Како заработуваат пари нашите од дијаспората?

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.527
Поени од реакции
22.180
Не може паушално да кажеме од што живеат, поќето со нормална работа но има и луѓе со свој бизниси, можеби во Европа помалце него во прекуокеанските земји. Е сега зависит од приходите кој ги имаат па така си живеат. Мислам дека некој што е иселен и навикнат на стиснат живот во Македонија, може доста пари да заштеди со ист начин на живеејне таму. А други кој се таму родени нормално поинаку ќе живеат.

Проблемот е што најчесто ги гледате дијаспорците на лето ко ќе се дојдени на одмор, па многу јасно излагаат и трошат пари ем што е поефтино на пример да одиш во ресторант, кафич или на бербер ама и дојдени се на одмор и со тоа јасно дека сакаат да си поминат убо во тоа време. Иначе за тоа дека земале рент а кар или на лизинг коли за да дојдат не се согласувам, тоа е урбана легенда. Земаат коли како секаде, има кредити, замена старо за ново со доплата итн. но кредитот за краток рок ќе го исплатат а за разлика од тоа во Македонија цел живот за кола од 10000 враќаш и на крај поради високите камати ти иде дупла сума.

Како и да е во повеќето случаеви подобро се живее надвор (читај: со повеќе пари) па и да немаш работа ти помага државата дур се снајдиш (барем во европа).

Rale

Crno Beli Svet
Член од
14 април 2012
Мислења
809
Поени од реакции
723
Ајде ајде,не сме на тоа дереџе.Барем тука на никој не му е зарозена егзистенцијата.Може нема загарантиран луксуз но живеачка и преживеачка има.Има и ноќен живот,можеби нема коктел најт ама собиранка пред зграда,неколку гости,литро две вино и боемски моабет стално ни е на располагање.
Материјално сме слаби но духовно и психички се држиме перфектно.
Мојот работнички живот не би го менувал за ниеден друг работнички живот без разлика дали е во УСА или во ЕУ. Би размислил за повисоко ниво ама како работник би останал тука.Дали ме разбираш.Парите се само за броење, со тоа што во странство само би броел повеќе,ама незначи и дека би си дозволил повеќе :):):):)
Napravi,zastedi i donesi 100k $ za pomalku od 8 godini tuka vo MK pa togas zbori,ke se zaborais od broenje samo da ti kazam,a toa dali bi si dozvolil poveke tamu,fala bogu deka da.
Ti si eden od onie''daj sta das''...a jas sum ''uzmi sve sta ti zivot pruza'' ;)
''Парите се само за броење, со тоа што во странство само би броел повеќе,ама незначи и дека би си дозволил повеќe''...samo teshi si se ti i misli si deka e taka,samo do koga ke veruvas vo sopstvenite izmishljotini that's the million $ question :)

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Napravi,zastedi i donesi 100k $ za pomalku od 8 godini tuka vo MK pa togas zbori,ke se zaborais od broenje samo da ti kazam,a toa dali bi si dozvolil poveke tamu,fala bogu deka da.
Ti si eden od onie''daj sta das''...a jas sum ''uzmi sve sta ti zivot pruza'' ;)
''Парите се само за броење, со тоа што во странство само би броел повеќе,ама незначи и дека би си дозволил повеќe''...samo teshi si se ti i misli si deka e taka,samo do koga ke veruvas vo sopstvenite izmishljotini that's the million $ question :)
Некој читал романчиња :pos:
--- надополнето: 14 август 2012 во 00:41 ---
НОВО,НОВО,НАЈНОВО!!!!!
Им се соопштува на сите граѓани на Р.М. дека во иностранство повеќе нема да се наплаќа КИРИЈА, ДАНОК, ЗДРАВСТВО, БИЛО КАКВИ КАЗНИ, ДИЗЕЉ, ПРЕХРАНА И ДРУГИ ПРОДУКТИ И УСЛУГИ КОЈ СЕ ВАЖНИ ЗА ЖИВОТ И КУРЧЕЊЕ.
Од сега па во наредни 100 години,кој отиде у странство добива гратис мерцедес или бмв по сопствен избор по системот мењаш кола на 3 години за 0 еура доплата. Моментално има распишано конкурс за работа во ексклузивни канцеларии на Хонолулу каде се бараат 2 000 000 раководители и менаџери.Платата е неограничена,кој колку сака толку нека си пише. Условот е само да си од Македонија. И тоа не е се,кој ќе се пријави сега,добива гратис живот од 100 Години.Да навистина 100 години.
Препратија ја поракава на 10 пријатели на фејзбук за да ти се оствари желбата.

Уф бе телиња,паѓате на пропаганда ко молдавки...

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.382
Ајде ајде,не сме на тоа дереџе.Барем тука на никој не му е зарозена егзистенцијата.Може нема загарантиран луксуз но живеачка и преживеачка има.Има и ноќен живот,можеби нема коктел најт ама собиранка пред зграда,неколку гости,литро две вино и боемски моабет стално ни е на располагање.
Материјално сме слаби но духовно и психички се држиме перфектно.
Мојот работнички живот не би го менувал за ниеден друг работнички живот без разлика дали е во УСА или во ЕУ. Би размислил за повисоко ниво ама како работник би останал тука.Дали ме разбираш.Парите се само за броење, со тоа што во странство само би броел повеќе,ама незначи и дека би си дозволил повеќе :):):):)
На никој не му е загрозена егзистенцијата? Ти нормален си ? Од Бардовци го пишуваш ова? "Може немало луксуз", хаха немој да ме јебеш , но преживеачка имало , по по по... ти си само за комичар ... Психички се држиш велиш , секоја ти чест... Абе немој да генерализираш, и на друга тема го правеше истото, немој да бидеш дебил.. Ако не си прошетал низ Македонија , поготово Источна , немој да сереш на вакви теми... Имало егзистенција.. сме се држеле психички иако немало пари :facepalm:

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Некој читал романчиња :pos:
--- надополнето: 14 август 2012 во 00:41 ---
НОВО,НОВО,НАЈНОВО!!!!!
Им се соопштува на сите граѓани на Р.М. дека во иностранство повеќе нема да се наплаќа КИРИЈА, ДАНОК, ЗДРАВСТВО, БИЛО КАКВИ КАЗНИ, ДИЗЕЉ, ПРЕХРАНА И ДРУГИ ПРОДУКТИ И УСЛУГИ КОЈ СЕ ВАЖНИ ЗА ЖИВОТ И КУРЧЕЊЕ.
Од сега па во наредни 100 години,кој отиде у странство добива гратис мерцедес или бмв по сопствен избор по системот мењаш кола на 3 години за 0 еура доплата. Моментално има распишано конкурс за работа во ексклузивни канцеларии на Хонолулу каде се бараат 2 000 000 раководители и менаџери.Платата е неограничена,кој колку сака толку нека си пише. Условот е само да си од Македонија. И тоа не е се,кој ќе се пријави сега,добива гратис живот од 100 Години.Да навистина 100 години.
Препратија ја поракава на 10 пријатели на фејзбук за да ти се оствари желбата.

Уф бе телиња,паѓате на пропаганда ко молдавки...
Ево јас што правам со четвртина плата, ти оди копај си кашкавал и мисли си дека вие во МКД сте благословени од Исус лично.

Florida From Gatwick Saturday 25 August - 14 days, hotel & Car included - £588 per person

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
На никој не му е загрозена егзистенцијата? Ти нормален си ? Од Бардовци го пишуваш ова? "Може немало луксуз", хаха немој да ме јебеш , но преживеачка имало , по по по... ти си само за комичар ... Психички се држиш велиш , секоја ти чест... Абе немој да генерализираш, и на друга тема го правеше истото, немој да бидеш дебил.. Ако не си прошетал низ Македонија , поготово Источна , немој да сереш на вакви теми... Имало егзистенција.. сме се држеле психички иако немало пари :facepalm:
Баш ми е жал за вас што немате пари,немате социјална сигурност... Жал ми е што немате пријатели.Најтешко ми паѓа што си кажувате дека вашата психа ве напушта,а тоа е најтешко кај човека.Кога умот ви бега,спас за вас нема.
Но и ми поласкавте кога кажавте дека имам куќа во Бардовци. За жал сеуште немам толку многу пари за да купам куќа таму, но се надевам еден ден ќе може да си дозволам живеалиште во таа луксузна населба.
Можеби и вие еден ден би ми станале комшија,но за тоа би требало да престанете да плачете и да се фатите за работа.Ох да,парите се прават со работа,многу многу работа :cool:
--- надополнето: 14 август 2012 во 01:43 ---
Ево јас што правам со четвртина плата, ти оди копај си кашкавал и мисли си дека вие во МКД сте благословени од Исус лично.

Florida From Gatwick Saturday 25 August - 14 days, hotel & Car included - £588 per person
2352 УСА Долари вие сте вишле само во најлудите соништа :):):)
Ах да,Биг Мек...4,90УСД,Бон апетит

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
2352 УСА Долари вие сте вишле само во најлудите соништа :):):)
Ах да,Биг Мек...4,90УСД,Бон апетит
Во фунти работиме ние на островот.Ќе ти пратам разгледница од Флорида, или од Премиер Лига утакмица, или од концерт во О2 Арена.Бирај, па после теши се.
Битно Исус е со вас. (y)

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.382
Ме разби, немам зборови, се повлекувам :(

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Мислам дека е јасен муабетот...... сигурно имате некој вакви примери околу вас, ни образование ни ништо ќе појдат странство ќе најдат некоја работа па после некое време ќе ги видиш дошле на гости Мк со добри коли, златни ланци околу врат, со ајфон ("од Швајцарија ми е") наик патики и такви ствари..... и после цела фамилја вујко, чичко, тетка, стрина.... со нив ги влечат и идемоооооооооо...... :D
Мама и тато им праќаат од дома пошо им недостигаат... и така се собираат малку по малку количка o_O

Rale

Crno Beli Svet
Член од
14 април 2012
Мислења
809
Поени од реакции
723
Во фунти работиме ние на островот.Ќе ти пратам разгледница од Флорида, или од Премиер Лига утакмица, или од концерт во О2 Арена.Бирај, па после теши се.
Битно Исус е со вас. (y)
Brat,,gledas deka mu fali nekoja daska.Ama jebiga,koga nekoj e naucen na takov zivot dzabe mu objasnuvas deka snaodlivite luge znaat da pravat i zastedat pari vo stransvo.A sto e najloso ubeden sum deka ne mrdnal od Makedonijava da raboti vo druga drzava pa da znae da sporedi nekoi raboti nego sve rekla kazala postira tuka.

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
:D

Ова поштуам пошто е вистина! :D

Знам братучед ми ко дојде од Америка за коа ќе влезе дома да не ги уплаши сите, ги оставил торбицити кај другар, отишол да се шиша за 100 денари..... за шишан да дојде дома! :D

Инаку тамо стварно шиштањето била многу скапо, знам дека овие што одат work and travel сами си купуваат машинки и си се шишаат, чак што више и бизниси се праело ако имаш машинка! :D
7 долари беше шишањето во Њујорк во Квинс ;)

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Битно Исус е со вас. (y)
Зошто да се тешам...мене баш ми е ОК тука,јас не се жалам.
Би посакал разгледница од олимпијатада...Ах да,скапа е влезницата,треба цела недела да се рмба за неа Ха ХА ХА
Прц.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Зошто да се тешам...мене баш ми е ОК тука,јас не се жалам.
Би посакал разгледница од олимпијатада...Ах да,скапа е влезницата,треба цела недела да се рмба за неа Ха ХА ХА
Прц.
Јас бев на Олимпијадата дечко, дали ти беше?
Хахахаха, прццццццццццц!

Kajgana Shop

На врв Bottom