imam sestra koja ima 6 godini ova mu e tretpat sto boleduva od ova dosadna bakteria (Escherichia Coli) ispila ne znam kolku antibiotici dali nekoj znae od iskustvo kako so ovaja bakterija ima li nekoj priroden lek sto moze da pomogne zosto tolku antibiotici ispila pak se vraka.fala odnapred.
Иако е темата постара, ешерихија коли е досадна бактерија која напаѓа кај малите, млади организми и е доста отпорна.
Може да нападне и во око со што предизвикува постојано слозење и налепување на очните капаци со темножолта и дури и зелена леплива слуз.
Играње со антибиотици е штетно и тоа е јасно. Штом знаете дека е ешерихија сигурно е изолирана во микробиологија. На тест анализите има кој антибиотик е добар за истата. Суммамед е јак антибиотик и во овој случај е докажан како ефикасен.
Но, за жал оваа бактерија има тесна врска со хигиената и начинот на однос спрема фекалиите.
Човечката фекалија е основен извор, а бактеријата ја има во анусот на секој човек
Бебињата ја добиваат на породилниот бокс од нечистотиите од родилките. Доколку не е направена дезинфекција помеѓу наредно пораѓање. А и самата мајка родилка може да си го инфицира бебето во зависност од чинот на породувањето, има и тешки пороѓаи каде не е исклучен ни мопмент на празнење заљедно со раѓањето. Се ова е сосема нормално. Но си носи и последици.
Доколку не е од раѓање, се случило подоцна, тогаш е алармантно прашање- хигиена. Во дефицит на минерали и олигоелементи децата знаат да јадат земја, кал, но и да посегнат по сопствена фекалија, Грозно но, се случува, тука влегуваат и деца кои си ги јадат секретите од носот.
Значи еве го советот- прво детето да внесува доволно витамини и минерали, да го зајакне имунитетот под итно, второ комплетна хигиена во домот и внимавање каков однос има прво детето кон лична хигиена а, потоа родителите, ( анално општење е извор на ешерихија коли), и да се избере антибиотикот кој е најсигурен во лечењето на бактеријата.