Карцином/Канцер/Рак

Член од
27 ноември 2009
Мислења
59
Поени од реакции
5
KAKO NASTANUVAAT KANCEROZNITE KELII, BOLESTITE I RAKOT
KOJA E LOSA ISHRANA I STO PREDIZVIKUVA TAA - 3 DEL

NASOBIRANJE NA NEPOTREBNI NEIZLACENI TOKSICNI MATERII VO ORGANIZMOT

Na ovoj stepen kolicestvoto visok na toksicni materii go nadminuva kapacitetot za negovoto isfrluvanje i visokot pocnuva da se talozi na perifernite delovi na teloto, osobeno na onie koi se vo neposreden kontakt so nadvoresniot svet.

NASOBIRANJE NA NEPOTREBNI NEIZLACENI TOKSICNI MATERII VO ORGANIZMOT - SINUSI

Sinusite se najcestoto mesto za nasobiranje na sluz. Sluzta cesto se sobira vo ovaa zona taka sto moze da se izlaci preku nosot i ocite.
Cesto, koga prasinata ili polenot ce prodrat vo nozdrite, sluzokozata reagira so obid sto pobrzo da go isfrli toj visok toksini. Takvite reakcii se poznati kako SENSKA TRESKA ili ALERGIJA a toa se vsusnost samo mehanizmi na izlacuvanje na toksicnite materii.

NASOBIRANJE NA NEPOTREBNI NEIZLACENI TOKSICNI MATERII VO ORGANIZMOT - SREDNO UVO

Ako prodolzime i ponatamu da se hranime loso nasobiranjeto na slus i masnotii ke se nasobiraat vo srednoto uvo I moze da predizvika bolka, VLOSEN SLUH, pa I GLUVOST.

NASOBIRANJE NA NEPOTREBNI NEIZLACENI TOKSICNI MATERII VO ORGANIZMOT - BELI DROBOVI

Ako prodolzime da se hranime so losa ishrana i ponatamu, vo belite drobovi cesto se nasobira visokot na toksicni materii vo razlicen oblik.
Simptomite se kaslica, prezasitenost na gradite so krv , bolki vo delot pod glasnite zici vo centarot na vratot .
Nasobiranjeto na sluz vo belite drobovi moze da se razvie vo nekoj tip na CISTA ili RAK.
Rakot na belite drobovi e posledica na nasobrana sluz od konzumuraje na losa hrana. " Kaj rakot na belite drobovi Mlekoto e problem broj 1 a cigarite se problem broj 2 "

NASOBIRANJE NA NEPOTREBNI NEIZLACENI TOKSICNI MATERII VO ORGANIZMOT - DOJKI

Nasobiranjeto na visokot na toksicni materii vo ovaa zona cesto doveduva do OTVRDNUVANJE NA DOJKITE i FORMIRANJE NA CISTI.
Visokot toksicni materii obicno se nasobira vo dojkite vo forma na sluz I nasl*gi na masni kiselini, a vo dvata slucai toa e vo vid na lepliva ili gusta tecnost.
Tije nasl*gi prerasnuvaat vo cisti na istiot nacin na koj se zamrznuva vodata , a CISTITE SE POSLEDICA na redovno konzumirnje na hrana kako sto e: sladoledot, sekerot, sokot od pomaranga, gaziranite bezalhoholni pijaloci, I drugi studeni napitoci. Ovie proizvodi RAZLADUVAAT , sto predizvikuva KRISTALIZACIJA na vskladenite nasl*gi na sluz. VO KRAEN SLUCAJ SE POJAVUVA - RAK NA DOJKA.

" Rakot na dojka se leci relativno brzo i ne e potrebna nikakva hirurska intervencija", Mickio Kushi

NASOBIRANJE NA NEPOTREBNI NEIZLACENI TOKSICNI MATERII VO ORGANIZMOT - CREVA

Vo poveketo slucai nasobiranjeto na visokot na toksini pocnuva vo dolniot del vo vid na sluzen sloj i formacii na mrsotii koi gi oblozuvaat zidovite na crevata sto cesto doveduva do PROSIRENOST NA CREVATA. Toa e povrzano so mozocni funkcii. Po dejstvo na stetna ishrana se pojavuva CIR NA ZELUDNIKOT i dokolku ne se lekuva so makrobioticki nacin na ishrana toj ke se pretvori vo poteska bolest ili vo RAK NA ZELUDNIKOT.
Ova doveduva do prekumerna tezina kaj mladite luge. Pokraj toa opaga I seksualnata mok. Poveketo preparati i sex stimulansi se na baza na produkti i od rastitelno i zivotinsko poteklo.

NASOBIRANJE NA NEPOTREBNI NEIZLACENI TOKSICNI MATERII VO ORGANIZMOT - BUBREZI

Bubrezite se mesto na cesto nasobiranje na sluz i masni kiselini zatoa sto se vo vrska so nadvoresniot svet preku mocniot meur I urinirarniot trakt .
Problemite nastanuvaat koga ovie elementi nemozat da projdat niz finata mreza na keliite vo vnatresnosta na ovie organi.
Togas bubrezite cesto nasobraat voda I stanuvaat HRONICNO NATECENI.
Bidejki toa go spreilo procesot na eliminacija, togas TECNOSTA, koja nemoze da se izlaci, najcesto se TALOZI VO NOZETE, sto doveduva do povremeno OTEKUVANJE NA NOZETE i SLABOST.
Istovremeno, licnosta vo vakva sosotojba PRETERANO SE POTI.
Ako nekoj konzumira pogolema kolicina na hrana koja e razladuva ( sladoled, seker, sok od pomaranga, gazirani bezalkoholni pijaloci ) nasl*gite od masnotii i sluz cesto ke se iskristaliziraat vo KAMENJA VO BUBREZITE. Sekerot se pretvora vo voda koga ednas ke se vnese vo organizmot. ( koga lecite rak so makrobiotika, togas vo procesot na lecenje se pojavuvaat slicni simptomi no vo obratna nasoka, kako eden vid procistuvanje na organizmot od raznite anomali )

NASOBIRANJE NA NEPOTREBNI NEIZLACENI TOKSICNI MATERII VO ORGANIZMOT - POLOVI ORGANI

Kaj mazite, prostatata e najcestoto mesto na talozenje na nasl*gi.
Posledica na toa e ZGOLEMUVANJE NA PROSTATATA, a tvrdite, masni nasl*gi ili CISTI se formiraat cesto VO PROSTATATA i OKOLU NEA.

Ovaa e edna od glavnite pricini za IMPOTENCIJATA .

Bidejki polovite organi KAJ ZENITE se vo vrska so nadvoresniot svet, visokot toksini tuka najcesto se nasobira. Toa I doveduva do formiranje na CISTI NA JAJNICITE, kako I do BLOKADA NA JAJCEVODITE.
Vo poveketo slucai sluznicniot sloj ili masnotiite na jajnicite ili jajcevodite go sprecuvaat proodot na jajce-kletkite I spermatozoidite –TOA GO SPRECUVA ZACNUVANJETO - ZENITE NEMOZAT DA ZABREMENAT PORADI TOA.

Znaeme da od sueverie lugeto kolat zivotni za da zabremenat nerotkite zeni, pa se primenuva i IN VITRO koe e stetno i neprirodno za deteto. BLIZNACI. Raganje dve ili poveke deca odednas e neprirodno za coveckiot vid a toa e povrzano so nacinot na ishrana a rizikot za raganje poveke deca se zgolemuva so metodata IN VITRO a vistinski bioloski tatko e samo daritelot na sperma ako nilo toa problem za dobivanje dete. Preku makrobioticki nacin na ishrana se podobruva kvalitetot na krvta od koj ZAVISI KVALITEOT NA SPERMATA.


KAKO NASTANUVAAT KANCEROZNITE KELII, BOLESTITE I RAKOT
KOJA E LOSA ISHRANA I STO PREDIZVIKUVA TAA - 4 DEL

Ne menuvajci go losiot nacin na ishrana – neizbezno vleguvame vo slednata faza – VSKLADIRANJE na nepotrebni neizlaceni toksini vo organizmot.

NASOBIRANJE NA NEPOTREBNI NEIZLACENI TOKSICNI MATERII VO ORGANIZMOT - VSKLADIRANJE

Vo ovaa faza visokot na neprerabotenite neizlaceni toksicni materii koi se manifestiraat vo razlicni oblici i se talozi vo VNATRESNITE ORGANI i OKOLU NIV a toa doveduva do nivno NEPRAVILNO FUNKCIONIRANJE.

Kaj CIRKULATORNIOT SISTEM visokot toksini cesto se nasobira vo srceto I okolu nego, kako I vo srcevoto tkivo. Sobiranjeto e mozno kako vo arteriite taka I okolu niv.
Ovie formacii od masnotii go poprecuvaat pravilnoto rabotenje na SRCETO i go sprecuvaat nepreceniot protok na krvta niz ARTERIITE, a krajniot rezultat e SRCEV UDAR. Pri autopsija moze da se vidi da srceto bukvalno e skuvano ili ' eksplodiralo

GLAVNATA PRICINA na ovoj problem e hranata koja sodrzi golemi kolicini na TVRDI ZASITENI MASTI, osobeno od produktite od zivotinsko poteklo .
Mnogumina se svesni za TESNATA VRSKA koja postoi pomegu - jadenjeto zasiteni masnotii, holesterolot I kardiovaskularnite zaboluvanja - no cesto gi promasuvaat posledicite na jadenjeto RAFINIRAN SEKER i MLECNITE PROIZVODI koi mnogu doprinesuvaat vo razvojot na ova zaboluvanje.


Nasobranite formacii na masti vo srceto obicno ne se rasporeduvaat ramnomerno. Taka na primer, ednata strana na srceto sodrzi poveke masti od drugata strana pa ovaa poremetena ramnoteza doveduva do POREMETUVANJE NA SRCEVIOT RITAM.

Ako talozenjeto na visokot toksini prodolzuva, DISENJETO STANUVA OTEZNATO i bidejki vo belite drobovi obicno se nasobira sluz, a masnite formacii vo srceto, togas prilicno e oteznata sposobnosta na belite drobovi da go apsorbira kislorodot a da go otpusta jagleniot-dijoksid.
Prisutnosta na nasl*gi na tvrdi masnotii vo i okolu srceto predizvikuva razni poremetuvanja na srceto – NEPRAVILNOSTA NA SRCEVIOT RITAM PREDIZVIKUVA - SUM VO SRCETO.

Masnotiiite od zivotinsko poteklo zaedno so drugata stetna hrana i stetni naviki predizvikuva i MOZOCEN UDAR.

BUBULICITE na liceto se posledica na masni nasl*gi vo srceto a I drugite nedostatoci na kozata; ako se pojavat bubulici na desna strana od lice, toa znaci deka desnata strana na srceto e poveke optovarena so nasnotii.

Hronicnoto vlosuvanje na kvalitetot na krvta i limfnata tecnost goveduva do site vidovi kancerozni zaboluvanja !!!

Ako krvotokot e optereten so masnotii I sluz, toj visok na toksini zapocnuva da se nasobira vo organite.
Bidejki obicno se NAJZAGROZENI BELITE DROBOVI i BUBREZITE - kade najveke se sobira masnotiite i sluzta - nivnata funkcija na filtriranje i procistuvanje stanuva pomalku efikasna.
Vakvata situacija ponatamu go VLOSUVA KVALITETOT NA KRVTA, a vlijae i na LIMFNIOT SISTEM. Operaciite kako sto e VADENJETO KRAJNICI, isto taka doprinesuvaat na vlosuvanjeto na organite na limfniot sistem, zatoa sto tie ja namaluvaat sposobnosta na ovoj sistem da se procistuva. Takvite operacii eventualno predizvikuvaat cesto OTEKUVANJE i VOSPALENIE n LIMFNITE ZLEZDI - predizvikuvajki - HRONICNO VLOSUVANJE NA KRVNATA SLIKA..

Koga CRVENITE KRVNI ZRNCA ke pocnat da ja gubat sposobnosta za trasnformacija vo normalni kelii na teloto – tie pocnuvaat da sozdavaat DEGENERATIVNI odnosno - KANCEROZEN TIP NA KELII !
Losata funkcionalna sposobnost na crevata moze isto taka da doprinese na vlosuvanjeto na kvalitetot na krvta, zatoa sto KRVNITE ZRNCA i PLAZMATA se sozdavaat vo golem del
vo TENKOTO CREVO. Vo mnogu slucai, crevnite resicki na tenkoto crevo se oblozeni so masnotija i sluz i sredinata vo crevata e cesto - kisela. Se razbira -
ZDRAVA KRV NE SE SOZDAVA VO VAKVA SREDINA ! ! !

ISHRANATA I PRICINATA ZA POJAVA NA RAK

Rakot nastanuva pri hronicnoto vlosuvanje na krvta I limfnata tecnost.

Ako svatime deka rakot e POSLEDICA na opstoto vlosuvanje na celokupniot organizam – podobro ke go razbereme obidot na organizmot kancerogenite kelii da gi koncentrira na odredeno mesto za da se spreci TRUENJETO NA CELOKUPNIOT ORGANIZAM. Lokacijata na vakvata koncentracja na kanceroznite kelii zavisi od vidot na HRANATA koja e VO PRV RED odgovorna za sozdavanjeto na kanceroznite kelii.

Voglavno postojat DVA VIDA NA KANCERI koi mozeme da gi klasificirame SPORED PRICINITELOT.

PRVIOT VID na rak se sozdava kako POSLEDICA na konzumiranje na hrana kako sto - se jajcata, mesoto, ribite i vodnite zivotni i bilo kakva hrana od zivotinsko poteklo kako I nekoi vidovi na mlecni proizvodi.

VTORIOT VID na rak e PREDIZVIKAN so preteran redoven vnes na hrana kako sto se - vestacki i gazirani bezalkoholni pijaloci, seker, ( sekoja hrana sto sodrzi rafiniran seker ) mleko, juzno ovosje, stimulanti, hemikalii I prerabotki od rafinirano brasno I zita I zacini. :smir:
 
Член од
27 ноември 2009
Мислења
59
Поени од реакции
5

TIP NA ISHRANA I TIP NA RAK
__________________________
odreden vid na rak e povrzan so odren vid na kancerozna hrana

-Hranata kako - sekerot, natrium glutaminatot, beliot glaziran oriz , beloto brasno, medot, mlekoto, ovosniot sok, saharinot i slicna hrana se predizvikuvaci na :

Rak na zeludnikot
Rak na jednakot
Rak na debeloto crevo
Rak na “colon ascedens”
Rak na prostatata

-Hranata kako – mesoto jajacata,mlecnite proizvodi (sirenje, kaskaval sl.), ribata i sekakva hrana od zivotinsko poteklo predizvikuvaat :

Rak na zeludnikot (na pilorusot I na duodenumot)
Rak na debelo crevo (na rektumot / cmarnoto crevo )
Rak na crniot drob
Rak na slezinata
Rak na pankreasot
Tumori I vidovi na rak na mozokot

-Kombinacjata na dvata vida na hrana, nivnoto preterano i redovno konzumiranje predizvikuvaat :

Rak na debeloto crevo - na “colon transversum” i na “kolon descendens”
Rak na matkata
Rak na dojkata
Rak na prostatata
Rak na kozhata
Predkancerozni sostojbi, zaboluvanja – psorijaza I ekcem, kako i beli I crni pegi koi izbivaat na kozata.

SITE OVIE SOSTOJBI MOZE DA SE SPRECAT ILI LECAT ILI DA SE PRODOLZI ZIVOTOT NA VEKE BOLNITE SO MAKROBIOTICKATA RASTITELNA VISOKOKVALITETNA ISHRANA.

podetalno videte vo
" PRIRODNO LECENJE MAKROBIOTIKOM "
" ISHRANOM PROTIV RAKA " na Michio Kushi

Crniot drob na polarnata mecka e otroven zatoa sto sodrzi premnogu vitaminot C.
Denot nikogas ne treba da se pocnuva so ovosen sok, med, seker ili ovosje
Ishrana ili dieta so ovosje i zelencuk predizvikuva bolesti i rak.
Vo sredniot vek sekerot se smetal za luxus i cinel za 10 pati poskap od mlekoto

POSLEDICA na ishrana od dvete kategorii stetna hrana se - alkoholizmot, nikotinizmot, sexualnite poremetuvanja kako sto se zoofilijata, nimfomanijata i nemoznosta da se dozivuva totalen orgazam kaj zenite i drugi patoloski pojavi. Zenite pijat kontraceptivni piluli ili abortiraat i toa ne e zenski problem tuku maski; mazot ja zabremenuva zenata zatoa sto nema kontrola nad svojata ejakulacija a zenata i ne moze da ja ima i ne treba; taa treba samo da uziva. Kondomite doprinesuvaat kon rak na matkata.

Dijalog na tv so skientolog; "Skientologija e bogata organizacija." "Celiot toj kapital na scientolozi farmacevtska industrija se zarabotuva za samo 6 dena!"

Vo apoteki vo 18 vek mozelo da se kupi iscupano srce na lav zasto bilo rasireno sueverie deka toj sto ke go izede ke bide hrabar kako lav...i glupav covek !

Poimot 'makrobiotika' go koristele Hipokrat, Galen, Avicena i drugi.

STRUCEN TIM NA MAKROBIOTICKI INSTRUKTORI OD MAKROBIOTICKI INSTITUTI BI GI IZLECILE DECATA BOLNI OD RAK, so soglasnost na roditelite.Toa bi trebalo da se odviva vo cisti ekoloski sredini kao sto se planinski predeli a ne vo urbana sredina kade vozduhot i vodata se zagadeni. Nekoi deca imaat rak i umiraat od toa dodeka nivnite roditeli nemaat takov problem seuste.

Od 1971 do 1990, w.h.o. potrosile 50.000.000.000 $ za pronaoganje na rakot. Od testovi na zivotni za taa cel proizleze virusot na SIDATA. Michio Kushi i 'negovata' makrobiotika go sprecuva i leci rakot i go jakne imunitetot na zabolenite od 'sida'.

Produktite od navedenite 2ve grupi se glavni priciniteli na dijabetes, cerebralna paraliza,visok pritsok, leukemija,bosteoporoza i na pojavat na mnogu mentalni poremetuvanja kako Multipla Sklerozata, Parkinsonovata bolest, shizofrenija i paranoja i mentalni iluzii.

" LEKOT DA BIDE HRANA, HRANATA DA BIDE LEK ", Hipokrat
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.574

STRUCEN TIM NA MAKROBIOTICKI INSTRUKTORI OD MAKROBIOTICKI INSTITUTI BI GI IZLECILE DECATA BOLNI OD RAK, so soglasnost na roditelite.Toa bi trebalo da se odviva vo cisti ekoloski sredini kao sto se planinski predeli a ne vo urbana sredina kade vozduhot i vodata se zagadeni. Nekoi deca imaat rak i umiraat od toa dodeka nivnite roditeli nemaat takov problem seuste.

Od 1971 do 1990, w.h.o. potrosile 50.000.000.000 $ za pronaoganje na rakot. Od testovi na zivotni za taa cel proizleze virusot na SIDATA. Michio Kushi i 'negovata' makrobiotika go sprecuva i leci rakot i go jakne imunitetot na zabolenite od 'sida'.

Produktite od navedenite 2ve grupi se glavni priciniteli na dijabetes, cerebralna paraliza,visok pritsok, leukemija,bosteoporoza i na pojavat na mnogu mentalni poremetuvanja kako Multipla Sklerozata, Parkinsonovata bolest, shizofrenija i paranoja i mentalni iluzii.

" LEKOT DA BIDE HRANA, HRANATA DA BIDE LEK ", Hipokrat
Уште еден самопрогласен генијалец кој тврди дека макробиотичката исхрана лечи се?! :tapp::tapp:
ГЛАВНИТЕ ПРИЧИНИТЕЛИ ЗА РАК СЕ НЕПОЗНАТИ! НИКОЈ НЕ ЗНАЕ ШТО ТОЧНО ПРЕДИЗВИКУВА РАК! МАКРОБИОТИЧКАТА ИСХРАНА НЕ Е ГАРАНЦИЈА ДЕКА ЌЕ СЕ СПРЕЧИ РАКОТ! РАКОТ СЕ ЛЕЧИ СО ХЕМОТЕРАПИЈА, НЕ СО ТРЕВИ, АЛГИ, МАГИИ И БАЕЊЕ!

*извинете за caps lock-от и болдот ама озбилно ми доаѓа да се дерам на цел глас на вакви идиотштини
 
Член од
27 ноември 2009
Мислења
59
Поени од реакции
5
Pojma nemas sto e makrobiotika !!!

Makrobiotika
RAKOT VO STARIOT VEK

Istorijata na rakot ne vraka nanazad 2.500 godini, vo starata Grcka, kade Hipokrat prv ja identifikuval I opisal ovaa bolest. Na grcki, zborot ‘karkinos’, od koja doaga zborot ‘kancer’, prvobitno oznacuvala kraba(rak). Hipokrat ocigledno go odbral ovoj slikovit izraz poradi toa sto ova bolest slicno na vistinskiot rak se siri po cello telo. Iako poznat I klasifikuvan uste od damnesni vreminja-rakot nekogas bil isklucitelno retka bolest. Vo tekot na najgolemiot del na istorijata od rak zaboluvale mnogu mal del od svetskoto naselenie. Rakot, napr., ne se spomnuva vo Biblijata, nit e vnesen vo klasicnata kniga na interna medicina na Zoltiot car, drevnoto delo na kinekata medicina. Vo poveketo tradicionalni opstestva rakot e potpolno nepoznat. Megutoa, vo vremeto na industriskata revolucija, pocnuvajki od 17 vek, ovaa bolest pocnala postepeno da se pojavuva na Zapadot.

