Како и зошто престанавте да верувате?

С

Спасе супата

Гостин
Ак мојш со ука вавки пари да прајш. ногу арно, ама не ми се вервит.
Шо е за право, за право си е. Не можам. Ама галиба не јет све во парине ре Змејко. Не сме сите створени за таја работа, природана не не устроила сите така.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Еден постар пријател ми кажуваше дека порано кога бил у војска, у време на ЈНА, попот доаѓал у петок и им ги душкал здивовите на војниците да види кој не постел. И ако фател некој што на попот му се мириснало дека овој јадел, одма следувало казна за војникот што не постел.
Кој знае колку војници престанале да веруваат заради тој поп. Која иронија човече. А и пародија да речеш, нема да згрешиш.
Лажгите обично почнуваат со „Не јас, ама еден мој пријател гледал низ прозор, па ми кажа...“

Попот доаѓал у ЈНА (пази, поп викале „атеистиве“) да мириса кој не постел, па ако фател некој дека не пости, него го казнувале дека не постел, па после он станувал неверник, пошто ионака не постел. Која иронија?!? Ја би рекол: „Која креационистичка логика е употребена во аргументацијава?!?“

Чорба... на што си бе ти у последно време?

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Шо е за право, за право си е. Не можам. Ама галиба не јет све во парине ре Змејко. Не сме сите створени за таја работа, природана не не устроила сите така.
Да те читат однекаде баба ти, ем да читат, ем да плачит, оранж скин, црно писмо.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Лажгите обично почнуваат со „Не јас, ама еден мој пријател гледал низ прозор, па ми кажа...“
Не претерувај (и ти и другите), „лагата“ не беше намерна, туку моја збунка, затоа што приказната ја имам слушано од пред 10 години.
Но му пишав емаил на пријателот и го прашав како точно било и еве што ми врати (правам copy-paste од емаил):

Да, татко и на ххххх (жена му) расправаше дека, во време на Кралска Југославија (околу 1928 г. и натаму), поповите им држеле веронаука првиот час и во петоците децата требало да доаѓаат гладни, па попот прво ги терал да отворат уста, па ги душкал и ако заклучил дека некој јадел, со јаже го тепал пред сите, демек за поука. Истото го кажуваше и татко ми. И двајцат се родени 1919-1920 г за време на Кралска Југославија.
Поздрав,
хххххх (пријателот)

Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.678
Не претерувај (и ти и другите), „лагата“ не беше намерна, туку моја збунка, затоа што приказната ја имам слушано од пред 10 години.
Но му пишав емаил на пријателот и го прашав како точно било и еве што ми врати (правам copy-paste од емаил):

Да, татко и на ххххх (жена му) расправаше дека, во време на Кралска Југославија (околу 1928 г. и натаму), поповите им држеле веронаука првиот час и во петоците децата требало да доаѓаат гладни, па попот прво ги терал да отворат уста, па ги душкал и ако заклучил дека некој јадел, со јаже го тепал пред сите, демек за поука. Истото го кажуваше и татко ми. И двајцат се родени 1919-1920 г за време на Кралска Југославија.
Поздрав,
хххххх (пријателот)
KRALSKA JUGOSLAVIJA STO POSTOELA DO VTORATA SVETSKA VOJNA NE E JNA!!!

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279

Поздрав,
хххххх (пријателот)
Oва за во школите не во војската и кралската војска беше составена од православни , муслимани, католици... немаше во кралска војска веронауки.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Ја не сум уопште збунка, и еве, да не рече Чорбаџија, претерувам. Еве го имејлот од братучед ми.

