Како се емигрира во Австралија и Нов Зеланд?

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Баш убаво звучи Австралија ама немам шанси да се иселам, по никој основ не им требам.:oops:
Фаранг, колку кошта да се плати некоја австралијка за фиктивен брак?

И како се отсели ти бе таму? Претпоставувам во АУС си...

Зошто вака размислуваш? Имаш роднини таму? Можеш преку студенстката виза да идеш па некако да сврзеш со Bachelor Degree или пак за оние струки што не треба Bachelor уште полесно ќе пробаш да аплицираш за иселеничка...

The sky is the limit друже... Има многу опции распрашај се во некоја агенција тие ќе ти кажат какви ти се шансите.. Јас знам луѓе на 40 години што одат сами дури ни англиски незнаат ама земаат курсеви ова она и ќе се снајдат... Ако се сака се се може :)

Член од
20 јули 2011
Мислења
576
Поени од реакции
203
МНогу е полесно да се оди некаде ако имаш роднини. Некој нема, ко на пример јас еве. На се сум спремен, по легален пат да заминам од тука и да идам во Канада.

Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
За во Н.З. Како е полесно да се замине и остане, преку shortage листите/скилед или преку сопствен биснис (некој мал бизнис, реновирање и сл.)?
Edinstven nacin na koj mozez da dobies viza e preku skilled shortage listite bidejki za biznis vizite se bara investicii od nad pola million dolari sto za Makedonski uslovi e naucna fantastika I sekoj sto ima tolku pari vo Makedonija ne gleda da bega za stranstvo.

Член од
19 декември 2012
Мислења
20
Поени од реакции
1
што е разликата помеѓу resident и permanent ?

Член од
19 декември 2012
Мислења
20
Поени од реакции
1
на страната на NZQA гледам има два вида за сертифицирање на документацијата...
Immigration: so you can move to New Zealand see Get international qualifications recognised for immigration
и
Employment: so you can work in New Zealand see Apply for an International Qualifications Assessment
, на кое треба да се пријавам (барем додека учам иелтс, да ја терам и таа процедура...)

Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
на страната на NZQA гледам има два вида за сертифицирање на документацијата...
Immigration: so you can move to New Zealand see Get international qualifications recognised for immigration
и
Employment: so you can work in New Zealand see Apply for an International Qualifications Assessment
, на кое треба да се пријавам (барем додека учам иелтс, да ја терам и таа процедура...)

Odi na ovaa strana za NZQA http://www.nzqa.govt.nz/qualifications-standards/international-qualifications/apply-for-an-international-qualifications-assessment/

No bi ti preporacal da dobies dobri ocenki na IELTS pred da pocnes so sertifikacija, bidejki ako ne uspeete da dobiete dobri ocenki za jabe ke vi bide sertifikacijata, I kosta preku 500 evra od covek

Член од
19 декември 2012
Мислења
20
Поени од реакции
1
^^^ да да, но мене ми беше зборот, поради добивање во време, дали е можно, додека се спремам за иелтс (сакал-нејќел, не смеам да добијам слаби оцени:)), (2-3 месеца) паралелно да ја терам процедурата за NZQA (оти гледам на нивниот сајт имаат нешто дилеј од 35 работни дена + кај нас еден куп процедури:)), и второ, освен за мене, ке мора ли и за сопругата да мине NZQA?

Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
^^^ да да, но мене ми беше зборот, поради добивање во време, дали е можно, додека се спремам за иелтс (сакал-нејќел, не смеам да добијам слаби оцени:)), (2-3 месеца) паралелно да ја терам процедурата за NZQA (оти гледам на нивниот сајт имаат нешто дилеј од 35 работни дена + кај нас еден куп процедури:)), и второ, освен за мене, ке мора ли и за сопругата да мине NZQA?
Ja znaes mojata preporaka kako najsigurno I so pomal rizik da apliciras, no ako sakas da skratis od procedura sekako deka mozes da pravis sertifikacija vo NZQA.

Odlukata e tvoja.

I da soprugata ke treba da polaga IELTS I za nejze se bara 5.0 ocenka sto e nekade slicno kako 6ka na fakultet

Член од
19 декември 2012
Мислења
20
Поени од реакции
1
вака...прво иелтс, па потоа сертификација, така? знам, друже, ама јас почнувам да се спремам за иелтс а сопругата од наредниот месец, и тоа ќе мора да го положиме (планираме да полагаме некаде ноември-декември) и да одеме на сигурно, а за NZQA може ли паралелно, башка овде во мкд имам лиценци како архитект, надзор и изведувач кои ми завршуваат 2014, а во апликацијата добро ке ми дојдат :), а за сопругата прашувам за NZQA, не иелтс, зошто и нејзината струка е во скил листите...(education and teaching)...

Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
вака...прво иелтс, па потоа сертификација, така? знам, друже, ама јас почнувам да се спремам за иелтс а сопругата од наредниот месец, и тоа ќе мора да го положиме (планираме да полагаме некаде ноември-декември) и да одеме на сигурно, а за NZQA може ли паралелно, башка овде во мкд имам лиценци како архитект, надзор и изведувач кои ми завршуваат 2014, а во апликацијата добро ке ми дојдат :), а за сопругата прашувам за NZQA, не иелтс, зошто и нејзината струка е во скил листите...(education and teaching)...
Da I za soprugata ke treba NZQA sertifikcija nezavisno dali nejzinata struka e na lista ili ne.

Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
Ova e del od isecok od hrvatski forum vo koj se objasnuva emigracija za AU

---------------------------------------------------------------------------------

VISA 190 od početka do kraja

Uglavnom supruga je nositelj vize, diplomirala je 2006. na dvogodišnjem fakultetu za 'Hotelski management' u Opatiji i po našem novom bolonjskom sistemu priznata joj je titula Bachelor (prvostupnik) ekonomije. Kao 'Project Administrator' radila je u građevnskoj firmi od 2004-2005, nakon čega se zaposlila u poznatoj firmi u industriji hrane i pića (od 2006 do danas). Psihološke pripreme započeli smo u 3. mjesecu 2012. godine, a tek početkom 2013. godine krenuli smo u realizaciju i sakupljanje papira.

Korak 1. Skill assessment za 'Program or Project Administrator'.

Assessment authority za ovaj skill je Vetassess. http://www.vetassess.com.au

24.2.2013. Online aplikacija za skill – plaćanje karticom 710 AUD. Sami skill assessment i priznavanje obrazovanja košta 630 AUD, ali mi smo tražili i procjenu relevantnog zaposlenja/iskustva kao Project Administrator što smo platili dodatnih 80 AUD. Vetassess prima samo kreditne kartice VISA i MasterCard (VISA Electron i slične debitne kartice ne primaju).
25.2.2013. Svi dokumenti poslani UPS-om (Overseas Express). Težina oko 400 grama. Cijena 300 kn
28.2.2013. Dokumenti su stigli u Vetassess u Melbourne
1.3.2013. Vetassess nas obavještava da su dokumenti zaprimljeni
15.3.2013. Skill assessment završen - pozitivno!! Pošto je supruga trudna tražili smo žurni postupak (ne plaća se dodatno) zbog stresa, bla bla. Inače skill assessment kod Vetassesa traje oko 2-3 mjeseca ako su svi dokumenti poslani ispravno.

Naši troškovi za dobivanje skilla:
100 kn Prijepis ocjena sa fakulteta
160 kn Porezna - godišnji izvodi plaća za 4 godine
400 kn Javni bilježnik - ovjere originala
1220 kn Sudski tumač Marta - ovjereni prijevodi (sa popustom na količinu). Inače www.marta.hr je za svaku preporuku i svakako unaprijed dogovorite cijenu
4360 kn Vetassess Skill Assessment
300 kn UPS poštarina za Vetassess
---------------------------------
6540 kn Skill total

Korak 2. IELTS u međuvremenu dok smo čekali skill assessment

1.2.2013. Pripremni tečaj za IELTS u Zoni Znanja (Zagreb – kod Džamije) www.zona-znanja.hr Cijena 990 kn preko Ponude dana www.ponudadana.hr, redovna cijena je dvostruka. Trajanje: 36 sati.
5.3.2013. IELTS Workshop u British Councilu u Palmotićevoj. Cijena 100 kn. Trajanje 4 sata.
9.3. 2013. Polaganje IELTS-a (Listening, Reading, Writing) u osnovnoj školi u Varšavskoj pošto je broj prijavljenih prešao kapacitet British Council-a u Palmotićevoj.
12.3.2013. Speaking dio za ljude koji su iz Zagreba. Ljudi koji nisu iz Zagreba polagali su Speaking isti dan nakon pismenog dijela što je logično
22.3.2013. Rezultate IELTS-a dobili smo točno 13 dana nakon polaganja pismenog djela.

6.5 Listening
6.5 Reading
6.0 Writing
7.0 Speaking
------------------
Overall 6.5

Ova Overall ocjena za vizu uopće nije bitna, jer DIAC gleda najlošiji modul što je u našem slučaju šestica (6) iz Writing-a. Šestica (6) je ujedno i minimalna IELTS ocjena potrebna za dobivanje vize (189 i 190) i za ocjenu 6 se ne dobivaju 'nagradni' bodovi.
Sedmica (7) nosi 10 bodova, a osmica (8) 20 dodatnih bodova i mislim da je upravo na IELTS-u najlakše/najbrže skupiti dodatne bodove iako je to dosta individualno. Npr. netko će prije odraditi dodatnu godinu na poslu nego dobiti sedam (7) iz IELTS-a.

Naši troškovi za polaganje IELTS-a.
990 kn Zona znanja - priprema za IELTS
100 kn British Council IELTS Workshop
1500 kn IELTS
---------------------------------
2590 kn IELTS total

Korak 3. Submitanje EOI (SkillSelect) – 27.3.2013.

Uvjet za submitanje EOI (iskaz interesa) na Skill Selectu je odobren skill, položen IELTS tako da svaki modul dobijete minimum šest (6) i trebate proći bodovni prag (trenutni prag je 60 bodova).
Moram naglasiti da svi podaci u EOI moraju biti točno claimani, jer u suprotnome može doći do odbijanja vize, pa čak i zabrane aplikacije iduće 3 godine.

U SkillSelectu također birate tipove viza za koje se prijavljujete. Možete pokazati interes za više viza (npr. 189, 190 i 489 istovremeno).

Mi smo u EOI izabrali samo vizu 190 i samo Western Australia (iako smo i na ACT skill listi - Canberra). Vi se u svakom trenutku možete vratiti u svoj EOI i promjeniti svoj iskaz interesa (pod uvjetom da niste dobili INVITATION, jer se tada onemogućavaju izmjene).

Claimali smo sljedeće bodove:
25 bodova GODINE
15 bodova OBRAZOVANJE (Vetassess je izjednačio hrvatski Bachelor sa Bachelorom po AQF sistemu – Australian Qualification Framework)
15 bodova ZAPOSLENJE (Vetassess je priznao da supruga u zadnjih 10 godina ima 9 godina zaposlenja koje je relevatno skillu Project Administrator)
0 bodova IELTS
5 bodova State sponsorship (Western Australia)
-------------------
60 bodova TOTAL

Korak 4. State sponsorship - WESTERN AUSTRALIA – 200 AUD

Uvjet za submitanje WA State sponsorhipa je da imate skill koji je na njihovoj listi http://www.migration.wa.gov.au/skill...sindemand.aspx i da ste submitali prijavu na EOI (SkillSelect).

28.3.2013. Submitana aplikacija za WA SS.
Uglavnom, pitaju zašto želite u WA, koliko novca ćete donijeti (ne treba im dokaz), koliko će vas košta preseljenje, u koji grad namjeravate doseliti, mogućnost zaposlenja u WA itd. Uglavnom neki normalni research koji ćete napraviti i bez njih. Ovdje su točna pitanja za WA SS aplikaciju: http://www.migration.wa.gov.au/skill...questions.aspx
04.04.2013. Iz WA su nas kontaktirali sa ne baš lijepim mailom u stilu da se prizna samo radno iskustvo poslije faksa, sto bi značilo da nemamo 15 bodova za staž nego 10, šta znači da nemamo ni 60 za proći granicu nego 55 itd. bla bla. Uglavnom za skill 'Project administrator' u radno iskustvo se broji i iskustvo prije zavrsenog faksa što smo 100 puta pročitali na Vetassess stranici. Ovo je razlog zašto je dobro imati pismenu preporuku/mišljenje od assessment authorty-ja, jer claimati bodove iz glave, jer misliš da ih imaš može za posljedicu imati odbijanje vize zbog overclaimanja bodova. Uglavnom posali smo outcome letter od Vetassessa i sve je bilo OK.
04.04.2013. isti dan smo im poslali cijeli Vetassess outcome letter
05.04.2013. WA state sponsorship ODOBREN! Odmah su nam poslali kratki 'ugovor' sa našim obavezama (trebali bi živjeti minimum 2 godine u WA i popunjavati nekakve ankete svakih pola godine)
05.04.2013. isti dan smo potpisali i vratili 'ugovor' u WA u Perth
08.04.2013. imamo INVITATION u SkillSelectu!!

Troškovi za WA state sponsorship:
1270 kn WA SS total

Korak 5. Aplikacija za vizu
26.4.2013. Aplikacija za vizu, plaćanje 3060 AUD nakon čega se uploadaju dokumenti. Pojedinačni dokument ne smije prelaziti veličinu od 5MB, a najbolje je sve uploadati u pdf formatu.
15.5.2013. Javlja se case officer iz Brisbane-a (znači 2,5 tjedna od aplikacije). Uglavnom, šalje nas na liječnički pregled koji treba napraviti u roku 28 dana. Pošto je supruga trudna i treba roditi početkom 7. mjeseca molili smo da nam produlji rok za preglede dok se bebač ne rodi tako da i njega odmah besplatno dodamo u istu vizu. Dan poslije case officer nam čestita na budućoj prinovi i kaže da nema nikakvih problema za produljenje roka. Kad se bebač rodi trebamo izvaditi i poslati rodni list i putovnicu i svi zajedno otići na medical exam.

22.6. ja kao secondary applicant idem na IELTS

14.7. rodio se bebač

28.7. u DIAC šaljemo putovnicu i rodni list od bebača

1.8. liječnički pregled u Budimpeši

22.8. VISA 190 GRANTED!!!

Overall trošak: 37.700 kn iliti 5.000 eura

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.451
Поени од реакции
39.091
Ме интересира едно ... изводливо ли е државата , Австралија во случајот да ти обезбеди средства за студии , значи зборувам само трошкови за студиите , па потоа кога ќе се вработиш да ги враќаш , како еден вид кредит? - Дефинитивно после долго двоумење и рмбање низ светот сакам да пробам да станам некој , па планирам да запишам курс за комерцијален пилот. Моментално единствено според цените Ибертур во Шпанија ми одговара, британците и америте бараат некои мики маус суми од 100К долари.

Има и друга опција знам дека америте ја имаат , односно да се придружиш на војската па они бесплатно те обучуват , но со оглед на нивните воени интервенции во светот несакам да завршам да ме збираат со некоја правосмукалка во некоја од арапските земји. Прашањето ми беше дали некој од вас упатените знае како стои Австралија на тоа поле? Имам околу 26000 евра плус кола во вредност од 6-7 која можам да ја шитнам во секое време , но иста цифра тежи и целиот курс во Шпанија со што автоматски немам пари ниту за смештај ниту за храна , што значи пак ќе треба да работам за да се издржувам во тој временски период кој трае од 18 до 24 месеци.

