A de ako sakas kazi mi koja e praksava na Pravoslavnite???
Sto znaat onie koj se deklariraat deka se pravoslavni??
Osven na nekoj retki isklucoci koj ne se takvi.
Znaes sto znaat pravolsavnite?? Da se drogiraat, da se opivaat, da pcujat da legnuvaat sekoja vtora devojka, da pravat blud i nemoral. Da ne nabrojuvam uste nesto. A crkvata na seto ova ne reagira a tie se pripadnici na nejzinata crkva koj od mali se pripadnici na pravoslavieto so sto tie uste od bebinja se hristijani. A i kakov primer davaat Popovite (Svesteno lice so Teoloski fakultet) na pogreb vleguva vo crkva se moli za mrtovecot ( sto e pogresno) pusi cigari i na ispaganje od crkva pred mrtovecot mu cvoni mobilen telefon... sto ako mu zacvonese dodeka bese vnatre.
Ete ja praksata kaj niv...
Daj nesto novo da cueme.
Kaj kogo ste bile dali na nekoj sto ne znae za Bog ste mu kazale deka Isus umrel za nego??? Dali ja vrsite edna od najgolemite zapovedi koja ja dade Isus da go propovedate evangelieto???
Da ne mu dolzite nikomu nisto osven da se ljubite kako sto Hristos ve vozljubi vas dodeka bevte gresi???
Dali toa gto pravite Miki???
Лелеееее...
Па тие кои се опиваат, дрогораат и сл. сигурен сум дека не ни слушнале за Бога а уште помаку дека го прифатиле Неговото учење. Кога би го рпифатиле, би стоеле понастрана од гревовното однесување. Црквата секако дека реагира на секое неморално однесување, доколку некој сака да ја слушне таа реакција. Плус тоа,
кој е член на Црквата, нормално дека таквото однесување му е туѓо. А
надвор од Црквата, се е дозволено и се е можно.
Попот има должност да се моли за упокоениот, но и да се јави на мобилен, оти некој го бара(л).
Да. „ние„ тоа го правиме (проповедањето), но онака како што е одредено ( на богослужби, во разговори со други луѓе кои се спремни да послушаат и научат нешто за својата вера и сл.) но не онака како некому му текнало па ај сеа на секого од улица или на врата ќе му прооведам евангелие.