Шо праиш бе братучед, еве со ХХХ (жената на братучед ми), ХХХ (баџанак му) си седиме на тараса и ја сефтосуеме годинешнава комова. Огин и пламен е. Снемав бензин некња и сипав у резервар, и еве уште возам на комова. Него, това шо ти распраав за ЈНА е све де факат истина. У това време беше јавна тајна дека ЈНА (поточно КОС – Контра Обавештајната Служба) обучаваше специјални религиски единици за борба против внатрешниот непријател (СРЕБВН). У нив членуева попои (православци и римокатолици) и бева страф и трепет за непостачи. Не гањава дење-ноќе што со намирисуење на здив, што со детектори, што со дресирани кучиња. Мене ме имаат заглаено неколку пути у бувара збок доручкуење сланина, виршли, или посебна салама. Оваа задњава не е ни месо, али на кого да му објаснуеш. Среќа имаше едни двојца фер дечки (од недоминациската црква на Ногоопрани) што стално ги кршева катанците од бувара и беспари ни даваа книги за правата вистина и ни викава да не остааме пари, зејтин, пешкири или чарапи у црква на попоите. Ни кажуева како у нивната неденоминација не се фаќа пара у рука никако -- само чекои. По отслужуење војни рок, ја им приступив (тогаш бева регистрирани под име Секој Апсолвент) и од тогаш банка не сум остаил у црква. Овде идеме на предавања, организираме трибини и стално путуеме негде по семинари (пун пансион, све платено). Дојди некат коа имаш време, ќе ти се свиѓа, слушај ми го зборот.
Поздрав,
ХХХ (братучед ми)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Jaс сум човек од ЈНА ги знам правилата и прописите. и како функционираше, верски обреди, ритуали не беа дозволени исто како и носење на верски обележја. Се работеше за мултинационална и мултиетничка и мулти конфесионална војска каде такво ннешто не е изводливо, но за јадење секогаш имаше избор, да јадиш без месо или без свинско.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Jaс сум човек од ЈНА ги знам правилата и прописите. и како функционираше, верски обреди, ритуали не беа дозволени исто како и носење на верски обележја. Се работеше за мултинационална и мултиетничка и мулти конфесионална војска каде такво ннешто не е изводливо, но за јадење секогаш имаше избор, да јадиш без месо или без свинско.
ЈНА не беше никаква мултиконфесионална армија -- конфесијата не се ни спомињаше. Не треси глупости. За јадење изборот беше следеќи: доручек виршла со јајце.Вегетаријански доручек: не зимај виршла. А изборот на јадења беше огромен: од сите две може да бираш едно.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Дечки, темата не е ЈНА, туку како и зошто престанавте да верувате. Она што ја горе го спомнав се однесува за школите во кралска Југославија, а не за ЈНА. Мислев дека од тоа „првиот час“ и „децата“ ќе биде доволно да укапирате дека се работи за школите (тука мислам на Тапетарот Петар). Значи пак ќе повторам, попот ги душкал децата да види дали постеле во петок и ако намирисал храна следело ќутек. Ја мислам дека ова допринело да многу деца (да дури и тие кои постеле) се згрозат од религијата.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
ЈНА не беше никаква мултиконфесионална армија -- конфесијата не се ни спомињаше. Не треси глупости. За јадење изборот беше следеќи: доручек виршла со јајце.Вегетаријански доручек: не зимај виршла. А изборот на јадења беше огромен: од сите две може да бираш едно.
во Јна имаше и мууслимани и атеисти и православни и будисти. На тоа мислев. А појадок имаше со виршли и јајце или мармалад или сланина... можеше да земеш јајце варено и чај, за ручек исто избор од бареем 2 јадења Признавам во хотелите имаше и повеќе избор и повкусни јадења, башка во хотерл не мораше да се постројуваш, вежбаш, трчаш, пожарство во ходник да даваш.... то е друго. Збораме за армија од некои 150.000 луѓе, што значи 150.000 појадоци, ужини ручеци и вечери секој ден.. ако некој ден не си добил виршла а си сакал или не ти бил по вкус ризи бизито, ми е жал искрено.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Дечки, темата не е ЈНА, туку како и зошто престанавте да верувате. Она што ја горе го спомнав се однесува за школите во кралска Југославија, а не за ЈНА. Мислев дека од тоа „првиот час“ и „децата“ ќе биде доволно да укапирате дека се работи за школите (тука мислам на Тапетарот Петар). Значи пак ќе повторам, попот ги душкал децата да види дали постеле во петок и ако намирисал храна следело ќутек. Ја мислам дека ова допринело да многу деца (да дури и тие кои постеле) се згрозат од религијата.
А као помал грев е религија која фрла колективна вина на цел народ и сите нивни поколенија?? Базирано на христијанството евреите се 2000 години на мета на напади и омраза. Повод за тоа се текстовите од свети писма во кои и ти веруваш.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ја мислам дека ова допринело да многу деца (да дури и тие кои постеле) се згрозат од религијата.
Ако ќутекот ги натерал децата да се згрозат од религијата, на кој начин Ти и Твоите привлекуете нови верници кон Вашата вера?

Им допуштате да јадат чебапи и кременадли и на Велики Петок (све бесплатно, оф корс...), велејќи им дека тоа е правиот начин на кој Вие ја исповедате верата а притоа уопште не ги намирисуете за да видите колку кила свинско изеле?...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Ако ќутекот ги натерал децата да се згрозат од религијата, на кој начин Ти и Твоите привлекуете нови верници кон Вашата вера?

Им допуштате да јадат чебапи и кременадли и на Велики Петок (све бесплатно, оф корс...), велејќи им дека тоа е правиот начин на кој Вие ја исповедате верата а притоа уопште не ги намирисуете за да видите колку кила свинско изеле?...
Ко можел Павле да укини апостолските заповеди да паганите се воздржуваат од некои јадења - оти пак да не се касне кремендла за Велигден? Убаво објасна Павле дека то шо јадиме не е битно.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Им допуштате да јадат чебапи и кременадли и на Велики Петок
Ако Христос не им забрани да јадат што сакаат на Велики Петок, тогаш кој сум јас да им забранам? Ако Христос и апостолите јадеа пред да се причестат на првата причест (Господова спомен вечера), тогаш кој сум јас да им велам: „Ако не сте постеле нема причест!“?

„А Духот јасно вели дека во подоцнежните времиња некои ќе отстапат од верата и ќе слушаат измамливи духови и ѓаволски учења, преку лицемерството на лажливците, кои се жигосани во својата совест, кои забрануваат стапување во брак и бараат воздржување од јадењата, што Бог ги создаде за да ги земаат со благодарност верните, кои ја познаа вистината.“ (1 Тимотеј 4:1-3, Библијата)

Во овој контекст треба да се спомне и забраната за стапување во брак на епископите, на кои Бог во Библијата јасно им дозволил да бидат во брак, а православните цркви им забрануваат.

„Според тоа, епископот треба да биде: непорочен, маж на една жена“ (1 Тимотеј 3:2, Библијата)

„Не дозволувајте да ве заведат со разни и туѓи науки, зашто е добро срцето да биде зацврстувано во благодат, а не со јадења, од кои немаа полза оние, кои живееја преку нив!“ (Евреите 13:9, Библијата)

Kajgana Shop

На врв Bottom