Како заработуваат пари нашите од дијаспората?

Tranquilis

Putting Macedonia on the map.
Член од
10 август 2011
Мислења
526
Поени од реакции
657
А ова успешни тројца без двајца, успех кој што не може да биде без да си ја продаде човек душата на ѓаволот, најсериозно ова го тврдам :icon_lol:.

Е сега вредности и стил на живот, кои се тие вредности што ги примаме од таму. Син да ја искасапи својата мајка со мачета и да се шета со маска низ градот е вредност која што не е традиционална кај нас ама ја асмилиравме и ја имаше тука кај нас.
Види статистика за во Белгија колку деца исчезнуваат и се киднапирани за потребите педофилски на ЕУ бирократите, имам роднини кои кога си дојдоа тука пред 15 години раскажуваа како родителите ги шетаат децата низ парковите со поводници како кучиња, нешто несфатливо тука за нас. Ти знаеш каков страв е тоа родител да го шета своето дете со поводник за да не му го киднапираат пред него?

Прашај ги кога си идат нашинциве од Германија Швајцарија зошто не застануваат да преспијат и одморат во некој мотел хостел попат? Дали од фини луѓе или болен народ кој што престојува таму?
You've got it all figured out, dude.

:facepalm:

А замисли да почнеше да читаш статистики за Македонија? Не мора ни статистики, само сврти си го весникот на црна хроника.

Би ти лицитирал имиња на успешни Македонци кои работат во Гугл, Мискрософт и други успешни - дел од нив во сопствени - компании и не си ја продале душата на ѓаволот, ама не сум сигурен дека би си дозволил да прифатиш дека постојат цврсти докази дека сопствената егзистенција и системот на вредности ти се губитнички.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
А ова успешни тројца без двајца, успех кој што не може да биде без да си ја продаде човек душата на ѓаволот, најсериозно ова го тврдам :icon_lol:.

Е сега вредности и стил на живот, кои се тие вредности што ги примаме од таму. Син да ја искасапи својата мајка со мачета и да се шета со маска низ градот е вредност која што не е традиционална кај нас ама ја асмилиравме и ја имаше тука кај нас.
Види статистика за во Белгија колку деца исчезнуваат и се киднапирани за потребите педофилски на ЕУ бирократите, имам роднини кои кога си дојдоа тука пред 15 години раскажуваа како родителите ги шетаат децата низ парковите со поводници како кучиња, нешто несфатливо тука за нас. Ти знаеш каков страв е тоа родител да го шета своето дете со поводник за да не му го киднапираат пред него?
Прашај ги кога си идат нашинциве од Германија Швајцарија зошто не застануваат да преспијат и одморат во некој мотел хостел попат? Дали од фини луѓе или болен народ кој што престојува таму?
Овие педофиливе еурофилски ги чуваат долу во подрум децата што ги киднапираат за нивни потреби? Исто и филмот Хостел 1 и 2 најверојатно е документарец.
Кога човек ќе помисли дека нема шанси да напишеш нешто поглупо од тоа примерот со БеЕмВе-то на Србинот и комшијата Швицарец што му ги отворил очите, ти ќе напишеш нешто вакво и одново тонеме во неистражените длабочини на глупоста.

Zebulon

Шабан страјкс агејн
Член од
20 јули 2012
Мислења
143
Поени од реакции
156
Да не мериме ку*ови, Шабане. Дискусијава има смисла, можеби повеќе и од опсегот на темава. Секако дека идентитетот е флуиден концепт. Јазикот е еден од основните компоненти на етничкиот идентитет. Ти педерски ми буташ под чергиче тврдење дека јазикот го третирам како conditio sine qua non. Тоа не го тврдам. Да, може да се биде Македонец и без знаење на македонскиот јазик. Исто така, може да се биде Македонец и без дефинирана религиозна припадност. Може да се биде Македонец и без да се слават државни или верски празници, без да се јаде ајвар и тавче гравче, без да се слуша Васка Илиева. Може номинално да се биде Македонец само ако се има македонски пасош. Арно ама, некаде мора да има реална граница на идентитетот, некоја финитност, после која настапува етничка индиферентност или пак припадност кон некој друг етникум, надвор од де јуре дефиницијата. Мене тие етнички граници не ме интересираат ниту ги одредувам. Јас зборувам за задржување на јазикот како еден од основните белези на етничкиот идентитет и за негова софистицирана употреба во билингвален контекст. Бидејќи сметам дека познавањето на сопствениот јазик има голема вредност и компаративни предности. Колку и дали некого ќе го боли к*р за сопствениот јазик, религија, историја, бутур -- е негов избор и негово право.
Перо, ти поставуваш нереално високи стандарди за "негова софистицирана употреба во билингвален контекст" (ебати дефиницијата). Па што ако тој типот што го спомна погоре отишол да ги "прави таксите и го паркирал карот два блока погоре"? Еве ти наслов од сајдбарот (ха, сајдбарот!) на форумов "Се воведува Balanced Scorecard систем во здравството". Мене ми се смешни вакви работи кога ќе ги прочитам, заедно со користење странски зборови за кои што имаме соврешено прикладни македонски, или уште полошо миксање македонски и англиски на форумов, ама не ни помислувам да ги критикувам или да тврдам дека тоа е на било кој начин неправилно. Такво време е, луѓе занаат по неколку јазици, што човечки, што машински, а стеф ангел говори на јазикот на љубовта.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Перо, ти поставуваш нереално високи стандарди за "негова софистицирана употреба во билингвален контекст" (ебати дефиницијата). Па што ако тој типот што го спомна погоре отишол да ги "прави таксите и го паркирал карот два блока погоре"? Еве ти наслов од сајдбарот (ха, сајдбарот!) на форумов "Се воведува Balanced Scorecard систем во здравството". Мене ми се смешни вакви работи кога ќе ги прочитам, заедно со користење странски зборови за кои што имаме соврешено прикладни македонски, или уште полошо миксање македонски и англиски на форумов, ама не ни помислувам да ги критикувам или да тврдам дека тоа е на било кој начин неправилно. Такво време е, луѓе занаат по неколку јазици, што човечки, што машински, а стеф ангел говори на јазикот на љубовта.
Шабане, пак ќе те потсетам дека сакаш да разглабаш за аспекти на јазикот кои не ги познаваш до крај. Ебати дефиницијата? Ебати знаењето на темата. Не се курчи и не изигравај сезнајко. Направи каша попара од регистри, сициолекти и идиолекти. Каде реков дека е неправилно? Доста со педерски импутирања -- научи да дискутираш фер.

Има голема разлика меѓу вредносни судови и лингвистички факти. Вредносен суд може секој да донесе (иако секој не е еднакво аргументиран). А лингвистичките факти се утврдливи. За вредносните судови нема да дисктираме. За второво, бујрум.

Билингвалноста (и мултилингвалноста) имаат степени. Имаш билинви и мултилингвални говорници кои имаат целосна компетенција во односните јазици. Тоа е „софистицираната употреба“ за која зборував. А атрицијата и отсуството на јазична компетенција во еден (а најчесто и во двата јазици во контакт) резултира со миксови кои наликуваат на креолизирани варијанти.

Не е такво времето, Шабане. Јазици во контакт имало откако постои светот. Механизмите на влијанието на доминантниот јазик (во случајов, англискиот, како лингва франка) се во основа исти. Разликата е во динамиката, размерот и интензитетот на влијанието на англискиот. Очигледен пример е квантумот на вокабулар кој секодневно навлегува и за кого нема едноставно време да се најдат преводни еквиваленти.

Ќе те потсетам: правилност во лингвистиката не постои. Постојат граматички реченици и конструкции и неграматички. И по трет пат, као за инаетчија као тебе: колку и дали некого го засега сопствениот јазик е приватна работа. Има многу фактори кои влијаат на тоа. И не го тупи поише со офтопици: бујрум, еднаш отвори и ти тема, постави ја и проблематизирај ги нештата. Не само да сереш од страна и да се курчиш. Може?

Zebulon

Шабан страјкс агејн
Член од
20 јули 2012
Мислења
143
Поени од реакции
156
И не го тупи поише со офтопици: бујрум, еднаш отвори и ти тема, постави ја и проблематизирај ги нештата. Не само да сереш од страна и да се курчиш. Може?
Никако! Една тема сум отворил во животов, сум ја поставил и сум ја проблематизирал и доволна ми е. Ја сум херој на курчењето од страна, подмолен дофрлувач и префрлувач и горд сум на тоа.

D

D_NazGUL

Гостин
Ајде да прескокнеме рекла/казала - Заминав од Македонија на 29 години, сега имам 34 и имам навистина комотен живот. Со македонски пасош и без врски. Тешко е, но можно. И не, не се пувам кога наминувам да се видам со моите и пријателите. Friend list-ата ми е полна со такви како мене, кои решиле дека 500 евра и ограничување на македонски пазар и поврзување со политика не се плафонот.

Не, не се чувствувам гадно за*бан, ниту сум излажал некој за да стигнам до тука. Аман веќе од себе-потценувачки коментари.
Што реков, односно напишав што се коси со твоето искажување? Пишав дека е возможно да се оствари убав живот во странство но НЕ ЗА 6 месеци. Ако си ти успеал да направиш ТОН пари како што пишав, ондак браво за тебе ништо против немам али си само исклучок од правилото.

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Кажи ми како даваш пола плата на струја. :pos: :pos: :pos:
Уметност,си можам (y)
--- надополнето: 10 август 2012 во 00:54 ---
И што напиша сега... Као демек ти одиш секоја недела на изложбата и концертите кои ги нема, а на фудбал брат, одиш два пати годишно и кога излегуваш од стадион се каеш што воопшто си дал 100-200 денари за инвалидиве наши. Има и такви какви што кажуваш, но има и такви кои се доста успешни... На првата генерација во странство секогаш им е потешко, ама втората генерација веќе се вклопува во средината и на пример не се разликуваат речиси воопшто од младите американци. Студираат на факултети каде што година е 50.000 долари додека ти овде се тешиш дека колата ја купиле на лизинг, облеката ја купиле на распродажба и дека не јаделе во ресторани, како ти овде да одиш три пати неделно во рестораните од шкљ класа. Доста ги живеете животите на другите, оние кои што заминале во туѓина се доста храбри луѓе (или глупи и не знаат што ги чека). Го жртвуваат својот живот и младост за подобра иднина на нивните наредни генерации, иднина која тука се помалце и помалце ја има.
Абе ајде погледај кој сељаци идат во странство.Ќе поработи 2 години таму и ќе дојде овде да се фали како он станал многу успешен и спечалил богатство а ние овде затупени,демек незнам да пресметам на дигитронче дека за 2годиниХ12МесециХ1500евра=36000евра а дошол со мерцедес од 50000+илјади евра .
Мене ми личи дека лажат.
Каде и да одиш,што и да правиш од работа неможеш да се збогатиш.Така да,исто ти е.
И да,понекогаш си одам на свирки,замисли на фудбал не одам ама одам на кошарка.И не е вкусно да ги навредуваш спортистите.

Tranquilis

Putting Macedonia on the map.
Член од
10 август 2011
Мислења
526
Поени од реакции
657
Уметност,си можам (y)
--- надополнето: 10 август 2012 во 00:54 ---

Абе ајде погледај кој сељаци идат во странство.Ќе поработи 2 години таму и ќе дојде овде да се фали како он станал многу успешен и спечалил богатство а ние овде затупени,демек незнам да пресметам на дигитронче дека за 2годиниХ12МесециХ1500евра=36000евра а дошол со мерцедес од 50000+илјади евра .
Мене ми личи дека лажат.
Каде и да одиш,што и да правиш од работа неможеш да се збогатиш.Така да,исто ти е.
И да,понекогаш си одам на свирки,замисли на фудбал не одам ама одам на кошарка.И не е вкусно да ги навредуваш спортистите.
1. Се повеќе високо едуцирани и прилично способни луѓе си заминуваат. Си бирате лоши примери што одговараат за потврда на тезата дека надвор не е до толку подобро, затоа што полесно ќе го истрпите секојдневнието, супер си го правдате стравот.
2. Не лажам.
3. Можеш.

Можеби и точно е за тебе дека не би успеал надвор од Македонија, ама генерализирањето дека никој не би можел - не држи вода.

П.С. Нарекуваш некого сељак,а употребуваш „кој„ наместо „кои„? :facepalm:

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.282
Поени од реакции
563
Но немој да ги прашаш дали таму биле некаде на изложба, концерт, фудбал...времето за нив е запрено во моментот кога заминале од Македонија.
а ние овде се отепавме од одење на изложби, концерти, фудбал ...:tapp:

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
1. Се повеќе високо едуцирани и прилично способни луѓе си заминуваат. Си бирате лоши примери што одговараат за потврда на тезата дека надвор не е до толку подобро, затоа што полесно ќе го истрпите секојдневнието, супер си го правдате стравот.
2. Не лажам.
3. Можеш.

Можеби и точно е за тебе дека не би успеал надвор од Македонија, ама генерализирањето дека никој не би можел - не држи вода.

А кој рече дека никој неуспеал.
Ти од немачка да не си?
--- надополнето: 11 август 2012 во 00:51 ---
а ние овде се отепавме од одење на изложби, концерти, фудбал ...:tapp:
Тоа си е твоја лична работа и зависи од степенот на културата.
--- надополнето: 11 август 2012 во 00:52 ---
1
Па да,И?

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
Зошто за промена не прифатиш полениентен став кон ова прашање? Поголма пермисибилност во слободата на експресирањето значи и емергирање на нови вербални кодекси и стандарди. Анксиозноста со која ја третирааш оваа пекулијарност индицира дека ти адамантно си се конферирал кон скоро екслузивно ортодоксен приод на вокабуларот, и консеквентно, неговата квотидиенска апликација.
Мислам дека не си го апсолвирал постот во неговиот тоталитет. Акцептирам алтернативни ставови -- дури сум ултралениентен кон екпресијата на идентитетот. Сосема ми е интелигибилна емергентноста на нови вербални патерни и ги проучувам квотидијално. Можеби тебе ти е импермеабилен концептот за етнички идентитет фундиран врз лингвистичка ретенција. Рефлектирај врз оваа премиса па реферирај подоцна.
Абе вие двајца да не се боцкате случајно??

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
На некои им се цени трудот па работат спрема професија, а другите работат исто како тука било што. Само што таму и за едното и за другото повеќе заработуваат

vaga1985

Разочарена од се
Член од
30 јули 2011
Мислења
1.564
Поени од реакции
418
Работат бре луѓе, работат и вадат пари не викаат не можам и не сакам отишле таму да работат, да заработат да имат за достоен живот да имаат за парче леб. Не отишле да се шетаат туку да можат да заработат и да постигнат нешто во животот. И ние овде на нивната мака ќе седиме и ќе љубомориме оти не можеме да имаме скапи играчки како нив ќе љубомориме на маката што ја даваат само и само да имаат малку утеха на таа скапа играчка.

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.282
Поени од реакции
563
Тоа си е твоја лична работа и зависи од степенот на културата.
и зависи од степенот на исполнетост на џебот со пари ... ако се доволно за преживување, кој гледа култура ...

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
и зависи од степенот на исполнетост на џебот со пари ... ако се доволно за преживување, кој гледа култура ...
Ајде ајде,не сме на тоа дереџе.Барем тука на никој не му е зарозена егзистенцијата.Може нема загарантиран луксуз но живеачка и преживеачка има.Има и ноќен живот,можеби нема коктел најт ама собиранка пред зграда,неколку гости,литро две вино и боемски моабет стално ни е на располагање.
Материјално сме слаби но духовно и психички се држиме перфектно.
Мојот работнички живот не би го менувал за ниеден друг работнички живот без разлика дали е во УСА или во ЕУ. Би размислил за повисоко ниво ама како работник би останал тука.Дали ме разбираш.Парите се само за броење, со тоа што во странство само би броел повеќе,ама незначи и дека би си дозволил повеќе :):):):)

Kajgana Shop

На врв Bottom