F

FARANG

Гостин
Ме интересира едно ... изводливо ли е државата , Австралија во случајот да ти обезбеди средства за студии , значи зборувам само трошкови за студиите , па потоа кога ќе се вработиш да ги враќаш , како еден вид кредит? - Дефинитивно после долго двоумење и рмбање низ светот сакам да пробам да станам некој , па планирам да запишам курс за комерцијален пилот. Моментално единствено според цените Ибертур во Шпанија ми одговара, британците и америте бараат некои мики маус суми од 100К долари.

Има и друга опција знам дека америте ја имаат , односно да се придружиш на војската па они бесплатно те обучуват , но со оглед на нивните воени интервенции во светот несакам да завршам да ме збираат со некоја правосмукалка во некоја од арапските земји. Прашањето ми беше дали некој од вас упатените знае како стои Австралија на тоа поле? Имам околу 26000 евра плус кола во вредност од 6-7 која можам да ја шитнам во секое време , но иста цифра тежи и целиот курс во Шпанија со што автоматски немам пари ниту за смештај ниту за храна , што значи пак ќе треба да работам за да се издржувам во тој временски период кој трае од 18 до 24 месеци.

Ако си државјанин ДА, студираш безплатно а потоа од плата ти се одбива % дур не го отплатиш долгот. Во твој случај наоѓаш работа во странство и никад не го отплаќаш :pos:. Дур ти трае школувањето ако сакаш дел да отплаќаш добиваш 10% попуст а ако го платиш унапред мислам дека е 20 или 25% така бар беше јас кога студирав.

http://studyassist.gov.au/sites/studyassist/helppayingmyfees/hecs-help

За пилот ако мене ме слушаш шибај на Филипините. Разгледај што и како има повеќе опции најди што ти треба. Каде каде е поевтино, трошок за живеење ќе имаш ко во МКД а ќе ти биде и доста забавно поготово ако тренинзите ти се во Кларк. Рачунај мање више 1 пезо 1 денар, се ти е на англиски. Јас дур живеев во Манила од досада зедов дозвола за ултралајт. Курс со се лекции и свашта ме кошташе па да не претерам преку сила 3-4000 долари, е сега да се разбереме ова е далеку од она ти што сакаш. На вториот линк имаш неколку опции заеби евтините гледај или Метро Манила (ова во Пасај ти е најдобра опција - аеродромот е таму а личи и евтино, САМО провери убаво што е вклучено што не е). Анџелес Сити (Кларк) е исто добра опција. Разгледај и кој како е признат надвор од Филипините зашто и они се дива лига ко МКД. Рачунај ако идеш таму ќе ти треба исто живци ко во МКД, буквално 95% од се ти е исто или многу слично ко МКД.

http://www.finduniversity.ph/aviation-schools/

http://www.philippineairlines.com/about_pal/pal_learning_center/pal_aviation_school/pal_aviation_school.jsp

http://www.angelesflying.com/

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060

Како што ти спомна Фаранг погоре, во Австралија нема шанси тоа да се случи од проста причина што кој и да ти даде кредит нема гаранција дека ќе останеш во државата и ќе го вратиш кредитот вложен во тебе. Впрочем, целата финта на привлекување странски студенти во Австралија (што ги има околу пола милион) е што нивните пари се користат да се намалат цените за студирање на локалните студенти. Образованието е трет најголем извозен производ на Австралија, нема логика некој да ти даде кредит за студии. Сето тоа сепак не значи дека нема шанси да добиеш стипендија, што е возможно ама треба среќа и напор.

Kajgana Shop

На врв Bottom