Катче за инспирација - мудри/поучни/мотивирачки текстови

host_kb

manjak
Член од
4 мај 2010
Мислења
35
Поени од реакции
8
Одамна неам напишано нешто на форумов. Еве еден текст инспириран од една песна :


МАСКИ



Kога ке се сетам на "SARADA" песната на Марчело, сваќам дека и во нашата Македонија е многу слично. Цела држава ни ја водат глумци, луѓе кои зборуваат едно а праат друго. Македонски парламент еднакво на Македонски драмски театар. Секоја установа било државна или приватна се повеќе ми личи на театар. Секој поединец дволичен, па дури и троличен, всушност кога добро ке размислиш, сите сме такви кој повеќе кој помалце. Ни комшијата кој живее на десет метри од мене не сум сигурен што е како е,( всушност не зборам со него. Ретко кој зборува со својот комшија, тоа кажува всушност кажува каков народ сме, но за тоа друг пат ) Мојот другар за кој мислев дека знам се, не испадна така, сега мислам дека не знам ништо. Цел свет ти е еден театар ние сме глумци, искрено кој е секогаш искрен? Никој. Ако искреноста е мoст помеѓу два брега на кои има две особи, тие особи одамна комуницираат довикувајќи се од еден до друг крај. Не знам зошто но кога зборувам или пишувам на оваа тема имам толку мисли, а неможам да ги ставам во реченица, едноставно некогаш неможеш да ги објасниш луѓето. Луѓето, хм , како звучи? Глумците, да така е пореално. Секој сака да биде некој друг, некој трет, незадоволен со своето јас. Кое го нема, нормално. Пробувајќи да биде некој друг, не изградил свое јас. Па барем неколку такви случаи знам, секоја чест на исклучоците( кои се ретки ). Се надевам дека ако некој се пронајде во текстов ке проба да се смени, кој нема да се пронајде најверојатно носи маска без да знае, или е еден од оние кои се ретки. Поздрав вашиот HOST.
 

Мармеладова

Tale of the inexpressible
Член од
21 април 2006
Мислења
1.743
Поени од реакции
184
„Еднаш го запрашавме старец Пајсиј:
-Вие отче, непрестајно зборувате да мислиме позитивно. Би сакале да не посоветувате како да се соочиме со следниов проблем. Често ни доаѓаат луѓе и велат дека некои свештеници земаат многу пари за вршење на светите Тајни, велат дека пушат и седат во кафеани, па дури го велат и тоа дека некои свештеници се вплеткани во неморални работи, генерално, жестоко ги обвинуваат и изнесуваат доказите за да го оправдаат тоа. Што да им одговориме на луѓето кои го обвинуваат свештенството?
- Од искуство знам, дека луѓето се поделени во две категории. Трета категорија не постои; луѓето припаѓаат на едната или на другата. Првите потсетуваат на мува. Главна особина на мувата е, дека неа ја привлекува нечистотија. Кога на пример, мувата ќе се најде во градина полна со цвеќиња кои прекрасно мирисаат , таа нема ни да забележи и ќе застане на некоја нечистотија, што ќе ја најде на земјата. Ќе почне да лета наоколу и ќе се чувствува сосема пријатно во смрдеата. Кога би можела мувата да зборува и вие би побарале од неа да ви покаже трендафил во градината, таа би одговорила: „Јас воопшто не знам како изгледа трендафилот. Само знам каде да најдам ѓубре, тоалети и кал.“ Постојат луѓе кои потсетуваат на мува. Луѓето кои припаѓаат на оваа категорија навикнале да мислат негативно и во животот секогаш ги бараат лошите страни, омаловажувајќи го и одбивајќи го присуството на доброто„.
Втората категорија се оние кои потсетуваат на пчели, чија особина е секогаш да бараат нешто слатко и пријатно за да се спушти на него. Кога пчелата би се нашла во соба полна со нечистотија, со едно парче бонбона во аголот, таа би ја занемарила сета онаа нечистотија и би се спуштила на бонбоната. Кога од пчелата би побарале да ви покаже каде се наоѓа ѓубрето во градината, би одговорила: „Не знам. Само можам да ти кажам каде да најдеш цвеќиња, сладост, мед и шеќер.“ Таа знае само за добри работи во животот, додека оние лошите и се непознати. Тоа е другата категорија на луѓе која има позитивни мисли и ја гледа само добрата страна на работите. Тие секогаш се трудат да го прикријат злото за да ги заштитат ближните;наспроти луѓето од првата категорија се трудат да го изложат злото и да го изнесат на површина.„

(Извадок од книгата „Старец Пајсиј Светогорец„, Јеромонах Христодулос)
 

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Случајност

Случајностите постојат само заради тоа што ние веруваме во нив. И токму затоа што веруваме, тие постојат и ни се случуваат. А непланираните, случајни нешта во животот се секогаш најубави...
Миговите кога погледот ќе се сретне со некој друг...И кога согледувате дека тој поглед зрачи со добрина, љубов и почит за и кон вас...На лицата, тогаш ја имаме најшармантната насмевка и светот ги има најубавите бои, затоа што токму тоа, неочекуваното ( љубовта е една таква работа) ги множи со нула сите општествени деформитети, сите материјални недостатоци и сите човекови грешки, идиотизми и глупости.
Сфаќате колку едноставните нешта се прекрасни и колку многу ви требаат. Сфаќате дека ја барате втората половина од вашата душа, знаете дека таа не е совршена, но вашата љубов ја доближува до совршенство.
Во тие, неочекувани мигови, заборавате на минатото, не ја планирате иднината, едноставно го живеете моментот кој е неповратен...Знаете дека тоа е тоа...Затоа што ние не постоиме заради времето, туку луѓето го измислиле времето и неговото мерење, за жал или за среќа.

Сакам да знам...
Не ме интересира од што живееш, сакам да знам кон што тежнееш и дали имаш храброст да сонуваш за исполнувањето на желбите не твоето срце...
Не ме интересира колку години имаш, сакам да знам дали си спремен да ризикуваш да испаднеш будала за љубота, за исполнувањето на твоите соништа,за овие авантури кои ги нарекуваме живот.
Не ме интересира кои планети влијаат во твојот месец на раѓање, сакам да знам дали си почувствувал доволно длабока болка и дали потоа животните разочарувања ти го отворија срцето или си се сокрил и затворил во себе од страв повторно да не почувствуваш болка.
Сакам да знам дали си во состојба да ја издржиш болката, моја или своја, а пртоа да не мораш да криеш, ублажуваш или бришеш.
Сакам да знам дали знаеш да се радуваш, за мене или тебе и дали можеш да заиграш диво и да дозволиш екстазата да те понесе се до врвовите на твоите прсти, а притоа да не не предупредуваш нас да бидеме внимателни, реални, свесни за ограничувањата на нас луѓето.
Не ме интересира дали приказната која ми ја кажуваш е вистинита, сакам да знам дали би бил спремен да разочараш некој друг за да бидеш искрен спрема самиот себе, дали си спремен да ги поднесеш обвинувањата за предавство, а притоа да не се изневериш себеси...
Можеш ли да бидеш предавник а со самото тоа и вреден за доверба.
Сакам да знам дали си во состојба да ја видиш убавината, па и ако не е убава, секој ден можеш ли да црпиш инспирација за својот живот од нејзината присутност.
Сакам да знам дали си доволно силен да живееш со неуспехот, свој и мој, и сеедно да стоиш на работ на езерото и да знаеш дека неуспехот е само настан, не личност.
Не ме интересира каде живееш и колку пари имаш, сакам да знам дали си способен да станеш после ноќ исполнета со тага и очај, уморен и до коска исцрпен и да направиш се што е потребно за да ги нахраниш своите деца.
Не ме интересира кого познаваш и како си стигнал до тука, сакам да знам дали си способен во оган и во жар, на дожд и сонце да стоиш покрај мене.
Не ме интересира каде си или што си, ниту со кого си соработувал.
Сакам да знам што е тоа во тебе самиот што те тера да продолжиш напред во моментите кога се останато се руши.
Сакам да знам дали можеш да бидеш сам со себе и дали навистина ја сакаш таа личност кога си во минутите на празнина...
 

host_kb

manjak
Член од
4 мај 2010
Мислења
35
Поени од реакции
8
Ова го најдов додека шетав по македонскиве форуми и портали така да не е мое но вреди да се прочита...


Еден златар си седел во својот дуќан и низ излогот ги гледал минувачите.
Едно девојче се доближило до излогот. Прекрасните сини очи добиле радосен сјај гледајќи во еден од изложените предмети.
Одлучно влегла во дуќанот и со раката покажала кон една тиркизно сина огрлица.
- За сестра ми е, може ли да ми ја запакувате како поклон?
Трговецот просто не си верувал и го прашал девојчето: „ Колку пари имаш?“
Девојчето се дигнало на прсти и отворило лимена кутија полна со неколку банкноти, ситни пари, школки и играчки.
Ќе биде ли доволно? - прашала гордо.
Сакав на постарата сестра да и купам поклон. Откако ја нема мајка ни, таа само работи и нема време за себе. Денес и е роденден. Мислам дека поклонот ќе ја израдува. А нејзините очи ја имаат истата боја.
Трговецот отишол назад, го спакувал поклонот и го дал на девојчето.
Земи ја, внимавај и оди дома кај сестра ти.
Таа гордо го зела поклонот и тргнала дома.
Еден час покасно во дуќанот влегла прекрасна девојка со коса боја на мед и прекрасни тиркизно сини очи. Ја ставила кутијата на пултот и прашала:
- „ Дали ова е купено овде?“
- „ Да, госпоѓице “ - одговорил трговецот.
- „ Колку чини ова?“
- „ Во мојот дуќан цените се доверливи, не можам да ви кажам“ - одговорил трговецот.
- „ Но мојата сестра имаше само малку ситни пари, сигурно не можела ова да го плати.“
Трговецот ја затвори кутијата како што беше и и ја даде на девојката.
„Вашата сестра ја плати највисоката цена, ДАДЕ СЕ ШТО ИМАШЕ.“
 
O

Orion.

Гостин


Првиот клип дава реална слика за животот а вториот е за оние кои мислат дека немаат среќа во животот:smir:
 

New Age

Lean Back
Член од
22 ноември 2010
Мислења
264
Поени од реакции
235
Warning: If you are reading this then this warning is for you. Every word you read of this useless fine print is another second off your life. Don't you have other things to do? Is your life so empty that you honestly can't think of a better way to spend these moments? Or are you so impressed with authority that you give respect and credence to all that claim it? Do you read everything you're supposed to read? Do you think every thing you're supposed to think? Buy what you're told to want? Get out of your apartment. Meet a member of the opposite sex. Stop the excessive shopping and masturbation. Quit your job. Start a fight. Prove you're alive. If you don't claim your humanity you will become a statistic. You have been warned- Tyler.
 

AnaMercury

Love is only a feeling...
Член од
30 декември 2007
Мислења
1.097
Поени од реакции
190
Вреди да се прочита :star:

Еден професор стоел пред група студенти на час по филозофија и држел некои предмети пред себе. Кога започнал часот, без зборови подигнал голема, стаклена, празна тегла која најчесто ја користиме за зимница и ја наполнил со топчиња за тенис. Потоа ги запрашал студентите, дали оваа стаклена тегла е полна? Сите одговориле потврдно. Потоа професорот земал кутија со каменчиња и ја истурил во теглата. Благо ја занишал. Каменчињата го исполниле празниот простор помеѓу тениските топчиња. Тогаш повторно ги прашал студентите, дали теглата сега е полна? Студентите одговориле со едно големо ДА. Следната кутија која што ја земал професорот била полна со песок. Кога ги сипал песокот, тој секако ги исполнил сите празнини во теглата. Запрашал по трет пат, дали сега е полна теглата, каде тие повторно потврдно му одговориле. Тогаш професорот од под маса извадил две чаши со кафе и ги полил во теглата. Со кафето се натопил песокот. Студентите се смееле. Сега, рекол професорот, додека се смеете, сакам да сватите дека оваа стаклена тегла го претставува вашиот живот. Тениските топчиња се битните работи во животот: верата, фамилијата, децата, здравјето и други работи што многу ви значат. Тоа се оние работи кои го исполнуваат вашиот живот и доколку се друго би снемало. Каменчињата се вторите работи кои се важни: работата, куќата... Песокот преставува останатите работи, претежно малите нешта. Доколку ја наполните теглата само со песок, нема да има место за камчињата и тениските топчиња. Истото важи и во животот. Доколку го потрошите времето и енергијата на малите работи, никогаш нема да имате место за оние - битни работи. Водете грижа за работите кои се клучни за вашата среќа. Играјте си со децата. Најдете време да посетите доктор. Изведете го партнерот на вечера. Однесувајте се како да имате 18 години. Секогаш ќе имате време да ја исчистите куќата или исперете колата. Прво погрижете се за тениските топчиња, а потоа следете ги приоритетите клучни за вашата лична среќа. Една студентка дигнала рака и го прашала професорот - а што е со кафето? Тој се насмевнал и одговорил: "Драго ми е што го прашавте ова. Кафето значи дека колку и да мислите дека вашиот живот е исполнет и дека немате време, секогаш има простор за едно кафе со вашите пријатели". :pipi:
 