Dr.Alton Oschner pisuva:
“Vo 1919 godina, koga bev brucos na Vashingtonskiot univerzitet, vo bolnicata ‘Barnes’ primen e eden pacient zabolen od rak na belite drobovi. Kakos to redovno se slucuva, pacientot umre. Dr. George Dock, nasiot professor po medicina, koj bese ne samo eminenten klinicar I naucnik tuku I odlicen patolog, insistirase studentite od postarite semestri da prisustvuvaat na autopsijata I naglasi deka ova zaboluvanje-rakot-e taka retko sto toj smetase deka mozebi nikogas poveke vo svojot zivot nema da vidime slicen slucaj”
Dr. Oschner sledniot slucaj na rak licno go videl duri vo 1936, sedumneset godini podocna.

Kakos to modernata civilizacija se sirela niz svetot, istrazuvacite, misionerite, lekarite I drugite patnici se cudele na recisi potpolnoto otsustvo na degenerativnite bolesti vo zaednicite na domorodcite. Vo 1908, Roger Williams, hirurg, vo svoeto delo ‘Prirodna istorija na rakot’, napisal deka rakot prakticno ne postoi vo prekumorskite teritorii na Britanskata Imperija. Vo 20te godini od 20 vek, Robert McCarrison, koj rakovodel so istrazuvanjata za naciniot na ishrana vo Indija, pisuval deka vo edna oddalecena oblast ja otkril kulturata na Hunzite, vo koj rakot prakticno bil nepoznat, a lugeto dozivuvale mnogu dlaboka starost. Vo 30te godini na 20 vek, japonskiot prosvetitel George Ohsawa, ucitelot na Michio Kushi, pocnal so proucuvanje na domorodskite kulturi, cii rezultati gi iznel vo svojata kniga ‘Rakot I filozofijata na Dalecniot Istok’. Stomatologot Westin Price rabotel megu severnoamerikanskite Indijanci, Eskimite, Polinezanite I Avstraliskite domorodci. Vo svojot izvestaj od 1945 po naslov ‘Ishranata I fizickata degeneracija’, soopstil deka nikade ne pronasol nit traga od rak.

Ovie cetiri medicinski detektivi I drugi se obiduvale da objasnat zosto tradicionalnite narodi, koi ziveat vo tropskiot pojas, vo polarnite regioni, na ostrovite I vo drugite kulturi oddaleceni od civilizacijata-stanuvaat imuni na rakot, srcevite zaboluvanja, pa duri I na krvarenjeto na zabite. Posle vnimatelni istrazuvanja, vklucuvajki I laboratoriski testovi vo nekoi slucai, ovie luge nezavisno eden od drug dosle do ist zaklucok: deka rakot e bolest na premnogu obilnata hrana, predizvikana so konzumiranje na seker, belo brasno I drugi preraboteni produkti, kako I so izobilstvo na zivotinski proteini I masnotii. Koga ovie produkti se vovedeni vo primitivnite opstestva, naskoto usledile pojava na rak I drugi degenerativni bolesti.

“Pomislete na tolku godini na istrazuvanje na rakot, na milionite koi se vlozeni, na vrenmeto koe e potroseno, na pretrpenite bolki…I kade sme denes? Neli doslo vreme odnovo da go razgledame naseto svakanje za rakot, da vidime ne e li tuka vo osnova nesto pogresno, sebesi da si polozime racun za site ovie godini na kraen I potpoln neuspeh do denes?...Rakot e postojan porast…Dali e mozno deka pricinata za rakot mozebi e vo toa sto sme ja napustile prirodnata ishrana? Tak bi milsel nekoj koj bi dosol od Mars, no nie veke tolku vreme ziveeme so preraboteni produkti, koi se siromasni so vitamini I mineralni soli, sto recisi od raganje se naogame vo sostojba na neuramnotezeno prehranuvanje…Dojdovme dotamu nasite rafinirani produkti da gi gledame kako na obelezje na civilizacijata, iako e fakt deka tokmu tie produkti go podgotvuvale patot na nesrekite od sekoj vid, vklucuvajki go I rakot.”- Napis na dr Howard Hay,vo medicinsko spisanie ‘Cancer’ od 1927 godina.

Od “The cancer prevention diet”, Michio Kushi

SLOBODNITE RADIKALI, BOLESTITE I RAKOT

Teloto se sostoi od kelii, keliite od molekuli, a molekulite od atomi a atomot se sostoi od 3 vida na cesticki;elektron, proton i neutron...

Vnatre vo sekoja kelija se naoga 'energetski centar'-mitohondrija. Za osloboduvanje na energijata od produktite koja gi pridvizuva site telesni procesi, neophoden e kislorod. Vo tekot na biohemiskite reakcii so nego, produktite 'sogoruvaat'. Megutoa, togas nastanuva i mnogu opasen nestabilen kislorod koj nastojuva da go oksidira i toa sto ne bi trebalo da go oksidira.

Vo tekot na sekoja oksidacija doaga do pukanje na molekulite, odnosno do kovalentnite vrski koi gi spojuvaat atomite. Posledica na toa e sto eden fragment dobiva cel par na elektroni (i toj nivniot, no i onoj koj pripagal na drug atom).

Fragmentot so nespareni, odnosno so neparen broj na elektroni koj nastanuva vo tekot na oksidacijata, go vikame SLOBODEN RADIKAL.Za niv velime deka se 'slobodni' zatoa sto se 'otkinati' od molekulot, a deka se 'radikali', se zatoa sto poradi nedostigot na elektroni se nstabilni, pa 'energicno' nastojuvaat da se stabiliziraat preku reakcija so nekoj molekul.

Slobodnite radikali se neizbezen nusproizvod na metabolizmot. Sepak, vrsat i odredeni, za organizmot, korisni nesta;ucestvuvaat vo nekoi fizioloski procesi, vo vonkeliskiot prostor gi unistuvaat bakteriite i virusite, gi otklonuvaaat mrtvite ili seriozno ostetenite molekuli i kelii (tie stanuvat strano telo vo organizmot),itn.

Dodeka e organizmot zdrav i mlad, molnevito go neutralizira visokot na slobodni radikali so pomos na oksidansite koi sam gi sozdava, kako i onie koi gi dobiva preku hranata. Pokraj toa, 'energetskite centri' na keliite ne dozvoluvaat tamo kaj sto ne e predvideno da stignat pogolem broj na slobodni radikali ili da dojde do nivna invazija.

Megutoa, so godinite tie centri popustaat.Slobodnite radikali postojano pomalku 'begaat', i samo e prasanje na vreme koga nekade ke izbie 'pozar'. Vo pocetokot e od lokalna priroda, no sepak e toa dovolno da go oslabne antioksidanskiot mehanizam na organizmot. so sto im ovozmozuva na pogolem broj na slobodni radikali da 'pobegnat', i nekontrolirano da deluvaat.Toa postepeno doveduva do 'OKSIDATIVEN STRES'.

Pusenjeto, alkoholot, nezdravata ishrana, zracenjeto, zagadenata zivotna sredina, stresot, seto toa vodi vo nastanuvanje na se pogolem broj na slobodni radikali od ona sto e neizbezno. Od druga strana, vo hranata koja ja jademe prirodnite antioksidansi se pomalku zastapeni od porano, pa i potencijalot za odbrana e poslab.

Se vo se, zapocnuva reakcija koja lancano se siri. Slobodnite radikali gi 'napagaat' molekulite koi potoa i samite stanuvaat reaktivni. Tkivata taka trpat se pogolema steta.

Tri slobodni radikali se najopasni. Toa se 'superoksid'(O2), 'hidroksid'(OH) i 'vodorod peroksid'(H2O2). Tie reagiraat so molekulite na keliite i gi ostetuvaat. Nivniot naziv e REAKTIVNI OBLICI NA KISLOROD (ROS-reactive oxygen species).
Problemot so stetnite slobodni radikali ne e vo toa sto vleguvaat vo reakciite tuku kade i so sto!

Na dejstvoto na slobodnite radikali posebno se izlozeni kelijskite membrani. Toa e osobeno opasno, zasto taka se ostetuvaat 'granicnite premini' preku koi keliite gi dobivaat potrebnite hranlivi materii i gi otstranuvaat otpadnite. Pokraj toa, ostetenite membrani potesko gi prenesuvaat signalite koi doagaat od sosednite kelii (nervni impulsi). Taka zapocnuva lanecot na narusuvanjeto na keliiskite funkcii.

Uste poopasno e sto slobodnite radikali se nasocuvaat kon DNK, 'komandnite centri' na nasite kelii. Se smeta deka molekulite na DNK od sekoja kelija pretrpuva 10.000 napadi od starna na slobodnite radikali-vo tekot na eden den.

Organizmot ima mehanizam za 'popravka' na toa sto reaktivnite molekuli ke go 'rasipat', no tie se sepak pobrzi. Malku pomalku, negativnite efekti se naplastuvaat, atoa doveduva do POSTEPENO SLABEENJE na ELEKTRICNIOT POTENCIJAL na KELIITE, kako i na nasite kapaciteti za oporavuvanje.

Se se poveke greski na nivo na DNK, a koga ke se sobere nivnata 'kriticna masa', doaga do seriozni zaboluvanja, vklucuvajki go i - rakot.
Organizmot sozdava novi molekuli koi gi zamenuvaat 'istrosenite', no poradi akumuliranite greski, kaj niv vo start doaga do poremetuvanje.

Za ciroza na crniot drob ne se krivi slobodnite radikali tuku zloupotrebata na alkoholot;slobodnite radikali se samo posrednici vo odvivanjeto na degenerativniot proces kako kaj ovaa sostojba taka i kaj drugite bolesti.

SEKOJDNEVNATA ISHRANA, SREDINATA I ZIVOTNIOT STIL I STAVOT KON ZIVOTOT-FAKTORI ZA ZDRAVJE ILI POJAVA NA BOLESTI i RAK

Zdrav i degenerativen nacin na zivot
____________________________________________________
1-Zdrav nacin na zivot

SEKOJDNEVNA ISHRANA(primaren faktor)
Zdrava ishrana
-integralna
-prirodna
-organska
-nerafinirana
-uramnotezena
-uskladena so godisnoto doba
-lokalno odgleduvana
-zgotvena doma

SREDINA I ZIVOTEN STIL(dopolnitelen faktor)
-cista
-uredna
-aktivna licnost
-koristenje na prirodni materijali

STAV KON ZIVOTOT(dopolnitelen faktor)
-spokoen
-blagodaren
-fleksibilen
-sorabotuvacki
______________________________________________________
2-Nezdrav, degenerativen nacin na zivot

SEKOJDNEVNA ISHRANA(primaren faktor)
Nezdrava ishrana
-prerabotena
-vestacka
-hemiska
-rafinirana
-krajno neuramnotezena so godisnoto doba
-smrznata
-GMO
-transkontinentalno odgleduvana
-kupena polugotova ili gotova-fast food

SREDINA I ZIVOTEN STIL(dopolnitelen faktor)
-zagadena
-neuredna
-neaktivna licnost
-koristenje na sinteticki materijal

STAV KON ZIVOTOT(dopolnitelen faktor)
-jadikuvacki
-aroganten
-krut
-takmicarski

od kniga "The Cancer Prevention Diet", Michio Kushi
 
Член од
27 ноември 2009
Мислења
59
Поени од реакции
5
Makrobiotika
RAKOT,BOLESTITE I SOVREMENATA CIVILIZACIJA

Nekade od sredinata na 20 vek, sovremenata medicinska nauka pokrena ogromna kampanja za da gi resi problemite na rakot I drugite degenerativni bolesti. Megutoa, ovoj napor od golemi razmeri I vo 20 I vo 21 vek ne dovede do trajni I seopfatni resenija.
Vo istrazuvanjeto na rakot, napr., modernata medicina e pioneer vo takvite tehniki kako sto se hirurgijata, terapijata so zracenje, laserskata terapija, hormonalnata terapija I drugi. No ovie metodi na lecenje se, vo najdobar slucaj, uspesni samo vo privremeno ublazuvanje na simptomite. Vo pogolemiot broj slucai tie ne go sprecuvaat vrakanjeto na bolesta, bolesta ne ja secat vo koren, nit go otklonuvaat problemot.

Bioloskoto propaganje ne e nepovratno I moze da se spreci katastrofata ako so nova orientacija priogame na resavanje na takvite problemi kako sto e rakot. Mora, osobeno, da pocneme da gi barame najosnovnite pricini I da gi primenuvame najosnovnite resenija, namesto da prodolzime so segasniot priod na resavanje na sekoj problem posebno, bavejki se samo so negovite simptomi. Problemot na degenerativnite bolesti site nas, na ovoj ili na onoj nacin, ne pogoduva vo site oblasti na sovremeniot zivot. Poradi toa, odgovornosta za naoganje I primena na resenijata ne bi trebalo da bide prepustena samo na tie koi pripagaat na medicinskata profesija I na naucnite krugovi. Do zazdravuvanjeto vo svetot ke dojde samo so zaednicki napori, vo koi ke se vklucat I zdruzat lugeto od site opstestveni sredini.

Epidemijata na degenerativnite bolesti, opaganjeto na tradicionalnite covecki vrednosti I raspaganjeto na samoto opstestvo jasni se indikacii, koi govorat za toa deka nekade dlaboko vo sovremenata orientacija na zivotot POSTOI NEKOJA GRESKA. Nie denes sme skloni razvojot na civilizacijata da ja vrednuvame na osnova na nasiot napredok na planot na materijalniot prosperitet. Istovremeno, skloni sme kon potcenuvanje na razvojot na coveckata svest, intuicijata I duhovnata razvienost. Megutoa, takvoto gledanje na nestata e vo nesklad so samata priroda na postoenje. Svetot na materijata e sam posebe mala, fragmentarna, recisi infinitezimalna manifestacija koga ke se sporedi so ogromnite tokovi na prostorot I energijata vo dvizenje, koi toj svet go okruzuvaat, a od koi poteknala negovata fizicka egzistencija.

Ne samo sto materijalniot svet e infinitezimalen, tuku istotaka, kako sto pokazuva modernata kvantna fizika, sto poveke go analizirame I rasclenuvame, so toa poveke otkrivame deka toj, vsusnost, nema konkretni supstancii. Traganjeto po najmalata edinica na materijata, koja pocna so Demokritovata pretpostavka deka stvarnosta se deli na atomi I proctor, se zavrsi vo 20 vek so otkritieto deka subatomskite cesticki ne se nisto drugo osven naelektrizirana matrica na dvizeckata energija. Ajnstajnovata formula E=mc2 znaci deka materijata voopsto ne e cvrst material, tuku, vo krajna linija, se sostoi od talasi na energija ili vibracii.

Megutoa, nasite ograniceni setila lesno ne lazat, taka sto veruvame deka nestata imaat fiksen ili nepromenliv kvalitet, nasproti faktot deka site kelii na tkivata, kozata I organite od koi se sostoi coveckoto telo-neprekidno se menuvaat. Crvenite krvni zrnca ziveat vo krvotokot okolu 120 dena. Za da se odrzi konstanten broj na ovie krvni kelii, sekoja minuta se sozdava ogromna kolicina od 200 milioni novi, dodeka isti broj na starite kelii neprekidno biva unisten. Celoto telo se regenerira otprilika sekoi 7 godini. Poradi toa toa sto go gledame kaka denesno Jas mnogu e razlicno od vcerasnoto ili od utrenoto Jas. Ova im e ocigledno na roditelite koi gi posmatrale svoite deca kako rastat. Megutoa, nasiot razvoj ne zapira koga ke ja dostigneme fizickata zrelost. Nasata svest I rasuduvanje istotaka se menuvaat I razvivaat vo tekot na celiot nas zivot.

Od “The cancer prevention diet”, Michio Kushi

Makrobiotika
RAK, ISHRANA I PRIMARNI I DOPOLNITELNI RIZICNI I ZASTITNI FAKTORI

Rak Na Besika
------------------

PRIMARNI FAKTORI– meso,jajca,zivina, maslo.,mast,mlecni proizvodi,seker
DOPOLNITELNI FAKTORI – belo brasno,ovosje, bezalkoholni pijaloci, kafe, hlorirana voda, vestacki zasladuvaci, zagadenost na vozduhot
ZASTITNI FAKTORI– integralni zitarki, mahunarki, zolt I zelen zelencuk, algi, izvorska voda

Rak Na Koskite
------------------

PRIMARNI FAKTORI – meso, jajca, tvrdi masti,rafinirana sol
DOPOLNITELNI FAKTORI – seker, mlecni proizvodi, stimulansi, zracenja
ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, mahunarki, zelencuk, algi, siitake pecurki, morska sol

Rak Na Mozokot (vnatresniot region)
-----------------------------------------

PRIMARNI FAKTORI – meso, mlecni proizvodi, zivina, jajca, riba vo maslo
DOPOLNITELNI FAKTORI – seker, maslo, ovosje, sokovi, zacini, stimulansi, drogi, lekovi, pesticide
ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, mahunarki, zelencuk, algi

Rak Na Mozokot (nadvoresniot region)
--------------------------------------

PRIMARNI FAKTORI – maslo, mast, seker, mlecni proizvodi, zacini, bezalkoholni pijaloci, hemijski supstancii, lekovi, drogi
DOPOLNITELNI FAKTORI – hrana od zivotinsko poteklo, vinil-hlorid I druga plastika, sinteticka obleka
ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, mahunarki, zelencuk, algi

Rak Na Dojka
----------------

PRIMARNI FAKTORI – maslo, mast, seker, mlecni proizvodi, belo brasno
DOPOLNITELNI FAKTORI – meso, jajca, zivina, zacini, bezalkoholni pijaloci, drogi, lekovi, rendgensko zracenje, boja za kosa, sinteticka obleka
ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, mahunarki, proizvodi od soja, zelen lisnat zelencuk, bel zelencuk, algi, doenje

Rak Na Grloto Na Matkata
------------------------------

PRIMARNI FAKTORI – meso, jajca, zivina, tvrda mast, mlecni proizvodi, maslo, ovosje, sokovi
DOPOLNITELNI FAKTORI – belo brasno, seker, stimulansi, hemijski supstancii, lekovi, DES
ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, mahunarki, zelencuk, algi

Rak Na Endometriumot
---------------------------
PRIMARNI FAKTORI – maslo, mast, meso, mlecni proizvodi, belo brasno
DOPOLNITELNI FAKTORI – ovosje, hemijski supstancii, kontraceptivni piluli, estrogeni
ZASTITNI FAKTORI – integralni zitrki, socivo I mahunarki, zelen I zolt zelencuk, algi

Rak Na Jednjakot
------------------------

PRIMARNI FAKTORI - maslo, mast, seker, mlecni proizvodi, zacini, hemijski supstancii, bezalkoholni pijaloci
DOPOLNITELNI FAKTORI – hrana od zivotinsko poteklo, osobeno konzervirano meso, slanina, sunka, alcohol, cigari, zracenje
ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, socivo I mahunarki, zelen I zolt zelencuk, algi

Rak Na Bubrezite
----------------------

PRIMARNI FAKTORI – masnotii, maslo, meso, mlecni proizvodi
DOPOLNITELNI FAKTORI – ovosje, sokovi, seker, zacini, bezalkoholni pijaloci, stimulansi, hemijski supstancii, drogi, lekovi
ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, mahunarki, zelencuk, algi

Rak Na Debeloto Crevo
---------------------------

PRIMARNI FAKTORI – meso, jajca, zivina, belo brasno
DOPOLNITELNI FAKTORI – seker, mlecni proizvodi, maslo, zacini, bezalkoholni pijaloci, pivo, hemijski supstancii, drogi, lekovi
ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, rastitelni vlakna, mahunarki I socivo, lisnat zelen zelencuk, algi, dobro zvakanje

Rak Na Krvta – Leukemija
---------------------------

PRIMARNI FAKTORI - maslo, mast, seker, bezalkoholni pijaloci, stimulansi, hemijski supstancii
DOPOLNITELNI FAKTORI – hrana od zivotinsko poteklo, ovosje, zacini, pesticide, zracenje, rendgenski zraci, industrisko zagaduvanje
ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, miso supa, mahunarki, zelencuk,algi, morska sol

Rak Na Crniot Drob
------------------------

PRIMARNI FAKTORI – meso, jajca, tvrda mast, zivotinski proteini, maslo, belo brasno
DOPOLNITELNI FAKTORI – seker, zacini, mlecni proizvodi al;kohol, pesticide, kontraceptivni piluli, drogi, lekovi
ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, mahunarki, algi, siitake pecurki

Rak Na Belite Drobovi
--------------------------------

PRIMARNI FAKTORI – meso, jajca, zivina, mlecni proizvodi, seker, maslo, belo brasno
DOPOLNITELNI FAKTORI – zacini, ovosje, stimulansi, drogi, cigari, zagadenost na vozduhot, azbest
ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, lisnat zelen I zolt zelencuk, mahunarki, algi, svez vozduh

Limfom I Hodzkinova Bolest
------------------------------------

PRIMARNI FAKTORI – mleko I drugi mlecni proizvodi, seker, maslo, mast, bezalkoholni pijaloci, hemijski supstancii
DOPOLNITELNI FAKTORI – hrana od zivotinsko poteklo, zacini, pesticide, benzin, zracenje, rendgenski zraci, vadenje na krajnici
ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, socivo, mahunarki, zelencuk, semenki, jezgrasti plodovi, algi

Melanom
------------------

PRIMARNI FAKTORI – meso, seker, zivina, jajca, mlecni proizvodi, maslo, belo brasno
DOPOLNITELNI FAKTORI – ovosje, bezalkoholni pijaloci, zacini, stimulansi, hemijski supstancii, lekovi, PCB
ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, mahunarki, algi

Rak Na Jajnici
-----------------------

PRIMARNI FAKTORI – meso, tvrda mast, jajca, proteini od zivotinsko poteklo, mlecni proizvodi, maslo
DOPLNITELEN FAKTOR – seker, belo brasno, ovosje, sokovi, stimulansi, hemijski supstancii, kontraceptivni piluli
ZASTITNI FAKTORI – integralni zitaki, mahunarki, zelencuk, algi, siitake pecurki

Rak Na Pankreas
-------------------------

PRIMARNI FAKTORI – meso, jajca, zivina, sirenje, mast, maslo, seker
DOPOLNITELNI FAKTORI – mleko I drugi mlecni proizvodi, belo brasno, zacini, kafe, cigari, zracenje
ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, mahunarki, zelencuk, algi, shiitake pecurki

Rak Na Prostata I Testisi
----------------------------------

PRIMARNI FAKTORI – tvrdi masnotii, meso, jajca, sirenje
DOPOLNITELNI FAKTORI – maslo, mlecni proizvodi, seker, belo brasno, ovosje, kafe, hemijski supstancii, drogi, lekovi
ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, mahunarki, zelencuk, algi, shiitake pecurki

Rak Na Kozhata
-------------------------------

PRIMARNI FAKTORI – masnotii, maslo, mlecni proizvodi, belo brasno, seker, ovosje, sokovi, zacini, bezalkoholni pijaloci, hemijski supstancii
DOPOLNITELEN FAKTOR – hrana od zivotinsko poteklo, soncevi zraci, industriski zagaduvaci
ZASTITEN FAKTOR – integralni zitarki, mahunarki, proizvodi od soja, zelencuk, algi, soncevi zraci vo kombinacija so nemrsna hrana

Rak Na Zeludnikot
--------------------------------

PRIMARNI FAKTORI – bel oriz, belo brasno, maslo, ocet, stimulansi, alcohol
DOPOLNITELNI FAKTORI – hrana od zivotinsko poteklo, mlecni proizvodi, industriski zagaduvaci
ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, mahunarki, miso supa, proizvodi od soja, zelen lisnat I bel zelencuk, algi


Od kniga “ The Cancer Prevention Diet”, By Michio Kushi

MAKROBIOTIKATA, BOLESTITE I RAKOT I EXPERIMENTITE NAD ZIVOTNITE

EXPERIMENTI NAD ZIVOTNITE
Moralno, Zdrastveno i Naucno Neodgovorno

Coveckata i zivotinskata DNK ne se isti i experimentite nad zivotnite za pronaoganje na lek protiv rak ili nekoja druga bolest nemaat nikakva osnova. Lekot testiran nad zivotnite nema da vlijae isto kaj covekot i covekot nema potpolno da se izleci zasto takov lek i ne e vistinski lek.

Vo 2005 god., samo vo Germanija bile usmrteni 2.412.678 zivotni.
Sekoja godina vo Germanskite laboratorii stradat i umiraat:

-1.423.480 gluvci
---554.916 staorci
---103.745 kunikuli
---101.332 ribi
-----96.507 ptici
------4.892 kucinja
------2.105 majmuni
------1.023 macki

-850.000 zivotni se zemeni vo istrazuvanje, razvitok, proizvodstvo i proverka na lekarsstva I hemiski proizvodi.
-715.000 zivotni bile ‘potroseni’ vo tnr., fundamentalni istrazuvanja.
-579.042 zivotni bile usmrteni za ‘naucni celi’

I pokraj povekedeceniskoto intenzivno ‘istrazuvanje’ vo experimenti so zivotni za pronaoganje na lek za srcevite zaboluvanja, lek za rakot i slicno – spomenatite bolesti se vo postojan porast.

“Istorijata na istrazuvanjeto na rakot e istorija za toa kako se lekuva rak kaj gluvcite. So decenii nie lekuvame rak kaj gluvcite, megutoa kaj lugeto toa ednostavno ne se pokopuva, ne uspeva.”,- Dr. Klausner, nacionalen Institut za istrazuvanje na rakot na SAD (NCI).

“ Od naucno glediste videno mora da se utvrdi deka ona sto se narekuva model na experiment nad zivotnite vo istrazuvanjeto na rakot, se pokaza kako propast. Bezbrojni milioni zivotni sto bea usmrteni tragajki za novi sredstva za suzbivanje na rakot, bea znaci – ZALUDNO ZRTVUVANI”,- dr. Bros, NCI.

“Od experimentite so zivotni proizleze virusot na Sidata !”

MUDROSTA NA MAKROBIOTIKATA – Koga lugeto bi se hranele na makrobioticki nacin, bi bile zdravi i naucnicite k enema potreba da gi macat zivotnite za da pronajdat lek za bilo koj vid na rak ili bilo koja bolest!!!
 
Член од
27 ноември 2009
Мислења
59
Поени од реакции
5
Sodrzina na kniga " The Cancer Prevention Diet ", By Michio Kushi with Alex Jack

" ISHRANOM PROTIV RAKA "
Michio Kushi u saradnji sa dr.Aleksom Dzekom

I - PRIRODNO PREDUPREDUVANJE ZA RAKOT

1.Rak, ishrana i makrobiotika
-Rakot vo stariot vek;
-Gradbata na zivotot;
-Rakot vo sredniot vek
-Podemot na sovremenata nauka i medicina;
-Lecenjeto na rakot vo 20ot vek;
-Vrakanje kon integralnite produkti;
-Makrobioticki priod.
2.Rak i moderna civilizacija
-Prosiruvanje na nasata perspektiva;
-Nadminuvanje na dualizmot;
-Korisnata priroda na boleata
3.Prirodno predupreduvanje na rakot
4.Ishrana i razvoj na rakot
5.Makrobioticka ishrana za predupreduvanje na rakot
6.Ulogata na jin i jang vo razvojot na rakot
7.Priroden nacin na lecenje na rakot
8.Pouzdano dijagnostikovanje raka
9.Medicinski beznadezno ili nadez za makrobiotikata ?
10.Mitot za kancerogenite

II - SMERNICI ZA PRIOD NA RAZNITE OBLICI NA RAK

1.Rak na koskite
2.Rak na mozokot
3.RAK NA DOJKA
4.Rak na zenskite reproduktivni organi; jajnici, endometrium, RAK NA GRLOTO NA MATKATA, i vaginata
5.Rak na debeloto crevo
6.LEUKEMIJA
7.Rak na jetra
8.Rak na belite drobovi
9.Limfom i Hodzkinova bolest
10. Rak na maskite reproduktivni organi; Rak na prostata i testis
11.Rak na pankreas
12.Rak na kozhata i melanom
13.Rak na zeludnik
14.Rak na gornite organi za varenje; jednjak, grkljan, usta i zdrelo
15.Rak na besikata i bubrezite

III - RECEPTI I JADENJA

1.Opsti dietetski preporaki
2.Smernici za zabolenite od rak
3.Postepen preod na makrobioticka ishrana
4.Recepti
5.Jadenja
6.Kunjski pribor
7.Preporaki za ishrana na malite deca
8.Domasna nega

LICNO smetam deka ovaa kniga e najkorisna kniga za cuvanje zdravje i sprecuvanje na pojava na kanceri kaj deca i vozrasni. Bi trebalo da se prevede na makedonski i na jazici koi se zboruvaat vo nasata zemja.

NADEZTA E VO MAKROBIOTIKATA
Komentari
____________________________

"За безнадежно болните од рак, мислам дека единствена надеж е макробиотската терапија на Мичио Куши. Навистина има доста случаи на луѓе што оздравеле. "

"Makrobiotskata hrana nemoze da pomogne da bolniot ozdravi..
moze samo da go prodolzi zivotot.
Vo sekoj sluchaj,za sekoja vrsta na kancer ne vazi isto pravilo,
i ne smee da se generalizira,ima fazi kade nishto nemoze da pomogne,za zal"

"Лично познавам жена на која и беше откриен рак на матката, во терминален стадиум, со прогноза 2-3 месеци. Требало да се оперира, но и во Државна и во една приватна болница и рекле дека операцијата не може да помогне. Тоа беше пред околу 3 години. Со алтернативни средства, се уште е жива и мислам дека е излечена.
Инаку, што се однесува до макробиотскиот начин на лекување, тој не е никаква гаранција, но нуди можност. Можеби најпознатиот во таа област, Мичио Куши, излекувал многу безнадежни случаи. Не смее човек да губи надеж... "

Na osnova na toa sto sum procital okolu nastanokot na rakot vo knigi za makrobiotika IMA VISTINA vo komentarive - glaven PRICINITEL e nezdravata kancerogena hrana koja ja naveduva Michio Kushi vo negovi knigi...Znae li nekoj sto znaci da bide vraten vo zivot nekoj koj imal rak na matka vo 'terminalen' stadium ? Michio Kushi objasnuva vo svoi knigi kako se leci toa.

Hipokrat, spored nekoi istoricari, prestojuval vo Pela a poimot 'MAKROBIOTIKA'go koristel i Hipokrat i Avicena i Galen a nekoi tvrdat da i Aristotel go koristel toj termin. Alexandar Veliki bil i lekar i prviot koj ja izmislil - tortata ! Spored receptot taa e vegetarijanska. Hunzite bile prirodni vegetarijanci...

Ovoj napis za toa dali se prikriva lekot za rakot go procitale mnogu luge i sekako treba da se prevede na makedonski.

Koj poznava makrobiotika znae da lugeto koi nemaat pojma za ovaa Nauka nemozat da sprecat, lecat ili izlecat kancer na rak a PODOBRO DA SE SPRECI OTKOLKU DA SE LECI e POMUDRO od 'RANO OTKRIVANJE' kako metod na prevencija. metodi na oficijalna medicina za rano otkrivanje na rakot se pod znak prasanje zasto RADIJACIJA e kancerogena a PAP-tetovite, spored dr, Alex Jack, sorabotnik na Michio Kushi se cesto netocni.

Minister za zdrastvo - segasen i site zaedno dosegasni - i tnr,. 'zdruzenija za borba protiv rak na dojka' izgleda da pojma nemaat za moznostite na makrobiotikata a Michio Kushi e ziv i podgotven da pomogne. sto ne go viknat ? Sto ne otvorat makrobioticki institut ? Ili sto ne prevedat na makedonski jazik i na drugi jazici kniga na Michio Kushi " The Cancer Prevention Diet" ? Samiot naslov kazuva dovolno a vo kniga se obraboteni pricinite za site vidovi na rak i nivna pricina i mozno samoizlekuvanje...ili prodolzuvanje na zivotot !

Pod tema 'makrobiotika' imate prevedeno nesto na makedonski od poveketo knigi na Michio Kushi, pomegu drugoto i za nekoi vidovi na rak a naveden e i izvorot. Mina Dobic e poznata kaj tie sto izucuvaat makrobiotika i taa kolku sto znam se izlecila od rak na jetra, makrobioticki je instruktor i napisala kniga za makrobiotikata.

Bi trebalo da se kaze na lugevo koja hrana e kancerogena a koja antikancerogena pa ako resile da se trujat so taa hrana...

" Hranata da bide lek lekot hrana", Hipokrat

Makrobiotikata e Hipokratova zakletva vo praksa...

Vo makrobiotikata rakot se otkriva mnogu porano pred da se pojavat simptomi.

Vo makrobioticka dijagnostika ne se koristat nikakvi medicinski instrumenti i testovi slicni na PAP ili zracenja.

BORBATA PROTIV SITE BOLESTI I SITE VIDOVI NA RAK TREBA DA STANE NACIONALNA STRATEGIJA - TOA ZNACI - DA SE POVLECE STETNA HRANA OD PRODAZBA I DA SE ZAMENI SO ANTIKANCEROGENA...VO OBRAZOVANIE DA SE VOVEDE PREDMET MAKROBIOTIKA A MEDICINSKI RABOTNICI I NAUCNICI DA NADOPOLNAT SVOE ZNAENJE SO - MUDROSTA NA MAKROBITOCKATA ISHRANA.
 
Член од
27 ноември 2009
Мислења
59
Поени од реакции
5
MINA DOBIC O RAKU
_________________

Procitajte knjige Mine Dobic "Moj zivot je kao feniks" i od Michio Kushija "Ishranom protiv raka". One se zasnivaju na makrobiotici i sadrze dosta korisnih informacija. Iako makrobiotika deluje prilicno komplikovano, mislim da ne bi bilo lose usvojiti neke njene osnovne principe, jer se pre svega, zasniva na na izbacivnju industrijske hrane iz jelovnika...

Inace, po tom ucenju, RAK DOJKE NASTAJE zbog previse jina u ishrani, a tu spadaju: mleko i mlecni proizvodi, secer, sve tecnosti, sirova hrana, vitamin C....


Evo i jednog objasnjenja od makrobiotickog konsultanta, koje je preneto sa :
http://makrokutak.net/phpBB2/viewtop...ht=tumor+dojke
Posto bi na forum morali da se uclanite da bi ovo procitali, prenela sam tekst ovde da bi bilo lakse za citanje...

Citat:
Interesuje me koja hrana utice na nastanak bolesti reproduktivnih organa(zene).


Pokusacu da odgovorim jednostavnim recima i
opisima da vam bude lakse za razumeti.
Reproduktivni organi zene su kao sto znamo u odnosu na
druge organe blize zemlji sto znaci da su vise Yang energije.
Sve sto je vislje od zemlje je vise uticaj Yin energije
pa tako bolesti jajnika su vise uticaj Yang hrane (meso,
suvomesnati proizvodi, jaja, tvrdi sir, nikotin i drugi)
dok bolesti dojki su vise uzrokovani Yin hranom (mlecni
proizvodi, kajmak, puter, mleko, mladi sir, sladoled,
secer, belo brasno, hemikalije, droga i drugi)

Citat:
Na nekom od prethodnih postova sam citala o miomima i
o tome kako treba kombinovati mb namirnice da bi oni nestali,
volela bih da neko napise nesto o bolestima jajnika i dojki,
recimo kako nastaju ciste na istim pa na kraju i karcinom...
koja je to hrana iz standardne ishrane kriva za to i kako mb
moze pomoci...


Ovo je pitanje na koje bi mogao komotno napisati jednu
deblju knjigu jer bi toliko trebalo objasniti sve
male detalje koji igraju ulogu i koji cine da se bolest
pojavi, siri i zaposedne celo telo. Pokusacu da sve to
napisem kratko ako mogu. Nemojte mi zameriti ako ima
potresnih informacija ali ja ne okolisam vec kazem kako
jeste.

Medicina danas ima veoma direktan prilaz bolestima
dojke, jajnika, materice i sl. Postoje nekoliko osnovnih
operacija kod kojih se na zalost sve kompletno odstranjuje
od kojih su poznati masektomija, histerektomija i jos neki.
Kod dojke postoje operacije odstranjivanja mionma,
odstranjivanja kancerogenog tkiva kada se iseca deo dojke,
cela dojka i kada se na zalost vade i limfne zlezde
ispod pazuha i kod sredisne kosti grudnog kosa.
Ono sto je jos zalosnije je sto je statisticki dokazano da
cak 80% tih operacija (da OSAMDESET! posto) nije bilo
potrebno vec bi se manjim hirurskim zahvatom mogla spasiti
dojka i postedeti zena traume. Da ne govorim da kod
operacija jajnika i materice vade i misici, limfne zlezde
u preponama sto je ludost ali sta se moze kad je takva
- procedura! Da se covek prekrsti kako nekad medicina
ume upropastiti organizam. Ne samo fizicki vec i mentalno.

Elem necu da duzim jer ce verujem vecina vas misliti da
preterujem ali vi ako vas to interesuje idite i popricajte
sa lekarima ginekologije i sami cete nauciti puno.

Da se vratimo na bolesti dojki i rak.

Ono sto se danas sa sigurnoscu zna je da hrana igra
presudnu ulogu u nastajanju tih bolesti. Evo malog
opisa. Unosenjem masne hrane mi podrzavamo celijsku
strukturu koja stvara estrogen koji kruzi krvotokom.
Sto vise masnog jedemo vise se estrogena stvara.
Kad unosimo visak masti iz hrane u telo specificne vrste
bakterija koje zive u crevno sistemu razlazu moelkule
koje je je formirao estrogen i jetra pa se tako estrogen
ponovno oslobadja i vraca u krvotok. Kad neceg ima previse
bilo da je u pitanju mast, holesterol ili estrogen telo se
mora resiti tog viska iz krvotoka jer pre svega ne moze
da ga nosa po krvotoku vec ga ostavlja, slaze na odredenjena
mesta pa tako mi talozimo mast po butinama, zadnjem delu,
ledjima, stomaku, filujemo krvne sudove i suzavamo protok
krvi i stvaramo probleme sa cirkulacijom i srcem. Visak
estrogena u krvi cini da se podstice hormonalna reakcija
celija narocito onih koji se nalaze u dojkama i posle duze
kontinulane stimulacije istih celija dolazi do izoblicenja
koji se prvo ispoljava kao miom, tumor a kasnije kao
kancerogeno izbolicenje celije. (Da spomenem da se slicno
desava u pankreasu kada se posle dugogodisnje torture
secerom celije pankreasa prosto zamore i ne stvaraju insulin
i nastanu problemi koji vode u diabetis - secernu bolest)
I tako, taj nagomilan materijal u dojkama (zbog vece
cirkulacije krvi u tim sudovima) polako se stvaraju miomi
koji se biopsijama cesto skidaju i koji su rani pokazatelji
da se stvari pogresno odvijaju u telu.

I sta se cesto desava sa bolesnicima?

Oni posle biopsije nastave da jedu istu hranu i vremenom pojave se ozbiljnije stvari koje kasnije postanu celije raka jer se obnavljanjem
vec izbolicenih celija ne moze stvoriti normalna celija vec
uvek jos vise izoblicena.

E sad. Kako tece razvoj takve bolesti?

Kao sto znamo rak dojke je veoma sporo rastuca bolest.
Ako pitate stotinu zena o raku dojke svaka ce vam dati
neku definiciju ali malo njih zna da je bolest veoma
spora i veoma cudna. Naime, u prvoj godini kada se karcinom
pojavi on se cak i mikroskopski tesko moze odrediti.
Posle godinu dana celija se namnozi na 12 celija, pa sledecih
par meseci ona se duplira ali sporo. Posle cetiri (4) godine
karcinom broji oko 100 hiljada celija i nije veci od vrha igle.
Posle sedam godina poveca se na million a tek posle 10 godina
on broji billion celija i postaje viljiv tojest ima precnik od
mozda jedan centimetar (1cm). Zapamtite, celije raka se
dupliraju svakih 100 dana (oko tri meseca). Pa tako tumor
koji je bio tek 1cm posle godinu dana je 2cm, pa iduce godine
8cm (kao zrela narandza) a vec sledece godine je 16cm u
precniku. Kao sto vidite pocinje polako ali je kasnija
regresija veoma brza i smrtna.

Pitanje se postavlja sta i kako to smanjiti, sta raditi
kad se primeti i sl.

Pre svega ne moramo biti geniji da shvatimo da menjanje nacina
ishrane sve to moze promenuti. Na to odgovor dale su
mnoge nacije koje jedu drugaciju hranu i koji puno manje
imaju obolelih od tih i slicnih bolesti.

Recimo bolesti dojke su donedavno bile nepoznate u japanu i kini
gde ljudi nisu pili mleko, jeli toliko mesa. Moderna ishrana, uvodjenjem
brze hrane (McDonalds, Burger King i hamburgeri), sladoledi i
mlecni proizvodi u svemu i svacemu kao i preradjeno belo brasno
cine da se iste bolesti pojavljuju i kod njih. I to u dramaticnom porastu!

Najvise bolesti dojke ima u zemljama koji su najveci proizvodjaci
mleka (amerika, holandija, danska i sl.)

Kada se rak dojke pojavio i kada se moze na snimku videti, tada
je vec na zalost u vecini slucajeva kasno. Zasto to kazem.

Zato jer se celije kancera vec sire krvotokom po celom organizmu
i samo je pitanje gde ce da se vezu i nastave razvoj.
Njihov razvoj na zalsot znaci smrt ostalim celijama jer
one zive od drugih i hrane sebe (da kazem da je celija
raka genijalan sistem i prosto odusevljava naucnike kako je
to dobar celijski sastav koji kada bi radio za nas organizam
bio idealan da zivimo vecno. Celija raka se umnozi i ne
menja, ne gubi karakteristike i skoro da je vecna)
No na zalost nije dobra za nas pa je se moramo kloniti.

Kako je spreciti i kako je izleciti?

Bilo koja ishrana (ne samo makrobioticka ali bi ona bila
idealna) koja ne sadrzi masti, mesa, hemikalije, hormone,
pesticide vec je bogata zitaricama, povrcem, pasuljima
cini veliku razliku u stvaranju uslova za kancer.

Kad je kancer vec prisutan onda neminovno mora se preci
na dijetu koja iskljucuje hranu kancera, tojest smanjuje
unos masnoce, hormona, toksina iz mesa, izbegava bilo
kakav unos secera, belog brasna, alkohola i sl.
Ono sto je tada naj vaznije je da se stvaranje tih celija
uspori i produzi vek bolesnika.

Na zalost veoma su retki slucajevi kada se kancer kompletno
odstranio iz tela. To je kompleksan rad tela i danas lekari
nemaju objasnjenje sta je uzrokovalo potpuno izlecenje
ali ima slucajeva koji su posle prelaska na makrobiotcku
ishranu izlecili rak dojke kompletno tako da se celija raka
nije mogla naci u telu. Kazem retki su slucajevi ali ih ima.
Ono sto je vazno je da se po svaku cenu smanji hranjenje
kancerogenih celija. Knjiga Mishio Kushia - Cancer and Diet
lepo opisuje proces.

Zato mlade devojke i zene jedite standardnu makrobioticku
dijetu i verujem da cete u mnogome smanjiti uslove stvaranja
bilo kakvog kancera.

Danasnja statistika je jos pozitivna. Naime ako se tumor ili rak
na vreme odstrani, promeni se nacin ishrane pacijenti mogu
proziveti jos puno godina od 5-10 godina u losim i cak 30+
godina u dobrim uslovima zdrave hrane.
Sto vise pacijent posveti paznje ishrani naravno duze ce i ziveti
jer ce kancerozne celije drzati u sporom razvoju. U protivnom
ako nastavi jesti istu hranu, masnoce, meso i ostalo onda
naravno poboljsanja nece biti vec ce bolest uzeti maha.

Kako nasa stara izreka kaze, bolje spreciti nego leciti
pa ako mozete pocnite sa zdravom ishranom sto pre. Bice vam i
telo i dusa zahvalni sto to cinite. Tako cete moci pomoci i
drugima koji ce u neprilici imati uzor Vas, nauciti od vas
i krenuti boljim putem.
 
Член од
27 ноември 2009
Мислења
59
Поени од реакции
5
Hirurski tretman na rakot na dojkata
i drugi metodi ( zracenje, hemoterapija,hormonalna terapija itn ) se STETNI, NEPOTREBNI i bi trebalo DA SE IZBEGNUVAAT.

' Pred 14 godini kaj mene se pojavi RAK NA DOJKATA,koj SE PROSIRI na KOSKITE.Blagodarejki na Makrobiotikata JAS SUM OVDE,NE SAMO ZIVA i ZDRAVA, TUKU SE CUSTVUVAM PODOBRO OD BILO KOGA !'
Bonnie Kramer,'Healing Foods',Michio Kushi,1998

' Od site vidovi na rak, najlesno e PREKU MAKROBIOTICKA ISHRANA da SE LECI;
-RAK NA DOJKA
-Rak na kozha
-RAK NA MATKATA...
Hirurski OPERACII I ZRACENJA NE SE NEOPHODNI za ovie zaboluvanja i BI TREBALO DA SE IZBEGNUVAAT ' - Michio Kushi


LEKOT ZA RAK NA DOJKA – KAKO DA SE IZLECI


PREHRAMBENI PREPORAKI

Licata koi se zaboleni od rak na dojka treba da gi otstranat od svojata ishrana site mlecni proizvodi I seta masna, maslosana hrana, podrazbirajki go I mesoto, zivinskoto meso, jajcata I drugite produkti od zivotinsko poteklo. Istotaka treba da go eliminiraat sekerot, medot I drugite zasladuvaci, kako I bezalkoholnite pijaloci I drugi pijaloci zasladeni so rafiniran seker. Istotaka, ne treba da jadat tropsko ovosje, ovosni sokovi I tropski zelencuk kako sto se kompirot, jamot, sparglite, domatite I plaviot patlidzan. Site proizvodi od belo brasno, bidejki stvaraat prekumerna sluz, treba da se izbegnuvaat, osven sto smeat povremeno da konzumiraat beskvasen leb od integralna psenica ili ‘rz. Poptolno treba da gi isfrlat od svoeto meni jadenjata I pijalocite so hemijski dodatoci I vestacki proizvedenite. Vo tekot na prvite mesec dena ili dva meseca potrebno e duri I nezasitenoto rastitelno maslo za kuvanje potpolno da se izbegnuva ili da se svede na minimum. Osven toa, mora da se izbegnuvaat site ladeni produkti I pijaloci, vklucuvajki go I sladoledot. Site stimulansi, zacinite, kafeto, alkoholot I aromaticnite, mirizlivi pijaloci I drogi, iako ne se pricina za rakot na dojkata, sepak go pottiknuvaat razvojot na tumorot, pa zatoa treba da se izbegnuvaaat.

Licata zaboleni od rak na dojka treba da se pridrzuvaat do slednite dietetski upatstva ili preporaki:

INTEGRALNI ZITARKI -50 do 60%, po obim, nivnata sekojdnevna ishrana treba da se sostoi od integralni zitarki. Prednost imat kafeaviot oriz so sredno ili sitno zrno, a cesto treba da jadat proso I jacmen. Povremeno moze da gi vnesuvaat site ostanati zitarki, vklucuvajki gipsenicata vo zrno, jacmenot, ‘rzta I ovesot. Odvreme navreme moz\e da jadat griz od heljda, a pcenkata treba da bide pomnalku zastapena od ostanatite zitarki. Pokraj beskvasniot leb od integralna psenica ili ‘rz, odvreme navreme istotaka moze da se jadat tradicionalni vidovi na leb I proizvodi od zitni zrna, kako sto se capatite, macot, tortilja I pcenkarna arepa. Podobro e ovie vidovi na beskvasen leb da se podgotvuvaat od kuvani I izgmeceni zrna od zito otkolku od brasno. Poradi raznovidnosta I promenata na vkusot, moze ponekogas da se jade I tesetnina I rezanki od integralna psenica I heljda.

SUPI -5 do 10% supi dnevno, I toa edna do dve cinii miso supa ili supa od tamari so sod soja, vo koja se skuvani kombu, vakame ili drugi algi I razni vidovi na zelencuk, kako sto se crniot luk I sargarepata. Povremeno ovie supi moze da se zamenat so supi od zitarki, na primer, od kafeav oriz so zelencuk ili supa od jacmen so zelencuk. Pri izborot na misoto, prednost ima prorodno spremanoto miso, osobeno jacmeniot ili haco miso, koj fermentiral mnogu dolgo, najmalku godina I pol. I tamari sosot od soja treba da bide pripremen na priroden nacin, a upotreben posle dolgotrajnata fermentacija.

ZELENCUK -20 do 30 % zelencuk, kuvan na razni nacini. Koga zelencukot se kuva na parea ili voda, moze pred serviranje so raka vodata da se iscedi. Korenestiot zelencuk kako sto e cicakot, sargarepata, dajkonot I dzinendzo(dolg planinski kompir), treba da se koristat skoro sekojdnevno. Obliot zelencuk, kako sto e kupusot, kromidot, esenskite tikvi I bundevi, I tvrdiot I lisnat zelencuk, kako sto e potocarkata, prokulata I maslacakot, istotaka se preporacuvaat I moze da se pripremaat posebno ili zaedno. Za da se zacini zelencukot pri kuvanje, treba da se koristi nerafinirana morska sol, tamari sos od soja ili miso, I toa vo umereni kolicini. I zelencukot od tursija moze da se jade vo mali kolicini, no tursijata treba da bide dolgo otstoena. Se preporacuva sekojdnevno ili cesto vnesuvanje na susen dajkon I listovi od dajkon, dolgo otstoen vo tursija so orizovi mekinji(nuka) I nerafinirana morska sol, zasto ovie produkti pomagaat vo cistenjeto na masnite supstancii od krvta. Ako pacientkata posaka maslo, moze da se sprema pirjaniot zelencuk, podgotveno na mala kolicina na susamovo ili, povremeno, pcenkarno ladno cedeno maslo. Zavisno od sostojbata na pacientkata, otpocetok ne se preporacuva presna salata, dodeka obarenata salata, koja e kuvana edna do 2 minuti, moze cesto da se vnesuva.

MAHUNARKI -5 % mahunarki so sitno zrno, kako sto se azuki I socivo, moze da se koristat sekojdnevno, kuvani zaedno so algi, kako sto se kombu, ili so kromid I sargarepa. Leblebijata I crnata soja moze da se koristat ponekogas, iako e preporaclivo da se izbegnuvaat vo tekot na prvite nekolku meseci site mahunarki so krupno zrno. Kako zacin moze da se koristi mala kolicina nerafinirana morska sol, tamari sos od soja ili miso. Proizvodite od mahunarkite, kako sto se tempehot, natoto I suseniot ili kuvan tofu, moze da se koristat povremeno, no vo umeren obim.

ALGI -do 5 % morski algi. Moze da se koristat site vidovi morski algi I da se kuvaat na razni nacini, iako hidziki I arame, kako I mnogu dobro skuvanite kombu algi treba da se vnesuvaat pocesto.

Najdobri dodatoci vo jadenjeto za liceto zaboleno od rak na dojka se gomasio(susamova sol), kelp ili prasok od vakame alga I umebosi sliva, kako I teka, iako I ostanatite dodatoci moze da se koristat sekojdnevno so zitarkite I zelencukot, a kolicinata da bide umerena I da e soodvetna na individualniot apetit I vkus.

DODATOCI - Sitno iseckaniot vlasec, pomesan I zagrean so ednakva kolicina miso I mala kolicina na strugan gumbir pomaga pri omeknuvanjeto na stvrdnatite tkiva I tumori. Edna do dve kasicki moze da se vnesuvaat sekojdnevno kako dodatok na zitarkite I jadenjata od zelencuk.

Ribata I drugata hrana od zivotinsko poteklo treba da se eliminira od ishrana.

Slatkite, desertite, ovosjeto I ovosnite sokovi korisno e da se izbegnuvaat. Megutoa, ako pacientkata oseti silna zelba, moze da vnesuva kuvao ili suseno domasno ovosje koe sozreva vo toa godisno doba, I toa vo mali kolicini I samo sosema retko.

Jezgrastite plodovi I buterot od jezgrastite plodovi treba da se izbegnuvaat poradi golemata kolicina na masnotii I proteini koi gi sodrzat. Ponekogas moze da se jade kako meze przeni semki, kako sto se semkite od soncogledot ili tikvata.

Zacinite kako sto se nerafiniranata morska sol, tamari sosot od soja I dodatocite na jadenjata treba da se koristat umereno za da se izbegne nepotrebnata zed. Ako pacientkata oseti osobeno jaka zed posle obrokot ili pomegu obrokot, treba da gi namali ovie zacini I dodatoci na jadenjata, se dodeka zedta ne se vrati na normalno nivo.

Sto se odnesuva do pijalocite I ostanatoto sto spaga vo ishrana, pacientkata treba da se pridrzuva do opstite preporaki za bolnite od rak. Vo slucaj na ‘bolovi od glad’, koi ponekogas se javuva kaj zenite so toa zaboluvanje, pacientkata moze da izede edna do dve cinii kafeav oriz so pola umeboshi sliva vo sredina, a zavien vo list na przena alga nori.

Najvaznata rabota vo vrska so ishranata e mnogu temelnoto zvakanje na sekoj zalak, se dodeka hranata ne stane tecna vo ustata I izmesana so plunkata. Vazno e istotaka da se izbegnuva prekumerno jadenje I vnesuvanje hrana neposredno pred spienje.

 
Член од
27 ноември 2009
Мислења
59
Поени од реакции
5

DOMASNA NADVORESNA NEGA

Ako tumorot na dojkata mal I tvrd, oblogot od gumbir moze da se stava sekojdnevno, no gumbirot treba da se izbegnuva za golemite tumori. Ako e tumorot golem, oblogot od glina moze vo nekoi slucai da bide korisen. Pomaga I flasterot od bel kompir izmesan so izgneten lisnat zelen zelencuk, koj se drzi nekolku casovi, I toa posle oblogot od gumbir koj stoel tamu samo 5 do 10 minuti. Flasterot od kompir I zelencuk treba da lici na testo, a toa se postiga so dodavanje na 20 do 30 % belo brasno, eventualno so malku voda, za da se navlazi ako e smesata premnogu suva. Ovoj oblog treba redovno da se stava I da se drzi 3 do 4 casa dnevno.

-Flasterot od taro kompir koj se stava vo predelot na tumorot I se drzi 3 do 4 casa, I toa sekojdnevno, moze istotaka da bide mnogu blagfotvoren. Taro flasterot treba da se stava posle oblogot od gumbir koj stoel tuka 5 do 10 minuti, poradi aktiviranje na krvotokot. Megutoa, zavisno od slucajot, moze da se sluci toj flaster da predizvika privremeno zgolemuvanje na tumorot poradi negovoto povlekuvanje kon povrsinata na kozata. Na kraj masnata sluz, leplivite supstancii I nescistata krv od koi se sostoi tumorot, ke bidat iscedeni. Poradi seto toa, so taro flasterot treba vnimatelno da se postapuva, a vo nekoi slucai mozebi I ne e povolen. Ako tumorot veke puknal, pa od nego aktivno se cedat toxini I cesto, bilno maslo moze da se stava na toa mesto, koe so sterilna gaza zastituva od direkten kontakt so oblekata. Poradi toa pozelno e primenata na taro flasterot da bide pod kontrola na iskusen makrobioticki consultant ili lekar.

- Vo slucai koga taro flasterot doveduva do premnogu brzo praznenje, moze namesto ova da se upotrebi flaster od lotosov koren. Ovoj flaster se sostoi od mesavina na 50/50 strugan svez lotosov koren I izgmecen kupus ili drugo lisje od zelen zelencuk, dobro promesan so 20 do 30 % belo brasno, za da bide mesavinata kompaktna, I 5 do 10 % strugan gumbir. Toj flaster se stava direktno na kozata, se drzi 3 do 4 casa I ovaa postapka se povtoruva priblizno vo tekot na dve nedeli.

-Vo slucai koga ednata dojka e veke hirurski otstraneta, a okolnite limfni jazli, vratot, I vo nekoi slucai, rakata se oteceni, moze da se stava flaster od heljda, posle kratkotrajnoto drzenje na oblogot od gumbir.

-Vo slucaj limfnite jazli pod pazuvite I dolz rakata da se oteceni zatoa sto se siri rakot od dojkata niz limfniot system, potrebna e, mozebi, medicinska nega. I vo ovoj slucaj pacientkata treba da se obrati kaj kvalifikuvan makrobioticki konslultant ili lekar. Masazata cesto pomaga vo smaluvanjeto na otocite.

OSTANATI NAPOMENI

Pacientkite od rakot na dojka se skloni kon depresija, pa treba da pravat se sto e mozno za da ja odrzat vedrinata I spokojstvoto. Treba da se smeat, da bidat optimisti, da igraat, pejat I da uzivat vo sekoj den koj go prozivuvaat.

-Sekojdnevnoto trienje na celoto telo so peskir koj bil staven vo vrela voda od gumbirov koren pomaga vo zabrzuvanjeto na cirkulacijata na telesnite sokovi I energija. Toa istotaka ke pomogne preku kozata da se otstranat toxinite koi se nasobirale pri vnesuvanjeto na premnogu masnotii I proteini.

-Treba da se izbegnuva nosenje na obleka od volna I sintetika. Vo najmala raka, treba da se nosi pamucna obleka I da se spie so pamucni carsavi I prevlaki za pernicata.

-Treba da se izbegnuva metalniot nakit, kako sto se pstenite, narakvicite I lancinjata. Toj nakit go privlekuva vishokot elektricen naboj od atmosferata I go prenesuva vo vnatresnite organi preku onie meridijani koi proagaat niz prstite I racete. Mozete, sepak, slobodno da go nosite vencalniot prsten.

-Treba da se izbegnuva dolgotrajno gledanje televizija. Radijacijata go slabi predelot na gradniot kosh. Slicno na toa, treba da se izbegnuvaat drugi vestacki izvori na elektromagnetska energija, kako sto se videoterminalite, detektorite na dim I elektricni uredi koi se drzat vo race.

-Ako e mozno, treba da se izbegnuvaat kontraceptivnite piluli ili zamenite za estrogfen. Tie supstancii vo golema merka predizvikuvat slabeenje I moze da go zabrzaat rakot na dojkata.

-Treba da se doi doenceto ako pacientkata go ima I ako moze. Ne postoi nikakva opasnost na deteto da se prenese bolesta, a doenjeto ke ima zastitno dejstvo I za majkata I za deteto.

Od kniga ‘ISHRANOM PROTIV RAKA’ – The Cancer Prevention Diet – By Michio Kushi


РАКОТ НА ДОЈКА МОЖЕ СПОНТАНО ДА ИСЧЕЗНЕ?


Истражувањето кое беше направено во врска со ракот на дојка и чии резултати беа објавени во Archives of Internal Medicine, 24 Ноември 2008 година, од страна на истражувачот Per-Henrik Zahl, покажаа, „...Некои од инвазивните карциноми на дојка кои биле откриени со мамографија, покажале спонтано исчезнување“.

Имено истражувачите нашле 22% почеста појава на карцином на дојка кај жените кои правеле мамографија секоја втора година, за време од 6 години, за разлика од оние жени кои правеле мамографија еднаш за тие 6 години (1909 жени наспроти 1564 жени на група од 100 000 жени). ...

Ако очекуваме, секој од овие откриени карциноми да продолжил да се развива, тогаш би требало после 6 години да се открие ист број на карциноми кај жените кои правеле редовна мамографија на секои две години и кај оние кои правеле еднаш мамографија во 6 години, наспроти добиениот резултат на помал број на карциноми кај оние жени кои правеле скрининг еднаш во 6 години. Заклучокот на истражувачите бил „...Се чини дека некои од карциномите кои се откриваат со чести мамографии, воопшто не би се развивале, односно спонтано би се повлекле и не би биле регистрирани кај жените кои се прегледуваат поретко, односно на 6 години.“

Како и да е, настрана од резултатите и заклучоците од оваа студија, спонтано повлекување на карциномите на дојка, без никаква терапија, постои и многу такви случаи се опишани во секојдневната пракса на лекарите. И не само на карциномите на дојка. Спонтано повлекување е забележано и кај карциномите на простата, мозок, бубрег, грлото на матка кај жени, дебело црево и сл.

Многу пациенти кај кои е дијагностициран карцином на дојка, па и на друг орган, се крајно депресивни и се чувствуваат безнадежно. Голем придонес за таквото сфаќање има општо прифатеното мислење за неизлечивоста на карциномите. Ваквото мислење е многу опасно кога е подржувано од самите доктори, затоа што безнадежноста и страдањето на пациентот е фактор за брзо пропаѓање на организмот по дознавање на дијагнозата. Пациентите имаат право да знаат дека дури и таканаречените напреднати форми на карциноми можат да бидат излечени и да завршат со таканаречената спонтана ремисија или исчезнување.

Она што е стопостотно сигурно е фактот дека повлекувањето на карциномите оди секогаш со напорите на пациентот да ги сменат своите деструктивни животни навики со здрави животни навики. Една од најсилните, најпродуктивните здрави животни навики е комплетна промена на начинот на исхрана, односно елиминирање на храната која „ја храни болеста“ со храна која го подига и го обновува имунитетот.

Така, доаѓа навистина до повлекување на болеста, состојба која е општо позната како спонтана ремисија на болеста или спонтано излекување.

Кога напорите но и средствата би се насочиле кон едукација на жените која е храната која треба да ја јадат како заштита од карциномот на дојка, многу посреќни жени би имало за разлика од онаа ситуација кога се организираат хуманитарни манифестации за подобрување на условите на лечење на болните кои примаат цитостатици.
 

dark matter

Explorer
Член од
4 февруари 2010
Мислења
1
Поени од реакции
0
Друже претеруваш
Праиш некоја реклама или ?
Во цела оваа каша попара од информации има и нешто точно ама поголемиот дел
ти нема никаква научна основа.
 
Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.320
Поени од реакции
27.799
Ај малце да ја активирам темава....Има ли лек за рак на целото тело?Вујна ми има рак на цело тело(кичма, плуќа, матката, градата...):(Кажете нешто ако има некој повеќе што се разбира докторите се различно кажуваат....Некој има некој нема вика па дајте нешто пококретно....
 

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Ај малце да ја активирам темава....Има ли лек за рак на целото тело?Вујна ми има рак на цело тело(кичма, плуќа, матката, градата...):(Кажете нешто ако има некој повеќе што се разбира докторите се различно кажуваат....Некој има некој нема вика па дајте нешто пококретно....
Zavisi od sto tip na rak e,tuka ti samo napomena deka e dobro metastaziran.Sekoja rakava pojava ima svoja specifika(nekoi pobrzo rastat,nekoi pobavno,nekoi pobrzo metastaziraat nekoi pobavno,zavisi od anatomskata mestopolozba i red drugi faktori koi vlijaat na prognozata na pacientot).Inaku rakot dokolku se odkrije na vreme mozi da se izleci t.e so hirurska resekcija,hemo ili radioterapija.No dokolku se odkrije pokasno ima slaba prognoza.Poz:smir:
 

Duduk

Korg Maniac
Член од
8 јули 2009
Мислења
953
Поени од реакции
99
Јас мислам дека не ни треба да се дискутира на оваа тема.. :toe:.. сите знаеме што гомно е ... да не дојде.. пошто ако дојде... џабе ни е после све...
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.574
Јас мислам дека не ни треба да се дискутира на оваа тема.. :toe:.. сите знаеме што гомно е ... да не дојде.. пошто ако дојде... џабе ни е после све...
Точно, гомно е, ама денес се лечи и НЕ е џабе све. Само треба да е откриен на време. Има многу за дискутирање на темава иначе.

www.rak.mk кого го интересира, нека го види сајтов, има многу информации, сите точни и сите на македонски.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom