Моја претпоставка е не затоа што ќе оди преку work and travel, откако ќе заврши тој ангажман ќе има рок од 1 месец да се врати во Македонија.Чекај, ако некоја фирма таму ти понуди работа, неможеш врз база на договорот да извадиш право на престој??? :о
ако си останат на црно те бркаат? или онака случајно може да те фатат ? каква е казната ако те фатат?Моја претпоставка е не затоа што ќе оди преку work and travel, откако ќе заврши тој ангажман ќе има рок од 1 месец да се врати во Македонија.
Ако не се врати ќе има нерегулиран статус, ќе биде на црно, негледам начин да го регулира освен преку брак.
Можеш многу лесно, идеш до најблиската полициска те фаќаат за гуша те претресуваат до коска за да ти најдат кеш ако имаш да си ја платиш картата за Македонија, ако немаш онда те бапкаат со првиот авион за Александар велики на нивен трошок и добиваш гратис црн печат. Како и да видиш се си на добивка.Дали ако отидеш некаде у странство и ако не се вратиш повеќе од 3 месеци после како можиш да се вратиш во Македонија?
А дали те бркаат или случајно може да те фатат?Можеш многу лесно, идеш до најблиската полициска те фаќаат за гуша те претресуваат до коска за да ти најдат кеш ако имаш да си ја платиш картата за Македонија, ако немаш онда те бапкаат со првиот авион за Александар велики на нивен трошок и добиваш гратис црн печат. Како и да видиш се си на добивка.
И дветеА дали те бркаат или случајно може да те фатат?
Неможат да ги избркаат сите што се на црно, затоа што не ги знаат сите што се на црно.ако си останат на црно те бркаат? или онака случајно може да те фатат ? каква е казната ако те фатат?
За ЕУ знам дека битно е дали има некој од таму прво дали може да ја заврши работата па после тебе ти даваат шанса т.е во овој случај дали има Американец што може да ја работи нејзината работа. Инаку и во овој како и во сите закони има дупки т.е во соработка со работодавачот ќе каже он да речеме ми треба некој што знае македонски итн итн.Добро, јасно дека тој е најлесен, ама незначи дека ако таму отиде како турист на пример и најде работа, после дека нема да може врз база на договорот за работа да извади право за престој таму... Она праша конкретно тоа дали е возможно, затоа ме збуни што рече не... Тоа дали со бракот е побрзо и полесна процедура, тоа е друга работа...
Тоа важи само за ВБ, не за ЕУ. Тука во Австрија а и во Германија нема такво нешто. Ако аплицираш за работа и некој те прими, без проблем вадиш право на престој.За ЕУ знам дека битно е дали има некој од таму прво дали може да ја заврши работата па после тебе ти даваат шанса
Јас за Аустрија имам разбрано дека како демек работодавецот треба да докаже дека нема Аустриец со твоите способности па морал тебе да те вработи и како што спомнав може да се заобиколи. Инаку ако веќе си ја добил работата тогаш пола пат си поминал.Тоа важи само за ВБ, не за ЕУ. Тука во Австрија а и во Германија нема такво нешто. Ако аплицираш за работа и некој те прими, без проблем вадиш право на престој.
Не е точно. Не тропај глупости. Од искуство зборам. Со МК пасош само газот можиш да си го избришиш. Ако имаш европски пасош тогаш е друга прича.Тоа важи само за ВБ, не за ЕУ. Тука во Австрија а и во Германија нема такво нешто. Ако аплицираш за работа и некој те прими, без проблем вадиш право на престој.
А дали ќе ми овозможи да живеам во Америка бидејќи тоа го сакам не ме интересира каква виза ќе имам?За да отвориш компанија во САД немора физички да си присутен. А поважното е -- тоа нема да ти овозможи работна виза.
http://startupr.com/country-list/usa/florida
Околу 300 долари излегува за во Флорида.