AnaMercury

Love is only a feeling...
Член од
30 декември 2007
Мислења
1.097
Поени од реакции
190
This is an inspirational speech by Laz Buhrmann to a graduating class of 97. I hope you'll take the time to listen and think about what he says. It was very inspirational to me and it has opened up my mind. :) (опис на видеово)

Погледајте, слушнете и разберете...зборови од многу паметен човек кои ќе ви се најдат.
 
Член од
14 август 2010
Мислења
5.507
Поени од реакции
5.818
OTAC ŽRTVE

U malom mjestu dogodila se automobilska nesreća. Mnoštvo se skupilo oko žrtve tako da mjesni novinar nije mogao prići blizu da vidi.
"Baš bi dobro došla senzacija, netko razbijene glave, pa na naslovnicu", mislio je u sebi, "samo treba biti brz dok policija ne zagradi mjesto."

Poče se gurati, ali nikako da se probije jer se uokolo nagurala hrpa ljudi.
"Gomila gladna senzacija, ko ovce", grozio se u sebi ljut što ne uspijeva prići.
Dođe mu na pamet izvrsna ideja:
Poče dramatično vikati: "Ja sam otac žrtve, ja sam otac žrtve!"
Ljudi se počeše razmicati, a on se probija i tuli. Jedom rukom gura fotoaparat za leđa, a drugom pravi prolaz.
"Pustite oca žrtve, auuu, jadan ja!", vikao je i dalje.
Uočavao je na ljudskim licima silno sažaljenje, čak i zaprepaštenost.
"Naivčine", pomisli, "još samo malo i probit ću se".
Nadođe mu misao o vlastitoj kreativnosti i snalažljivosti kojom se uvijek ponosio.
Ispuni ga ta misao nekom nutarnjom toplinom.
"Smilujte se ocu žrtve!", zatuli zadnji put, rezmakne preostalih nekoliko ljudi, i stupi u sredinu.
Na podu, pred njim, napola pod autom, koji ga je udario, ležao je magarac i gledao ga mrtvim izbuljenim očima.

-------------x-------------
"Ne povijaj se sa svakim vjetrom i ne idi po svakoj stazi. Budi postojan u nazorima svojim i neka je jedna tvoja riječ. I slava i sramota dolaze od riječi, i jezik je čovjekov propast njegova. Ne budi klevetnik i jezikom svojim ne postavljaj zamke, jer kao što lupeža čeka sramota, tako podlaca očekuje teška osuda."
-------------x-------------


LJEKOVITA VODA

K svetom Vinku Fererskome došla je neka žena. Gorko se tužila na svoga muža da je grub i mrzovoljan i da ona više nije u stanju s njim izdržati. Sveti Vinko bi stvarno trebao imati nešto po čemu bi se ponovo vratio mir u njezinu kuću.
"Pođi u naš samostan", rekao joj je svetac, "i kaži bratu na vratima da ti dade nešto vode iz samostanskog bunara. Kad tvoj muž dođe kući, uzmi gutljaj te vode, ali je pažljivo zadrži u ustima. Tada ćeš doživjeti veliko čudo!"
Žena je vjerno učinila što joj je Božji čovjek rekao. Kad joj se muž vratio kući, ponovno je počeo pokazivati zlovolju i nestrpljenje prema ženi. A ona brzo uzme jedan gutljaj te tajnovite vode i stisne usta da bi mogla vodu zadržati. I stvarno! Muž je uskoro posve zašutio pa je tog dana oluja u kući izbjegnuta.
Žena je redovito iskušavala ljekovitost vode i svaki put se dogodilo čudo s jednakim uspjehom! Od tada je njezin muž postao kao preobražen, ponovno je s njom ljubazno razgovarao i čak hvalio njezinu blagost i strpljivost.
I žena, presretna zbog obraćenja i promjene svoga muža, požuri svecu da ga izvjesti o uspjehu njegova lijeka. Sveti Vinko joj je sa smiješkom rastumačio da je moć lijeka, u ovom slučaju, bila u tome što drži njezina usta zatvorenima.
Još i danas postoji u Španjolskoj poslovica: "Pij vodu svetog Vinka." Možda bi bilo dobro da i mi od vremena do vremena uzmemo gutljaj te vode.

