Bibo
Модератор
- Член од
- 9 април 2006
- Мислења
- 4.141
- Поени од реакции
- 4.021
Од искуство збориш дека во цела ЕУ е така? Јас ти кажувам дека твоево не е точно и дека ти тропаш глупости, оти јас од искуство ти кажувам дека во Германија ако најдеш работа, нашиот пасош не ти е НИКАКОВ проблем. Значи доколку имаш универзитетска диплома и ако некој работодавец ти понуди работа (зборам за фул тајм, и има минимум колку мора плата да му биде, но тој минимум е сосема нормален и реален) со сигурност ти даваат право на престој (едино не сум сигурен дали јазикот е услов), нема врска тоа дека прво морало да се докаже дека неможе некој Германец да се најде. Цел куп нашинци познавам тука што без проблем добија право на престој штом најдоа работа. Ако ти имаш искуство во друга држава дека не успеало, не значи дека тоа правило за цела ЕУ важи и дека тропам глупости ако ти кажам дека во Германија не е така. Или што, кај сестра ми и кај 10 познаници што ги имам тука што дојдоа по грешка им ги доделија дозволите за престој и кај нив „заборавија“ на тој закон...Не е точно. Не тропај глупости. Од искуство зборам. Со МК пасош само газот можиш да си го избришиш. Ако имаш европски пасош тогаш е друга прича.
Последно уредено: