Како се емигрира во Австралија и Нов Зеланд?

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
4.914
Поени од реакции
7.836
Deka zivotot e tezok sekade toa e tocno, deka nema idealen sistem i toa e tocno, deka AU ne e idealna i toa e tocno. No ako ja sporeduvas AU so MK vo gobala e nekolku pati podobra e tocno. Ovoj forum e na tema za emigracija ne da dokazuvame kade e podobro. Malku ja zabegavne, no nema vrska poentata ke ja svatat citatelite.
--- надополнето: 22 февруари 2012 во 02:55 ---
Za site koi mislat za emigracija vo Canada na sledniov link e forum za niv http://forums.snapsolutions.ca/viewforum.php?id=1
Потполно се сложувам дека АУС е подобра од МКД,посебно за крајно сиромашната класа, дефинитивно сиромавиот австралианец е подобар од сиромавиот македонец, и точно е дека темава не е за споредување, јас тоа го потенцирав неколку пати ама ти никако да го забележиш па намерно или ненамерно сакаш да ми го вметнеш дека јас правам споредби, како и да не е важно, јас би се надоврзал на твоите информации со уште неколку други што треба да ги имаат во предвид нашите идни австралијанци

- кога ке се реши некој да се пресели таму од старт да знае дека не може да рачуна дека може да живее од социална помош како што некој мислат кога викаат државата дава пари, не дека државата нема да им даде туку дека со тие пари не може да се преживее по никоја математика ако треба да се плака кирија.Ова не важи само во случај ако станбеното прашање ти средено и немаш кредит, значи по хитно треба работа

-треба да се знае дека со една плата е претешко да се опстане, ако се работи за фамилија најдобро е децата да се над 4-5 години кога се во фаза да одат нашколо така да двајцата ке бидат во мозност да работат што автоматски две плати прават огромна разлика,инаку со една плата и нема многу да имаш осет дека си надвор од МКД, за фамилии со помали деца е многу потешко пошто, ако се оди на факторот крадинка не би ја препорачал, многу е скапо, се движи околу 50 - 70 долари на ден од дете,

- околу вработувањето е најдобра опција да имаш поголем број на познаници, можеби звучи нереално ама 80% од вработувањата одат по препорака, еден преку друг,посебно ако може некој од внатре да те повлече, ова не важи само ако си навистиана некој висок профил посебно доктор каде навистина имаат тежок дефицит на доктори па примаат секакво губре од цел свет, од кој голем дел се жива катастрофа.

инаку е многу поскапо отколку што имаме престава, навистина се заработуваат повеќе пари али цените на некој работи се ненонрмали, пример ке земам за нашава пушачка нација, едни цигари се движат округло земено меѓу 15 -20 долари, едно кило ракија 40-50 долари за литар и слично, куќите се посебна прикаска ......
 
Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
Prenesena kolumna od novina:

Печалбари од сите профили заминуваат од Македонија

Канада, Австралија, работа на брод ... За иселување од Македонија се’ почесто аплицираат високобразовани луѓе во најзрелите години подготвени да остават се’ зад себе.
Напуштањето на татковината веќе не е привилегија на луѓето со специфични барани струки и сон на армијата невработени од Македонија. На заминување во странство се одлучуваат се’ повеќе високообразовани луѓе од различни профили. Канада, Автстралија, Нов Зеланд, работа на брод. За работно место и за иселеничка виза аплицираат не само млади, туку и повозрасни луѓе во најпродуктивните години.
Одлуката за заминување не е лесна
Тони кој во Скопје работеше во фирма за компјутери замунува во Шведска да вози камион. Филозофот со диплома, Петар, кој се обиде на повеќе работни места, бара работа на брод. Дејан, по струка социолог, ја напушта работата во едно училиште и со сопругата и едногодишната ќерка заминува за Канада.


