ova vi e od nekoj si @sirius i mu uspeva
CITAJTE BUGARI
Do site B’lgari na forumov, Shto da se pravi so vas, …veke napishav vo eden od prethodnite postovi deka kraen dostrel na vashata imaginacija e da go dokazuvate bulgarskoto poteklo na nas Makedoncite. No i toa na vas ne vie e dovolno? Zamislete si vo vashata imaginacija-ludilo, deka eve nie Makedoncite sme B’lgari, i pak ke imate praznina, i toa ne ke vi bide dovolno. Vie be baj-ganjovci, dalaboko vo vashata potsvest iskate da se kazvate deka ste vie vsushnost Makedoncite. Ama tuka shte da bide shichko TRUDNO. Ne mozete protiv priroda, razberejte veke ednash za skogash. Taa ve stvorila kako B’lgari, NE MOZETE DA BIDETE MAKEDONCI, NAMESTO NAS- PRAVITE MAKEDONCI. Nikakvi plastiki, nikakvi silikoni ne vi pomagaat. Ve razbiram, vie iskate carot na carevite, Velikiot Aleksandar da bide B’lgarin, Velikite Solunski Braka, Kiril i Metodija - edni od najznachajnite misioneri-prosvetiteli vo novata era da si gi prisvojte, istoto go iskate i za Sv. Kliment Ohridski, koj formiral univerzitet mnogo vreme pred najstarite evropski univerziteti, go iskate za vash Velikiot Samoil, koj shto ja porazi najmoknata imperija na toa vreme Vizantija, pritoa formirajki edno golemo carstvo i pod splet na okolnosti go narekol Bugarsko, vie iskate Grigor Prlichev da bide vash, koj e eden od najgolemite poeti na svoeto vreme ( dokolku bi bil Francuz, Englez ili Germanec, negovata legendarna poema Serdarot deneska ke beshe zadolzhitelna lektira na celata zemjina topka),...shto da kazam za makedonskite kopanichari i red drugi makedonski tvorci......vie be B’lgari ste svesni za Golemata Makedonskata Tradiocija, Aura i Kultura, i ste drchni, ja iskate da bide vasha. Vashiot poraneshen pretsedatel si kaza jasno deka Makedonija za vas pretstavuva najromantichniot del od vashata istorija. VIE JA GUBITE FABULATA BEZ NAS MAKEDONCITE ...shto da vi pravime, koga nasheto ime e von vremensko, iako sme nemale drzava kako vas, vie deluvate kao devojka koja e iskompleksirana od ubavinata i mudrosta na komshikata...setete se samo na stavovite na Gjorgija Pulevski, Brakjata Miladinovci, Misirkov, ...vie be iskate nashiot folklor da go prkazete kako podvarijanta na vashiot....smeshni ste.....Koga Tanec ( eminentno kult.umet.drushtvo) pred pedesetina godini nastapi vo Anglija, ja odushevi publikata so makedonskite narodni pesni i folklorni tanci i igri , a osobeno pri izvedbata na ”Teshkoto”, najgolemite svetski poznavachi na folkorot, ritamot, muzikata i tancot, uskliknaa so zborovite: MORE THAN A FILLING, MORE THAN A PERFORMANCE, ova e vrvno umetnicko delo i e VRVNO EXPLICITNO ISKAZUVANJE NA MAKEDONSKIOT BIT, eden vistinski ” refresh” za toa deka postoela i postoi Makedonskata Avtentichnost, IZRAZENA VO EDEN EXTRA VONVREMENSKI UMETNICHKI CODE....da toa bea komentarite na Londonskite medii,...toa e uste eden od mnoshtvoto dokazi za nashata avtenticnost, kaj e vashiot folklor, vashiot bit, sum gledal vashi izvedbi, bez navredi, na tri skali e podole, bez nikakva estetska dimenzija...zalam,.... Vie go mrazite genijot narechen Koneski, koj pokraj svojot pridones vo kodifikacija na sovremeniot mak.jazik i azbuka, pokraj svojot shirok opus, ja napisha mozhebi edna od najgolemite pesni za avtentichnosta na Makedonskoto bitie, Teskoto, inspirirana od pogore narodnota igra. Manifestacijata "Galichka Svadba" koja se odrzuva sekoja godina na 12 Juli, spored mnogubrojnite vidni posetiteli od zapadot, e pretstava so nevrojaten kolorit na MAKEDONSKI avtentichni obicai i kultura....ke go citiram izvestuvachot na CNN, odusheven od ceremonijalnata pretstava, osobeno koga nevestata go gleda nejziniot iden soprug preku otvorot na prstenot, izjavuva: vo momentov, odovde od Galichnik- Makedonija, se prakaat signali i vo beskrajnite kosmicki prostori, duri i do drugite vonzemjani civilizacii so edna silna poraka: Na planetata Zemja seushte postoi Zivot....a dopisnikot na Deutshe Wele dodava : Koga Makedonija bi bila Francija, Anglija, ili dr.golema zemja, ovoj nastan ke dobieshe globalen kultuloroshki publicitet. Svesni li ste za makdonskata tvorecka sila,..da da, makedonskata nacija, kultura, aura, ima svoj kontinuitet, idntitet, avtentichnost i sto e najbitno imame "stil, duh i fabula" , da da, retko koj moze da se pofali so ovie epiteti....i na kraj, siguren sum deka i vie imate so sthto da se pofalite, no pochnete veke ednash da peete drugi, pohubavi pesni ( pesni na razumot)...ili pak seushte ke ja slushate vashata povrshna kafanska muzika i pritoa kako shlagvort na vasite zabavi iskate da pijete makedonska rakija..., stvarno, imate losha rakija sade metil alkohol ( metaforicki obid da se iskazat vashite nameri)...”pochnete da pravite dobra rakija”, belkim ke gi svatite rabotite, pa i nie da probame od nea... I hope you understend me, regards and have a nice day!!! Cheers