Како да се задржат младите во државава

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Последните 20 години сум живеел во Австралија, Англија, Сингапур, Хонг Конг, Таиланд, Индонезија и на Филипините. Зборам минимум 6 месеци кога сум живеел и работел или за странски фирми или за свој бизнис и кога сум имал и добра плата. Тоа дека третиот свет нема услови или дека се живее понекавалитетно е чиста глупост. Баш во тие банана републики најубаво се живее само ти прави добри пари. Од слуги, шофери, готвачи, члеснтва во ексклузивни клубови на ехпетс и ресторани се тоа ти е достапоно и углавно организирано од работодавецот за само ти да останеш да работиш таму и да му правиш пари. Не си свесен колку е подобар животот таму него на запад само што е и многу потешко да се снајдеш и дојдеш до таква работа.
За колку пари би живеел во Македонија?

F

FARANG

Гостин
За колку пари би живеел во Македонија?
Кај мене е малку поразлично денеска. Пари веќе не се главниот мотиватор.

Пробав пред 4 год да живеам во Скопје кога мојве се пензионираа ама издржав едвај 5 месеци. Имам доволно за да сум комотен и да неморам да се замарам со пари ама проблем е што сите окулу мене се замараат и само бистрат политика и некој толку нерелевантни муабети што мене ми се глупи па дури и напорни. Истите муабети се вртат како на лента со години и години. Што знам може да сум таму израснат и да зависам од партиите како повеќето би имал разбирање ама јас не зависам од никого и мене тоа не ме тангира за да мора секој ден истото да го расправам. Башка што јас сум свесен дека тоа се празни муабети и нема никаква корист од тоа. Другарите од детството денес имаат фамилии и се зафатени. Финансиски не се доволно моќни ни приближно да ми парираат и иако не е проблем јас да плаќам после 2-3 пати се гледа дека им е незгодно и дека не е тоа тоа. Од друга страна тие што имаат пари не ги чуствувам блиски и исти курац ми се они или некој странци на друго место.

Пробав и бизнис да отворам. Ме молеа со години пред тоа роднини и другари да отворам нешто и да им помогнам на нив. Тоа е приказна за себе, дел сеуште функционира ама у куси црти тие што највише ме молеа, беа најплатени и ми ветуваа дека се ќе средат и дека јас нема да мора со ништо да се замарам ме заебаа па морав на крај да се снаоѓам како знам за да не изгубам и пари и репутација.

Друга работа тогаш немаше излез (летови, сега е подобро) нема асален ноќен живот, нема асални ресторани едноставно нема каде да уживаш во тоа што си го стекнал. Почнав да размислувам каков базен да правам за да ми биде позабавно дома и каква сателтска да ставам и некој такви глупости. Кога почнав да цртам скици за базен и кога ми се случија глупостите со бизнисот сватив дека не сум јас сеуште за Скопје. Едносмерно до Лондон а од таму за Манила и тоа беше тоа.

Тешко е да се објасни тоа ама за да се вратам назад мислам дека треба повеќе луѓе од надвор да се вратат и да имаат слични сваќања на мојте со кој би можел да се дружам. Добро е што тоа почнува да се случува, овие 2год имам 3ца другари од што се вратија во Скопје и гледам се држат добро. Има повеќе летови за кога ќе ми пукне филм да идам да искулирам некаде. Сега полека станува ОК можам да се видам назам во Скопје ама сега имам и подруги очекувања и поразчно би си го организирал животот него првиот пат, сега сум малку поискусен и пореално можам да проценам што и како може од Македонија. Последниве 3 год секоја пролет сум во МКД да се видам со мојте и ми е добро некако таман. Неколку месеци и магла :icon_lol:

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Koj si ima ubava rabota i plata ili privaten biznis sto mu ovozmožuva normalen zivot ne ni pomisluva na stranstvo. Od Makedonija nema poubavo ako imas paricki vo gepot.

Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
Koj si ima ubava rabota i plata ili privaten biznis sto mu ovozmožuva normalen zivot ne ni pomisluva na stranstvo. Od Makedonija nema poubavo ako imas paricki vo gepot.
Za da go doneses toj zaklucok treba da imas dosta zivotno iskustvo vo poveke zemji, ako go imas mozebi ke doneses drug zaklucok a mozebi deka MK e zemja za tebe. Taka moj sovet e sekoj da proseta kolku sto moze i da si ja najde svojata sreka. mozebi ke ja najdes vo Manila ili Buenos Aires ili Vinica sekoj so svoja sreka. No ako zborime za ubavina fizicka ima mnogu mnogu poubavi mesta vo svetov.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Zbog nemogućnosti da dobije vize omladina ne ide u tuđinu.
Primorana je da ostane i da ide u materinu.:(

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
сега уште помалку ќе можат да се задржат ѓраѓаните во МК
со тнр ново олеснување за пребегување во земјите од ЕУ.
Тек ако ова го дознаат ромите- мислам дека до еден ќе се иселат од овде
имено судот на ЕУ во Луксенбург ги потврдил правата на бегалците кои во родните земји се под иследувања по религиозни мотиви .Сега тие комотно можат да добијат азил во ЕУ- а пред се во Германија

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Ovaa tema e glupava isto ko jas sega da kazam zosto kupuvate Iphone zosto ne kupuvate Android.

Mladite ke begaat od nekolku pricini zatoa sto Makedonija e mala,zatoa sto ziveeme u selo ,zatoa sto sme sebicni ,zato sto imame kajgana kade i da odime nadvor od Mk,zatoa so imame najdobri kuvari koi imaat super plata nadvor,zatoa so sakame da se kurcime ,zatoa so ne sakame eftina rabotna sila,zatoa so sakame da bideme Amerikanci i sakame gratis pivo posle sekoja krigla.

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Ovaa tema e glupava isto ko jas sega da kazam zosto kupuvate Iphone zosto ne kupuvate Android.

Mladite ke begaat od nekolku pricini zatoa sto Makedonija e mala,zatoa sto ziveeme u selo ,zatoa sto sme sebicni ,zato sto imame kajgana kade i da odime nadvor od Mk,zatoa so imame najdobri kuvari koi imaat super plata nadvor,zatoa so sakame da se kurcime ,zatoa so ne sakame eftina rabotna sila,zatoa so sakame da bideme Amerikanci i sakame gratis pivo posle sekoja krigla.
глупава сигурно не е
ако гледаш само црно или бело ( можеби така ќе ти изгледа)
не гледаш ли дека наскоро Македонија ќе се испразни -ќе биде ко оние пусти мариовски села
некој треба да си стави прст на чело- нешто да превземе за да се спречи иселувањето

Ljupco Meljata

Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Kaj nas ima omraza strav i elitizam ako toa ne se iskoreni nisto kazi koga posleden pat nekoj sto go poznavas ne e bitno kakvo mislenje imas za nego ti rekol zdravo dobar den ili imas nekoj problem me razbirash malce ama sjebani so celava tranzicija se nadevam i jas na podobri denovi sepak imame nesto zaednicko a toa se idnite pokolenija

Ljupco Meljata

Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Omraza verska nacionalna komsiska biznis i sportska.

Strav od bolest od raspad na drzavat od razvod i taka nataka

Elitizam si biras drustvo isklucivo radi i samo radi interes .

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
прва прилика да му ја збришам некаде надвор одма одам... дури и србија да е - пак се подобри од нас.
оваа држава ке ме спречи кога:

ке си ги среди меѓуетничките проблеми кои ги има внатре
ке се средат политичарите од прв до последен заедно со нивната мочана политика
ке се среди економски
ке почне да се грижи за своите граѓани како што навистина треба
ке почнат да ги делат луѓето на граѓани од прв и втор ред
ке појдам да барам работа а да не ми побараат партиска книшка

Kajgana Shop

На врв Bottom