Како, како да се научи македончето да почитува закони?

Член од
7 септември 2016
Мислења
22.045
Поени од реакции
38.194
До кога така? До кога законот ке важи само за обичните смртници и до кога сите закони ке стојат само на хартија?
Не гледам ниту една светла точка, немам ни грам надеж дека може да се оправи нешто во државава и да тргнеме напред.
Професорката М.Најчевска не ја обожувам многу, контроверзна личност со простачко однесување, но можеби е во право кога вели дека ние сме една македонска штала на која единствен излез за подобра иднина и коренити промени е да бараме оставка од владава, од судство идр и да се формира експертска влада во која нема да биде никој од досегашните партии кои биле на власт.
...а бе шо да ти кажам ЕУ цвета, посебно со Урсула ФЛ демократија и почитување на закони насекаде, еве и со Бајден претходно го казнил синот за такво непочитување на закони, саааамо кај нас го нема тоа почитување на закони, цел свет е дисциплиниран и почитува закони, мало сутра или како милува Јонуз, мало јуче! :D

Член од
2 април 2022
Мислења
86
Поени од реакции
404
проблемот е судството. За време на Грујо имаше какво такво судство кое функционираше и вакви хаварии у главном беа превенирани од системот. Комуњарите одкако превзедоа со грб на странциве и дуи тотално го корумпираа цел систем. И последиците на тоа работење се осеќаат и ќе се осеќаат.
Сум видел ретардирано чоече ама ти си ретко ретардиран.

Член од
28 октомври 2019
Мислења
221
Поени од реакции
167
Македончето ќе научи да почитува кога ќе се иссели од оваа дупка.
aha ke nauci, moze tamu u eu ke pocituva zakoni , tuka ne
imam takvi u komsii, sproti mene se , u germanija otidoa, koa ke dojdat na odmor toa e diveenje, do 03h sabajle toa eci muzka u dvor,pojacalo u dvor ke iznesat i na najjako pustat, se derat ko pusteni od lanci, letva pijani, so kamenja po kuceto mi mavaat,a vo mojot dvor si e.. palenje se i svasta nadvor, a koa nesto renoviraa gubreto se go isfraa na 10m od mojata kukja, cela deponija napravija,
a togas zboreaa ne se sekiraj komsike , privremeno e ke viknam kamion se ke isfrlime, pominaa 5 god i toj kamion nikako da stigne
i taka.. kolku pati im rekov namalete be, smirete se, ke ve prijavam ..prijavi slobodno na zet mi tatko mu e policaec ..

seljak i na mars da se iseli , pak seljak ke bide

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.954
Поени од реакции
9.018
Власта е променлива, денес си министер, утре обичен граѓанин на оваа наша прекрасна земја Македонија.....а, закони имаме мнигу добри, но само напишани и нема потреба од нови.
Топла, власта не се мења! Курто и Мурто се вртат у круг. Луѓето на Курто и Мурто се мењаат, ама власта си е иста!

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.318
Поени од реакции
5.602
пред 4 години мислам, имаше во хартиен весник скопско ехо како анкета, што би направиле кога би биле на власт, јас напишав идеја мораториум на сите партии до влез во ЕУ, техничка влада со премиер и министри на МВР и Правда да се бараат од државите од ЕЦЦ ( Исланд, Норвешка, Швајцарија)... многу мал одзив доби идеата, па и тука на форумот се отфрли, Морало да има Партии, има многу луѓе кој егзистенцијата ја гледаат само низ некоја Партија и канцелариско стаорска работа... Но ако Трамчо ја приземи УсАид, зошто да не можеме и Партиите ??... сите тие луѓе би работеле спрема квалификации, работа има, носиме од странство работници....
Па нешто слично веќе се случи со источните ни азијати, кога кон крајот од ‘90-тите државата им беше тежок распад, па за да биде што побрзо закрпена и подготвена за влез во ОТАН и ЕУ, на азијатите им беше наметнат „меѓународен борд од директори„ а на кратко беше донесен и принцот Симеон, со (привидна) улога од премиер.

Како и да беше, Бугарија дене се дел од евро-атлантското “семејсто„ (на поробени народи и раздржавени држави...) и од таа позиција може да не‘ „вози„ како ќе и‘ се посака.

Значи, чаре за беззакониево во „нашата земјата„ постои, само треба да биде спроведено во дело... ама нема да биде, оти на тој начин легалното крадење на буџетите ќе биде спречено, а на нашите султан-партии тоа не им „пасуе„.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.642
Поени од реакции
10.639
Топла, власта не се мења! Курто и Мурто се вртат у круг. Луѓето на Курто и Мурто се мењаат, ама власта си е иста!
1742668996965.jpeg
Убаво се вели - Власта е огледало на народот.
Но време е да го искршиме, сол да го направиме тоа огледало...бевме будали, но се опаметивме, прогледавме, само не умееме....

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.566
Поени од реакции
23.708
Народот не сака да се почитуваат законите те просечниот граѓанин сака да се почитуваат законите ама он да биде исклучок, да важаат за сите освен за него. Ништо не го кошта да не рка на сред тротоар или да ја фрла хартијата од бурекот на тревник арно ама културата тука е "к*р ми е двор ми е, што сакам ќе правам".

