари за априлиите. После еве ти шо ги лажеш тука за моториве што си ги имал. Си ги имал сите тие мотори освен Кимкото а за тие диото и џогот незнам дали 2 имаше оти само со едно те гледав и после тоа Џилерава ја зема. А за аероксот што го кажуваш го знам и сам и тоа којзнае од кој причини му стави горан воздушно а не дека од јапонија него така му кажале и ако беше толку подобро немаше сите R мотори да имаат водено ладење и немаше во MotoGP и Superbike..... да ставаат водено ладење за да имаат полоши перформанси. Се знае кога има водено ладење мапината може да се врти повеќе оти водата многу подобро ја однесува топлината и може подобро да се контролира оптималната температура на машината преку термостат, а со тоа и да се извлече максимумот од неа
П.С. Во случај да водиш инат прати ми порака на ПП да ти ја даам сликата за коњските сили односно дијаграмот кај што им е мерено тоа(мислам дека го има пред 2 страни ама не се гледа убаво)
Можно е да има толку коња, јас имав џог, коа го купив идеше 90 -95кмч, проверено со кола! А и беше екстра силно! Додека сеа има 50цц кит од Малоси со некој над 15кс!
мојата априлиа ареа51 модел 2004 та стандаррд е 2.5 киловата идеше 86. 87 ....би рекол се е до преносот .....искористеност на снага
Па нормално!!! конечно паметно и исправно мислење, ако сакате вие имајте 300коња, стај ја во прва, нормално колата повеке од 100нема да оди, така и со скутерот, ако нема преносот искористеност на снагата, ке џабе, ке има сила ке влече, ама до ама макс брзина ке си биде одредена со преносот!
Се гледа дека кај нас има ’експерти’ за се
Како може бре со 2.5 kw И со 5 kw да оди исто?!
Вие стварно сте генијалци
Добро бе чоек! Тогаш како кинез со 125цц и 8-9коња, оди исто како и пиаџо машина со 4-5кс? Стаи му ти на твојот скутер машина 250цц и 30коња нека се, со истите обртаи, на истиот пренос, ако макс брзина била 70, сеа ке биде 85-90макс! А смени пренос па ке праиме муабет!
кенгур..има една гилера во скопје Gilerra DD модел стандард е 9 коња ...50 кубика...
нека не те чуди запремнината со коњажата
кај мене е 70cc 16 коња
најаката верзија на 70cc e Malossi BIG BORE 26hp
Кактус, дај линк од таа Џилера баш ме занимат!
Ау да извини. ти си тој ’експертот’ што ги прави моторите од пиаџо гупацијата и им објасна таму кој е идеалниот каиш па идеалната тежина на ролната па тоа со запчаниците а сигурно и за издувот и кажа.
Извини не те препознав дека си тој ’експертот’
Па ги убеди дека наместо да ја зголемуваат силата на моторот од 2.5 на 5kw само да ја сменат ролната кој чини 300 денари и оп исти перформанси
мило ми е што имаме ’експерт’ па ни дава совети
Преслушај се дечко што зборуваш, те молам, не трескај зелени:kesa:, убао си кажа човекот!:smir: