Здраво имам еден проблем кој се вика Социјален Живот.Уште како мал по природа бев срамежливо и молчаливо дете,сум дозволувал да ме "газат",сум немал цврсти ставови или пак цврст карактер во текот на детството.Тогаш овој проблем го потиснував и неми беше важно толку тоа,но истиот ми се врати како бумеранг и ме удри по глава.За овој проблем сфатив пред 2-3 години и цело време пробувам да го решам.Градам пријателства и другарства постепено но некако бавно ми оди сево ова.Најголем проблем ми е што 90% од добрите другари ми се онлајн другари.Неможам да најдам во мојава околина добар и искрен другар,имам пријатели но не и другари.Имам проблеми исто така со искажување на свој став,со самодоверба,со себепотценување ,комплекси од детството на срамежлива личност.Друг проблем што ме мачи е тоа што имам 19 години,а луѓето на прв поглет ме проценуваат на 16 годишен тинејџер.Како да ги искажам своите ставови?Како да се отворам кон светот,да му ги покажам моите квалитети..?Како да бидам тоа што сум пред другите?Фала,позз
Аа момак, ти имаш огромен проблем. Ама проблем како проблем секогаш има решение.
Вака сега, по мое мислење, ти немаш проблем со социјализација, имаш проблем со храброст. Всушност ти немаш гз да се појавиш таков каков што си во светот. Е сега, работата е во тоа што ти касниш барем 5 години, немаш искуство со светот, почни да искачаш, немора да збориш нешо премногу, ама учи од околината малку, најди си ја твојата позиција во останатите 7 милиарди луѓе. После тоа, (патем не забегуј со години, две три недели основните работи) ќе седнеш дома, сам, или со некој кој ти е близок/психолог/психијатар направи си муабет, би ти препорачал некој психијатар или човек вешт во совети поврзани со живот, одлучи се каков си, најди го своето јас, оформи си го карактерот и појави се во светот, почни масовно да се социјализираш, не дозволувај неколку падови да ти го уништат животот, да заглавиш во едно време. Целата поента е во 4 работи:
1. Адаптација
2. Самокритичност и самоанализа
3. Храброст
4. Not Give a Fuck about stuff you don't like.
После тоа, кога веќе ќе имаш некакво друштво, (не очекувај одеднаш да имаш 400 другари) ќе процениш дали се тие луѓе на место, ако се, ќе процениш/прашаш што тебе ти фали во карактерот, негативни особини, и ќе ги поправаш, една по една се додека не стигнеш на позиција каде што карактерот ти е smooth and polished.
Кога ќе стигнеш до тоа, тогаш е време за масовно социјализирање. And you live happily ever after.
Е сега, за да стигнеш до сето тоа, предходно мора да расчистиш сам со себе.
Има нешто што се вика автосугестија или така нешто, во принцип станува збор за програмирање на свеста и подсвеста (каде патем не е лошо да ја прочиташ Моќта на Подсвеста - Џозеф Марфи). Значи секој ден ќе си го повторуваш тоа во глава, дека можеш да успееш и ќе успееш, можеш да успееш и ќе успееш. И така ќе биде.
Се додека сакаш да успееш во нешто, ама стварно да сакаш, ќе успееш. Некогаш треба да се мачиш многу, некогаш не. Се зависи од тебе.
Ако ти треба уште некој каков било совет, слободно прашај.