Како заработуваат пари нашите од дијаспората?

Член од
24 март 2010
Мислења
15.264
Поени од реакции
26.132
Искочи малку надвор брат, види како стојат работите па после дојди да правиш муабет овде на форумов.. Чим ми викаш дека ниту еден од топ менаџментот не е со средно толку... Јасно ми е веќе...

Муабетот за пиварите ми беше следен... Не секоја компанија има пари за да го купи пазарот... Конкретно ако ти требаат 10.000 евра за рамстор, 10.000 евра за сити мол, 10.000 евра за трговски... каде ти ги наоѓаш малите компании тука? Тие едвај се пробиваат па со новиот закон на моја другарка таткои едвај со кредити успеа да си го продолжи бизнисот... Ама не според тебе знаењето е битно, малите фирми ќе го освојат пазарот тука ако имаат знаење гледам тоа...

И пак и пак ќе повторам... Премногу читаш книги, премногу гледаш вести... Би сакал да е вака ти како што говориш тогаш не би се селел од државата би се едуцирал да станам успешен менаџер... Верувај ми дека не е до тоа... Има толку таленти во државава што можат чуда да направат само не идат така работите.. Ми збориш ти како во пивара имало талентирани луѓе...А незнаеш зошто е успешна компанијата.. Значи за работи кои ги знам и сум 100 % сигурен можам до бескрај да те цитирам и да ти докажам дека не си во право...

Зошто кажими имаше 7 тендери за Охис и се јавија инвеститори... Зошто не се продаде? А ја држат луѓе од власта... Зошто уште работат некои погони ако нема потенцијал фабриката од курташак? Дај малку молимте мисли со главата... Ако нечини ако е трула ќе се стават катанци на вратите... Сврти ако можеш со кола некој круг до пинтија ќе видиш дека некои погони сеуште работат...
Искочив, видов и се вратив. Топ менаџментот на ЕВН. http://www.evn.mk/Za-nas/Menaxhment.aspx Кој од нив е со средно? Име и презиме?

Таков закон не постои. Ако уште го тврдиш спротивното кажи кој член во кој закон го бара тоа од фирмите. Ако е некоја интерна одлука на Рамстор или Сити мол е друга работа и е сосема легитимно.

Еве, не знам зошто Пивара е успешна компанија. Ако може накратко да ми пишеш, а не да кажуваш за некои 10к евра. Патем, и во Бугарија важи истиот закон? Пошто Скопско се продава и таму.

Владата не го продаде Охис, затоа што немаше заинтресиран купувач кој достави понуда. Ако сеуште тврдиш спротивно, се надевам дека ќе го пишеш името на компанијата и висината на понудата што ја доставиле.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Врска немаш од економија прочитав некој постови на темава каде дискутираш со Basterd, иди пишувај во некоја друга тема кој глупости ги трескаш поим немаш. Се фати за некоја лиценца за алкохол и го отече.

За постот , да пишам на кој морав да ти одговорам не се трпеше твоете трескање глупости и кажување приказни за мали деца.

1. Ако не знаеше а очигледно не знаеш на секој тендер се јавуват потенцијални инвеститори кој подигнуваат тендерска документација но тоа не значи и дека ќе инвестираат разгледуваат , анализираат дали вреди компанијата или не вреди.А за охис само експерт како тебе мисли дека вреди.
2.Не се продава зошто охис е загубар и тоа над 10- 15 години! кој се покрива со буџетски пари. А технологијата во охис е од дедо ное времето, исто како и кадарот!
3. Па ја држат државна компанија е не е приватна не знам, кој очекуваш да ја држи .

4.А ако ти е прашање зошто не ја затворат фабриката тоа е од политички причини да не пишува дека 700 луѓе избркале и останале на улица, да се водеа од економски причините уште пред 15 години требаше да ја затворат и да иде во стечај!
Производството е одамна запрено само се останати мал број кој се грижат за безбедноста во фабриката. А и тие што работеа до сега овие 15-20 години поефитно ќе и беше на државата да им дава плати а фабриката да не работи овие 15-20 години, отколку да работи фабриката и да земаат плата, како што беше случај до сега.
5. Не трескај глупости луѓе што дежураат таму од безбеднбосни причини и луѓе што работат во производство не е иста работа.

И за крај текст од пред 3 недели

ОХИС е рекордер во неуспешни тендери, но тоа не е утеха за работниците, агонијата продолжува!

04/05/2013 // Пред 3 недели // ЕКОНОМИЈА // Коментирај

По пропаста на последниот, 11 тендер за продажба на загубарот Охис ќе има нов. На последниот тендерска документација подигнaa четири компании, но ниту еден од потенцијалните инвеститори не достави понуда до Министерството за економија до крајниот рок, пред 10-тина дена.
Според последните информации од Синдикатот, производството во Охис веќе одамна е запрено, а на работа одат само стотина работници кои се грижат за безбедноста на загубарот. Околу 700-тини вработени пак, веќе неколку месеци се на принуден одмор. За вработените, најголе проблблем се неисплатените 15 плати.
Охис, минатата година ја заврши со загуба од околу 4,5 милиони евра (279.842.000 денари). Според податоците кои компанијата ги објави на берзата, оперативната загуба за 2012 година достигнаа околу 3,6 милиони евра. Финансиските приходи пак, изнесуваат 12.650 евра, додека расходите околу 879.140 евра.
Сега ќе има вов обид на Министерството за економија за привлекување на инвеститор на државниот загубар.
Ќе се менуваат повторно критериумите за продажба, најави министерот за економија Ваљон Сараќини, потег со кој треба да се реши судбината на 800 луѓе. Но вработените, уморни од ветувања не се уверени во успешноста и на овој 12 ти тендер.
Во вторник синдикатот ќе има состанок со раководството на државниот загубар – средба на која ќе се одлучи дали да се излезе на протест пред Илинденска.
Инаку, само во првите три месеци од годинава, некогашниот хемиски гигант, Охис, потона за уште еден милион евра. Во периодот јануари-март минатата година пак, Охис регистрираше загуба од 605.480 евра. Ова покажува дека загубарот наместо да ги подобрува своите резултати, ја продлабочи дупката во својот буџет за 72% за само три месеци.
Во првиот квартал од годинава Охис инкасираше и помалку пари од продажба – 218.360 евра, наспроти собраниот еден милион евра во првите три месеци лани. Приходите од домашниот пазар во периодот јануари – март годинава се помали за речиси 80% во спореба со истиот период лани.
Заборавив експерту што ја отвори темата ИНВЕСТИЦИСКИ БУМ ВО МАКЕДОНИЈА... Смешен си пошто сите на форумов те ругаат за работите што ги постираш во однос за настаните што се случуваат...
Те мавна во срце пошто твои луѓе ја држат фабриката која што пропаѓа во вода а за сето тоа го криват БРАНКО?

Абе да ти кажам нешто лигуш еден.. Протестите што беа минатиов месец беа да им се решат некои прашања на вработените кои бараа да се сретнат со некој од раководството за да направат муабет како луѓе... Не туку ми постирај статии кога нит живееш во оваа близина, ниту пак знаеш што се случува... Ми збориш за синдикат а не сваќаш дека и синдикатот работи за истите луѓе а не ги брани правата на вработените... Од толку гледање вести на сите ви е исперен мозокот само те боли да кажеш нешто против твојата партија и твоите луѓе пошто им го лижеш гзот секој ден... И јас сум киснел по штабови ама не сум до толку будала некој да ме прави..

Знаеш ли зошто неќат да дојдат нови инвеститори? Се купува компанија кога работи во загуба а се должат премногу плати на вработените... Освен што новиот инвеститор треба да најде начин и идеа како да ја искористи фабриката треба и да ги исплати сите плати сите трошоци кои што ја има компанијата... Место тоа да го направат сегашниве газди тие можат фено лепо тоа да си го искористат за некој друг да го плати тие со мирна глава ќе си спијат...

Кој политички причини бе човече... Скора пола СДСМ е пропаднато... Кои политички причини гледаш ли каква е реалноста или не? Има ли опозиција што ќе ја турне власта бе.. И во тоа успееа да ја разградат...

Кажими зошто не се исплаќаат платите на вработените ??? ЗОШТО? Знаеш ли колку амандмани имаше поднесено опозицијата ако си пуштил некад телевизија и си видел како се расправаа за тоа дали од буџетот треба да се издвојат пари барем за платите на вработените... ОДМА БЕЗ ОБЈАСНУВАЊЕ ИМАШЕ ОДГОВОР НЕ ! Нема што поише да ме цитираш... Нема што поише да ми пишуваш како јас не сум се разбирал од економија кога ти нит си видел некои работи ниту пак ќе те интересираат пошто ја немаш таа мака да ја сватиш...

Од мене толку
--- надополнето: 1 јуни 2013 во 12:10 ---
Искочив, видов и се вратив. Топ менаџментот на ЕВН. http://www.evn.mk/Za-nas/Menaxhment.aspx Кој од нив е со средно? Име и презиме?

Таков закон не постои. Ако уште го тврдиш спротивното кажи кој член во кој закон го бара тоа од фирмите. Ако е некоја интерна одлука на Рамстор или Сити мол е друга работа и е сосема легитимно.

Еве, не знам зошто Пивара е успешна компанија. Ако може накратко да ми пишеш, а не да кажуваш за некои 10к евра. Патем, и во Бугарија важи истиот закон? Пошто Скопско се продава и таму.

Владата не го продаде Охис, затоа што немаше заинтресиран купувач кој достави понуда. Ако сеуште тврдиш спротивно, се надевам дека ќе го пишеш името на компанијата и висината на понудата што ја доставиле.

Таков закон не постои? Хахахах... Не ме цитирај веќе жити се немам сили да ти објаснувам некои работи кои не ги знаеш ниту пак си ги прочитал... Сега ако некоја компанија сака да го пласира својот производ на одредено место треба да има лиценца за истото ... Со тоа демек компанијата е овластена да му продава на својот клиент и никој друг од пазарот не смее да продава стоки на истиот клиент бидејќи компанијата платила 10.000 евра за таа лиценца... Тоа важи за многу повеќе видови на компании не само за пиварите , и за превозниците, оние со транспорт што се занимаваат и сл... Со тоа фактички крупните риби ќе си го освојат пазарот а малите компании немаат доволно пари за да ги искупат лиценците на местата каде што ќе може да го продаваат својот производ... Али ги измислувам јас законите лупам зелени на темава :)

Име и презиме нема да напишам пошто 50 % од кајгана се вмровци и се членови овде... Башка внук му е исто тука па ќе го прочита и постов... Само ќе ти кажам дека е во огранокот на партијата...

Што има муабет да правиме повеќе кога ми збориш за некои 10к евра.. Нит ме разбираш што сакам да ти кажам ниту пак свати што ти зборувам... Дискутирај си со Лион и двајцата убаво ве научиле :)

Член од
24 март 2010
Мислења
15.264
Поени од реакции
26.132
Таков закон не постои? Хахахах... Не ме цитирај веќе жити се немам сили да ти објаснувам некои работи кои не ги знаеш ниту пак си ги прочитал... Сега ако некоја компанија сака да го пласира својот производ на одредено место треба да има лиценца за истото ... Со тоа демек компанијата е овластена да му продава на својот клиент и никој друг од пазарот не смее да продава стоки на истиот клиент бидејќи компанијата платила 10.000 евра за таа лиценца... Тоа важи за многу повеќе видови на компании не само за пиварите , и за превозниците, оние со транспорт што се занимаваат и сл... Со тоа фактички крупните риби ќе си го освојат пазарот а малите компании немаат доволно пари за да ги искупат лиценците на местата каде што ќе може да го продаваат својот производ... Али ги измислувам јас законите лупам зелени на темава :)

Име и презиме нема да напишам пошто 50 % од кајгана се вмровци и се членови овде... Башка внук му е исто тука па ќе го прочита и постов... Само ќе ти кажам дека е во огранокот на партијата...

Што има муабет да правиме повеќе кога ми збориш за некои 10к евра.. Нит ме разбираш што сакам да ти кажам ниту пак свати што ти зборувам... Дискутирај си со Лион и двајцата убаво ве научиле :)
Име на законот и член кој го регулира тоа. Име и презиме на човекот.

Два реда треба да напишеш и да ме замолчиш. А не да бладаш за лиценци (одеднаш станаа лиценци), за вмровци, за внуци, за правнуци, за партии и ограноци...

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ilumious; може овде да ја викнеш :)

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
не не готово веќе... јас сум грешка... македонците се криви што немаат знаење и ни треба од надвор такво знаење да ни се оправи државата... Пари не ни се потребни..

Чичко Кумплунг

деца на транзицијата
Член од
3 декември 2011
Мислења
4.194
Поени од реакции
4.400
Мое мислење е како да и се помогне на државата е да се исели младото населени и да си ја помага финансиски исклучиво фамилијата. Навидум лошо решение, но во партизирана држава каде не функционира апсолутно ни еден економски закон тоа е единствено решение. Со иселувањето бројот на невработено работоспособно население ќе се намали, ќе се изедначи пазарот на труд, фамилиите ќе имаат повеќе да трошат, со трошење ќе се подигне трговијата, ќе се создаде недостиг на кадар, платите ќе пораснат и ќе се затвори кругот.
Се разбра на чело на државни институции да нема апаши, да се преполови администрација и да се сака да се извади Македонија од ситуацијата во која е. Политички моментално стоиме доста лошо, имаме рафални напади од сите страни, ја искористија анемијата на нашата надворешна политика и ни залепија налепница на неконструктивни комшии. Плус ги имаме и нашите сограѓани да ни ја загорчат ситуацијата уште толку.
Наше е да оставиме добра слика каде и да идеме, ние сме една шака народ. Да се покажеме најдобро што можеме и да агитираме. Тоа само го можеме. Кој има вишок нека отвори бизнис во Македонија нека запосли некој човек колку да си вадат плата. Друго решение не ми текнува.
Колку што имам разбрано ти работиш во Германија :D
Ме интересира како престојуваш таму, ако не е тајна? :)

Зошто тетка ми, со мажот и, значи имаат најдено и двајцата работа, и смештај, и ги чекаат уште бугарските пасоши, за да се префрлат таму.
И затоа ме интересира како престојуваш таму, како што, а не верувам да си со бугарски пасапорт :)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562

Зошто тетка ми, со мажот и, значи имаат најдено и двајцата работа, и смештај, и ги чекаат уште бугарските пасоши, за да се префрлат таму.
И затоа ме интересира како престојуваш таму, како што, а не верувам да си со бугарски пасапорт :)
Вака е за со Македонски пасош:

Договор за работа
+
Работна дозвола (документи: потврда за неосудуваност од суд и полиција, државјанство, диплома за завршено образование, наставниот план кој си го студирал. Во зависност во која покраина си може да ти побараат плус документи)
+
Виза ( која во Македонија ја даваат на 3 месеци, а овде се продолжува)
+
Дозвола за престој ( која се вади овде )

Додека е во процедура некој документ од наведениве ти издаваат фиктивен документ (во превод привремена дозвола) личи како собраќајната дозвола која кај нас ја издаваат.

Со бугарски пасош имаат договор за работа и работна дозвола која за нив во најбрз можен рок се издава, а за нас се чека од месец до два. За визата и дозволата за престој се чека од месец до три месеци. И сите чекори одат еден после друг по овој редослед (земаш еден документ, па аплицираш за друг и на крај за дозволата за престој). Само што документацијата веќе ја имаат и си ја проследуваат од една институција во друга.
Разликата со бугарскиот пасош ни е во брзината на добивање документи и пократки барања. Они можат веднаш да почнат со работа и континуирано, а ние мора да се враќаме назад по документи и апликација. Во зависност од работното место на некои не им е проблем, но на некои им е проблем. Затоа они имаат голема предност од нас и со нашиот пасош е потешко.
Не дополнив дека со дозволата за престој аплицираш и за сина карта (висина на платата ти е услов), предноста со сина карта е што после година дена престој аплицираш за постојан престој. А со дозволата за престој си ограничен со рокот на договорот за работа. После две години ако ти го продолжат договорот на неопределно можеш да аплицираш за постојан престој.
Со бугарски веднаш имаш на неопределно, тоа е уште една разлика.

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780

иако бугарите се во ЕУ сеуште немаат право на работа,единствено да пријават фирма тука во Германија

Чичко Кумплунг

деца на транзицијата
Член од
3 декември 2011
Мислења
4.194
Поени од реакции
4.400
Вака е за со Македонски пасош:

Договор за работа
+
Работна дозвола (документи: потврда за неосудуваност од суд и полиција, државјанство, диплома за завршено образование, наставниот план кој си го студирал. Во зависност во која покраина си може да ти побараат плус документи)
+
Виза ( која во Македонија ја даваат на 3 месеци, а овде се продолжува)
+
Дозвола за престој ( која се вади овде )

Додека е во процедура некој документ од наведениве ти издаваат фиктивен документ (во превод привремена дозвола) личи како собраќајната дозвола која кај нас ја издаваат.

Со бугарски пасош имаат договор за работа и работна дозвола која за нив во најбрз можен рок се издава, а за нас се чека од месец до два. За визата и дозволата за престој се чека од месец до три месеци. И сите чекори одат еден после друг по овој редослед (земаш еден документ, па аплицираш за друг и на крај за дозволата за престој). Само што документацијата веќе ја имаат и си ја проследуваат од една институција во друга.
Разликата со бугарскиот пасош ни е во брзината на добивање документи и пократки барања. Они можат веднаш да почнат со работа и континуирано, а ние мора да се враќаме назад по документи и апликација. Во зависност од работното место на некои не им е проблем, но на некои им е проблем. Затоа они имаат голема предност од нас и со нашиот пасош е потешко.
Не дополнив дека со дозволата за престој аплицираш и за сина карта (висина на платата ти е услов), предноста со сина карта е што после година дена престој аплицираш за постојан престој. А со дозволата за престој си ограничен со рокот на договорот за работа. После две години ако ти го продолжат договорот на неопределно можеш да аплицираш за постојан престој.
Со бугарски веднаш имаш на неопределно, тоа е уште една разлика.
Значи тоа е процедурата :D
Океј, фала ти :)
--- надополнето: 2 јуни 2013 во 14:53 ---
иако бугарите се во ЕУ сеуште немаат право на работа,единствено да пријават фирма тука во Германија
Како мислиш немаат право на работа?

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.515
Поени од реакции
22.155
Значи тоа е процедурата :D
Океј, фала ти :)
--- надополнето: 2 јуни 2013 во 14:53 ---

Како мислиш немаат право на работа?
За Бугарите и Романците, односно нивните граѓани, Германскиот пазар на труд не е уште отворен за луѓето, тој од 2014та мислам ќе се отвори. Но поради Европските договори Бугарските компании комотно можат да работат во Германија па се прави тој трик. Значи луѓето си регистрираат фирма, што во Германија не чини повеќе од 20 ЕУР мислам, можат легално како чојк-фирма да работат во Германија. Но има тука исто правила, пример фирмата ако ти е за редејне плочки неможеш да работиш како шофер, значи стриктно за таа работа која си ја наведе во документацијата.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
За Бугарите и Романците, односно нивните граѓани, Германскиот пазар на труд не е уште отворен за луѓето, тој од 2014та мислам ќе се отвори. Но поради Европските договори Бугарските компании комотно можат да работат во Германија па се прави тој трик. Значи луѓето си регистрираат фирма, што во Германија не чини повеќе од 20 ЕУР мислам, можат легално како чојк-фирма да работат во Германија. Но има тука исто правила, пример фирмата ако ти е за редејне плочки неможеш да работиш како шофер, значи стриктно за таа работа која си ја наведе во документацијата.
И јас неможам да ве разберам за ова со бугарските пасоши. Луѓе со бг пасоши работат во Германски компании, Шведски, Холандски, бугари има насекаде и работат. Ме буни ова што го кажувате. Да не не им треба работна дозвола од 2014 нив? Тоа да не е кочењето.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.515
Поени од реакции
22.155
И јас неможам да ве разберам за ова со бугарските пасоши. Луѓе со бг пасоши работат во Германски компании, Шведски, Холандски, бугари има насекаде и работат. Ме буни ова што го кажувате. Да не не им треба работна дозвола од 2014 нив? Тоа да не е кочењето.
Епа да, за работна дозвола прајме муабет. Иначе и како за сите други може компанијата да им направи книги (работна дозвола) без проблеми ако сака. Работата е што не може така само да си појдат и да си работат, има сеуште некој пречки но кој лесно може да се надминат оти како жители на ЕУ има други правила за нив него пример за Македонците (како што и самата опиша).

Да дополнам дека ова важи за Германија а за другите ЕУ држави немора да важи. Истото беше со Полска кога влезе во ЕУ. Германија од страв на прилив на ефтина работна сила имаше неколку година фора каде што важеа овие пречки и поради тоа пример Пољаците многу заминаа во Велика Британија која одма го либерализира пазарот на труд. Тоа помина и денес Пољаците пример без пречки можат да работат во Германија, изедначени се со Германците.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Исто и бугарите и романците заминаа накај Британија со лесно нека им е и со среќа и таму нека останат амин.

Член од
5 јуни 2013
Мислења
2
Поени од реакции
1
одлив на мозоци од Македонија имало а според официјалните резултати и се зголемува бројот на оние коишто сакаат да работат и живеат во странство. Мене ме интересира кои се најбараните земји??? има ли некој таков податок?

Kajgana Shop

На врв Bottom