-------------x-------------
U biti, glavna poruka priče nije o odnosu muškarca i žene, već da treba znati kada je u životu dobro uzeti gutljaj vode svetoga Vinka. Nije to samo u obiteljskim odnosima. Jer onaj tko nauči kada šutjeti, a kada govoriti, mudar je čovjek.
-------------x-------------
 

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Избери...

Избери ја љубовта, наместо омразата.
Избери ја насмевката, наместо солзите.
Избери го создавањето, наместо уништувањето.
Избери ја истрајноста, наместо откажувањето.
Избери фалење, наместо озборување.
Избери да ги видиш раните....наместо да рануваш.
Избери да даваш, наместо да крадеш.
Избери го дејствувањето, наместо колебањето.
Избери го развојот, наместо трулоста.
Избери ја молитвата, наместо клетвата.
Избери го животот, наместо смртта.
 

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Лекција
Оној кој те излажал-ти ја покажал вредноста на вистината.
Оној кој те изневерил-те научил дека сите луѓе не се исти.
Оној кој ги исмевал твоите цели-те направил поамбициозен.
Оној кој не ти верувал-ти дал сила да победиш.
Оној кој те повредил-ти помогнал да ја откриеш твојата издржливост.
Оној кој те заборавил-ти помогнал во осаменоста да пронајдеш сила.
Сите оние кои ти се правеле пријатели,заблагодари им се,затоа што те научиле дека еден пријател не прави вака.

Среќа, радост, убавина...
Еден ден децата видоа еден старец како оди по улицата со голема корпа на рамената. Корпата беше преполна со ѕвезди.
Од време на време старецот земаше по еден грст од корпата и замавнуваше како да сее. Тогаш мноштво на светликави ѕвездички затреперувааа околу него како мали жарчиња на ветер.

- Што правиш? - го запрашаа радознало децата.

- Сејам среќа! - одговори старецот и мирно продолжи да си ја работи работата додека низ прстите му се сјаеја прекрасните ѕвездички кои ги гледаа веселите деца низ топли треперливи бои како оние на виножитото.

Опиени од оваа убавина децата веднаш потрчаа да ја фатат среќата, но залудно. И тие најбрзите и најснаодливите останаа со празни раце.

- Залудно е тоа што сакате да го направите - се потсмевна таинствено старецот - така никогаш нема да ја фатите.

- Зошто? - запрашаа зачудените деца.

Насмевнуваќи се, старецот тивко им рече:

- Дури откако ќе научите да сеете РАДОСТ и УБАВИНА околу себе, ќе бидете повикани на жетва на среќата. Онај кој граби за себе, никогаш нема да ја фати среќата.

СРЕЌАТА СЕ ЗЕМА СО РАШИРЕНИ РАЦЕ.
 
Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Дозволуваш луѓето да потенцираат со прст на тебе, и да кажат дека не вредиш.
Тогаш бараш некој за да го обвиниш... некоја голема сенка.

Дозволи ми да ти кажам нешто што веќе го знаеш
Целиот свет не е како во бајките, со виножита и ведри дни... Без разлика колку мислиш дека си силен, ќе те симне на коленици и ќе те држи вечно, ако му дозволиш
Јас, ти... никој на светот неможе да те удри толку силно колку што може животот.
Но, работата не е колку силно ќе удриш, туку колку силно ќе бидеш удрен, и ќе продолжиш понатаму!
Тоа е начинот на кој се победува!
Ако мислиш дека си вреден за нешто, тогаш направи го, земи го... но мораш да бидеш спремен на ударите кои ќе ти бидат зададени.
Но не да кривиш некој друг, за твоите грешки. Кукавиците го прават тоа, а ти не си еден од нив!
 

Kajgana Shop

На врв Bottom