Кефир

Член од
29 март 2013
Мислења
35
Поени од реакции
8
Јас имам кефир за давање. Имам за неколку луге ако има и други заинтересирани.
Jas se izvinuvam sto ne se javiv ama soprugaza mi bese trudna problemi kolku sakas da ne ve gnjavam kako da dobijam dali moze da mi prati nekoj po kargo ke si gi platam trosocite. Posto sega za akopje mnohu trsko da dojdam...
Inaku kefirot mene mnogu mi pomogna treba upornost i vreme ako orgamizmot ne e oateten do taja merka da ne moze da se regenerira kefirot mnogu pomaga
Ova os moe iskustvo
Pozz i cuvajte ka kulturata
 
Член од
25 мај 2012
Мислења
25
Поени од реакции
16
Jas se izvinuvam sto ne se javiv ama soprugaza mi bese trudna problemi kolku sakas da ne ve gnjavam kako da dobijam dali moze da mi prati nekoj po kargo ke si gi platam trosocite. Posto sega za akopje mnohu trsko da dojdam...
Inaku kefirot mene mnogu mi pomogna treba upornost i vreme ako orgamizmot ne e oateten do taja merka da ne moze da se regenerira kefirot mnogu pomaga
Ova os moe iskustvo
Pozz i cuvajte ka kulturata
Јас дури после неколку недели ќе имам од културата за давање бидејки дадов на двајца. Ако не најдеш за тоа време од некој друг пиши ми порака или пак тука на темата.
 
Член од
29 март 2013
Мислења
35
Поени од реакции
8
racunaj na mene koga ke mozes
Јас дури после неколку недели ќе имам од културата за давање бидејки дадов на двајца. Ако не најдеш за тоа време од некој друг пиши ми порака или пак тука на темата.
nemam nekoj sto ima ako mozes pratimi jas ke si platam trosocite preku kargo moj tel 070352370 pozzz
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.347
Поени од реакции
29.818
Еден кандидат за кефир?
Кој прв се јави (овде на темава), тој добива.


Во меѓувреме, еден интересен напис:
(иако со неколку нестучни совети во него, поточно кефир-мајата не треба да се плакне - посебно не со хлорирана вода од водовод)
http://prirodni-lijek.blogspot.com/2015/03/tibetanska-gljiva-ovaj-mocni-kefir.html
 
Член од
29 март 2013
Мислења
35
Поени од реакции
8
Ke bide li nesto so kefirov ? Ako imate telefonov go imate pustete zmivce ke ve pobaram
 
Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Денес земав маја кефир(млечен) па имам некои прашања:
1.Дури стигнам дома,ми се кламуцкаше теглата бааги,дали му штети тоа нешто?
2.Како да знам дали ми се има расипано или умрено мајата?
3.Габата ја земав со млеку колк само да се покрие она,а немам млеко да додадам уште,безбедно ли е?
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.347
Поени од реакции
29.818
1. Не, напротив тоа ја помага ферментацијата. Имало стар обичај на Кафказот (од каде што потекнува кефирот), секој што влегува во шаторот да зашлапа еден шамар на мешината со кефир - која прикладно висела токму на самиот влез (уште една причина за шамарот, пошто иначе мешината ја маваш со глава)

2. Пробиотските симбиоти во кефир мајата се многу робусни. Освен ако не си ги изложил на сонце цел ден, не би требало да им биде ништо.

3. Да. Слободно додади млеко, види инструкции на почеток на темава - за сооднос маја/млеко, температура, услови на чување (темница), и други совети.


 
Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
1. Не, напротив тоа ја помага ферментацијата. Имало стар обичај на Кафказот (од каде што потекнува кефирот), секој што влегува во шаторот да зашлапа еден шамар на мешината со кефир - која прикладно висела токму на самиот влез (уште една причина за шамарот, пошто иначе мешината ја маваш со глава)

2. Пробиотските симбиоти во кефир мајата се многу робусни. Освен ако не си ги изложил на сонце цел ден, не би требало да им биде ништо.

3. Да. Слободно додади млеко, види инструкции на почеток на темава - за сооднос маја/млеко, температура, услови на чување (темница), и други совети.


Го прецедив тој кефир и убаво испадна,ама не беше многу густ,да не грешам некаде?Сега ставив повеќе од тогаш,и плус сега ставив млеко за варење неварено.
 

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Веќе трет пат правам кефир и ми излегува онака за мерак според сите нишани напишани на темава како треба да изгледа кефир.
Проблем (ако е тоа проблем?) е млекото од Битолска Млекара...Кај мене во селово освен такво млеко не најдов поинакво свежо млеко, но истото е веќе пастеризирано (пишува да не се вари) и му го турам директно во габата.

Дали треба да го обарам претходно или пак ја терам постапката по ПС?
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.347
Поени од реакции
29.818
@Windfucker варење на млекото нема ништо да смени.
Во врска со брендот - кога нема друго млеко, правиме со што можеме. Тоа трајното е најлошо млеко за правење кефир. Не е толку проблемот што млекото е пастеризирано, туку што има разни конзерванси за да бидетрајно на собна температура (па дури и антибиотици, иако тоа нема да го видиш напишано во составот).

Зарем во селото нема никој од кој можеш да купиш домашно свежо млеко, тоа ти е најдобра опција да знаеш. Еве тема за разните брендови млеко, одамна не е апдејтирана ама во главно истите работи важат:
http://forum.kajgana.com/threads/Млеко-за-правење-кефир-квалитет-и-својства-на-различни-брендови.66431/




Го прецедив тој кефир и убаво испадна,ама не беше многу густ,да не грешам некаде?Сега ставив повеќе од тогаш,и плус сега ставив млеко за варење неварено.
Густината зависи од повеќе фактори. Прво квалитетот на млекото, второ од односот маја/млеко, и после и од други фактори како температура, светлина, итн. На почетоков од темава пишува подетелно, ама некој среден однос маја/млеко би бил отприлика 20% маја на 100% млеко, волуменски гледано.
Е сега сето тоа пак ќе зависи од другите фактори, и од состојбата на културата. Ќе треба да си ги „погодиш„ твоите мерки, за да е вкусно по твој вкус. Но за густината, јас мислам дека најмногу зависи од квалитетот на млекото - и на мене некогаш ми излегува густ кефирот, некогаш не. И сето тоа под исти услови и со исто млеко.
И тебе ќе ти кажам исто како и на ебиветарот, ако можеш од некој да купиш домашно свежо млеко, тоа ти е најдобра опција. На некои од пазариве може да се најде домашно млеко, е сега за квалитетот ќе треба сам да процениш.
 

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Имам кефир, ако некој сака нека пише :)
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.347
Поени од реакции
29.818
Сега кога повеќемина имаме вишоци - никој не бара кефир. Кога нема вишок, тогаш наеднаш се јавуваат куп побарувачи... :rolleyes:
 
Член од
6 февруари 2014
Мислења
1.010
Поени од реакции
865
Сега лето е и брзо скиснува :)
 
Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053
Aaaa znaci ne treba da go plaaknam..
Nie go plaknevme i ni se rasipa :(
Treba da se nabavi pak....
 

Kajgana Shop

На врв Bottom