Катче за инспирација - мудри/поучни/мотивирачки текстови

Член од
18 ноември 2007
Мислења
609
Поени од реакции
41
Не можат да ти застанат на твојот пат на искрени постапкии на твоето напредување кон него и не треба да те поколебаат во твојата склоност кон исправно размислување.И за едното и за другото остани непоколеблив,доследен на своите судови и на својата милост кон оние кои се обидуваат да те спречат или на некој начин да го предизвикаат твојот гнев. Ако им се лутиш, ја покажуваш својата слабост, слично на она кога престануваш да дејствуваш и кога се предаваш на своите цели плашејќи се од нив. Двајцата се кукавици, едниот бидејќи отстапил а другиот бидејќи се одвоил од оној со кој е приридно поврзан.

Член од
15 септември 2009
Мислења
8
Поени од реакции
0
e da kako so veli nekoj beskorisen zivot...i jas velam taka no ne e sekogas taka koga ke mi se slu4i nesto loso vo zivotot sekogas si velam zosto pa jas bas sam se rodil na ovaa planeta no nekogas tolku mi e ubavo za nekoj stvari sto ne mozat da se vratat nikogas vo zivotot...
zatoa zivej kako sto sakas i moses bidejki zivotot e eden i edinstven,
zivej go sekoj nov den kako da ti e posleden i ne misli vo idninata sto sakas bidejki nikogas nema da bide kako sto si zamislil :wink:

Член од
18 ноември 2007
Мислења
609
Поени од реакции
41
Ако децата живеат со критика
учат да осудуваат
Ако децата живеат со непријателства,
учат да се тепаат.
Ако децата живеат со страв,
учат да бидат загрижени.
Ако децата живеат со сожалување,
учат да се сожалуваат себеси.
Ако децата живеат со исмевање ,
учат да бидат срамежливи.
Ако децата живеат со љубомора,
учат што е завист
Ако децата живеат со срам,
учат да се чувствуваат виновни.
Ако децата живеат со толеранција ,
учат да бидат трпеливи.
Ако децата живеат со охрабрување,
учат да бидат доверливи.
Ако децата живеат со благодарност,
учат да бидат благодарни.
Ако децата живеат со одобрување,
учат да се сакаат себеси.
Ако децата живеат соприфажање ,
учат да пронајдат љубов во светот.
Ако децата живеат со подарување ,
учат да бидат широкогради.
Ако децата живеат со вистинољубие и чест ,
учат што е вистина и праведност.
Ако децата живеат во сигурност,
учат да си веруваат себеси и на тие околу себе.
Ако децата живеат со пријателство,
учат дека светот е убаво место за живеење.
Ако децата живеат со искреност,
учат да живеат мирно.
КАКО ЖИВЕАТ ВАШИТЕ ДЕЦА ?
Дороти Нолм

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Еден слаб старец живеел со неговиот син, снаа и четири-годишен внук. Рацете на стариот човек трепереле, видот му бил матен и не можел убаво да се движи. Целата фамилија јадела заедно, на истата маса. Но, старецот не можел да јаде како што треба. Грашок се тркалал од неговата лажица на подот, а млеко му капело на чаршавот. Цинот и снаата се нервирале поради нередот. "Мораме да направиме нешто во врска со стариот", рекол синот. "Доста ми е од неговото истурено млеко, гласно јадење и храна на подот". Така мажот и жената му наместиле посебна мала маса во аголот од собата и дедото јадел сам, додека остатокот од фамилијата уживале во вечерата заедно.

Бидејќи дедото скршил чинија или две, синот му направил дрвена чинија. Кога фамилијата гледала накај дедото, понекогаш можеле да забележат солзи во неговите очи дури јадел сам. Сепак, единствените зборови кои парот ги имал за него биле острите прекори кога истурал храна.

Четиригодишното дете го гледало сето ова молчејќи. Една ноќ, пред да вечераат, таткото го забележал неговиот син како игра на подот со дрвени парчиња. Го прашал детето мило: "Што правиш?". Исто така мило, детето му одговорило: "Ах, правам мала чинија за тебе и мама, за да јадете кога јас ќе пораснам.". Се насмевнал и продолжил да се занимава со дрвото.

Неговите зборови многу го погодиле парот. Таа вечер, мажот го фатил дедото за рака и му помогнал да дојде до фамилијарната маса. Во остатокот од неговиот живот тој го јадел секој оброк со фамилијата. И поради некоја причина, ниту мажот, ниту жената веќе не изгледало дека се грижат кога ќе му падне лажица, или кога ќе го извалкал чаршавот.

Децата се исклучително перцептивни. Мудрите родители сфаќаат дека секој ден градат темели за иднината на нивните деца.

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Парадоксот на нашето време низ историјата е да имаме поголеми згради,а пократки живци, широки патишта, а краток поглед.Трошиме повеќе,а имаме помалку,купуваме повеќе,но уживаме помалку.Имаме поголеми куќи,а помали семејства,повеќе погодности,но помалку време.

Имаме повеќе дипломи,но помалку разум.Повеќе знаење,а помалку расудување,повеќе стручни лица,а повеќе проблеми,напредна медицина,но помалку здравје.Трошиме премногу пари,но се помалку се смееме.

Го зголемивме нашето богатство,но ни се намалија човечките вредности.Зборуваме премногу,сакаме премалку и мразиме пречесто.Научивме како да преживуваме,но не и како да живееме.Додадовме години во животот.но не и живот во годините.Стигнавме се до месечината и назад,но имаме потешкотија да поминеме преку улица и да го запознаеме новиот сосед.

Направивме многу големи работи, но не и подобри.Го исчистивме воздухот,но ја загадивме душата.Пишуваме повеќе,но учиме помалку.Планираме повеќе,а постигнуваме помалку.Научивме да брзаме,но не и да чекаме.Правиме повеќе компјутери кои содржат повеќе информации, а ние комуницираме се помалку.

Ова се времиња на брза исхрана и споро варење,големи луѓе,а ситни карактери,брзо заработување,но плиток однос.Ова се денови на луксузни куќи,но уништени домови.

Запаметете,поминувајте повеќе време со луѓето кои ги сакате,затоа што тие нема да бидат засекогаш тука.Кажете некој убав збор на онаа особа која ве гледа со стравопочит,затоа што таа мала особа наскоро ќе порасне и ќе замине.

Сетете се да дадете топла прегратка на оние околу вас,затоа што тоа е единствено богатсво кое можете да го дадете со своето срце,а не чини ни денар.Бакнежот и прегратката ќе ја намалат болката која доаѓа длабоко од вас.Сетете се да кажете:ТЕ САКАМ,на вашиот партнер и луѓето кои ви значат,но доколку тоа искрено го мислите.

Одвојте време за љубов,разговор и имајте време да ги поделите убавите мисли со другите.

Lanna

Taller, Stronger, Better
Член од
30 септември 2008
Мислења
550
Поени од реакции
165
Разговор со Господ

"Значи ти сакаш да разговараш со мене" -ме праша Господ.
Реков - "Да, ако имаш време".
"Моето време е Вечност" - ми одговори. "Прашај ме што сакaш, ќе се потрудам да ти одговорам".

"Што најмногу те изненадува кај луѓето?"

"Тоа што детството им е досадно, брзаат да пораснат, а потоа повторно сакаат да бидат деца.
Што го трошат здравјето за да стекнат пари, а потоа ги трошат парите за да си го вратат здравјето.
Што толку многу размислуваат за иднината, што ја забораваат сегашноста, а со тоа не живеат ниту во едната, ниту во другата.
Што живеат како да нема никогаш да умрат и на крајот умираат како никогаш да не живееле"

Потоа го прашав:
"Како родител кои животни поуки би сакал твоите деца да ги запамтат?"

Со насмевка ми одговори:

"Да научат дека никого неможат да присилат да ги сака. Можат само да сакаат.
Да научат дека не е важно материјалното што ќе го стекнат,туку суштинското какви ќе бидат во животот.
Да научат дека не е убаво да се споредуваат со никого,туку да бидат свои.
Да научат дека не е богат оној кој најмногу има,туку оној на кој најмалку му треба.
Да научат дека се потребни секунди за да нанесат болка на саканата особа, а треба да поминат години за да се излечи болката.
Да научат да простуваат ... За да можат сами на себе да си простат.
Да спознаат дека има личности кои секогаш нежно ќе ги сакаат,но тоа не можат да го кажат ниту покажат.
Да научат дека со пари може да се купи се освен среќа и љубов.
Да научат дека две особи може да гледаат во иста работа,а да ја видат различно.
Да научат дека вистински пријател е оној кој знае се за нив... а сепак ги сака.
Да научат дека не е доволно само да им простат другите,туку да си простат и сами на себе.

Луѓето ќе заборават што си рекол.
Луѓето ќе заборават што си направил.
Но никогаш нема да заборават какви чувства во нив си разбудил.
"

А

Антоние

Гостин
Еднаш некој брамин купил коза и ја носел дома. Тројца крадци го здогледале и посакале да му ја грабнат козата. Но браминот бил силен и да украдеш нешто од него не е лесна работа, па затоа пробале да го измамат, со малку дипломатија.

Еден тргнал накај него и му рекол: “Одлична зделка, колку плати за кучево ?” На што браминот одговорил “Куче! Да не си слеп? Или само луд? Ова е коза! Ја купив од пазарот. Платив педесет рупии за нејзе.”

Крадецот одговорил, “Тоа зависи од тебе, но сепак ... Брате, на мене тоа ми изгледа како куче. Можеби е некое недоразбирање?”

Браминот си продолжил по патот, прашувајќи се што човек беше тоа! Но сепак си опипа нозете на козата само колку да провери, мислејќи си во себе, “Коза е.” Уште еден член од бандата го чекаше покрај патот.

Му довикна на браминот “Колку убаво куче носиш брамину!”

Овој пат браминот немаше храброст да инсистира дека не е куче: кој знае можеби е сепак куче – двајца луѓе неможат да грешат. Сепак тој рече,
“Не не, не е куче.” Но тој беше послаб сега. Го рече тоа но темелите внатре му беа растресени. Тој продолжи “НЕ, ова е коза.”

Човекот одговори: “Ова е коза? Го нарекуваш ова коза? Тогаш почитуван брамину, дефиницијата за коза треба да биде променета! Ако го нарекуваш ова коза, тогаш како ќе наречеш едно куче? Но сепак тоа зависи од тебе. Ти си учен и образуван човек; веројатно ако викаш дека е куче – куче останува. Ништо не се менува нарекувајќи го коза.”

Човекот си отиде. Браминот ја спушти козата и ја погледна: тоа беше дефинитивно коза... коза како секоја друга коза. Си ги изми и си ги протри очите од чешма близу до патот. Си го слушаше сопственото соседство: ако луѓето видат брамин да носи куче преку раменици тоа ќе биде удар на богослужението на храмот и на стипендиите. Луѓето плаќаа за за неговото молење – тие ќе прекинат да плаќаат, ќе мислат дека е луд ...Повторно темелно го испита животното, осигурувајќи се дека е коза, Но што беше со тие двајцата претходно?

Ја фрли козата преку рамо и продолжи да оди по патот, но сега се движеше малку нервозно. Што ако некој друг го види? Потоа го сретна и третиот бандит пред влезот во населбата. Тој извика, “Какво убаво куче! Откаде го зема? И јас сакам да си земам куче веќе подолго време.”

Браминот рече, “Пријателе, еве земи го! Ако сакаш куче, земи го. Навистина е куче. Еден пријател ми го даде, те молам ослободи ме од него.” И потоа отрча дома пред некој да дознае дека купил куче.

На овој начин живее човекот. Станува тоа во што верува. И постојат многу невистини и измамници насекаде – те водат да веруваш во секакви работи. Сите тие си имаат свои мотиви. Свештеникот сака да те убеди дека си грешник, затоа што ако не си грешник, како ќе продолжи да се моли за тебе? Во негов интерес е коза да биде земена за куче.

Lanna

Taller, Stronger, Better
Член од
30 септември 2008
Мислења
550
Поени од реакции
165
Верувам...

Верувам...
дека нашето потекло и околностите може да влијаеле на тоа кои сме, но сами сме одговорни за тоа што сме станале.

Верувам...
дека без оглед колку добар пријател е некој - тој повремено ќе те повредува и мора да му простиш за истото.

Верувам...
дека само затоа што некој не те сака на начин на кој ти сакаш да те сака, не значи дека не те сака со цело свое срце.

Верувам...
дека вистинското пријателство продолжува да расте дури и на големи далечини. Истото важи за вистинската љубов.

Верувам...
дека ми е потребно долго време да станам личноста што сакам да бидам.

Верувам...
дека можеш да продолжиш да одиш уште многу, многу подалеку откако ќе речеш - не можам.

Верувам...
дека сме одговорни за тоа што го правиме, независно како се чувствуваме.

Верувам...
дека или го контролираш однесувањето или тоа те контролира тебе.

Верувам...
дека херои се луѓето кои го прават тоа што треба да се направи кога истото треба да се направи, независно од последиците.

Верувам...
дека мојот најдобар пријател и јас можеме да правиме било што или ништо, а сепак да си поминеме најубаво.

Верувам...
дека понекогаш луѓето кои очекуваш да те докрајчат кога си долу, се оние кои ти помагаат да се издигнеш.

Верувам...
дека понекогаш, кога сум лут имам право да сум лут, но тоа не ми дава за право да бидам суров.

Верувам...
дека не е секогаш доволно да ти простат другите. Некогаш треба да научиш да си простиш и себеси.

Верувам...
дека без оглед колку лошо е скршено твоето срце, светото не застанува заради твојата жалост.

Верувам...
дека само затоа што две личности се караат, не значи дека не се сакаат. И само затоа што не се караат, не значи дека се сакаат.

Верувам...
дека не треба да бидеш многу упорен да дознаеш тајна. Може да ти го промени животот засекогаш

Верувам...
дека животот може да ни се смени за само неколку часови од луѓе кои не не ни познаваат.

Верувам...
дека луѓето за кои се грижиш најмногу во животот, прерано ти се одземени.

Верувам...
дека дури и кога мислиш дека немаш ништо повеќе да дадеш, кога ќе те побара пријател ќе најдеш сила да помогнеш.

Верувам...
дека признанијата закачени за ѕидот не те прават нормално човечко суштество.

Верувам...
дека зрелоста има повеќе врска со видовите искуства што си ги имал и што си научил од нив, а помалку со тоа колку родендени си прославил.

Верувам...
дека треба секогаш да ги оставаш саканите луѓе со нежни зборови. Може да ги гледаш за последен пат...

Член од
13 август 2008
Мислења
1.145
Поени од реакции
893
Една Девојка чекала авион во чекалната на еден голем аеродром.Бидејќи требала подолго време да чека одлучила да си купи книга за побрзо да и помине времето.
Со книгата си купила и едно пакетче кекс.
Седнала во ВИП чекалната со намера никој да не ја вознемирува....
Крај неа од едната страна била столицата со кексот а од другата еден Господин кој си читал весник...
Кога она почнала да зема од кексот и Господинот до неа земал едно.Она се шокирала,ништо не рекла и си продолжила да ја чита книгата..Во себе си помислила..
"ма види го ти него...да имам само малку храброст во мене...досега би го удрила...."
Секојпат она кога ќе си земала од кексот,човекот покрај неа без никаков срам и он си зимал по еден...
Продолжиле така се додека не останал само уште еден кекс....И тогаш девојката помислила во себе...
Баш ме интересира што ќе направи сега!!!
Човекот го земал последниот кекс и го поделил на две...
Ова е навистина премногу,помисли девојката...шокирана си ги зеде своите работи,ранецот,книгата и торбата и отиде на излезот на чекалната...

Кога се почуствува малку подобро,кога и помина лутината седна на друго место каде што нема никој,за да не се повтори пак некоја незгодна ситуација...Ја затвори книгата и ја отвори торбата за да ја стави внатре...во тој момент,го здогледа пакетчето кекс неотворено...
...Се почуствува како крадец и дури тогаш свати да е кексот,исто како нејзиниот бил на Господинот до неа...али без шокови,нервози,препотенција го подели и последното парче кекс со неа...тотално спротивно од нејзините мисли,кои и биле навредени и односот и чувствата...

Колку пати во животот сме или ќе изедеме туѓ кекс...
а тоа не сме приметиле или никогаш нема да дознаеме?

Член од
18 ноември 2007
Мислења
609
Поени од реакции
41
ПОДАРОК
На едно седиште седел стар, исушен човек со цвеќиња во рацете. Наспроти него седела млада девојка која одвреме навреме погледнувала кон цвеќињата. Дошло време старецот да се симне,ненадејно ги подал цвеќињата во скутот на девојката. Гледам дека ти се допаѓаат и рекол и мислам дека женами би сакала да ги добиеш. Ќе и кажам дека сум ти ги дал. Девојката го зела цвеќето, а потоа гледала како старецот се симнува од автобусот и оди кон портата на мали гробишта.

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Барав...

Барав сила.....и Бог ми даде тешкотии кои ме направија посилен.
Барав мудрост...и Бог ми даде проблеми кои требаше да ги решам.
Барав богатство...и Бог ми даде мозок и тело да можам да работам.
Барав храброст...и Бог ми даде препреки кои требаше да ги совладам.
Барав љубов...и Бог ми даде луѓе на кои требаше да им помогнам.
Барав услуги....и Бог ми даде можности.

"Не добив ништо од она што барав......но добив се што ми треба"

Затоа живеј го животот без страв,соочи се со препреките и знај дека сите можеш да ги совладаш.

Кажи порано

Тој бил силен човек со одлучни движења.Таа била нежна и чувствителна.Се земале.Тој се трудел ништо да не недостасува, а таа се грижела за децата и куќата.Децата пораснале, се омажиле/ожениле и тргнале по својот животен пат...вообичаена приказна.Кога се се' средило, жената ја обземала некоја тага и почнала да слабее и пропаѓа.Бидејќи не можела да јаде, паднала во болничка постела.За нејзиното здравје се грижеле познати специјалисти, но не можеле да најдат точна дијагноза.Нејзиниот маж бил премногу загрижен за неа.Еден од лекарите го повикал и му рекол:"Јас мисалм дека вашата сопруга едноставно нема желба за живот".Мажот ништо не одговорил,само седнал покрај сопругата и ја фатил за рака.Ја погледнал и со длабок глас рекол:
-Ти нема да умреш!
-Зошто?..Прашала таа
-Затоа што си ми потребна!
-А зошто тоа порано не ми го кажа?Прашала жената...

Немој никогаш да чекаш да дојде утре за на некому да му кажеш дека го сакаш.Кажи го тоа веднаш.Никогаш никој не се заморил слушајќи ја саканата особа како и повторува дека ја сака.Не гледај на часовник,земи го телефонот и кажи:"Јас сум,сакам да ти кажам дека те сакам".

Стисни ја раката на личноста која ја сакаш и кажи:"Ми требаш!!!Те сакам,те сакам,те сакам..."
Љубовта е живот.По земјата се движат и живи и мртви,но се разликуваат по љубовта.

Член од
17 јули 2008
Мислења
544
Поени од реакции
18
Еднаш некој брамин купил коза и ја носел дома. Тројца крадци го здогледале и посакале да му ја грабнат козата. Но браминот бил силен и да украдеш нешто од него не е лесна работа, па затоа пробале да го измамат, со малку дипломатија.

Еден тргнал накај него и му рекол: “Одлична зделка, колку плати за кучево ?” На што браминот одговорил “Куче! Да не си слеп? Или само луд? Ова е коза! Ја купив од пазарот. Платив педесет рупии за нејзе.”

Крадецот одговорил, “Тоа зависи од тебе, но сепак ... Брате, на мене тоа ми изгледа како куче. Можеби е некое недоразбирање?”

Браминот си продолжил по патот, прашувајќи се што човек беше тоа! Но сепак си опипа нозете на козата само колку да провери, мислејќи си во себе, “Коза е.” Уште еден член од бандата го чекаше покрај патот.

Му довикна на браминот “Колку убаво куче носиш брамину!”

Овој пат браминот немаше храброст да инсистира дека не е куче: кој знае можеби е сепак куче – двајца луѓе неможат да грешат. Сепак тој рече,
“Не не, не е куче.” Но тој беше послаб сега. Го рече тоа но темелите внатре му беа растресени. Тој продолжи “НЕ, ова е коза.”

Човекот одговори: “Ова е коза? Го нарекуваш ова коза? Тогаш почитуван брамину, дефиницијата за коза треба да биде променета! Ако го нарекуваш ова коза, тогаш како ќе наречеш едно куче? Но сепак тоа зависи од тебе. Ти си учен и образуван човек; веројатно ако викаш дека е куче – куче останува. Ништо не се менува нарекувајќи го коза.”

Човекот си отиде. Браминот ја спушти козата и ја погледна: тоа беше дефинитивно коза... коза како секоја друга коза. Си ги изми и си ги протри очите од чешма близу до патот. Си го слушаше сопственото соседство: ако луѓето видат брамин да носи куче преку раменици тоа ќе биде удар на богослужението на храмот и на стипендиите. Луѓето плаќаа за за неговото молење – тие ќе прекинат да плаќаат, ќе мислат дека е луд ...Повторно темелно го испита животното, осигурувајќи се дека е коза, Но што беше со тие двајцата претходно?

Ја фрли козата преку рамо и продолжи да оди по патот, но сега се движеше малку нервозно. Што ако некој друг го види? Потоа го сретна и третиот бандит пред влезот во населбата. Тој извика, “Какво убаво куче! Откаде го зема? И јас сакам да си земам куче веќе подолго време.”

Браминот рече, “Пријателе, еве земи го! Ако сакаш куче, земи го. Навистина е куче. Еден пријател ми го даде, те молам ослободи ме од него.” И потоа отрча дома пред некој да дознае дека купил куче.

На овој начин живее човекот. Станува тоа во што верува. И постојат многу невистини и измамници насекаде – те водат да веруваш во секакви работи. Сите тие си имаат свои мотиви. Свештеникот сака да те убеди дека си грешник, затоа што ако не си грешник, како ќе продолжи да се моли за тебе? Во негов интерес е коза да биде земена за куче.
Законот на живеењето - вербата. Одличен извадок

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
“Ослободи се од ограничувањата што си дозволил да ти ги наметнат другите. Ти си безграничен. Не постои нешто што не можеш да го направиш. Не постои тага во животот која не може да се промени во спротивното.“

Кратко е, ама многу ми се допадна.

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Секој ден помисли на следново:

-Во светот сигурно постојат две особи што би умреле за тебе :wink:

-Најмалку 15 луѓе те сакаат на свој начин :je:

-Единствена причина да те мрази некој/а е затоа што би сакал/а да биде како тебе :icon_bigg

-Твојата насмевка може да донесе среќа на многумина,па дури и ако не си им драг/а :wink:

-Некому значиш се на светот :back:

-Ти си посебна/посебен и единствена/единствен :helou:

-Некој/а за кого/која не знаеш ни дека постои, те сака :vozbud:

-Кога ќе направиш и најголема грешка, сепак нешто добро ќе излезе од сето тоа :)

-Кога мислиш дека цел свет ти го свртел грбот, погледни повторно :гуш:

-Секогаш запомни ги комплиментите што си ги добил/а , а заборави ги навредите :pipi:

и ќе видиш дека животот и не е баш тежок и лош :je:
Дека си и тоа како сакан/а и ценет/а :wub:

Kajgana Shop

На врв Bottom