За да се смени тоа ќе треба цел политички систем да се смени, се додека партиите зависат од гласачи во јавна администрација и локални шерифи нема да се промени ништо. Дури и да дојде човек кој сака да ја подобри состојбата, неговата партија е полна со вакви луѓе кои освен својот интерес не ги интересира ништо друго.

Друг проблем е образованието/едукацијата. Повторно, просечниот човек на овие простори барем не размислува за 5-10-15 години, живее во моментот, арно му е да гнете свинско и четврт со месо секој ден и кога ќе дојде на 50 години со притисок и шеќер и после ајде напомош опорави ме докторе. Епа јебига друже биологијата не е штаб па да можеш врски да фаќаш.

Решение немам, би рекол да се тргне од самите нас али па и нас ни доаѓа преку глава и пак доаѓа до она јас будала ли сум па да почитувам закон кога никој не го прави тоа. Евентуално да се тргне некако човечкиот фактор како камерите кои автоамтски ќе казнуваат без да може да ургира братучедот но пак после тоа се оди на судење а таму освен стрелање на сите во змијарникот не знам како ќе се прочисти. Можеби после некое тешко срање како сега со Кочани, мислам дека моментално Мицкоски ако почне лично да ги шамара и клоца судииве цел народ ќе застане зад него, ако ја пропушти шансава тогаш ќе треба да се чека друго срање со вистинскиот човек и така до бескрај.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.614
Поени од реакции
31.444
Народот не сака да се почитуваат законите те просечниот граѓанин сака да се почитуваат законите ама он да биде исклучок, да важаат за сите освен за него. Ништо не го кошта да не рка на сред тротоар или да ја фрла хартијата од бурекот на тревник арно ама културата тука е "к*р ми е двор ми е, што сакам ќе правам".

За да се смени тоа ќе треба цел политички систем да се смени, се додека партиите зависат од гласачи во јавна администрација и локални шерифи нема да се промени ништо. Дури и да дојде човек кој сака да ја подобри состојбата, неговата партија е полна со вакви луѓе кои освен својот интерес не ги интересира ништо друго.

Друг проблем е образованието/едукацијата. Повторно, просечниот човек на овие простори барем не размислува за 5-10-15 години, живее во моментот, арно му е да гнете свинско и четврт со месо секој ден и кога ќе дојде на 50 години со притисок и шеќер и после ајде напомош опорави ме докторе. Епа јебига друже биологијата не е штаб па да можеш врски да фаќаш.

Решение немам, би рекол да се тргне од самите нас али па и нас ни доаѓа преку глава и пак доаѓа до она јас будала ли сум па да почитувам закон кога никој не го прави тоа. Евентуално да се тргне некако човечкиот фактор како камерите кои автоамтски ќе казнуваат без да може да ургира братучедот но пак после тоа се оди на судење а таму освен стрелање на сите во змијарникот не знам како ќе се прочисти. Можеби после некое тешко срање како сега со Кочани, мислам дека моментално Мицкоски ако почне лично да ги шамара и клоца судииве цел народ ќе застане зад него, ако ја пропушти шансава тогаш ќе треба да се чека друго срање со вистинскиот човек и така до бескрај.
Ako Micko ima volja da stane kako Bukele, i da gi napolni zatvorite so se sto napravilo nekakov kriminal togas mislam ke ima napredok.
Ama za toa treba da se ukine sudstvoto ili da se zameni komplet.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.980
Поени од реакции
11.858
Ke treba da apsi i vmrovci, vlenovci, generalno od site partii. Eden normalen i kadaren nema vo politika, sve se govna koi treba da otidat niz voda. Baska narodov sto treba da evoluira od toj smrden mentalitet i nekultura.

Член од
7 февруари 2022
Мислења
43
Поени од реакции
108
aha ke nauci, moze tamu u eu ke pocituva zakoni , tuka ne
imam takvi u komsii, sproti mene se , u germanija otidoa, koa ke dojdat na odmor toa e diveenje, do 03h sabajle toa eci muzka u dvor,pojacalo u dvor ke iznesat i na najjako pustat, se derat ko pusteni od lanci, letva pijani, so kamenja po kuceto mi mavaat,a vo mojot dvor si e.. palenje se i svasta nadvor, a koa nesto renoviraa gubreto se go isfraa na 10m od mojata kukja, cela deponija napravija,
a togas zboreaa ne se sekiraj komsike , privremeno e ke viknam kamion se ke isfrlime, pominaa 5 god i toj kamion nikako da stigne
i taka.. kolku pati im rekov namalete be, smirete se, ke ve prijavam ..prijavi slobodno na zet mi tatko mu e policaec ..

seljak i na mars da se iseli , pak seljak ke bide
I sto ti kazuva toa na tebe? Eve moe mislenje: ovde im e dozvoleno, nema kontroli, i uste vladee jugoslovenskiot sindrom ``aj be sto mu ebam mater``. Zatoa e taka. Vo Germanija ako pusti muzika vo 03:00 ke mu dojde policija i ke mu perne kazna da se cudi. Ako vo Germanija frli gjubre na ulica i ako nekoj go vidi - isto kazna. Znaci tamu znae da pocituva zakoni, a vo Makedonija ne znae. Za nasava drzava edinstven spas e rezim kako vo Severna Koreja, nisto drugo! I toa nekolku generacii po red, da ni vleze vo genite. So stoka ne mozes da se razberes.

Kajgana Shop

На врв Bottom