Од земјата не заминуваат само младите туку и високообразован кадар во најпродуктивните години
„Не е лесен чекор. Тоа е една од најтешките одлуки која ја донесовме заедно со сопругата. Решивме да се обидеме, да си ја испробаме среќата, како се живее таму. Ако со еден збор треба да кажам кој е мотивот тоа е сигурноста“, објаснува Дејан.
Петар вели: „Во Македонија факултетската диплома не ми помогна да најдам соодветна работа. Работев повеќе работи, библиотека, во новинарство, во услужен сектор, но најголемата плата што сум ја добил е 300 евра. На брод се заработува од 1.500 и 2.000 долари нагоре во зависност од позицијата. Противаргументи за заминување е разделбата со семејството, но, тоа е времено“, вели Петар.
Финансискиот мотив најважен
Дејан и Петар се подготвени да остават се’ зад себе. Дипломите, кариерите што ги почнале, искуствата што ги стекнале и да почнат од нула да создаваат нов дом таму некаде преку океанот.
„Јас од работа не сум се срамел никогаш. Финансискиот мотив ми е најбитен така што го барам начинот како на чесен начин за најкратко време да заработам најмногу пари“, вели Петар.
Дејан се надоврзува: „Во Македонија е убаво да се живее, но, ако си пробивен, одреден тип на карактер, скроен за да успееш. Јас не сум таков човек и се надевам дека одењето во Канада во мене ќе го разбуди токму тој инстинкт. Сам да си ги создавам шансите“.


На печалба во прекуокеанските земји

Во Канада и Австралија по неколку стотици Македонци годишно
Според канадското биро за државјанство и имиграција лани 186 македонски државјани добиле иселенички визи. Во последниве десет години неколку стотици граѓани секоја година добиваат статус за легален перманентен престој во Канада. Најголема е бројката во 2003 година, 635 македонски граѓани тогаш добиле право да се иселат во Канада.
Слични се бројките и за другиот крај на светот. За само шест месеци, од јуни лани до сега, 256 Македонци се преселиле во Австралија, покажуваат податоците од Австралиското министерство за имиграција. Повеќе од 1.500 македонски државјани од туристички или професионални потреби ја посетиле Австралија, а околу 120 студенти од Македонија со студентски визи ќе го продолжат своето образование таму. Прилично актуелна последниве години е и работата на брод. Ниту една институција не води точна евиденција колку луѓе од Македонија работат на бродови, но според упатените и во овој случај станува збор за повеќе стотици, главно млади луѓе.
 
Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
Za site Makedonci koi mislat da emigriraat vo Nov Zeland na 27 april se otvara proces za dobivanje rabotna viza so vaznost od 9 meseci. Koj prv ke aplicira ja dobiva vizata.

Posle rokot od 9 meseci za toa vreme ako najdete rabota vo vasata struka moze da dobiete rezident status za nekolku nedeli. Preduslov e da imata IELTS 6.5 i da napravite registracija na vasata diploma koja se pravi online za nedela dena.

Minusot e deka ima samo 300 mesta za taa viza i obicno se ispolnuvaat za 30 minuti. Linkot za vizata silver fern e ovoj

http://www.immigration.govt.nz/migrant/stream/work/silverfern/
 
Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Според ова калкулаторов за нов зеланд би земал околу 190 поени додека за австралија едвај 70. Иначе имам мастер во струка за која имаат потреба, знам ангиски и имам партнер кој знае англиски и има бачелор диплома ама мислам не е во струка која имаат потреба, а и двајцата немаме работно искуство во струката. Чисто информативно колкави се шансите за добивање на виза (без предходно да најдеш работа таму) и колку трае таа процедура од прилика?
 
Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
Според ова калкулаторов за нов зеланд би земал околу 190 поени додека за австралија едвај 70. Иначе имам мастер во струка за која имаат потреба, знам ангиски и имам партнер кој знае англиски и има бачелор диплома ама мислам не е во струка која имаат потреба, а и двајцата немаме работно искуство во струката. Чисто информативно колкави се шансите за добивање на виза (без предходно да најдеш работа таму) и колку трае таа процедура од прилика?
Relativno mnogu dobri ke vi pisam privatna poraka.
 
Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
Sekoj slucaj e razlicen taka da privatni informacii samo po privatna poraka.

Ako ima nekoj drug sto se interesira za podetalni informacii za emigracija vo NZ slobodno neka mi pisi poraka.
 

Biljbilj08

1987
Член од
19 ноември 2011
Мислења
698
Поени од реакции
312
Кои документи требаат за иселеничка виза за Нов Зеланд?
 
Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
Кои документи требаат за иселеничка виза за Нов Зеланд?
Od moe licno iskustvo mozam da zboram za iseluvanje vo Nov Zeland. Celata aplikacija ja napraviv sam. Bez advokat ili emigracionen agent. Procedurata traese negde godina i tri meseci. Odev na skilled employment resident visa. Trosokot bese nekade 2000 evra toa samo za aplikacijata zborime. Ako nekoj saka da odi vo NZ na toj nacin najdobro e da bide ozenet, so najmalku 2 godini rabotno iskustvo, negovite kvalifikacii da bidat na listata kako pozelni (bidejki dobivas bonus poeni) i da znaes angliski dosta dobro ( 6.5 IELTS za nositelot i 5 IELTS za sodruznikot). Ne e nesto mnogu komplikuvano da se aplicira, se se pravi online na web sajtot na emigration NZ, prevodi na dokumenti, potvrda na kvalifikaciite vo NZQA, polaganje angliski i adio otide vo NZ. Jas sum tuka veke 2 godini , nemav nikogo tuka i ne zazaliv ni 1 minuta zosto otidov.
--- надополнето: 14 април 2012 во 03:49 ---
Абе каков НЗ ке закачите астма таму бе ало
Prven poseti go NZ pa posle mozes da zboris loso. A koj go posetil ednas vo zivot makar eden vikend ne moze da kaze eden los zbor.
 

Biljbilj08

1987
Член од
19 ноември 2011
Мислења
698
Поени од реакции
312
Od moe licno iskustvo mozam da zboram za iseluvanje vo Nov Zeland. Celata aplikacija ja napraviv sam. Bez advokat ili emigracionen agent. Procedurata traese negde godina i tri meseci. Odev na skilled employment resident visa. Trosokot bese nekade 2000 evra toa samo za aplikacijata zborime. Ako nekoj saka da odi vo NZ na toj nacin najdobro e da bide ozenet, so najmalku 2 godini rabotno iskustvo, negovite kvalifikacii da bidat na listata kako pozelni (bidejki dobivas bonus poeni) i da znaes angliski dosta dobro ( 6.5 IELTS za nositelot i 5 IELTS za sodruznikot). Ne e nesto mnogu komplikuvano da se aplicira, se se pravi online na web sajtot na emigration NZ, prevodi na dokumenti, potvrda na kvalifikaciite vo NZQA, polaganje angliski i adio otide vo NZ. Jas sum tuka veke 2 godini , nemav nikogo tuka i ne zazaliv ni 1 minuta zosto otidov.
--- надополнето: 14 април 2012 во 03:49 ---
.
Ти благодарам за ова
 
Член од
8 април 2012
Мислења
116
Поени од реакции
95
Зошто му се дозволува на агитаторов да поттикнува незадоволство преку сугестии за емигрирање? Кој сака да емигрира нека се јави во агенција или во амбасадите на овие земји. Што е ова, реклама?
Tebe k. Da ne te boli, ima luge koi ne sakaat da ziveat vo mk i spodeluvaat nacini i iskustva za fajkanje magla od mk. Ako tebe ti e ubavo, brkaj si tamu drugi temi.
 
Член од
21 април 2012
Мислења
366
Поени од реакции
186
Наj-лесно со Бугарски пасош и авион и право там.Наместо се вади работна виза и така.:)
 

Jimmy

Организатор
Член од
26 мај 2006
Мислења
927
Поени од реакции
312
Наj-лесно со Бугарски пасош и авион и право там.Наместо се вади работна виза и така.:)
А можиш да работиш легално? Јас мислам дека не, бугарскиот пасош ќе поможи само да не аплицираш за виза и сите тие трошоци и стресој дали ќе ти ја одобрат. Значи, по мое ко шо знам, со бугарскиот пасош можиш да добиеш само туристичка виза, а не работна. Ако некој знае за сигурно како е нека пиши.
 
Член од
21 април 2012
Мислења
366
Поени од реакции
186
А можиш да работиш легално? Јас мислам дека не, бугарскиот пасош ќе поможи само да не аплицираш за виза и сите тие трошоци и стресој дали ќе ти ја одобрат. Значи, по мое ко шо знам, со бугарскиот пасош можиш да добиеш само туристичка виза, а не работна. Ако некој знае за сигурно како е нека пиши.
С Бугарски пасош,не ти требе туристичка виза,качуваш се на авион и право там.Али за работа ти требе работна дозвола.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom