@Vanlok а во што го правиш ти? Јас го ставам во тегла и по пола тегла правам таман една чаша ми излегува.
Исто во тегла, ама во поголема (2.5 литри). Порано правевме по литар на ден, сега пола литар... ама остана големата тегла, нешто заради навика а нешто и заради тоа што во поголем сад нема опасност од прекабонизација (кога е затворен садот).
Значи да не го варам, него директ во габата?
Е тоа е веќе друго прашање. Дали да го вариш млекото или не, тоа веќе е твоја одлука. По странскиве форуми многу луѓе прават кефир од неварено млеко. Несомнено е поздрав така кефирот, зошто не се губат некои состојки како разните ензими.
Теоретски киселата средина која ја прави кефир културата треба да ги уништи сите патолшки организми кои во млекото можеле да дојдат преку вимето на животното. Но ако не се пази да има доволно маја за таа количина млеко, теоретски можно е и да останат живи некои од патолшки организми (и да те разболат).
Практично, ако се решиш да правиш да правиш млеко од неварено млеко - јас секако би пазел да има малку повеќе кефир-маја, одколку што е реално потребно. Кефирот така ќе биде за нијанса покисел, ама сигурноста од патолошки органзими е многу поголема.