Како, како да се научи македончето да почитува закони?

Член од
15 јули 2007
Мислења
16.176
Поени од реакции
8.474
Никако не се учи човекот само строг закон по направено некое дело незаконско и после одслужување казна да се прогласи за неспособен да работи засекогаш на било која работна позиција и ресетирање од 0 работниот стаж плус укинување на возачката. Друго 5-6 години одземање лични документи лична карта, пасош и забрана за излез од државата.

Ова се за држава како нашава за жал никогаш нема да се направи.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.356
Поени од реакции
9.237
Законите се напишани за рајата и тие ако рајата не ги почитува, секогаш го јаде стапот!

Проблемот е што тие големите не ги почитуваат законите и си ја имаат државата како имовина оставена од дедо им.

Кое дно е сега да се гони обезбедувањето во кочанскиот случај, а не институциите кои требало да контролираат план за евакуација и противопожарна заштита!

Законите се пишани само за да се удира по самарот а не по магарето!

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
2.067
Поени од реакции
3.799
Само со казни може да се направи нешто, редовни инспекции, редовни контроли секаде, и над тие инспектори треба да има некое тело кое ќе контролира дали инспекторите земаат поткуп или правично работат, инаку зашто било кој би ги почитувал законите, исто и со децата ако не ги казнуваш ако ги оставиш шо сакаат да прават ќе ти се качат на глава, и возрасните не се ништо подобри од тоа.

Член од
28 октомври 2019
Мислења
226
Поени од реакции
167
I sto ti kazuva toa na tebe? Eve moe mislenje: ovde im e dozvoleno, nema kontroli, i uste vladee jugoslovenskiot sindrom ``aj be sto mu ebam mater``. Zatoa e taka. Vo Germanija ako pusti muzika vo 03:00 ke mu dojde policija i ke mu perne kazna da se cudi. Ako vo Germanija frli gjubre na ulica i ako nekoj go vidi - isto kazna. Znaci tamu znae da pocituva zakoni, a vo Makedonija ne znae. Za nasava drzava edinstven spas e rezim kako vo Severna Koreja, nisto drugo! I toa nekolku generacii po red, da ni vleze vo genite. So stoka ne mozes da se razberes.
ne e samo do zakonot i kazni, zakoni ima, ko sto znam site zakoni ni se ko sto se vo svajcarija,tuku i sam treba da e svesen
Автоматски споено мислење:

I sto ti kazuva toa na tebe? Eve moe mislenje: ovde im e dozvoleno, nema kontroli, i uste vladee jugoslovenskiot sindrom ``aj be sto mu ebam mater``. Zatoa e taka. Vo Germanija ako pusti muzika vo 03:00 ke mu dojde policija i ke mu perne kazna da se cudi. Ako vo Germanija frli gjubre na ulica i ako nekoj go vidi - isto kazna. Znaci tamu znae da pocituva zakoni, a vo Makedonija ne znae. Za nasava drzava edinstven spas e rezim kako vo Severna Koreja, nisto drugo! I toa nekolku generacii po red, da ni vleze vo genite. So stoka ne mozes da se razberes.
ne e samo do zakonot i kazni, zakoni ima, ko sto znam site zakoni ni se ko sto se vo svajcarija,tuku i sam treba da e svesen

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
2.067
Поени од реакции
3.799
IMG_20250324_165930.jpg

Добро бе на што личи ова, какви монструми живеат во Скопјено и возат по Партизанска, го изгазиле детено и го фрлиле како партал на страна, треба доживотна за копилињата, да не видат бел ден више. :( :place::mad::mad::mad::mad:
Кутрото детенце загреови, како ми е жал вака кога гледам потресни сцени

Член од
12 јуни 2024
Мислења
28
Поени од реакции
8
Никако не се учи човекот само строг закон по направено некое дело незаконско и после одслужување казна да се прогласи за неспособен да работи засекогаш на било која работна позиција и ресетирање од 0 работниот стаж плус укинување на возачката. Друго 5-6 години одземање лични документи лична карта, пасош и забрана за излез од државата.

Ова се за држава како нашава за жал никогаш нема да се направи.
На таков што правел злодела, му ќутиме во сопствена држава.

Член од
15 јули 2007
Мислења
16.176
Поени од реакции
8.474
На таков што правел злодела, му ќутиме во сопствена држава.
Ама проблем е и тој што правел злодела утре ќе е со другите близок и така му ги ставаат во заборав дел од тие злодела или сите.

Друго има луѓе до вчера седеле со некој што утре може ќе направи злодело и после у јавност пред многу луѓе ќе го критикуваат нечинел.

Kajgana Shop

На врв Bottom