Како ги замислувате пеколот и рајот (ако воопшто постојат)?

TheBestTipster

Избраниот
Член од
8 март 2008
Мислења
2.387
Поени од реакции
97
Значи уствари не е битно кој колку добри дела ке направи?
Ако му е мило на Господ да го одбере арно,ако не,ке гори во пеколот?
Ја така го сватив воа,извини....
..:pos2:[/quot Многу чуден и субјективен критериум имал Бог,не знаев.e]

- Не е битен квантитетот, туку квалитетот од добрите дела, придружени со вера.
- Да, Бог е „субјективен„ но и праведен. Својата волја ја изрази преку 10-те Божји заповеди, па кој сака-нека повели, нека ги прифати или неприфати.
Ај вака еден пример :

Верник доктор спасува животи , 25 години .Атеист научник , доаѓа до идеа како да го спаси светот на кој му се заканува метеор и го спасува целиот свет.

Значи научникот спасува 6 миларди луѓе , а докторот ,па да речеме 2000 у рок од 25 години.

Е сега кој има предност , докторот или научникот ?

едит: им ги сменив местата на болдираните , пошто згрешив кога го пишував постот , вака треба да е примерот ..:smir:

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Значи уствари не е битно кој колку добри дела ке направи?
Ако му е мило на Господ да го одбере арно,ако не,ке гори во пеколот?
Ја така го сватив воа,извини....
Многу чуден и субјективен критериум имал Бог,не знаев...:pos2:
Е сега си правиш цртани филмови..Па џабе ти се добрите дела..ако не го живееш животот спрема правилата кои се пропишани..Прво сите ние сме избрани по милоста божја...Ти може да си добар човек колку сакаш ако не поверуваш и го прифатиш Бог за спасител..Џабе ти е и црква да изградиш...(На ова мислев МИКИ)
Нема субјективн критериум Бог..го знае секое срце..те знае и однадвор и однатре.. : ‘Милост сакам, а не жртви’; зашто не дојдов да ги повикам праведниците, туку грешниците на покајание.” А сите сме грешници пред него..нема свети посебно не на дела..

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ај вака еден пример :

Атеист доктор спасува животи , 25 години .Верник научник , доаѓа до идеа како да го спаси светот на кој му се заканува метеор и го спасува целиот свет.

Значи научникот спасува 6 миларди луѓе , а докторот ,па да речеме 2000 у рок од 25 години.

Е сега кој има предност , докторот или научникот ?
Примеров ти е чиста научна фантастика, но ќе го прифатам како начелно можен.
Одговор: и двајцата направиле добро дело, така да и двајцата се во „предност„. Веќе реков, не е до квантитетот, туку до квалитетот. Не е битно дали делата бројчано се многу или малку, туку дали тие добри дела се направени со добра МИСЛА и добра НАМЕРА и дали се направени од поедницни кои ВЕРУВААТ. А добрите дела се прават со двојна цел:
- во слава Божја
- за свое/лично спасение.
Ти текнува?
Современите хуманисти прават доби дела, не велам не, ама тоа го прават за СВОЈА слава а не за Божја! Така на пример, донаторите кои донираат пари за некоај болница, сакаат нивните имиња да бидат врежани на бронзени плочи на влезовите од тие болници. Па сега? Во ЧИЈА слава тие донираат пари? Во СВОЈА, разбира се!
Така, нивната добрина ГУБИ на значење пред лицето од Творецот.

TheBestTipster

Избраниот
Член од
8 март 2008
Мислења
2.387
Поени од реакции
97
Примеров ти е чиста научна фантастика, но ќе го прифатам како начелно можен.
Одговор: и двајцата направиле добро дело, така да и двајцата се во „предност„. Веќе реков, не е до квантитетот, туку до квалитетот. Не е битно дали делата бројчано се многу или малку, туку дали тие добри дела се направени со добра МИСЛА и добра НАМЕРА и дали се направени од поедницни кои ВЕРУВААТ. А добрите дела се прават со двојна цел:
- во слава Божја
- за свое/лично спасение.
Ти текнува?
Современите хуманисти прават доби дела, не велам не, ама тоа го прават за СВОЈА слава а не за Божја! Така на пример, донаторите кои донираат пари за некоај болница, сакаат нивните имиња да бидат врежани на бронзени плочи на влезовите од тие болници. Па сега? Во ЧИЈА слава тие донираат пари? Во СВОЈА, разбира се!
Така, нивната добрина ГУБИ на значење пред лицето од Творецот.
Е тука не се согласувам , јас не помагам на никому за да се спсам или во имато на Бог , помгам пошто имам совест , ако видам некој да е во проблем , ако можам помагам и не барам ништо за возврат .Толку. Не барам мое спасение , ниту велам ти помагнав во имато на Бог .

п.с пример можда е малку SciFi, тоа со метеорот , али ти го дадов пошто велиш дека квалитетот иде со верата , па затоа ти велам , атеистот спасува 6 милиарди, а верникот 2 000 . Атеистот не е верник , тоа ми беше поентата , кој ќе ја има предноста , верникот доктор или научникот атеист ?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тогаш, во ЧИЕ име и со КОЈА цел ги правиш добрите дела? Само заради совеста? Па тоа и е нејзината улога: да не опомене за нашето поеднинечно однесување. Нелогично е правењето добри дела само затоа што се добри...

TheBestTipster

Избраниот
Член од
8 март 2008
Мислења
2.387
Поени од реакции
97
Тогаш, во ЧИЕ име и со КОЈА цел ги правиш добрите дела? Само заради совеста? Па тоа и е нејзината улога: да не опомене за нашето поеднинечно однесување. Нелогично е правењето добри дела само затоа што се добри...
епа , совеста ме тера да му помогнам на другиот , ако го гледам дека страда , ( под услов да сум таков човек ) , али совеста нема никаква врска со Бог , тоа е твојата личност , твоето Јас , нема допирни точки со Бог ( од нерелигиозен аспект , ти велам ) .

едноставно , има луѓе кои прават добри дела оти се добри тие дела , а и самите луѓе , не мора некоја цел да имаш , мотивација ти е потребна , а тоа е да му помогнеш на оној кој е во мака !!

Зашо тука го мешаш Бог ?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
епа , совеста ме тера да му помогнам на другиот , ако го гледам дека страда , ( под услов да сум таков човек ) , али совеста нема никаква врска со Бог , тоа е твојата личност , твоето Јас , нема допирни точки со Бог ( од нерелигиозен аспект , ти велам ) .

едноставно , има луѓе кои прават добри дела оти се добри тие дела , а и самите луѓе , не мора некоја цел да имаш , мотивација ти е потребна , а тоа е да му помогнеш на оној кој е во мака !!

Зашо тука го мешаш Бог ?
Затоа што Сам Бог им ја вградува совеста на луѓето. Преку гласот од совеста, Бог ги опоменува за нивното (не)однесување. Совеста е глас Божји во секој поединец.
На своето второ доаѓање, Христос ќе им суди на незнабожечките народи и идолопоклоници според Законот на совеста. Ете зашто ни е совеста потребна.

TheBestTipster

Избраниот
Член од
8 март 2008
Мислења
2.387
Поени од реакции
97
Затоа што Сам Бог им ја вградува совеста на луѓето. Преку гласот од совеста, Бог ги опоменува за нивното (не)однесување. Совеста е глас Божји во секој поединец.
На своето второ доаѓање, Христос ќе им суди на незнабожечките народи и идолопоклоници според Законот на совеста. Ете зашто ни е совеста потребна.
Добор , убеден си дека совеста доаѓа од бог ,јас сум спротивно , али тоа не е темата , па тука ќе прекинам.Нема поента , нели ?:salut:

Член од
9 февруари 2008
Мислења
542
Поени од реакции
15
sekoj covek koj veruva vo Boga veruva deka postoi pekolot i rajot.Na zenjava sekoj vernik se stremi za zavrsi na krajot vo rajot....se pretpostavuva deka tamu e super...se e sovrseno...daleku podobro otkolku ovde na zemjata.Pravejki dobri raboti bi trebalo posle smrtta da odi vo rajot(ako postoi).Dodeka pak losiot vernik,covekot koj pravi losi raboti za da povredi drugi pa i sebesi bi trebalo da zavrsi vo pekolot(sekako dokolku i toj posti)...jas go zamisluvam kako ...temno mesto...mracno...od koe nema izlez...edno izmacuvanje koe trae vecno...moe mislenje:)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Добор , убеден си дека совеста доаѓа од бог ,јас сум спротивно , али тоа не е темата , па тука ќе прекинам.Нема поента , нели ?:salut:
Да не сум убеден, моите постови би имале сосема поинаква содржина. Но добро. Ај, да не не караат дека сме избегале од темата. Отвори нова тема па на неа може да лафееме.

Symbolic Art

Метал Џумбушлија!
Член од
28 јануари 2007
Мислења
192
Поени од реакции
23
Рај - Најубавиот период од животот го цепаш цела вечност
Пекол - Антартик!

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Се прашувам каде оделе неандерталците кога умирале... Упс, заборавив дека според Библијата светот постои 3.600 год. (приближно)

TheBestTipster

Избраниот
Член од
8 март 2008
Мислења
2.387
Поени од реакции
97
Се прашувам каде оделе неандерталците кога умирале... Упс, заборавив дека според Библијата светот постои 3.600 год. (приближно)
Ne be , svetot spored niv postoi 6000 god , 4000 od pne i 2000 od ovaa .
A za neadretalcite ke ti recat deka se sinovi na Kain ( ?!? ) , i deka pred da se sumne Isus , se sobirani na edno ostrovce u pekolot , pa posle odat u Rajot ,koa Isus voskresnuva.

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.906
Поени од реакции
11.247
Odma se naogjaat nekoi kiksovi vo Biblijata kako na pr. deka svetot postoi 12 000 godini. E kako togash arheolozive nashle ostatoci od dinosaurusi od pred 65 milioni godini? :)

TheBestTipster

Избраниот
Член од
8 март 2008
Мислења
2.387
Поени од реакции
97
Odma se naogjaat nekoi kiksovi vo Biblijata kako na pr. deka svetot postoi 12 000 godini. E kako togash arheolozive nashle ostatoci od dinosaurusi od pred 65 milioni godini? :)
Ja znam deka postoi 6000 godini , spored Biblijata :vozbud:

od kade ovie 12 000 ?:salut:

citaj pogore i za toa imaat "objasnuvanje" , deka Dino e spomnat u Biblijata ..

Kajgana Shop

На врв Bottom