Како се лечи Ешерихија Коли?

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.235
Поени од реакции
30.469
Препорачливо е да се лечи во болница.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Препорачливо е да се лечи во болница.
И задолжително да се испита кој подтип на Ешерихија Коли е... затоа што ги има два подтипа од кои вториот (мутиран токму поради квази лечења) е доста опасен и смртоносен.

Член од
13 јули 2009
Мислења
92
Поени од реакции
2
imam sestra koja ima 6 godini ova mu e tretpat sto boleduva od ova dosadna bakteria (Escherichia Coli) ispila ne znam kolku antibiotici dali nekoj znae od iskustvo kako so ovaja bakterija ima li nekoj priroden lek sto moze da pomogne zosto tolku antibiotici ispila pak se vraka.fala odnapred.
Interesnoto e sto ne si navel dali e urinarna ili gastroenteralna infekcija?

E.Coli osven sto e poznata deka pravi partali vo crevata znae da bide dosta dosadna urinarna infekcija.. T.e. E.Coli e kaj zenite e broj 1 pricinitel na Urinarna infekcija - uretritis, cistitis,pielonefritis..
Care..od poslab kon pojak antibiotik i uvin caj, brusnica..
Nekomplicirana polesna urinarna infekcija se obicno leci so :
Lidaprim,Bactrim,Palin pa duri posle Kinolonite - cipro,nor floxacin
Prvite 2 se dosta efikasni i se pijat 7 dena do 2 nedeli i najdobro e pred legnuvanja vtorata tableta.

Ako e crevna infekcija togas 1 nedela se leci samo so tecnosti preporaclivo parenteralna ( intravenska) nadoknada na tecnosti i elktroliti.. Antibiotici ne se davaat primarno bidejki prvin mora da se popravi elektrolitniot disbalans i zagubata na tecnosti..POminuva od 5 - 10 dena.
Ako se vraka infekcijata togas moze ne se vnimavalo na slednovo:

Da se vnimava na: varenjeto i pecenjeto na mesoto, da se pie samo pasterizirano mleko,ovosjeto i zelencukot potemelno da se mijat(marulata posebno) i sekako racete,vnimatelno pri kontakt so zivotni i obavezno PAK potsetuvam na racete..:toe:

Taka da bitno e koja e infekcijata i dali bila pravilno lecena. Mozebi i bila pravilno tretirana ama povtorno se pojavila zaradi nedovolno vnimanie i nepazenje posebno za crevnata infekcija. :salut:

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
И задолжително да се испита кој подтип на Ешерихија Коли е... затоа што ги има два подтипа од кои вториот (мутиран токму поради квази лечења) е доста опасен и смртоносен.
Пиев едни апчиња за бактеријава, после ми пратија Фуролин од Грција и се напив неколку, ама од нив мочката ми позелене :kesa: и ги прекинав.
Сеа сакам пак да ги почнам зашо глеам дека состојбата ми е полоша, барем според симптомите за бактеријата.
Треба пак да правам испитувања?!
Можно е да е мутирана?!
:/

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
Пиев едни апчиња за бактеријава, после ми пратија Фуролин од Грција и се напив неколку, ама од нив мочката ми позелене :kesa: и ги прекинав.
Сеа сакам пак да ги почнам зашо глеам дека состојбата ми е полоша, барем според симптомите за бактеријата.
Треба пак да правам испитувања?!
Можно е да е мутирана?!
:/
Најдобро ти е на лекар да направиш испитувања. Тука само ќе се нагодуваме, што ти е од што ти е и како ти е.
Инаку и јас ја имав истата бактерија, а по се изгледа и пола Македонија. Мене ми препорачаа увин чај, брусница и незнам едни природни состојки од кои се правеше чај, ама имаа смешно име (ми текнува една состојка реп од коњ или коњски реп... така нешто беше). Ги имаш овие во билна аптека, карши ЗОИЛ. Јас избегавав и вода обична од чешма да пијам додека не се исчистам скроз, така да претежно бев на овие чаеви. Незгодна работа е што ми рекоа ако не ја излечам дека може да ми го нападне бубрегот и тек тогаш да го видам Господ во пижами.
Како и да е не се секирај не си сама. ;)

Член од
31 октомври 2010
Мислења
338
Поени од реакции
59
imam sestra koja ima 6 godini ova mu e tretpat sto boleduva od ova dosadna bakteria (Escherichia Coli) ispila ne znam kolku antibiotici dali nekoj znae od iskustvo kako so ovaja bakterija ima li nekoj priroden lek sto moze da pomogne zosto tolku antibiotici ispila pak se vraka.fala odnapred.
Иако е темата постара, ешерихија коли е досадна бактерија која напаѓа кај малите, млади организми и е доста отпорна.
Може да нападне и во око со што предизвикува постојано слозење и налепување на очните капаци со темножолта и дури и зелена леплива слуз.
Играње со антибиотици е штетно и тоа е јасно. Штом знаете дека е ешерихија сигурно е изолирана во микробиологија. На тест анализите има кој антибиотик е добар за истата. Суммамед е јак антибиотик и во овој случај е докажан како ефикасен.

Но, за жал оваа бактерија има тесна врска со хигиената и начинот на однос спрема фекалиите.
Човечката фекалија е основен извор, а бактеријата ја има во анусот на секој човек

Бебињата ја добиваат на породилниот бокс од нечистотиите од родилките. Доколку не е направена дезинфекција помеѓу наредно пораѓање. А и самата мајка родилка може да си го инфицира бебето во зависност од чинот на породувањето, има и тешки пороѓаи каде не е исклучен ни мопмент на празнење заљедно со раѓањето. Се ова е сосема нормално. Но си носи и последици.

Доколку не е од раѓање, се случило подоцна, тогаш е алармантно прашање- хигиена. Во дефицит на минерали и олигоелементи децата знаат да јадат земја, кал, но и да посегнат по сопствена фекалија, Грозно но, се случува, тука влегуваат и деца кои си ги јадат секретите од носот.

Значи еве го советот- прво детето да внесува доволно витамини и минерали, да го зајакне имунитетот под итно, второ комплетна хигиена во домот и внимавање каков однос има прво детето кон лична хигиена а, потоа родителите, ( анално општење е извор на ешерихија коли), и да се избере антибиотикот кој е најсигурен во лечењето на бактеријата.

Член од
13 септември 2009
Мислења
560
Поени од реакции
434
Јас имав пред 1 година така нешто а пред тоа имав пред 2 години (округло прв пат се појави пред 3 години)..значи јас имав уринарна инфекција и е МНОГУ гадно(неможеш да мочаш,коа мочаш те пече НЕНОРМАЛНО,и дури имав мали парченца крв искомбинирани со слузава супстанца)..а за начинот на лечење пиев многу чаеви,и пиев антибиотици..и ми помина ама кога ми се појави прв пат пред 3 години не ја долечив мислам и затоа изгледа ми се појави пак..сега да чукнам у дрво добар сум..а за тоа за сестра ти убаво кажа Аpokalipto да се испита во која форма е бактеријата

Член од
29 јули 2011
Мислења
4
Поени од реакции
0
Коментарите ми дадоа малку црвена боја на лице зошто денес добив резултат од испитување дека ја имам бактеријата и се извадив од памет.
И уште денес ќе си земам чај од брусница зошто читам дека повеќето имаат позитивно искуство од брусницата.

Kajgana Shop

На врв Bottom