Како заработуваат пари нашите од дијаспората?

Член од
28 мај 2013
Мислења
47
Поени од реакции
13
Ија би ја рекол таа сума за еден човек така спонтано за некој основен живот. 500 ЕУР стан (може и помалце), 350 ЕУР за храна и 350 ЕУР за се друго. За сиромав во Германија важи човек со примања помалце од 940 ЕУР (вклучително и социални примајна од државата) или статистички кој има помалце од 60% од просечните примања во Германија.
Ме интересира нешт кога сме кај примањата. Колку чини еден месец ако човек малку се стегне одреден период и живее поскромно. Ме интересира на пример за студент колку е месечно најефтино што може да помине.

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780
Ме интересира нешт кога сме кај примањата. Колку чини еден месец ако човек малку се стегне одреден период и живее поскромно. Ме интересира на пример за студент колку е месечно најефтино што може да помине.
зависи колку си отпорен на студ и колку денови можеш без храна:pos:

Член од
28 мај 2013
Мислења
47
Поени од реакции
13
зависи колку си отпорен на студ и колку денови можеш без храна:pos:
планирам 3 години да ги поминам таму. Отпорен сум прилично не ми е проблем тој период да го издржам најминимално сум видел и полошо. Ај сеа кажи.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.558
Поени од реакции
22.250
Пошто имам искуство како студент можам да ти кажам, не су живеел така ама знам други колеги кој така поминуваа (да не бидам лошо сфатен). Станот дефинитивно ти е најголем трошок. Ако имаш среќа и добиеш место во студентски дом, тогаш рачунај од 150 - 250 ЕУР кирија. Цените вариират од град (има екстремно скапи но и доста ефтини) и од домот. Приватните се подобро опремени, полуксузни ете иако и кај државните имаш све. Значи да земеме просек 200 ЕУР. Приватно исто така зависит од градот но во глобала е поскапо него во студентски дом. Партиципација скоро никаде повеќе нема и тоа одпаѓа, но рачунај административни трошкој секој семестар од 100ЕУР во просек. На факс иначе ништо не се плаќа, ни библиотека, ни пријавувајне испити и други глупости кој ги има во Македонија, книги купуваш само ако сакаш, библиотеките се добро опремени. Остануваат трошоците за живот. Сам ако готвиш и ако одиш во мензата можеш ефтино да поминеш. Одиш во дискаунтери и си купуваш и сам си готвиш. За еден човек и ако се стиснеш малце можеш со 150ЕУР да поминеш ако стварно гледаш само на основното и не прајш луксузи. Кафе ќе си пиеш во кафетерија на факс, што е сосема нормално а на забава ќе одиш на студентски каде пијалоците се продаваат нешто над сумата која би ја дал да купиш директно од продавница. Значи може да се помине со 400 ЕУР да речеме ако се стискаш стварно ама не е препорачливо. Добро е што како студент можеш да најдеш лесно работа како келнер итн. ако си во студентски град и да заработиш до 400 ЕУР (од 2013 450ЕУР) без твојот работодавач да плаќа придонеси (само паушал) и тебе да не ти одбиваат ништо (нископлатен сектор). Така може да се поминат студентските денови.

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780
планирам 3 години да ги поминам таму. Отпорен сум прилично не ми е проблем тој период да го издржам најминимално сум видел и полошо. Ај сеа кажи.
да ја олесниме работава малку,колку си ти спремен да трошиш месечно?
--- надополнето: 31 мај 2013 во 22:05 ---
Пошто имам искуство како студент можам да ти кажам, не су живеел така ама знам други колеги кој така поминуваа (да не бидам лошо сфатен). Станот дефинитивно ти е најголем трошок. Ако имаш среќа и добиеш место во студентски дом, тогаш рачунај од 150 - 250 ЕУР кирија. Цените вариират од град (има екстремно скапи но и доста ефтини) и од домот. Приватните се подобро опремени, полуксузни ете иако и кај државните имаш све. Значи да земеме просек 200 ЕУР. Приватно исто така зависит од градот но во глобала е поскапо него во студентски дом. Партиципација скоро никаде повеќе нема и тоа одпаѓа, но рачунај административни трошкој секој семестар од 100ЕУР во просек. На факс иначе ништо не се плаќа, ни библиотека, ни пријавувајне испити и други глупости кој ги има во Македонија, книги купуваш само ако сакаш, библиотеките се добро опремени. Остануваат трошоците за живот. Сам ако готвиш и ако одиш во мензата можеш ефтино да поминеш. Одиш во дискаунтери и си купуваш и сам си готвиш. За еден човек и ако се стиснеш малце можеш со 150ЕУР да поминеш ако стварно гледаш само на основното и не прајш луксузи. Кафе ќе си пиеш во кафетерија на факс, што е сосема нормално а на забава ќе одиш на студентски каде пијалоците се продаваат нешто над сумата која би ја дал да купиш директно од продавница. Значи може да се помине со 400 ЕУР да речеме ако се стискаш стварно ама не е препорачливо. Добро е што како студент можеш да најдеш лесно работа како келнер итн. ако си во студентски град и да заработиш до 400 ЕУР (од 2013 450ЕУР) без твојот работодавач да плаќа придонеси (само паушал) и тебе да не ти одбиваат ништо (нископлатен сектор). Така може да се поминат студентските денови.
врти,сучи 700-800 евра се потребни,а со 400 можеш после 3 години само во болница да го однесиш

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.558
Поени од реакции
22.250
да ја олесниме работава малку,колку си ти спремен да трошиш месечно?
--- надополнето: 31 мај 2013 во 22:05 ---

врти,сучи 700-800 евра се потребни,а со 400 можеш после 3 години само во болница да го однесиш
Мнгоу се 700-800 тоа веќе паѓа во луксуз. Ја ете нормално живеев и не кратев на ништо па не трошев толку. Нормално сумата многу зависит каде студираш, ако си негде во скап град тогаш трошоците за стан на пример се многу поголеми и исто така за социалниот живот (кафичи, итн.). Но ако си во студентски град тогаш можеш со доста помалце да поминеш. Не знам како доаѓаш до таа сума.

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780
Мнгоу се 700-800 тоа веќе паѓа во луксуз. Ја ете нормално живеев и не кратев на ништо па не трошев толку. Нормално сумата многу зависит каде студираш, ако си негде во скап град тогаш трошоците за стан на пример се многу поголеми и исто така за социалниот живот (кафичи, итн.). Но ако си во студентски град тогаш можеш со доста помалце да поминеш. Не знам како доаѓаш до таа сума.
не толку но не и многу помалку
нека е исхраната и станот 400-450,каде е тука личната хигиена,излегувања,медикаменти,облека.........
само вака може факс-стан,стан-факс и тоа 1095 дена

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.558
Поени од реакции
22.250
не толку но не и многу помалку
нека е исхраната и станот 400-450,каде е тука личната хигиена,излегувања,медикаменти,облека.........
само вака може факс-стан,стан-факс и тоа 1095 дена
Епа сега прајме муабет за минимално. Станот ете ако си во студентски 180 ЕУР да земеме, 150 за храна, 5 ЕУР на ден мислам може да се помине без луксуз ако готвиш сам, ете и 180 ЕУР нека се. Хигиена за еден човек и не е толку страшно, ќе земаш работите од дискаунтер а не марки (и тие се до задоволителен квалитет). Излегувајна минимално или само кафетерија на факс и студентски забави, што и не е стискајне за мене туку таму сите одеа и најубави забави имаше. Медикаменти зависит ако ти треба, но ако си осигуран (а мора да си) тогаш и за нив минимално се плаќа. Облека на попуст и не се зема секојдневно. Пак ќе речам, прајме муабет за минимално, и мене ми е јасно дека повеќе ќе изгледа на преживувајне и не го препорачувам, но дека се може, се може и тоа без да ти фали нешто.

macedon89

Провокатор по вокација
Член од
22 јули 2008
Мислења
783
Поени од реакции
582
Летово ќе одам Германија на студентска пракса во Универзитетската Болница во Есен. Дали имате некое ваше искуство или совет да споделите, какви се германциве за дружење и такви работи, цени во кафичи и др работи....

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780
Летово ќе одам Германија на студентска пракса во Универзитетската Болница во Есен. Дали имате некое ваше искуство или совет да споделите, какви се германциве за дружење и такви работи, цени во кафичи и др работи....
зависи и од тебе за дружењето исто како и кај нас со едни можеш со други не,цената на пивото е од 3 евра,виски 5,кафе 2,сокови 2,5 па нагоре,по клубовите(диско) околу 10 евра влез и пијалакот дупло поскап него во кафулињата,јадење во ресторант 15-20 евра...........

Член од
28 мај 2013
Мислења
47
Поени од реакции
13
Целта на Македонија е да стигне баш таму. Ние никогаш нема да бидеме ни Германија, ни Сингапур, ни Кореа. И од економски и од геополитички причини.

Не зборувам за успешни со плата. Успешни менаџери кои ќе говорат за профит, а не за плата. На таквите треба да им се направи простор. Од тоа би имале корист и тие лично и државата.
Ako тоа е целта тогаш не гледам потреба од врвен кадар и менаџери кој би дошле од надвор. Ниту па е потребна помош од дијаспората. Сакале или нејќеле за едно 10 години тоа ќе го достигнеме, лесно е тоа освен ако не направиме некоја тешка глупост во меѓувреме. Мајсторијата е да се влезе во high income односно да се направат услови за тоа.

(п.с. Igorcemk фала за деталниот одговор)
(п.п.с. Strider исто фала за одговорот)

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Еве ти информација од прва рака.

Ако седиш во државен дом, киријата месечно со сите вклучени трошоци (вода, струја, греење, интернет...) е од 200-300 евра. Зависи од големината на собата и домот.
Стан ќе те кошта во истиот ценовен ранг, со таа разлика што ќе живееш со цимери, а во дом ќе бидиш сам.
Ако сакаш приватен дом, кои што се навистина доста полуксузно уредени, ќе те чини околу 400-500 евра месец.

Храната многу зависи до тоа каков тип си, кои навики ги имаш, толку и ќе трошиш. И многу зависи во кое место живееш. Јас кај што сум е доста евтина храната. Некои работи се поевтини од кај нас, некои се иста цена, некои се за нијанса поскапи (зборувам за маркетите, дисконти и сл.).
Во студентската менза порцијата јадење се движи од 1,9 до 2,9 евра, салатата е околу 50-60 центи, сок негазиран 80-тина центи. И храната е навистина многу вкусна. Прво очекував менза како менза, да биди просечна храната, ама ме изненади колку е вкусна.
Сумирано, месечно околу 150-200 евра на храна и пијалоци би ти одело.

Градски превоз прашање е дали ќе ти треба или не. Ако немаш потреба, ќе си купиш точак second-hand за 5-60 евра и ќе си фураш :)

Друга работа на која што ние како Македонци можиме да заштедиме доста пари е здравственото осигурување, бидејќи нашето од ФЗО го признаваат во Германија. Така заштедуваш околу 30-40 евра месечно.

Останатите трошоци ти се индивидуални. Зависи колку сакаш да шеташ настрана, по журки да одиш, по ресторани и слично...
Влезниците во кафичи и дискотеки ти се отприлика 3-10 евра, зависно од event-от. Пивото во кафич 2,5-3 евра, жестоки пијалаци од 3,5-4 нагоре. На секоја журка имаш некои видови пијалоци по екстра цена... некни на пример, шотовите мислам по 1,5 еур беа.
Донерот ти е околу 2,5-3,5 евра :)

Сумарно, ако заштедиш на сите овие работи, не се расфрлаш многу со пари на глупости, можеш и со 500 евра месец да поминиш. Иначе околу 700 е просек за Германија. Најмногу зависи за смештај колку пари ќе одделуваш, тоа е најголемиот трошок.

П

Пепси_

Гостин
Сите зборуват дека се бара ит ит ит кадар,за германија е многу јасно познато дека се произведува на големо вино,т.е. земјоделието е на високо ниво. Мене ме интересира тој дел,колку пари може да се заработат ако си вработен пример како обичен работник на нива,па се до стручниот дел (со диплома завршен факс) ???

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Што имаат врска пиварите со локали? Гранапчињата не подобруваат економија. Гранапчињата идат сами по себе, откако ќе се стабилизира индустријата.

Милијарда евра им требало за новото капаче. Можеби и повеќе... Зошто некој би менувал вработени во успешна компанија? Што ако менаџментот е вмровски? Компанијата е успешна. Може ВМРО им има обезбедено и извоз во Австралија и низ цел Балкан на Скопска пивара. Такво е ВМРО, сегде е моќно. Истите компании работеа успешно и кога ВМРО не беше на власт.

ЕВН си работи одлично. Остварува профит, вработува луѓе. Тоа што е монопол е олеснителна околност. Ќе бевме многу посреќна држава да имавме повеќе компании како ЕВН и пиварите.

Затоа што се популисти. Ако се паметни ќе го продадат. Се става на тендер затоа што е загубар. А никој не ја купува затоа што е нерентабилна. Охис бил профитабилен... Мајко мила.

Ма јок. Скопска пивара успешна...

Зошто да тргнат успешни менаџери? Менаџерите на Скопска и Битолска пивара, на ЕВН треба да се наградат, а не да се сменат. Ако се од ВМРО, се најдобра реклама за партијата, а не нешто од што треба да се срамат. Вработените се небитни и глупо е да се дискутира за нив. Ниту еден од топ менаџментот на ЕВН не е со средно. И каде тоа реков дека во странство има помала можност за напредување од овде? Јас само кажав дека нам ни треба повеќе способни луѓе, независно каде се произведени. Ама ете и со странство немаме доволно. Сигурно некој и таму не кочи, а ние многу способни...

Искочи малку надвор брат, види како стојат работите па после дојди да правиш муабет овде на форумов.. Чим ми викаш дека ниту еден од топ менаџментот не е со средно толку... Јасно ми е веќе...

Муабетот за пиварите ми беше следен... Не секоја компанија има пари за да го купи пазарот... Конкретно ако ти требаат 10.000 евра за рамстор, 10.000 евра за сити мол, 10.000 евра за трговски... каде ти ги наоѓаш малите компании тука? Тие едвај се пробиваат па со новиот закон на моја другарка таткои едвај со кредити успеа да си го продолжи бизнисот... Ама не според тебе знаењето е битно, малите фирми ќе го освојат пазарот тука ако имаат знаење гледам тоа...

И пак и пак ќе повторам... Премногу читаш книги, премногу гледаш вести... Би сакал да е вака ти како што говориш тогаш не би се селел од државата би се едуцирал да станам успешен менаџер... Верувај ми дека не е до тоа... Има толку таленти во државава што можат чуда да направат само не идат така работите.. Ми збориш ти како во пивара имало талентирани луѓе...А незнаеш зошто е успешна компанијата.. Значи за работи кои ги знам и сум 100 % сигурен можам до бескрај да те цитирам и да ти докажам дека не си во право...

Зошто кажими имаше 7 тендери за Охис и се јавија инвеститори... Зошто не се продаде? А ја држат луѓе од власта... Зошто уште работат некои погони ако нема потенцијал фабриката од курташак? Дај малку молимте мисли со главата... Ако нечини ако е трула ќе се стават катанци на вратите... Сврти ако можеш со кола некој круг до пинтија ќе видиш дека некои погони сеуште работат...

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
1.Зошто кажими имаше 7 тендери за Охис и се јавија инвеститори...2. Зошто не се продаде? 3.А ја држат луѓе од власта... 4.Зошто уште работат некои погони ако нема потенцијал фабриката од курташак? Дај малку молимте мисли со главата... Ако нечини ако е трула ќе се стават катанци на вратите... 5..Сврти ако можеш со кола некој круг до пинтија ќе видиш дека некои погони сеуште работат...
Врска немаш од економија прочитав некој постови на темава каде дискутираш со Basterd, иди пишувај во некоја друга тема кој глупости ги трескаш поим немаш. Се фати за некоја лиценца за алкохол и го отече.

За постот , да пишам на кој морав да ти одговорам не се трпеше твоете трескање глупости и кажување приказни за мали деца.

1. Ако не знаеше а очигледно не знаеш на секој тендер се јавуват потенцијални инвеститори кој подигнуваат тендерска документација но тоа не значи и дека ќе инвестираат разгледуваат , анализираат дали вреди компанијата или не вреди.А за охис само експерт како тебе мисли дека вреди.
2.Не се продава зошто охис е загубар и тоа над 10- 15 години! кој се покрива со буџетски пари. А технологијата во охис е од дедо ное времето, исто како и кадарот!
3. Па ја држат државна компанија е не е приватна не знам, кој очекуваш да ја држи .

4.А ако ти е прашање зошто не ја затворат фабриката тоа е од политички причини да не пишува дека 700 луѓе избркале и останале на улица, да се водеа од економски причините уште пред 15 години требаше да ја затворат и да иде во стечај!
Производството е одамна запрено само се останати мал број кој се грижат за безбедноста во фабриката. А и тие што работеа до сега овие 15-20 години поефитно ќе и беше на државата да им дава плати а фабриката да не работи овие 15-20 години, отколку да работи фабриката и да земаат плата, како што беше случај до сега.
5. Не трескај глупости луѓе што дежураат таму од безбеднбосни причини и луѓе што работат во производство не е иста работа.

И за крај текст од пред 3 недели

ОХИС е рекордер во неуспешни тендери, но тоа не е утеха за работниците, агонијата продолжува!

04/05/2013 // Пред 3 недели // ЕКОНОМИЈА // Коментирај

По пропаста на последниот, 11 тендер за продажба на загубарот Охис ќе има нов. На последниот тендерска документација подигнaa четири компании, но ниту еден од потенцијалните инвеститори не достави понуда до Министерството за економија до крајниот рок, пред 10-тина дена.
Според последните информации од Синдикатот, производството во Охис веќе одамна е запрено, а на работа одат само стотина работници кои се грижат за безбедноста на загубарот. Околу 700-тини вработени пак, веќе неколку месеци се на принуден одмор. За вработените, најголе проблблем се неисплатените 15 плати.
Охис, минатата година ја заврши со загуба од околу 4,5 милиони евра (279.842.000 денари). Според податоците кои компанијата ги објави на берзата, оперативната загуба за 2012 година достигнаа околу 3,6 милиони евра. Финансиските приходи пак, изнесуваат 12.650 евра, додека расходите околу 879.140 евра.
Сега ќе има вов обид на Министерството за економија за привлекување на инвеститор на државниот загубар.
Ќе се менуваат повторно критериумите за продажба, најави министерот за економија Ваљон Сараќини, потег со кој треба да се реши судбината на 800 луѓе. Но вработените, уморни од ветувања не се уверени во успешноста и на овој 12 ти тендер.
Во вторник синдикатот ќе има состанок со раководството на државниот загубар – средба на која ќе се одлучи дали да се излезе на протест пред Илинденска.
Инаку, само во првите три месеци од годинава, некогашниот хемиски гигант, Охис, потона за уште еден милион евра. Во периодот јануари-март минатата година пак, Охис регистрираше загуба од 605.480 евра. Ова покажува дека загубарот наместо да ги подобрува своите резултати, ја продлабочи дупката во својот буџет за 72% за само три месеци.
Во првиот квартал од годинава Охис инкасираше и помалку пари од продажба – 218.360 евра, наспроти собраниот еден милион евра во првите три месеци лани. Приходите од домашниот пазар во периодот јануари – март годинава се помали за речиси 80% во спореба со истиот период лани.

Kajgana Shop

На врв Bottom