[Кајгана готвач] Натпревар за оваа недела: Смути

Anne.

~
Член од
4 декември 2009
Мислења
4.629
Поени од реакции
10.284
Ова излезе како сите стари моми да сме се собрале од форумот, па се фалиме за некој да не земе по дома. :icon_lol: Следен рецепт, слободно придружи ни се, па фрли не сите во сенка, а Алачки во старт верувам дека ништо не ти може. :icon_lol:
немоj така стари моми, кога сум едваj 37 :pos:
 

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Ostaj ti toa , tuku daj pokazi gi tvoite kulinarski vestini:D
да бе, па после по цел град да ме бркате, а? :pos:
а слаб сум на кондиција, така да маме ќе ми .......... :D
да не бидам ОФ, пофалба за сите учесници (пошто темава во илегала си ја пратам до почеток), почнувајќи од леандра која ни омлет на знаеше да спржи, па до кафето (y) СИТЕ
 

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Anne.
Секоја чест прекрасно изгледа, дали со модри патлиџани или со компири се гледа дека е вкусно :)
 

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Еве рецепт и за оваа недела - Палачинки

Ова е основниот рецепт по кој јас ги правам, ако поинаку ги припремате, напоменете го постот кога ќе ги постирате. :)

Состојки:

250 мл. млеко
250 мл. кисела вода
300 гр. брашно
3 јајца
1-2 лажички зејтин
сосема малку сол

Припрема:

Изматете ги јајцата со солта ( значи сосема малку сол ) и постепено додавајте го млекото и киселата вода. Додадете го и зејтинот и продолжете да матите. Со лажичка постепено додавајте го и брашното за да не ви се направат грутки. Ако немате миксер, можете и со жица за матење ама со поголема сила.
Оставете ја смесата барем 10 минути да одмори или додека да ви се загрее тавчето. Натаму постапката за пржење сигурно ја знаете. Треба да имате нелепливо тавче и сосема по малку да го намастувате пред секоја палачинка. Јас тоа го правам со салфетка. Во филџан ставам зејтин и со салфетката премачкувам.
Количината на состојките можеби ќе варира сосема малку во зависност од брашното, големината на јајцата ама одприлика ќе знаете дали треба да додадете течност уште сосема малку или брашно.

Полнењето е по ваша желба, солени или благи. Имате можност за импровизации и креативност, па само осмелете се и оваа недела да не готвите! :))






Олимпија јас сум готова. :))
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Нема шанси ова, јас вака прва храбро да се откажам, ова е за мене научна фантастика. Со среќа дечки, јас еднаш бркав дебели палачинки по таван, втор пат реков не :)
 

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Нема шанси ова, јас вака прва храбро да се откажам, ова е за мене научна фантастика. Со среќа дечки, јас еднаш бркав дебели палачинки по таван, втор пат реков не :)
Не се занесувај. Со оваа смеса нема да утнеш, а за да не ти се дебели единствена финта е доволно да е загреана тавата и да ти е навалена додека ја ставаш смесата, така набрзина се распределува.
Гледав поедноставен рецепт, види ти што правиш сега! :))
 
R

Rigel Kent

Гостин
Јас не ставам ни млеко ни кисела вода а ни јајца :D. Само брашно вода и масло , малку сол .
 

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Јас не ставам ни млеко ни кисела вода а ни јајца :D. Само брашно вода и масло , малку сол .
Направи ги тогаш така. :D

leandra а за таванот нема потреба да импровизираш со превртување. Јас цел живот со прсти правам палачинки. Кога ќе биде готова од едната страна, таа сама си се одлепува и само ја фаќам со рацете и ја превртувам. Обиди се. :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom