Катче за инспирација - мудри/поучни/мотивирачки текстови

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.750
Поени од реакции
5.003
The words from my mouth that never speak
The blood from my veins which does leak
The grip of my fingers so tight they hold
Which path to follow, I shall not be told
For my words may be silent, and my blood drained
But my body nor soul shall never be restrained
I shall continue this journey, alone if I must
But knowing you shall wait are the words I trust
Kissing the past with a seldom goodbye that goes with the second
Toward the light from which I am beckoned

Mihail-San

Arsonist
Член од
3 мај 2010
Мислења
15
Поени од реакции
2
" He who tries do defend everything defends nothing " - Sun Tzu, The art of war

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Гледам, на тротоарот контјнер за ѓубре. Над него навалена млада жена во исфлекан фустан, која памети и подобри времиња. Нешто гледа. На некого му зборува.Гледам, од контејнерот излегува девојче со темен тен и долга кадрава коса.Таа изгледа како ангел на Ботичели. Изронува од ѓубрето како мала Венера од школка и матна морска пена која ја изблувува градот.
Девојчето и вели на мајка си: Нема…”.
Има ли пократок и пострашен збор во нашиот јазик од тоа вечно нема? Тој збор предолго трае.
Мајката и вели: “ Погледни уште малку…” и детето повторно исчезнува во ѓубрето.
Стојам запрепастен од глетката. Мојот пријател, и јас самиот, сиромашни, никогаш не го фрламе остатокот од лебот во ѓубре. Тој ги става во пластична кеса и ги положува покрај контејнерот. Лебот волшебно исчезнува штом тој влегува во куќата. Гладот има четири очи.
Гладни со векови, купуваме повеќе леб отколку што ни е потрбно.А, потоа го фрламе.Лебот во ѓубре не е добра глетка.Тоа навестува зло.И злото доаѓа.

Момо Капор

--- надополнето ---

Postoje tri velike strasti, alkohol, kocka i vlast. Od prve dvije se nekako može izliječiti, od treće nikako. Vlast je i najteži porok. Zbog nje se ubija, zbog nje se gine, zbog nje se gubi ljudski lik. Neodoljiva je kao čarobni kamen, jer pribavlja moć. Čovjeka na vlasti podstiču kukavice, bodre laskavci....

Mesa Selimovic

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
"Еден ден, се појави една мала дупка во школката. Човекот седеше и гледаше како пеперутката неколку часа се мачи да го провлече своето слабо тело преку таа мала дупка. Тогаш пеперутката застана. Се чинеше дека не може да продолжи.Човекот реши да им помогне на пеперутката:зеде нож и ја отвори школката. Пеперутката излезе веднаш надвор со леснотија. Но,имаше слабо тело и нежни крилца. Човекот продолжи да ја гледа, очекувајќи дека секој момент ќе ги отвори крилата и ќе полета.Сепак, ништо не се случи! Пеперутката го помина целиот свој живот ползејќи наоколу со своето слабо тело и неразвиени крилја. Никогаш не летна.Човекот и покрај неговата љубезност и добрите намери, не разбрал дека тешкотиите низ кои пеперутка морала да помине,излегвајќи од капсулата,ги измислил Бог да крвта од телото на пеперутката дојде во крилјата и штом ќе се ослободи од капсулата да е подготвена да лета.
Понекогаш тешкотиите се она што ни е потребно во животот ...
Ако Бог нас не ослободи од сите пречки,Тој би не осакатил. Никогаш не би станале онолку силни колку што можеме да бидеме.Ние никогаш не би можеле да летаме..."

Барав Сила......и Бог ми даде Потешкотии кои ме зајакнаа...
Барав Мудрост......и Бог ми даде Проблеми кои требаше да ги решам...
Барав Богатство......и Бог ми даде Мозок и Тело да можам да работам...
Барав Храброст......и Бог ми даде Препреки кои морав да ги совладам...
Барав Љубов......и Бог ми даде Луѓе на кои требаше да им помогнам...
Барав Услуги......и Бог ми даде Шанси...

„Не добив ништо од она што барав,но добив се што ми требаше.„
„Живеј живот без страв и соочи се со препреките и знај дека можеш да ги надминеш сите.„

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Eдна девојка се мразела себеси, само поради тоа што е слепа. Таа ги мразела сите, освен своето сакано момче. Тој бил секогаш тука за неа. Му велела: "Кога би можела само да го видам овој свет, веднаш би се омажила за тебе".

После некое време, се појавил донатор кој донирал очи за девојката.
Откако ја оперирале девојката и ги извадиле завоите. Taa можела да го види светот, да види се и нормално да го види своето момче.

Момчето ја прашало: "Сега, кога можеш да гледаш, ќе се омажиш ли за мене?"
Таа го погледнала и увидела дека тој е слеп. Погледот на неговите затворени очни капаци ја шокирал. Таа не го очекувала тоа. Самата помисла дека затворените очни капаци на своето момче ќе треба да ги гледа цел живот, ја натерало да го одбие предлогот за брак.

Нејзиното момче заминало со солзи во очите и неколку дена подоцна и испратил писмо во кое пишувало:
"Драга моја, добро чувај ги своите очи, затоа што пред да станат твои, тие очи беа мои".

Член од
6 септември 2008
Мислења
1.049
Поени од реакции
367
Советот од татка си

-Сине сакај ја жена ти, но да те знае од папокот надолу, бегај од новороден газда (богаташ) и знај дека полицаецот неможе да ти биде пријател!

Тоа бил последниот совет кој таткото му го дал на синот пред да замина од светот на живите. После неколку години синот се оженил жеивеел во куќата на татко му што ја оставил и некако се навратил на зборовите на татко му и сакал да види дали татко му бил во право.
Еден ден касното човекот зедол голем црн најлон во него ставил големо мртво животно и најлонот бил целиот во крв и го довлечкал до дома и ја викнал жена му и рекол "жено убив човек помогни ми да го закопам позади во гаражата" жената се нафатила и рекла дека многу го сака без разлика што и да направи она ќе биде на негова страна.
Другиот ден дома немало пари (бидејќи мажот ги сокрил) па отишол да побара од комшијата, кој го прославувал својот успех на својата фирма. Тој му дал позајмица од 15.000 денари (колку една плата) и му рекол "Кога можеш врати ми ги, ние сме добри пријатели" па мажот ги зел парите и го закарал својот пријател полицаец кој не бил на должност и отишле во некоја кафеана и заседнале.
Човекот частел цела вечер, оставал пари на свирачите и така цела вечер не се вратил дома и утредента целиот изморен мажот си отишол дома а жена му го пречекала со тешка караница бидејќи ги испил последните пари и го навредила со погрдни зборови, а пак на тоа мажоти завртел една шлаканица.
Жената му рекла "ме удри? сега ти ќе видиш ќе ми платиш за се" жената изнервирана излегла од собата и повикала полиција и рекла дека мажот и убила човек.
Кога пристигнала полицијата во екипата полицајци бил и неговиот пријател кој како главен со пендракот го удирал и му викал со повишен тон "каде е човекот што си го убил бе мањаку ниеден, кажи каде е или ќе те сокршам" мажот се бранел со зборовите "каков човек бе, не сум убил јас никого, на никој не би повредил" но не му верувале и го земале да го носат во станицата да го испитуваат, му ставиле лисици и го носеле накај полициското возило и од страна комшијата односно новиот алчен газда довикал "еј каде го носите чекајте, човекот ми должи пари! Нека ми ги врати па потоа го апсејте".
Кога го одвеле во станица човекот признал дека телото било закопано во неговата гаража.
Неколку часа подоцна отишле назад да го откопат телото и нашле само една голема мртва свиња и човеко рекол "ех татко ми е бил во право што ми кажа: Сине сакај ја жена ти, но да те знае од папокот надолу, бегај од новороден газда и знај дека полицаецот неможе да ти биде пријател".
-Мојот пријател со кој пиев и се веселев многу од дамна денес ме тепаше наместо да ме брани
-Жената која ја зедов да биде мајка на моите деца ме издаде
-А новиот газда ме гледал само како негов ќеш

Еден од полицајците рекол овде е завршено нема за што да те обвинуваме, му ги извадил лисиците и се извинил и рекол "e татко ти добро те научил".

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
Дошао син у посету своме старом оцу с намером да га обавести о скорој женидби. Старац, премда обрадован вешћу, не допусти себи да га понесе слављенички занос, већ, уздржавши се, примети смерно:

- У реду, сине. А знаш ли ти да жени треба соли?

Дочекавши ове очеве речи као знак охрабрења, младић, сав усхићен, одговори:

- Ако, тата... Купићу јој соли!

Међутим, отац као да пречу његове речи, те понови исто:

- Добро је то, дете моје. Само,... жени треба соли.

Син помисли како га овај, може – бити, није добро чуо, или разумео, па и сам почне да се понавља; овог пута нешто јачим тоном.

- Нека, тата! Купићу јој соли!

Но старац и по трећи пут пређе преко синовљевих изјава и још једном, спремно, понови наглас своје мисли.

- Да, синко... Али, ипак, жени треба соли...

Видно узбуђен, али и забринут, младић свој немир исцеди кроз зубе:

- Зар не чујеш?!? Рекао сам да ћу јој купити соли!!!

- Знам ја то, дете – понављао је човек неумољиво. Но жени, ипак, треба соли!

Не могавши више да се уздржи од толиког старчевог инсистирања на једној тако неважној ствари, син се, крајње дрско, обрати оцу:

- Побогу, тата! Шта си толико навалио са том соли, када сам ти већ толико пута рекао да ћу јој купити?!...

Док је са напором слушао где га овај љутито прозива, отац му приђе, и уз благи прекор на лицу и нежно тапшање по рамену, стаде га с љубављу корити:

- Е, мој сине! Ти си се због соли овако наљутио, а да знаш само шта све жени треба у животу...

(послије соли дође Прада, па шта тада
:toe:

--- надополнето ---

Из искуства знам да су људи подељени у две категорије.
Трећа категорија не постоји; људи припадају или једној или другој.
Први подсећају на муву. Главна особина муве је да њу привлачи нечистоћа. Када се, на пример, мува нађе у башти пуној цвећа прекрасног мириса, она га неће ни приметити и зауставиће се на некој нечистоћи коју нађе на земљи. Почеће да кружи унаоколо и осетиће се сасвим лагодно у смраду. Ако би мува могла да говори, а ви затражили да вам у башти покаже ружу, одговорила би: “Ја уопште не знам како ружа изгледа. Знам само где да нађем ђубре, тоалете и блато.” Постоје људи који подсећају на муву. Људи који припадају овој категорији навикли су да мисле негативно и у животу увек траже лоше стране, ниподаштавајући и одбијајући присуство добра.

Друга категорија су они што подсећају на пчелу, чија је главна особина да увек трага за нечим слатким и пријатним да би на њега слетела. Када би се пчела нашла у соби препуној нечистоће, са комадићем бомбоне у углу, она би занемарила сву ону нечистоћу и слетела на бомбону. Када бисте од пчеле затражили да вам покаже где се налази баштенско ђубре, одговорила би: “Не знам. Могу ти рећи само где да нађеш цвеће, сласт, мед и шећер.” Она зна само за добре ствари у животу, док су јој оне рђаве непознате. То је друга категорија људи која има позитивне мисли и види само добру страну ствари. Они се увек труде да прикрију зло како би заштитили ближње; напротив, људи прве категорије се труде да изложе зло и да га изнесу на површину.

Када неко дође код мене и почне да оптужује друге људе, доведе ме у тешку ситуацију и ја му наведем овај пример. Тада му кажем да одлучи којој категорији жели да припада, како би могао да нађе људе исте врсте и да се са њима дружи.

(Старац Пајсије, из књиге “Сузе за свет”)

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
СВЕСНОСТ И НЕСВЕСНОСТ

Што гледаш кога ќе погледнеш во огледало?

НЕСВЕСНОСТ:Гледам преубава коса и очи;гледам усни по кои сите лудуваат;ммм гледам поглед со кој секоја би ја оборил;гледам будала;гледам глупача;гледам лузер;гледам идиот...
СВЕСНОСТ:Гледам свест која се искушува;гледам ентитет способен за се,затоа што тој е СЕ.

Што би направиле доколку на Лото би добиле голема сума на пари?

НЕСВЕСНОСТ:Опааа,па прво што би купил...;ма ќе се пијанчам до коска;па незнам...повеќето би ги дал во добротворни цели;пола ќе ги раздадам,пола ќе ги оставам за себе;ууу,би купил добра кола;не не,мотор;ма немам појма,ќе изнакупам се...
СВЕСНОСТ:Ќе продолжам да живеам...би му дал некому ако му се потребни.

Што е за вас Животот?

НЕСВЕСНОСТ:Па види сега...;не сум сигурен;незнам колку е точно;мислам дека некој велеше...
СВЕСНОСТ:СЕ!

Што планирате во животот?

НЕСВЕСНОСТ:Па да запишам добар факс;да завршам факс;да најдам добра работа;да постанам важна личност;да бидам правник;да бидам доктор...
СВЕСНОСТ:Да живеам.

Колку сте свесни за самите себе?

НЕСВЕСНОСТ:Пааа...не го разбирам прашањето;мислам дека сум многу свесен;кога сум пијан сум најсвесен;јас сум секогаш свесен;сакаш да кажеш дека сум глуп?!
СВЕСНОСТ:Недоволно

Што е за вас љубов?

НЕСВЕСНОСТ:Па тоа е кога имам некој кој ме сака и јас него;ма љубовта не постои друшкане,тоа е само илузија;да,имав љубов но ми се здосади;љубов?;љубовта е нешто супер чувство нешто преубаво...
СВЕСНОСТ:СЕ!

Што мислите за некој кој се фрлил од зграда?

НЕСВЕСНОСТ:Ма будала;лудак;тежок е животот пријателе;ма кој го ебе,битно не е некој кој го знам;тажно е тоа;кој му е крив ка е глуп;ах несреќник морал да има проблеми;жално за родителите;мора да било поради љубов...
СВЕСНОСТ:Не би мислел,туку би пробал да го разберам.

Имате шибица и влегувате во мрачна соба.Што ќе запалите прво:печка,свеќа или петролејка?

НЕСВЕСНОСТ:Па печката,да ме грее ако е ладно;свеќата,ме опушта;јас петролејката,после можам другото ако затреба.
СВЕСНОСТ:Шибицата

Дали се молите,на кого и зошто?

НЕСВЕСНОСТ:Да,на Бог,бидејќи е Семоќен и ги слуша моите молитви;да,на Аллах,бидејќи тој е патот на Исламот;не се молам бидејќи Бог не постои.
СВЕСНОСТ:Не,бидејќи мојот Творец е во мене,а јас во Него,ние сме едно,притоа ако се молам Нему,би се молел на себе,а тоа нема смисла,затоа што Бог е во мене,а јас во Него.

Од кои националности ви се пријателите?

НЕСВЕСНОСТ:Ма ги имам од повеќе;само македонци,албанците не ги поднесувам;строго албанци,други да не видам;па имам и македонци и албанци и други...
СВЕСНОСТ:Јас имам само пријатели.

Крусер

Тотем Пума
Член од
4 јули 2008
Мислења
3.556
Поени од реакции
1.612
Внимавај што посакуваш од дното на душата.

Ќе ти се оствари.

host_kb

manjak
Член од
4 мај 2010
Мислења
35
Поени од реакции
8
Зошто живот? За да се мачиме додека некој ужива во тоа? За да работиме како мравки и пак преку зимата ништо да немаме? Да седам цел ден преку компјутер? Некој идиот да ми кажува иди најди си живот?
А истиот идиот е секогаш онлајн? За разлика од тој идиот јас имам два пати поубав живот. Мислам од страната на социјалните вештини и дружењето со вистински личности , но сепак животот ми е срање. Зошто некој е роден со диплома, а некој треба половина живот да учи и да се мачи додека додека ја добие? А под незнам кој член на уставот стои дека сите сме рамноправни. Хмм ако сме сите рамноправни тогаш зошто некој има пред да плати а некој плаќа пред да има? Или како што сакав да се изразам: некој има без да плати а некој плаќа дупло, т.е. плаќа и за тој што не платил. Но денес нема да вреѓам туку напротив сакам да ги пофалам оние луѓе од мојот слој. Зборувам за луѓето кои се отепуваат од работа за да го прехранат своето семејство, зборувам за оние кои работат од утро до мрак па немаат време го видат своето семејство. За оние чие срце се кине кога ке му речат на своето дека немаат пари да му ја купат таа играчка, за оние кои веруваат дека ке биде подобро иако потајно знаат дека нема, оние кои не се скржави да ти дадат другарство а да не побараат нешто друго за возврат. Така сакам да ги пофалам тие луѓе кои и покрај се го живеат животот и не ни размуслуваат да се откажат од него. Секоја чест за тие луѓе. Оваа приказна и не е поучна а сепак од неа се вади поука. Кој разбра, разбра, а тој што не разбра мислам дека не е тој тип на човек кој сакам да го пофалам.

Член од
2 јули 2009
Мислења
59
Поени од реакции
3
And we should consider every day lost on which we have not danced at least once. And we should call every truth false which was not accompanied by at least one laugh.-Nietzsche

Мармеладова

Tale of the inexpressible
Член од
21 април 2006
Мислења
1.743
Поени од реакции
184
Приказната се случила во неодредено минато време. Еден татко ја казнил својата 3-годишна ќеркичка затоа што ја потрошила златната украсна хартија. Биле кратки со пари и затоа таткото бил исфрустриран што детенцето ја потрошило хартијата а се со намера да украси една кутија и да ја смести под Божикното дрво. Утре дента, девојчето му донело подарок на татка си и му рекла:
-Тате, ова е за тебе! Човекот се засрамил од својата предходна реакција, но неговиот бес се зголемил повторно кога ја отворил кутијата и видел дека е празна. Почнал да и вика разлутено:
-Не ли знаеш дека кога се дава на некој подарок, внатре треба и да има нешто?Девојчето го погледнало со солзи во очите и му одговорило:
-Ох, тате, воопшто не е празна кутијата. Ставив многу бакнежи во неа. Сите тие се за тебе.Таткото се скршил од гестот на неговото мало девојче, и ја замолил за прошка.
После краток временски период, девојчето загинало во несреќен случај. Татко и ја чувал кутијата уште многу години, и секогаш кога бил обезхрабрен, ја земал кутијата со имагинарни бакнежи и се сеќавал на љубовта на која девојчето ја ставило внатре.

Во многу реална животна смисла, на секој од нас, со самото наше раѓање ни е дадено златна кутија полна со неусловена љубов и бакнежи... од нашите деца, нашето семејство, пријатели, познаници и Бог. Едноставно нема друга работа која може да го замени ова и нема нешто повредно од таа имагинарна кутија.

Мармеладова

Tale of the inexpressible
Член од
21 април 2006
Мислења
1.743
Поени од реакции
184
Го прашува ученикот својот учител:
„Како тоа, почесто луѓето со помалку пари повеќе се спремни да им помогаат на други. А, повеќето луѓе со многу пари - не се такви.“
Учителот му се обрати: „Погледај низ прозор, што гледаш?“
Ученикот рече: „Жена со дете!“
Учителот продолжи: „Погледни во огледало,... што гледаш сега?“
Ученикот: „Себе си!“
Учителот одвратил: „Ех, во тоа е штосот. Двете, и прозорот иогледалото се од стакло, ама ако му се стави малку сребро зад него,човекот ќе се види само себеси.

Kajgana Shop

На врв Bottom